Обява

Свий
Няма добавени обяви.

АНКЕТА: Според Вас трябва ли България да замени лева с евро?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• sparky
    На няколко места твърдиш, че сме си увеличили икономиката 5 кратно спрямо "тогава".
    БВП на БГ 1989г. е около 22,5 млрд. $. За 2024г. е около 112 млрд. $. Чисто математически си прав. Това е именно около 5 кратно увеличение.
    Направих си експеримента обаче и минах тези стойности през златото.
    За 1989г. средната цена на златото е около 380$ за унция. Т.е. с тогавашното ни БВП е можело да се купят около 59.210.526 унции злато.
    В момента златото е около 3400$, т.е. сега с БВП ни можем да си купим около 35.882.352 унции злато. Т.е. с около 1,65 по-малко от тогава.

Отделно от това, 1989г. по БВП в световен мащаб България е била на 34 място в света. В момента май на 66 или 67 място в света.

Конкретно за еврото: 2020г. златото е около 1500 евро за унция. В момента е около 3000 евро за унция. Т.е. за 4 години златото е поскъпнало около 2 пъти ИЛИ еврото е поевтиняло/обезценило се е 2 пъти- въпрос на интерпретация.
    Друга цифра- между 2015-2020 г. цялтата продукция на ЕС е около 24-25% от световната. В момента е около 17%. Тенденцията е надолу.

Не е заяждане. Абстрахирам се от политическата страна на въпроса. Интересува ме само математическите и чисто икономическите аспекти и дали греша някъде в интерпретациите си.

Използвам съм следните източници:
    https://www.gold.de/kurse/goldpreis/entwicklung/
    https://countryeconomy.com
    https://database.earth/economy/bulgaria/gdp
    Не държа тези източници да са меродавни, може и информация от други места.
    По принцип съм внимателен и резервиран със статистиката. Лесно може да се манипулира и нагажда и то без да се лъже или данните да са грешни или фалшиви. Приемам я по скоро като помощен инструмент, а не като основна база за доводи. Дори в момента се сещам поне за 3 тъпи начина да докажа, че няма инфлация без да лъжа, а реално да има инфлация.

И принципно съм силно против да се правят сравнения със сега и оня строй от преди 1989г. Най-малкото защо трябва да сме толкова изпаднали та да сравняваме с тогава?! Нима цял живот това ще е базата и отправната ни точка за сравнение? Или всеки път ще си повтаряме и доказваме, че лека кола е по-добре от каруца? Безмислено е, времето не се връща, в ЕС сме. Това е.
    Последно редактирано от Urko; 05-06-25, 23:56.
    Спрете Земята, искам да сляза!

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Не знам за еврото, но мога да кажа за британския паунд, спрямо златото доста над два пъти е разликата за последните години, докато горивата примерно се държат "стабилни" всички други цени хвръкнаха и паунда се обезцени много силно, особено ако се сравни колко паунда са нужни за да се купи сграда/жилище и т.н..

• Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение
    sparky
    На няколко места твърдиш, че сме си увеличили икономиката 5 кратно спрямо "тогава".
    БВП на БГ 1989г. е около 22,5 млрд. $. За 2024г. е около 112 млрд. $. Чисто математически си прав. Това е именно около 5 кратно увеличение.
    За да е максимално обективно, тия статистики за БВП се привеждат към някаква референтна стойност. Например към днешнио долари.

Та, през 1989г, БВП на икономиката ни е било геубо 21 милиарда днешни долари. През 2023г. е 102 милиарда пак днешни долари.

Прави се именно с цел реално да можеш да сравняваш - отстранени са влиянията на инфлацията и разни други неща.

Икономиката НЕ Е само злато. Например през 1989г, литър бензин струваше левче, сега струва 2.20.

По-важното е че през 1989г средната заплата е била под 274лв, сега е 2443лв. Ако погледнем през призмата на бензина, с тогавашна заплата си можел да купиш 274 литра, със сегашна можеш да купиш 1110 литра или пак увеличение от 4 пъти.

Сега, аз бензин сипвам всяка седмица, а злато не ползвам за нищо в ежедневието си, тоест на мен лично изобщо не ми дреме колко струва златото, за разлика от това колко струва бензина.

Усещаш ли субективизма в цялата работа? Затова и са направили методики за смятане на тия неща, а не го правят както им скимне. Ако вземем за решер цената на биткойна например, сще стане съвсем мазало. Затова и инфлацията не се изчислява само по злато, само по бензин, само по кисело мляко или каквото още се сетиш. Затова и двойната сметка в ресторанта не означава 100% инфлация/

Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение
    Отделно от това, 1989г. по БВП в световен мащаб България е била на 34 място в света. В момента май на 66 или 67 място в света.
    Освен БВП на глава от населението, има значение и колко от това БВП отива при населението. А тогава изобщо не бяхме цвете в това отношение (справка по-горе с бензина например). Някакви свободни пари хората имаха дотолкова че първо в много случаи нямаше какво да купиш с тях и второ заради инерцията от мизерията около и след войната, както и замеделската ни същност по него време, особено в селските райони това че доходът ти от работата в ТКЗС-то е буквално подигравка не беше от никакво значение, защото пари се харчеха за крайно ограничен кръг неща, които не можеш да си произведеш сам. Къща без градина, кокошки и прасе по селата нямаше и наесен мазетата се пълнеха със зимнина собствено произвидство.

Но аз и не твърдя че сме се справили блестящо. Не сме. Затова сме и във валутен борд. Само че това не е защото ни е виновен ЕС или американците, или защото аз съм бутнал нещо - икономическата ни система си беше прогнила много преди 1989-та, а после и ние си удължихме доста успешно агонията с още 10 години въздишайки по онова време. Сега Испания е на 33-то място по БВП на глава от населението - не е велика философия да ги настигнем по доходи ако се вземем в ръце.

Възражението ми е еднствено по отношение на това колко било зле сега спрамо тогава. Еми просто не е вярно - във всичко в момента е по-добре. Това че на някои свободата им идва в повече и предпочитат някой да мисли вместо тях, няма отношение към темата.

Конкретно за еврото: 2020г. златото е около 1500 евро за унция. В момента е около 3000 евро за унция. Т.е. за 4 години златото е поскъпнало около 2 пъти ИЛИ еврото е поевтиняло/обезценило се е 2 пъти- въпрос на интерпретация.
    За 4 години златото е поскъпнало 2 пъти. Толкоз. Или еврото е поевтиняко 2 пъти, ама само спрямо златото. Не и според бензина например. И се връщаме на написаното по-горе.

Друга цифра- между 2015-2020 г. цялтата продукция на ЕС е около 24-25% от световната. В момента е около 17%. Тенденцията е надолу.
    Да, и ЕС не се справя блестящо. Ама това не значи че ако сме извън него ще ни е по-добре. Още повече, конкретно по темата - това не означава че стоейки извън еврозоната във валутен борд ще сме по-добре. Напротив - вижда се че от едни поне 15-ина години тъпчем на едно място и всичко се случва въпреки държавата, а не заради нея.

И принципно съм силно против да се правят сравнения със сега и оня строй от преди 1989г. Най-малкото защо трябва да сме толкова изпаднали та да сравняваме с тогава?! Нима цял живот това ще е базата и отправната ни точка за сравнение? Или всеки път ще си повтаряме и доказваме, че лека кола е по-добре от каруца? Безмислено е, времето не се връща, в ЕС сме. Това е.
    Именно! Аз просто не приемам въздишките по онова "велико" време, точно защото не беше велико с нищо и защото въздишайки по него се принизяваме към него. Отправната ни точка днес трябва да е днес, утре трябва да е утре, и да мислим как следващото утре да е поне с малко по-добро. Нито ще си върнем цвета на косите, нито твърдостта на някои телесни части. Назад трябва да се гледа само с цел да не забравяме грешките си, а един куп народ всячески се стреми да ги забрави и повтори, при това със същите евтини актьори, понякога буквално.
    Последно редактирано от sparkybg; 06-06-25, 01:23.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      В днешни ама май ги смяташ по трънския курс . БВП на България през 1989 година е било някъде около 22 милиарда тогавашни долари което е равно на около 50 сегашни . Даже и най смелите стъкмисти без удобно да отчитат този факт слагат три пъти . https://money.bg/economics/balgarska...89-godina.html А простичкия факт че тогава сме били 25 по БВП а сега 67 го премълчават . Не съм против еврото просто съм убеден че не е сега момента да го приемаме . Щото сме цъфнали и вързали от всякъде на твоя струг за 20 години цената му е скочила 5 пъти а на фрезата поне два пъти . Това щото вече в България няма заводи които могат да произвеждат ММ машини с това качество . И двете ЗММта които бяха еталон в света София и Троян ги нарязаха .
      Последно редактирано от sek.1; 09-06-25, 08:44.

• sparkybg
      sparkybg коментира
      Редактиране на коментар
      Станьо, нищо не смятам. Сметнали са го едни, на които това им е работата. Но, ОК, нека да е троен? И? Същото.

Да не говорим че статията е от 2018-та, пък от тогава се е случило едно-друго с БВПто ни, като например че сега е около двойно на цитираните 66 милиарда.

- БВП на глава от населението, в текуши долари, в 1989-та е било 2477 долара, през 1990 е било 2366 долара, през 2023-та е 15885 долара, или 6.5 пъти спрямо 1989 и 6.7 пъти спрямо 199-та.
      - БВП ППП на глава от населението през 1990-та е било 7545 долара, през 2023 е 37507 долара, или нарастване малко под 5 пъти.
      - Заплатите номинално от 274лв през 1989г. (официален курс спрямо долара 1:1, черен 1:3), средна заплата 2024-та година е 2323, при реален курс 1:1.75. Ако вземем официалния курс това е нарастване 4.84 пъти, ако вземем "черния", 14.5 пъти.

Както и да си въртите задниците все ще са ви отзад. Реални аргументи против еврото нямате, реални аргументи да не го приемем от догодина, пак нямате. Дори БВП-то няма никакво отношение към въпроса.

Днешна икономика със струг като моя не се прави. На струг като моя иконимика строят араби (дето нямат петрол), индийци, бангладешци. Днешна икономика се прави с климатизирани 24/7 цехове, чисти като аптека, и както несъмнено знаеш дори в България има доволно количество такива и бачкат на такъв график че за да се вредиш или трябва да направиш доволно голяма поръчка, или трябва да си с яки връзки. Това и към бодливеца, дето разправя че нямапо производство.

Машиностроителните ни заводи бяха мениджърска трагедия от поне 20 години насам, когато за сефте имах някакъв пряк досег с тях, и със сигурност поне още толкова години реди това. Лично съм опитвал да купувам неща. Ако изобщо някой ти отговори на запитването, условията, сроковете и цените бяха безумни. Никой няма да тръгне да нарязва завод, който изкарва достатъчно пари. Напротив, както се и случи - ще го поддържа на изкуствено дишане до последно, за да краде, най-малкото. Кремиковци е емблематичен пример. Не може над половин век да не пипнеш нищо по тия заводи и да очакваш да оцелеят в конкурентна среда. А по съвсем официални данни 80% от тогавашната ни икономика беше изцяло ориентирана към СИВ и тотално неконкурентна на свободния пазар. Закономерно умря.

"Великата" ни машиностроителна индустрия никога не е могла да се конкурира с такива като ТОС и Декел например. И ти самият си абсолютно наясно с това. Даже на ЦПУ-тата ни, доколкото има оцелели все още, при първа възможност се монтираше западно управление, защото и електронната ни индустрия беше същата трагедия, технологично спряла някъде около средата на 70-те години.

• sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      Спарки МС 032 сигурно до ден днешен работят в Мерцедес наравно с Декел . Всички големи в производството на ММ машини се борят да пробият на арабския пазар а ние сме там от едни 50 години и сме на път и това да загубим . Точно тези които имат много петрол инвестират във всичко друго защото осъзнават че той рано или късно ще свърши . И за да не се върнат на камилите икономиката им трябва да има и друга алтернатива освен петрола . Колкото и да не вярвам на НСИ https://www.nsi.bg/press-release/bru...ani-danni-7439
      Последно редактирано от sek.1; 10-06-25, 07:02.

• ...дублиран пост.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• BENZBOSS
      BENZBOSS коментира
      Редактиране на коментар
      Подробности сега,2 ст’инки е била вафлата и т’ва си е,ако заебем Европата и се хванем за Лева то пак може да стане 2 …….хиляди лева

• kbot
      kbot коментира
      Редактиране на коментар
      Стига дезинформация. Фафлата беше 5ст.

• BENZBOSS
      BENZBOSS коментира
      Редактиране на коментар
      Тая ше да е била осморка с мармЕлад

5 леФа и 10 стотинки мешаната скара в Евксиноград ……..а вие сега след 50 години евро та евро…….ма така е,като втора програма не ви тръгва от 5 и няма МосФилм да ви отвори очите всеки петък

• Дори понятие-мастодонт като БВП, може да бъде силно изкривено в зависимост от т. нар. "икономически механизъм". Когато основната цел на икономиката е производството (планова икономика, петилетката за три години, стахановци, тъкачки-многомилионнички и т.н.) БВП е едно. Когато основната цел е пазарът (произвеждаш толкова, колкото можеш да продадеш) нещата са съвсем различни. Всъщност, първото се оказа доста скъпо.
    Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

• Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
      За добро или за лошо (май по-скоро за добро), много сме далеч от това да обслужваме половината. До 5% може и да го докарваме, а може и да не. На софтуер, който с екипът ми сме писали от нулата, 2 пъти. Здрасти!
      Това е като да кажа, че Катай пасифик няма да лети ако почна стачка, защото центровете им за данни са изградени от екип под мое ръководство

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
      Да де, знам че на картинка ги има. Само дето като отвориш Правец-16 се виждаше това:
      Дал съм ти снимки, а не картинки. Отварял съм и двата типа правци и индустриални контролери на тяхна база и съм сменял чипове вътре. С дадените на снимките. Факт е, че се произвеждаха. Факт е, че работеха. Факт е, че невинаги дълго и че бяха изпиратствани. И Китайците така почнаха и Епъл е почнал с технология на Ксерокс. Сега не можем и кристали за стабилизация на честота да си произведем.

Ми не, объркА се. Велосипедите си ги правим - тук се произвеждат рамки и други компоненти. Естествено някои се и внасят - моделът ни не е и не трябва да е самодостатъчност. Това го налагат "умници" като Путя и компания. И за това са с няколко десетилетия назад във всичко, дето не се поправя с чук и тел.
      Рамки. Смях. Тежки, обемисти, нискотехнологични и с ниска добавена стойност. Скъпи за транспорт. Основните компоненти са внос. Високият клас рамки - също. И това са ВЕЛОСИПЕДИ, за бога. Даже не мотоциклети.

Изнася се съвсем реална мед. И добивът и генерира не малкък процент от приходите в бюджета. Никой не ни спира и ние да я купуваме, ако ни трябва, например за производство на кабели.
      Или двигатели, или телфери. Само че заводите за същите ги позатвориха с европейска "подкрепа". И сега изнасяме суровини.

А парите са просто пари. Важното е кой ги изкарва и кой ги краде. Важното е и кой вкарва външни пари в иконимиката ни и кой обратното. С кОпане се изкарва колкото се изкарва. С акъл доказано се изкарва повече, с носене на отговорност и визия за утре - още повече.
      Парите са наистина просто пари. Не се ядат и не стават за директна употреба. Ако зад тях не стоят реални продукти, в един момент (и то скоро) може да ги ползваш за тапети и да ходиш да робуваш на тези, които са ти купили земята и полезните изкопаеми срещу вече безполезните хартийки. Подсказка: няма да са българи. Българи ще са само еничарите, които размахват бича от тяхно име. Млад си - ще го дочакаш.

ПС Цифровите пари и за тапети не стават.
      Последно редактирано от ezhko; 06-06-25, 08:15.

Коментар

• Първоначално публикуван от ezhko Преглед на мнение
        Или двигатели, или телфери. Само че заводите за същите ги позатвориха с европейска "подкрепа". И сега изнасяме суровини.
        Имам един колега от университета, същия като теб, само реве че нищо не се произвеждало. Ма той от Младост до офиса до Токуда де да види производство. В Севлиево има голям завод за кабели, за електромотори си ги намери сам, че са доста. Телфери и кранове в Габрово има 3-4 големи фирми, едната наскоро четох, че е от 7-те БГ компании, които ще работят по новите блокове на Козлодуй. Та поразходи се малко из България.
        Ford Maverick II 2.3 XLT
        Ford Mondeo MK5

Коментар

• Asen Kushlev
          Asen Kushlev коментира
          Редактиране на коментар
          Мишев, че са малко, малко са. Ама всеки иска да върти синджира и да прибира кинти от търговийка само, еми не става. Не ти е проблема в перките и соларките, има всякакви европрограми за производствени предприятия. Повечето заводи си участват редовно, нашия също. Не ти е проблема и в санирането, тия материали и труда също движат икономиката.

• Asen Kushlev
          Asen Kushlev коментира
          Редактиране на коментар
          Ежко, има и от едните, има и от другите. Обикновено кадърните кадри от соца са си направили собствени фирми и работят често по-добре от на бай ти Тошя завода, с раздут по три персонал, в най-добрите му години. Това нещо не го схванах "А как кабелите са двигатели или телфери? "

• Asen Kushlev
          Asen Kushlev коментира
          Редактиране на коментар
          Айде стига ви толкова, не съм Спарки да имам нерви да ви обяснявам очевидни неща.

Това е като да кажа, че Катай пасифик няма да лети ако почна стачка, защото центровете им за данни са изградени от екип под мое ръководство
        Пак не позна. Ако аз и екипът ми вдигнем в стачка в подходящия момент, тия хора буквално няма да си вземат заплатите навреме. Закъснението за прилично големи икономически субекти ще е минимум седмица, а ако е в критичен момент става още по-интересно, зашото се изпускят и законови срокове, после започват проверки, глоби и т.н.

Слез на земята! Съвременната икономика отдавна не е само тежка индустрия и производство.

Първоначално публикуван от ezhko Преглед на мнение
        Дал съм ти снимки, а не картинки. Отварял съм и двата типа правци и индустриални контролери на тяхна база и съм сменял чипове вътре. С дадените на снимките. Факт е, че се произвеждаха. Факт е, че работеха. Факт е, че невинаги дълго и че бяха изпиратствани.
        Да, и точно заради тия факти индустрията ни в тая и част беше нежизнеспособна извън контекста на СИВ и останалите простотии от онова време. Пазарът не прощава и ако твоя продукт работи по-зле или по-кратко от конкурентния, или го продаваш за жълти стотинки, или мислиш как да не е така. И доколкото дори на каквото беше читаво масово бяха назначени некадърни но удобни и послушни партийни милионери за шефове, масово от такива гордости на българската икономика не остана нищо. Един бизнес не приклчюва със строежа на завода. Даже не започва с него. Едни други неща, дето не можеш да ги пипнеш, са важните за да има заводи.

И Китайците така почнаха и Епъл е почнал с технология на Ксерокс.
        Китайците започнаха с изнасяне на производства там. И процеса вървеше именно заради мързела и алчността на западняците. Тук точно такъв процес изобщо не е имало. Никога.

В това, с което е почнал Епъл, няма нищо на Xerox. Мишката и графичня интерфейс идват по-късно. Някой е бил достаъчно глупав за да не го оцени и защити, друг достатъчно умен за да го направи. C'est la vie. Ако Епъл го беше откраднал тъпо както всичко крадено в цялата ни соц.компютърна индустрия, щеше да е наврян още в зародиш в миша дупка и нямаше да знаем че съществува. То това през годините им е основно занимание - защита на интелектуална собственот.

Само че за теб това не било реален продукт, щото не тежи 5 тона и не можеш да го пипнеш.

Сега не можем и кристали за стабилизация на честота да си произведем.
        Не ни е нужно да можем. Това отдавна не е висока технология и завод се прави лесно. Сега просто не го решава "12-я конкрес на БКП", прахосвайки държавни пари, ами някой частник трябва да си направи сметката дали е печелившо или ще му опразни джобовете. И това е нормалното.

По-евтино ни е да си ги купим и използваме, а тук например да произвеждаме автомобилни табла и модули и софтуерът за тях, в които тия кристали се влагат. И това се случва. В съседния офис правеха софтуера за телевизорите на LG, познавам и куп друг народ, дето се труди я в автомобилния, я в друг сектор, и прави това, с което е ценен. В производството на пирони не сме силни и не е нужно - и в Китай и в Индия е по-евтино.

Смяташ ли че Shelly Group не ползват кристали, например? Ма те и тия са някакви измисленяци - купуват всичко и само сглобяват. Ти сериозно ли?

Рамки. Смях. Тежки, обемисти, нискотехнологични и с ниска добавена стойност.
        Тежки били! Няма такъв смЕх! Последно, нали искаше тежка индустрия. Или не? Последно какво че се объркАх?

Тая ни индустрия произвежда 600 хиляди велосипеда годишно. Между всеки 3-ти и всеки 5-ти велосипед в Европа е български. Ако бяха мотоциклети, нищо чудно да не докарваха толкова като стойност - информацията пак е публична. Влез и виж и колко данъци са платили и колко заплати, и колко оборот.

Всички производители на велосипеди в световен мащаб правят същото. Купуват каквито компоненти им трябват от някой, дето се е научил да ги прави най-добре и сами правят това, в което ся добри и конкурентни. И пак-така е правилно. Самодостатъчността е полюция.

Това са глупости на търкалета, съвсем буквално! И двигатели и телфери и кабели и куп други неща произвеждаме. Вземи след на земята.
        Да, не по модела на великите ни соц предприятия като Балканкар например, и слава Богу!

Парите са наистина просто пари. Не се ядат и не стават за директна употреба. Ако зад тях не стоят реални продукти, в един момент (и то скоро) може да ги ползваш за тапети и да ходиш да робуваш на тези, които са ти купили земята и полезните изкопаеми срещу вече безполезните хартийки. Подсказка: няма да са българи. Българи ще са само еничарите, които размахват бича от тяхно име. Млад си - ще го дочакаш.
        Услугите са реален продукт. Интелектуалната собственост е реален продукт - един от най-ценните в днешно време. И точно неуважението и краденето на последния обуслови колапсът на соц икономиката ни.

Но можеш да си купиш тапети. Даже виртуално. И после някой да ти ги достави съвсем реално.
        Последно редактирано от sparkybg; 06-06-25, 11:06.

Коментар

• sparkybg
          sparkybg коментира
          Редактиране на коментар
          Ми не, пак не позна. Спарки има дърводелски цех. Да, цех, а не работилничка. Спарки някога с това си вадеше хляба. Има и струг и фреза в него, да си прави железариите, които не може да купи от Практикер, нито да ги поръча от китайците. Спарки такова училище е завършил. Спарки НЕ работи това, защото няма кой да плаща, колкото му плащат сега. Човърка се за кеф.

Спарки устройствата ги е конструирал от нула. После си ги е произвел за себе си от нула. За разлика от приятелите ти китайци, дето цялата им икономика е на база крадене, точно като нашата "велика" соц.икономика, дето я строихте и рухна. Отново, Спарки НЕ работи това, защото там, където работи, плащат по-добре. Прави го за кеф, защото му е хоби от 45 години, и споделя.

Спарки и МНОГО пъти се човърке с устройства, произведени от приятелите ти китайци, за да ги докара до нормално работещо и/или функционално състояние, защото приятелите ти китайци, точно по стар соц. модел, гледат да напълнят 2 вагона с евтина скрап, вместо да произведат 5 броя от нещо, струващо колкото въпросните 2 вагона. Спарки МНОГО пъти им е казвал и как да си решат проблемите, че даже и директно им е пращал поправен софтуер да си го инсталират. За кеф!

И МНОГО други работи Спарки прави само за кеф. Заради познанията си, Спарки просто има избор да работи за пари това, което към момента е най-добре платено. И него някога Спарки го правеше просто за кеф. Той и сега го прави за кеф - просто му и плащат. Пожелавам на всеки!

Излагаш се като кифладжия! Много, ама МНОГО обърка човека.
          Последно редактирано от sparkybg; 08-06-25, 14:57.

• ezhko
          ezhko коментира
          Редактиране на коментар
          И с какво го купи цеха, Спарки? И докъде го докара?

• sparkybg
          sparkybg коментира
          Редактиране на коментар
          С пари. Собствени и от кредит, в последствие върнат. После дойдоха наследниците на строителите на соц. България на власт, някои си вурнаха кредитите, други станаха милионери. Дървена мафия не споменавам.

Сега има мегдан за работа, но не и за дохода, който си докарвам по друг начин.

• Натиснете снимката за да я уголемите

Име:veroto.jpg
Прегледи:154
Размер:9.3 КБ
ID:7001447
        България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

• trav
          trav коментира
          Редактиране на коментар
          Качи снимки,

Мишо, за протокола, ти си против еврото заради икономиката или за русия

• BENZBOSS
          BENZBOSS коментира
          Редактиране на коментар
          Само Русия нЕма А пипате,без нея сме жив зян……а с нея пак така ма на кучето в задния двор

• sparkybg
          sparkybg коментира
          Редактиране на коментар
          Шубе го е че Урсула ще му забрани да ползва руски поялници.

• Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:veroto.jpg
Прегледи:154
Размер:9.3 КБ
ID:7001447
        Не съм специалист и не мога да преценя колко истинска е тая снимка, колко е режисирана, какво иска да ми каже поетът с нея и т.н. Факт е, обаче, че ми навява едни мисЪли, дето при евентуален референдум моят глас и гласът на този човечец ще имат еднаква тежест.

Коментар

• Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
          Не съм специалист и не мога да преценя колко истинска е тая снимка, колко е режисирана, какво иска да ми каже поетът с нея и т.н. Факт е, обаче, че ми навява едни мисЪли, дето при евентуален референдум моят глас и гласът на този човечец ще имат еднаква тежест.
          Този човечец, или поне пишещото на плаката, е дошло от AI.

Нямам против никой човечец. Имам претенции че референдумът е отговорна работа и тоя човечец не може да отговори рационално на въпроса, който Копейчо пРезидентът и приятели искат да муи зададат. То е като да те заболи зъб, и да идеш да го лекува автомонтьор.

Неграмотния човек е лесен за манипулация. Функционално неграмотния (този, който не е научен да анализира и проверява това, което му внушават) е практически винаги манипулиран, даже никой да не се е старал твърде да го прави - той веднъж няма базата от познания, за да отговори на него рационално, и втори път не може да провери и отсее дори елементарни неистини.

Коментар

• Тропчо
            Тропчо коментира
            Редактиране на коментар
            Тъй де. Аз. макар да не се чувствам неграмотен, доста бих се замислил как (и изобщо дали) да гласувам на референдум ЗА и ПРОТИВ ядрените реактори в Белене, примерно. Не съм ядрен физик, не съм еколог и си давам сметка, че не мога да обхвана нюансите, за да взема подобно решение. Поне, не и аргументирано. Разчитам на това, че подобно решение могат да вземат съответните експерти. За целта, просто, трябва тези хора да са добри професионалисти и да следват обществения, а не личния си интерес. Тук идва разковничето и не е толкова сложно! Мисля че е ясно накъде бия, ако трябва ще дообясня.
            А този човечец... със или без AI, ще понесе какъвто и да било плакат и ще гласува каквото и да е, стига някой да му даде две кебапчета и шише бира.

• disko04
            disko04 коментира
            Редактиране на коментар
            Голямата разлика е че ти ще се замислиш.

• Тропчо
            Тропчо коментира
            Редактиране на коментар
            disko04, да аз ще се замисля. но има и много убедителни хора и тук идва другият проблем. Системата е безпощадна към тези, които я експлоатират и живеят с нея. Няма по- страшно, жалко и демотивиращо нещо от това, зависим човек да решава вместо теб.

Този човечец, или поне пишещото на плаката, е дошло от AI.

Нямам против никой човечец. Имам претенции че референдумът е отговорна работа и тоя човечец не може да отговори рационално на въпроса, който Копейчо пРезидентът и приятели искат да муи зададат. То е като да те заболи зъб, и да идеш да го лекува автомонтьор.

Неграмотния човек е лесен за манипулация. Функционално неграмотния (този, който не е научен да анализира и проверява това, което му внушават) е практически винаги манипулиран, даже никой да не се е старал твърде да го прави - той веднъж няма базата от познания, за да отговори на него рационално, и втори път не може да провери и отсее дори елементарни неистини.
          Нали се борихме за демокрация? Или изборите се манипулират по-трудно от референдумите? Май е обратното. Иначе щяхме да имаме референдуми, но не и избори.

Коментар

• disko04
            disko04 коментира
            Редактиране на коментар
            Абе, мача не го ли свириха вече?!?!? Много се пънеш комарад!🤪✌️🇺🇦

Нали се борихме за демокрация? Или изборите се манипулират по-трудно от референдумите? Май е обратното. Иначе щяхме да имаме референдуми, но не и избори.
          Да представителната демокрация се случи 7 пъти за 4 години. Все с про-Еврозона партии.

И в тоя контекст, несъстоятелността на тезата ви лъсва още по-очеизвадно. Ако приемем че тия 7 избора са манипулирани ще трябва да приеме и че референдумът ще бъде, тоест смисъл никакъв. Ако приемем обратното, след 7 избора, от които последните поне 4 с орактически еднакъв резултат регерендум пак е безпредметен, щото и Тиквон и Шиши, и Кирчо и Кокорчо де-факто изпълняват предизборните си обещания.

Коментар

• ezhko
            ezhko коментира
            Редактиране на коментар
            Само че референдумът ще се манипулира по-трудно, защото се избира между реални действия, а не кой кандидат (от купчината еднакви) ми е най-симпатичен или обещава най-много, без намерение да изпълнява.

• sparkybg
            sparkybg коментира
            Редактиране на коментар
            Проблема с евентуалните манипулации никога не е бил в кандидатите. И точно по отношение на еврозоната абсолютно всички политически сили в момента си изпълняват предизборните обещания както никога до сега. Тоест и тая хипотеза е несъстоятелна.

• Аз нямам претенции че разбирам финанси но имам претенции че разбирам хората и мога да разбера кои ме лъжат или са некомпетентни.
          Зад протеста седят изключително умни хора в този случай и този протест е много полезен на България.
          В случая това е многоходовка !
          Нарочно го опростявам че да разберат повече хора.
          Целта на протеста е да изпълни няколко цели!! И затова трябва да се вдигне шум в чуждите медии по точно определен начин.
          Дали сме успели?!
          (21) ЕС В ТРУС! СВЕТОВНИТЕ МЕДИИ СЛЕДЯТ ПРОТЕСТИТЕ НИ! - YouTube
          Скоро ще разберем.
          Кратко обяснение на целите.
          -ние сме в Европа и около нас е евро.Единния пазар е сила.Това няма да се промени. Натам сме.Ама Брюксел и нашите политици се надпреварват кой ще краде повече и управлението в Брюксел е толкова зле- че буквално обезсмисля ползите на еврото и това отказва хората от еврозоната буквално. Кой иска да го управлява Урсула?Или Мерц !? и да му налагат всякакви убийствени регулации и санкции...
          Брюксел в момента е толкова компрометиран и много много сериозно разклатен -това не го казвам аз ами сериозни хора като Орбан Фицо Мелони и други..
          И представете си изведнъж в този "клуб на богатите" някаква си бедна изпаднала България протестира...Кво става тука?! Това наистина ли е клуб на богатите??
          Всички тези протести невероятно много вредят на еврозоната и на брюкселското управление.Кой иска таралеж в гащите? Малко ли гафове имат?
          Помислете сами: брюкселци с какво да се похвалят? Русия ги бие яко икономически не стига че падат европейски правителства(полша нидерландия и др) ами сега и България изразява съмнение в еврозоната?!? Е че какво им е великото че да ги искаме?!
          Банка и политик се убиват със съмнения... Как ще ни приемат вече?НАСИЛА?! Или ще ни приемат ама представи си стане гръцкия сценарий(много вероятно)
          Това е патова ситуация за Брюксел и печеливша за България!
          Имаме 2 варианта -
          Не ни приемат в еврозоната - ами тогаз това правителство да си ходи.Сваляме го - нали то дойде с идеята за еврото? Да свалим тези крадци - ами печалба си е това за мен...
          Приемат ни в еврозоната - да ама с тези протести сега имаме повод да вдигнем цената...С по добри условия (пише го в доклада) - Самия Брюксел с цел да си запази реномето на елитен клуб на богатити да ни запуши устата - ще направи отстъпки... Ами България (и Мишев) пак печели...Приема еврото ама ще се пазарим!!!!

Откъдето и да го погледнеш - или ще свалим правителството или ще приемем еврото но на по добри условия (така че да убедим протестиращите) .
          Помислете и ще видите че съм прав!!

Тия приказки по горе за разни графики превалутирания и други глупости ги оставете - залога е много много по голям!!!
          Така че ако искате евро - пак трябва да сте на "протеста срещу еврото" Или се "пазарим" с Брюксел или ще съборим правителството... Все печелим
          Помислете и ще видите че съм прав!
          P.S
          Повтарям зад протеста седят няколко много умни хора които разбират от финанси и аз им вярвам безрезервно!! Не са Костадинов - той е изпълнител само...
          Малиииии с каква мацка се запознах на протеста... ох майкооооооооооо що не казахте по рано че толкоз лесно става бре!
          Последно редактирано от mishomishev; 09-06-25, 00:57.

Коментар

• sparkybg
            sparkybg коментира
            Редактиране на коментар
            майкооооооо....

За какво ще се "пазарим" бре Мише, и с кого? Защо си решил че някой размита за нас и ни чака с цветя и рози? Икономиката на еврозоната е с БВП 15 трилиона евро. Ние сме по-малко от 1% от това. Ква цена, кви 5 евро?

"Сериозни" хора:
            1. жабокът-принц от Унгария - чиято държава единствена изостана по редица показатели от нас? И която готви закон за забрана на критиките по адрес на богопомазания?
            2. Фицо, чиято държава е единствената в ЕС с нетни заплати спрямо покупателна способност по-ниски от тук?
            3. Мелони, чиято държава е с дълг 135% от БВП и която сами сочите като пример зад полюциите си по отношение на Еврозоната?

Верно ли? Вкарай и Ердоган и Путя в схемата, и картинката ще е пълна.

Русия, с икономика колкото Италия, биела Брюксел с икономика за 20 трилиона. То не е даже смехотворно. Нямам подходяща дума в речника.

Кой експерт седи зад протеста бре Мише? Кольо Парамов? Р.Геч? Кажи ги тия невъзпяти български финансови гении, дето за толкова години никой не ги оцени.
            Последно редактирано от sparkybg; 09-06-25, 11:30.

• BatGeorgeone
            BatGeorgeone коментира
            Редактиране на коментар
            Спарки,

За които неща си прав те поздравявам, но за които не си - извинявай.

За Словакия, голяма част от родата ми са от там и живеят там, хайде не на нас тия със заплатите им били по-малко от нашите, няма такива филми, техните заплати са като нашите, може би ама - тия същите техни цифри, валутата при тях е Евро!

За Унгария, не знам кога последно ходи там, но искам да ми покажеш поне 10 неща в които в България сме по-добре от тях, ама с реални аргументи не със статистически данни, пардон - стъкмистика от гугъл?

• sparkybg
            sparkybg коментира
            Редактиране на коментар
            Средната нетната заплата в Словакия като покупателна способност се равнява на 2148 долара, средната нетна заплата в България като покупателна способност се равнява на 2505 долара.

Не съм го измислил аз. Инжой:
            https://en.wikipedia.org/wiki/List_o...y_average_wage

Имаш карта на "Net average monthly salary (adjusted for living costs in PPP)" - погледни. И аз се изненадах. И като се изненадам, проверявам. Не намерих признаци за невярност. Ако намериш, покажи.

На няколко места намирам че разпределението в Словакия е доста по-неравномерно. Например около Братислава нещата стоели почти каго в Австрия, но в други региони доста по-зле.

Заплатите може да са им номинално двойни, но изглежда и цената на живота е друга. Бензинът например в момента е над 3 кинта.

Но все пак бъркам - не е единствената. Горе-долу като в Гърция е, другата по-зле от нас е Португалия, но с малко. И Гърция и Португалия обаче практически след фалит преди известно врее.

Твоите роднини може да живеят чудесно в Словакия. То и аз от живота си в България не се оплаквам, но някой в северозапада определено е далеч от мен. А гледаме общата картинка.

Унгария е с по-висока инфлация, по-малък растеж, по-висока заглъжнялост (70% от БВП), по-висока цена на живот, енергийна зависимост от Русия, по-висока емиграция. Вероятно ще намеря още. Спрамо преди 10 години ни водеха с толкова, че изглеждаше че нямат настигане.

Изобщо не споменавам че заради простотиите на жабока принц скоро ще им отнемат и правото на глас в ЕС. Като си избираш някой амнайсе мандата, той винаги преяжда с власт и се стига до вреда. Гледаме го тук, гледаме го в Унгария, гледаме го в Турция, гледаме го в Сърбия и на много други места.

Да представителната демокрация се случи 7 пъти за 4 години. Все с про-Еврозона партии.

И в тоя контекст, несъстоятелността на тезата ви лъсва още по-очеизвадно. Ако приемем че тия 7 избора са манипулирани ще трябва да приеме и че референдумът ще бъде, тоест смисъл никакъв. Ако приемем обратното, след 7 избора, от които последните поне 4 с орактически еднакъв резултат регерендум пак е безпредметен, щото и Тиквон и Шиши, и Кирчо и Кокорчо де-факто изпълняват предизборните си обещания.
          Наскоро ми попадна опит за трактовка на тия "избори до дупка". Видиш ли, да стоим без редовно Правителство, за да не се налага да взимаме категорична страна във войната. Служебните са си служебни и не им е работа да определят курса на Държавата. Така, един вика "Крим е руски", друг вика, че подкрепяме Украйна, продаваме оръжие и на двете страни, водим се в политическа и институционална криза, нищо не зависи от нас, свиркаме си и си въртим синджира на пръста.

Коментар

• kbot
            kbot коментира
            Редактиране на коментар
            Ако не се определиш ясно, никой не гледа на тебе сериозно. Само негативи и от двете страни.
            На някои хора обаче безвластието им е много удобно. А народа губи, дори и да не го разбира.

• sparkybg
            sparkybg коментира
            Редактиране на коментар
            Оръжие на Русия не ми се вярва а продаваме. През някаква далечна верига посредници може и да се случва такова нещо, но не мисля че имаме капацитета - те и сега заводите ни се чудят как още да разширяват дейността. Машини и да се купят, материали и да се намерят, хората са проблем.

• trav
            trav коментира
            Редактиране на коментар
            Сърбите се обявиха в подкрепа на Путин, но въпреки това продават оръжие за 800 000 000 на Украйна

Мишо, ще ти го кажа просто, че разбираш само сложни неща.

Радев се опитва да срине всичко. Иска победа на изборите, не знам с какво го държат от Москва, ама виж как го изстреляха на 9 май
            Обожавам политици, който не се интересуват от България. Буквално, да ни расипат само и само да управляват
            Майаната му на българите, били са бедни , да останат

Разбираш ли че нямаш довод срещу еврото.
            Стар приом от комсомола, Хвърлят ви в някакви геополитики, че знате повече о другите,че зависи от вас и се чувствате значими .
            Глупости пълни баламурници сте, Копейкин ще закара протест в Брюксел. Или банкерите ще си го накривят от нас. Имаме по малко пт 1%. Обаче вярно е писане и реване до дупка.

Това е и повода да призовават да не се плаща данък, бюджета да остане празен, глупости като ти дойде съдя изпълнител и ти затворят касата , ще се сетиш за копейкин.

BatGeorgeone преди две години (края на ковида) бях в Унгария, тия са се върнали в времената на мутрите, и всичко е купено от МЕТ
            Краденето там е огромно, магистралата им е на вълнички като на орлов мост

• Една прелюбопитност - така нареченият ни пРезидент, тръбящ наляво и надясно колко нелегитимен ни бил парламента, е избран от по-малко избиратели отколкото депутатите, пряко подкрепящи правителството и още по-малко от депутатите, подписалите се под декларацията в подкрепа на влизането ни в Еврозоната.

Още една полюция в коша за боклук.

Нещо повече - сегашния ни пРезидент е избран от най-малко избиратели от всички досегашни, тоест ако приложим собственото му мислене самият той е рекордьорът по ниска легитимност от всичките ни президенти.

ПП: Нещо повече - на втория тур, на който е избран, е имало с над 200000 по-малко избиратели отколкото на парламентарните избори за последния парламент. Тоест полюциите са още по-големи - проскубаният петел, кукуригащ че парламентът ни е нелегитимен, според собствените си мотиви е още по-нелегитимен.

Няма такъв смешник!
          Последно редактирано от sparkybg; 09-06-25, 14:54.

Коментар

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Това е положението с промените в конституцията се върнахме във времето на Алеко Константинов и Бай Ганьо прави избори . Толкова манипулирани избори като последните не е имало поне от 1989 година насам . Ако съда беше преброил всичко наново не само част кой знае какви чудеса щяха да излязат .

• sparkybg
            sparkybg коментира
            Редактиране на коментар
            Както о да се кълчите, все нещо не пасва. Ако изборите са били мснипулирани, значи и референдумът би бил, тоест е безсмислен. Ако не са били, предвид практически еднаквия резултат поне последните 3-4 пъти, пак е безсмислен, защото избирателя еднозначно и категорично няколко пъти е заявил че не иска Копейчовци и въпреки ниската активност пак това ви е лимитът.

Недоразумението, наречено президент, може да сезира КС за остатъка от промените в конституцията -- има допълнителни свои хора там спрямо предния път, но ме го прави. Явно и на него му харесва така, или просто го е шубе че ако и това не мине, политическото му проектче че приключи още преди да се е състояло.

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Сезирал го е чака се как ще се произнесат . Без манипулациите на изборния процес от Бойко и Делян ще е интересно да видим колко е вашия лимит .

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
        X