Първоначално публикуван от Urko
Преглед на мнение
Та, през 1989г, БВП на икономиката ни е било геубо 21 милиарда днешни долари. През 2023г. е 102 милиарда пак днешни долари.
Прави се именно с цел реално да можеш да сравняваш - отстранени са влиянията на инфлацията и разни други неща.
Икономиката НЕ Е само злато. Например през 1989г, литър бензин струваше левче, сега струва 2.20.
По-важното е че през 1989г средната заплата е била под 274лв, сега е 2443лв. Ако погледнем през призмата на бензина, с тогавашна заплата си можел да купиш 274 литра, със сегашна можеш да купиш 1110 литра или пак увеличение от 4 пъти.
Сега, аз бензин сипвам всяка седмица, а злато не ползвам за нищо в ежедневието си, тоест на мен лично изобщо не ми дреме колко струва златото, за разлика от това колко струва бензина.
Усещаш ли субективизма в цялата работа? Затова и са направили методики за смятане на тия неща, а не го правят както им скимне. Ако вземем за решер цената на биткойна например, сще стане съвсем мазало. Затова и инфлацията не се изчислява само по злато, само по бензин, само по кисело мляко или каквото още се сетиш. Затова и двойната сметка в ресторанта не означава 100% инфлация/
Преглед на мнение
Но аз и не твърдя че сме се справили блестящо. Не сме. Затова сме и във валутен борд. Само че това не е защото ни е виновен ЕС или американците, или защото аз съм бутнал нещо - икономическата ни система си беше прогнила много преди 1989-та, а после и ние си удължихме доста успешно агонията с още 10 години въздишайки по онова време. Сега Испания е на 33-то място по БВП на глава от населението - не е велика философия да ги настигнем по доходи ако се вземем в ръце.
Възражението ми е еднствено по отношение на това колко било зле сега спрамо тогава. Еми просто не е вярно - във всичко в момента е по-добре. Това че на някои свободата им идва в повече и предпочитат някой да мисли вместо тях, няма отношение към темата.
Преглед на мнение
Преглед на мнение
Преглед на мнение
Коментар