Обява

Свий
Няма добавени обяви.

АНКЕТА: Според Вас трябва ли България да замени лева с евро?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Между другото еврото по чейндж бюрата го отнемА.
    България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

• siem
      siem коментира
      Редактиране на коментар
      ДинарЕ да има, че в Петък ще ходим да еДем и пием по сръбско

• sparkybg
      sparkybg коментира
      Редактиране на коментар
      Не ви щат еврата ли?

• siem
      siem коментира
      Редактиране на коментар
      И левове вземат и евра и доларес, ама по трънския курс. Со тените паре е най лепо.

• Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
    Между другото еврото по чейндж бюрата го отнемА.
    Да, Копейките обменят яко.

Рубли предполагам има?
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Те приказват, че няма да поскъпне всичко га се приеме еврото, но за родните търговци никъв проблем за действие...Зеха да вдигат от сега , барабар Лидл и подобни лееекинко с левче , лев и нещо, да не бие на очи, бая храни.примерно...Това говориме вчера с познати- всеки купува дадено определено нещо, което забелязал, че от миналата седмица вдигнато с левче..Иначе, ако не го знаеш колко е било, като цялостна картинка на пазаруването, няма да знаеш, че е поскъпнало. Иначе на табелката лев-евро си е точния курс, ама то поскъпва в лева, та да може послем да кажат- ето, нищо не вдигаме, спекула няма, а то си я има нон стоп..Е сега от месеци само говорят изедниците, че КЗК и КЗП брже сичко че изконтролират, ама..немат Ора...,требвали им още неколко иляди души , и като тръгнат- край с картелите, край със спекулата...То на път държавната администрация да стане милион...Оня ден четем, че сме на първо место у Европата по съдии и прокурори / нещо като 2200 и 1800/, а по ефективност некъде между Чад и Габон .., демек пак сме измежду първите ама отзад напред
      0899 шест5313нула
      За всекиго по нещо

Коментар

• kbot
        kbot коментира
        Редактиране на коментар
        То се оказа, че у нас съдиите нищо не правят. Всичко зависи от вещите лица, а там хич ни няма.
        Иначе си прав. Мобилните оператори вдигат сега, щото после цяла година нямали право.

• sparkybg
        sparkybg коментира
        Редактиране на коментар
        На съдията работата е да осигури справедлив и законен ппроцес, и в края на краищата да отсъди. Да му предоставят мат'рял, на базата на който да отсъди, нормално е работа на други.

• sonda
        sonda коментира
        Редактиране на коментар
        Е добре де, живи и здрави и дано са справедливи и да отсъждат право, как викаш, амааа- множко са, а ич не зимат малко парици, да знаеш...Иначе имаме огромна нужда от един , само един като Фалконе, да биде разпоредил да се скове кочина у Белене за шипар и един бустан с една тиква у него, пак у Белене..Щото тия наще още сто години не ще го "отсъдят" това, ако ще колко ще "да им се поднаса матриал"..

• Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG-7d55c59b77ad140601791d0b9b7a038f-V.jpg
Прегледи:298
Размер:95.9 КБ
ID:7002018

Коментар

• blackfirefly
        blackfirefly коментира
        Редактиране на коментар
        Е, що се плашите от екскурзии в Русия, бре!?! Нали сте у офф роуд форум! Не ви ли теглят приключенията на ръба на цивилизацията!?! Джипки ли нямате, или пари, или сте любители на виртуални забавления и лялянето ви стига!?!

• ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Явно е последното. Но за дворцовите паркове в Петербург не трябва джип?

• BENZBOSS
        BENZBOSS коментира
        Редактиране на коментар
        И с цървули става

• Първоначално публикуван от sonda Преглед на мнение
      Те приказват, че няма да поскъпне всичко га се приеме еврото, но за родните търговци никъв проблем за действие...Зеха да вдигат от сега , барабар Лидл и подобни лееекинко с левче , лев и нещо, да не бие на очи, :
      Ми търговци бе. само не те разбирам тебе ти оплакваш ли се или се хвалиш

Лидъл са аматьори, лекичко с лев и лев и педесе.
      Обаче ти си майстор, търговец . В темата за кафе машини последните продадени са по 300-350, а сега гледам им искаш директно 950. Браво.
      Съвет изчакай януари и пускай направо по 950 евро

Извивай супер си, машинките са ти хубави, ама нямаше как да не те избъзикам
      Поздрави

Коментар

• Първоначално публикуван от trav Преглед на мнение

Ми търговци бе. само не те разбирам тебе ти оплакваш ли се или се хвалиш

Лидъл са аматьори, лекичко с лев и лев и педесе.
        Обаче ти си майстор, търговец . В темата за кафе машини последните продадени са по 300-350, а сега гледам им искаш директно 950. Браво.
        Съвет изчакай януари и пускай направо по 950 евро

Извивай супер си, машинките са ти хубави, ама нямаше как да не те избъзикам
        Поздрави
        Ха, Кирее...Кво да те правим..Отдавам го на това, че си писал след полунощ...Сбъркал си човека, Кире...Барем едно нещо да беше уцелил..

ПП: Принципно ми се струваш не глупав, но овладей емоционалните изблици, следствие на които пишеш не умни неща.

Поздрави
        Последно редактирано от sonda; 13-06-25, 05:59.
        0899 шест5313нула
        За всекиго по нещо

Коментар

• Е, що се плашите от екскурзии в Русия, бре!?! Нали сте у офф роуд форум! Не ви ли теглят приключенията на ръба на цивилизацията!?! Джипки ли нямате, или пари, или сте любители на виртуални забавления и лялянето ви стига!?!
          Ти кога за последно беше там?
          България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

• blackfirefly
            blackfirefly коментира
            Редактиране на коментар
            Ти що питаш!?! Въпросите неистински ли са!?!

• Bogoljub Gagic
            Bogoljub Gagic коментира
            Редактиране на коментар
            Питам, щото явно не си ходил. мАскваабад и ленинакан прибалтийский не се броят, макар че и там има силни усещания за мераклиЙ.

• blackfirefly
            blackfirefly коментира
            Редактиране на коментар
            Дай нещо преживяно по-конкретно, че ми стана интересно! Може и на ЛС!

• Соре за закъснялото включване, бях в балкана да събирам сено и някой друг картоф да засея. Та:
          Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
          За да е максимално обективно, тия статистики за БВП се привеждат към някаква референтна стойност. Например към днешнио долари.
          Та, през 1989г, БВП на икономиката ни е било геубо 21 милиарда днешни долари. През 2023г. е 102 милиарда пак днешни долари.
          Прави се именно с цел реално да можеш да сравняваш - отстранени са влиянията на инфлацията и разни други неща.
          Така де, аз именно и тези числа ползвам и давам. Сега, отделен е въпросът дали през долара е удачно сравнението, щото американците, мисля края на 90те, промениха лекинко критериите за изчисляване на инфлацията на собственият си долар по едни не много коректни методи и ако се изчислява изчистената инфлация, стойностите са малко по-нелицеприятни. Ама както и да е, ще си затворя невиждащото око.

Икономиката НЕ Е само злато. Например през 1989г, литър бензин струваше левче, сега струва 2.20.
          По-важното е че през 1989г средната заплата е била под 274лв, сега е 2443лв. Ако погледнем през призмата на бензина, с тогавашна заплата си можел да купиш 274 литра, със сегашна можеш да купиш 1110 литра или пак увеличение от 4 пъти.
          Сега, аз бензин сипвам всяка седмица, а злато не ползвам за нищо в ежедневието си, тоест на мен лично изобщо не ми дреме колко струва златото, за разлика от това колко струва бензина.
          Ти гледаш през бензина. Някой би се интересувал от купуване на жилище (например. Пак е житейска човещинка) и ако ползвам средната заплата, която сам посочваш. излиза, че по него време една гарсониера например е струвала около 8500 лева, за която сметките показват, че сме работили около 31 месеца. При сегашни цени и заплати за същата излизат около 81 месеца (2443 лв са около 1221 евро, гарсониера е около 100000 евро). Т.е. мисля дека индивидуалното пресмятане и интерпретиране през лични интереси не ни върши работа и не съм убеден, че е коректен метод. За това се спрях на златото, като сравнително универсално. Са, честно казано и на мен злато лично не ми върши работа и не ми трябва като такова. Ма гледам, на макро ниво, го ползват разни държави по света за натрупване на резерви и сравнително стабилни ликвидни активи, отървавайки се от долари, евро или там каквото имат. Сигурно има защо.

За 4 години златото е поскъпнало 2 пъти. Толкоз. Или еврото е поевтиняко 2 пъти, ама само спрямо златото. Не и според бензина например. И се връщаме на написаното по-горе.
          И се връщаме на гарсониерата и не ми се връзва. Ма за да не се дърляме, ще го кажа така- дали сме добре или зле е субективно усещане. Не може да го определим и измерим с пари. Има хора, които и тогава и сега са намирали начини да са щастливи и добре. И са го постигали. Кое време ми харесва повече и предпочитаям аз? Сегашното- имам повече свобода и възможности. Не е до парите. Дразня се обаче, когато разни комсомолци от власта на национално или еврогейско ниво започнаха да превръщат въпросната хубавиня в това, което беше тогава. За сега им се получава и то доста добре. Май не съм само аз с такова усещане.

Да, и ЕС не се справя блестящо. Ама това не значи че ако сме извън него ще ни е по-добре. Още повече, конкретно по темата - това не означава че стоейки извън еврозоната във валутен борд ще сме по-добре. Напротив - вижда се че от едни поне 15-ина години тъпчем на едно място и всичко се случва въпреки държавата, а не заради нея.
          Аз единствено се опитвам да намекна, че дали ще сме добре или не, не зависи от еврозоната, а най-вече от самите нас. ЕС са 27 държави, в света са 195. От тях някои са по-добре или по-зле с или без ЕС, с или без евро. Само че се опитват да ни убедят, че именно тая лелеяна еврозона е едва ли не единственото, последно, уникално, неповторимо, въздесъщо препятствие, което ни дели от медът и маслото да текнат по улиците. Познато? На мен да, дежаву от соца. Писах го някъде в началото- няма да се промени нищо, ще става по-зле, с или без еврото, въпреки или заради него. Толкова си можем. Соре за нихилизма и песимизма.

И да не забравяме кои са основните радетели и пропагандатори за еврото:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Boko_SIC600pix.jpg
Прегледи:202
Размер:31.3 КБ
ID:7002840

Име:2023-09-18-09.54.03-1068x608.jpg
Прегледи:201
Размер:56.1 КБ
ID:7002841

Име:image_948009.jpg
Прегледи:197
Размер:64.5 КБ
ID:7002842
          Мигър забравихме кой е Митьо Гестапото, Пашата, Алексей, ДС и т.н.? Това като напомка, преди да етикетирате някой като "копейка".
          На много хора им писна цял живот да бъдат лъгани. На мен със сигурност. Вече ми е през центъра дали ще имаме евро, долари, левове, тугрици или вонове. Научил съм се да ми е добре всякък и на всякъде, напреки обстоятелствата.
          Пъ.Съ. Аааа и да не вярвам в Дядо Мраз или дядо Коледа....

Спрете Земята, искам да сляза!

Коментар

• kbot
            kbot коментира
            Редактиране на коментар
            За гарсониерката: не е важна заплатата, важно е колко ти остава от нея за изплащане. На мен ми оставаха по 30 лв ма месец, щото хранех семейство. Сега сина би ги платил за година по новите цени без зор. Та така се смятат месеците за изплащане.

• cecoa1
            cecoa1 коментира
            Редактиране на коментар
            За бензина не е била нужна благословия от Народната власт за да се купи. За разлика от апартамента.
            Последно редактирано от cecoa1; 21-06-25, 22:45.

• Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение
          Мигър забравихме кой е Митьо Гестапото, Пашата, Алексей, ДС и т.н.?
          Защо сравняваш орехи с круши? Общото между изброените и неизброените, но дадени на снимки, е, че са креатури на БКП-БСП и герои на "прехода", всеки със специфична роля в него. И не всички са "за вЕрото". Венцислав Стефанов със сигурност не е, той е яка копейка, Алексей Петров няма как да го попитаме, Пашата се е потопил дълбоко, но едва ли му пука особено, сигурно отдавна е изхвърлил лева от платежните си операции

Коментар

• Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение
            Соре за закъснялото включване, бях в балкана да събирам сено и някой друг картоф да засея. Та:
            Така де, аз именно и тези числа ползвам и давам. Сега, отделен е въпросът дали през долара е удачно сравнението, щото американците, мисля края на 90те, промениха лекинко критериите за изчисляване на инфлацията на собственият си долар по едни не много коректни методи и ако се изчислява изчистената инфлация, стойностите са малко по-нелицеприятни. Ама както и да е, ще си затворя невиждащото око.

Ти гледаш през бензина. Някой би се интересувал от купуване на жилище (например. Пак е житейска човещинка) и ако ползвам средната заплата, която сам посочваш. излиза, че по него време една гарсониера например е струвала около 8500 лева, за която сметките показват, че сме работили около 31 месеца. При сегашни цени и заплати за същата излизат около 81 месеца (2443 лв са около 1221 евро, гарсониера е около 100000 евро). Т.е. мисля дека индивидуалното пресмятане и интерпретиране през лични интереси не ни върши работа и не съм убеден, че е коректен метод. За това се спрях на златото, като сравнително универсално. Са, честно казано и на мен злато лично не ми върши работа и не ми трябва като такова. Ма гледам, на макро ниво, го ползват разни държави по света за натрупване на резерви и сравнително стабилни ликвидни активи, отървавайки се от долари, евро или там каквото имат. Сигурно има защо.

И се връщаме на гарсониерата и не ми се връзва. Ма за да не се дърляме, ще го кажа така- дали сме добре или зле е субективно усещане. Не може да го определим и измерим с пари. Има хора, които и тогава и сега са намирали начини да са щастливи и добре. И са го постигали. Кое време ми харесва повече и предпочитаям аз? Сегашното- имам повече свобода и възможности. Не е до парите. Дразня се обаче, когато разни комсомолци от власта на национално или еврогейско ниво започнаха да превръщат въпросната хубавиня в това, което беше тогава. За сега им се получава и то доста добре. Май не съм само аз с такова усещане.
            Ами именно де - да се взима нещо отделно не е ОК. Субективно е. Затова си има съответните методики за изчисление на инфлацията и това че бензина е поевтинял с 20% или сметката в заведение е скочила двойно не значи че инфлацията е толкова. Над това как се смята инфлациоя съм сигурен че са се трудили дълги години много по-умни хора от мен. И затова не спекулирам - ползвам наличните данни. Мантрата как били лъжливи веднъж е недоказуема, и втори път, дори сега да са лъжливи, няма как вечно да са лъжливи, пък ние нито сме великите специалистори по лъжите, нито по финансовите машинации, еле пък на фона на големите акули.

Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение
            Аз единствено се опитвам да намекна, че дали ще сме добре или не, не зависи от еврозоната, а най-вече от самите нас. ЕС са 27 държави, в света са 195. От тях някои са по-добре или по-зле с или без ЕС, с или без евро. Само че се опитват да ни убедят, че именно тая лелеяна еврозона е едва ли не единственото, последно, уникално, неповторимо, въздесъщо препятствие, което ни дели от медът и маслото да текнат по улиците.
            Никой не внушава че на 1.1.2026-та ще потекат реки от мед и мАсло. Това е поредната измишльотина - ако твърдиш друго, дай цитат/клипче или нещо такова. Еврозоната дава възможности. Как и дали ще ги ползваме, зависи от нас. Аз просто ще се събудя на 1.1.2026 с една идея повече гражданин на ЕС и на света, отколкото съм сега. Това нито ще ми напълни хладилника, нито ще ми повиши благосъстоянието. За тия работи ще трябва да се потрудя сам, както винаги. Само с една идея по-малко ще се съмнявам дали утре някой копейчо, дошъл на власт, няма да тръгне да бута борда и да печата пари. Толкоз. Ни повече, ни по-малко.

Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение
            И да не забравяме кои са основните радетели и пропагандатори за еврото:
            Същите дълги години изобщо не споменаваха еврото, а Тиквон по едно време направо се изтропка на метеното че еврото хич не било ОК. Техните 180 градусови катарзиси (както и тоя на пРезидента и на други подобни креатури) не правят Еврозоната нещо по-лошо или по-добро от това, което е. Аргументирал съм се защо Еврозоната за нас е нещо добро, доказуеми аргументи срещу това продължава да няма - толкова е просто.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              Мантрата как били лъжливи веднъж е недоказуема, и втори път, дори сега да са лъжливи, няма как вечно да са лъжливи, пък ние нито сме великите специалистори по лъжите, нито по финансовите машинации, еле пък на фона на големите акули.
              Политико: Манипулирала ли е България инфлационните си данни, за да влезе в еврозоната?
              И това е само върхът на айсберга. Впрочем не познавам човек, който да се съмнява в това. Мен мантри ми не трЕбват, нито официални данни, нито статистики и т.н. али-бали. Да влезна в магазина ми стига.

Това е поредната измишльотина - ако твърдиш друго, дай цитат/клипче или нещо такова
              Пусни си телевизора по казионните медии и канали. Не са спирали.

Аз просто ще се събудя на 1.1.2026 с една идея повече гражданин на ЕС и на света, отколкото съм сега.
              Да си европеец или гражданин на света е състояние на духа, култура, манталитет, възпитание, начин на мислене. С атрибути (в случаят еврото) не става и няма да ти се получи. "Господин за един ден" с Тодор Колев гледал ли си? (Не го свеждай лично до тебе, въпросът е прининципен)

Еврозоната за нас е нещо добро, доказуеми аргументи срещу това продължава да няма - толкова е просто.
              В ерата на интернет, форуми, чатове, социални мрежи, ИИ, очакваш бързи отговори и решения веднага, на минутата, секундата, лесни решения на сложни задачи. А какво са няколко години или десетилетия за живота? Изчакай, нека мине време. Може и да си прави, може и да не си. Емпирично погледнато от кисело мляко злато няма да стане. Другото е от лукавия.

Коментар

• Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение

Защо сравняваш орехи с круши? Общото между изброените и неизброените, но дадени на снимки, е, че са креатури на БКП-БСП и герои на "прехода", всеки със специфична роля в него. И не всички са "за вЕрото". Венцислав Стефанов със сигурност не е, той е яка копейка, Алексей Петров няма как да го попитаме, Пашата се е потопил дълбоко, но едва ли му пука особено, сигурно отдавна е изхвърлил лева от платежните си операции
                Общото е произхода им. Креатури са на една и съща систем, обучени, отгледани и инсталирани от нея. А тя, системата, я знаем каква беше (е). Венци, добър или лош, поне е себе си. Алексей е ясен, не е нужно да го питаме- няма как да вирееш в ситемата, ако не си част от нея. А той беше на сравнително високо ниво в нея. Но тези не са интересни. Дума идеше за отрочетата им и това, което говоря и правят. А то ич не се връзва с произхода им. А още по-лошо е, че те ни управляват и решават съдбата ни. А казват, че бивши ченгета и корви нямало...

Коментар

• @kbot: Проблемът не беше колко ти остават месечно, а какво може да си купиш с тях. А то нямаше кой знае какво да си купиш.Като си покриеш жизнените нужди- храна, ток, вода, дрехи и т.н., като теглиш чертата с оставащото нямаш кой знае какъв голям избор, защото влизаше в графа дефицит или чрез връзки. Щеше да е проблем, ако тогава имаш сегашното разнообразие от стоки, но нямаш пари за да си ги купиш. Въпреки това до ден днешен българите са на едни от първите места в Европа (за в света незнам) по наличие на собствени жилища и недвижими имоти. Само за пример актуално в Германия мезду 60-70% са под наем. Но тук се включват вече и много други фактори.

@cecoa1: напротив, била е нужна благословия от Народната власт. Косвено. Мисля помни се още как се придобиваше лека кола по онова време, на която да слагаш този бензин. За жилищата си имаше цака и по конвенционален път (без връзки, партиини съпорти и т.н.)- договор за работа в "черни предприятия" (металургични, градски транспорт, Софстрой, Кремиковци и т.н.). По този начин баща ми купи гарсониерата на времето- договор за 10 години в металургичен завод. По същия начин придоби и софийско жителсвто- договор за още 10 годинию. Умря от рак на белия дроб.

Коментар

• cecoa1
                    cecoa1 коментира
                    Редактиране на коментар
                    Е, кво сравняваш тогава некви криви цени независещи толкова от пазара, със сегашните пазарни?!

• Urko
                    Urko коментира
                    Редактиране на коментар
                    Верооятно слеед повторно, внимателно, съсредоточено, обмислено, аналитично прочитане на това, което съм написал, би дало отговор на въпроса.
                    Ако не- здраве да е.

• #144.1

kbot коментира
                  Вчера, 07:34

За гарсониерката: не е важна заплатата, важно е колко ти остава от нея за изплащане. На мен ми оставаха по 30 лв ма месец, щото хранех семейство. Сега сина би ги платил за година по новите цени без зор. Та така се смятат месеците за изплащане.

Сто хиляди евро да изплати за една година без зор ?
                  0899 шест5313нула
                  За всекиго по нещо

Коментар

• Bogoljub Gagic
                    Bogoljub Gagic коментира
                    Редактиране на коментар
                    Кока-дрога-кока-дрога? "Уан койн" ? •́ ヮ •̀
                    Па и отдавна не са по 100 хил. € а "мало више"

• kbot
                    kbot коментира
                    Редактиране на коментар
                    Нищо незаконно. Пратих го да учи, дето трябва и гените трябва да са били добри. Не твърдя, че са моите.

• Ахахахаха
                  В магазина няма инфлация само някакви си 3%

Къде онзи разбирач Спартак с неговите графики хахаха да отиде да си купи той ... бойлер

Тия хора не гледат ли графики и таблици бе!?
                  Не четат ли доклада? Там пише 2.7 а не 27%

Коментар

• blackfirefly
                    blackfirefly коментира
                    Редактиране на коментар
                    На инфлацията вече и се вика спекула. Друг е въпроса, че спекула и пазарна икономика нещо не вървят заедно.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X