Обява

Свий
Няма добавени обяви.

С опънати платна срещу вятъра . . .

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от krassitch Преглед на мнение
    Банките много харесват клиенти с Швейцарски франкове, защото без значение от международните курсове, накрая ги сменят по "трънския курс"

Наистина ви благодаря за сериозните отговори които чух от вас!

За златото съм съгласен (ако е инвестиционно), но това е трябвало да се случи преди 10 години.
    Днес цените са много високи, за да правиш тепърва инвестиции.
    С имотите е същото (заради проклетата инфлация), защото и там цените удариха тавана и в скоро време очаквам,
    този изкуствено "надут" балон, да се спука . . . с гръм и трясък!
    Така че ще трябва отново да се облегнем на проклетите ни познати "хартийки".
    Бих желал цитирания от мен г-н, ако е така добър да ми обясни, защо има такова отрицателно отношение към швейцарските франкове !?
    Когато сметката в банката ти е във франкове и решиш да теглиш определена сума от тях (по време на падежа),
    сумата естествено която взимаш трябва да е също в . . .същата валута !?
    МОЛЯ ОБЯСНЕТЕ МИ ВСИЧКО ТОВА ЗА КОЕТО ПИШЕТЕ, НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ ?
    ТОВА Е НЕЩО МНОГО ВАЖНО . . .

Коментар

• krassitch
      krassitch коментира
      Редактиране на коментар
      Нямам отрицателно мнение за швейцарския франк.Когато например му потрябват на човек пари, и има влог в банка, ако не е точно на падеж, има "глобичка", и тя може да се окаже по-висока, от лихвата за година.Отдавна ми бяха платили във франкове, сметнато по международен курс.При обмяната, заради техния курс купува, загубих...Маржът при по-популярните валути е много по малък

Г-не, и мен искаха в ЦКБ да ме изработат, като ми предложиха да ми обменят ЛЕВОВЕТЕ в швейцарските франкове,
    при ОТКРИВАНЕТО НА ВЛОГ в банката в петъка, наистина по "трънския" курс.
    А именно, срещу 2.11 лева /шв.франк, докато в чейндбюрата обменна за деня беше - 1.98 лева/шв.франк.
    За 1 000 шв.франка, това са 130 лева - чиста загуба.
    Отказах веднага сделката и за това пиша тези коментари във форума, за да намеря начин как да променя положително ситуацията.
    Ще се опитам да не ПРЕВАЛУТИРАМ при тези келеши, ами да им нося франковете ...готови !
    Не знам как ще реагират тъпаците, особенно след като твърдяха че в ДОГОВОРА им с тях, няма да има такси по теглене и внасяне !?

Коментар

Мое мнение: Златото е компактно и скъпо, но за да го търгуваш в смутни времена според мен не е ок. За да си запази стойността,трябва да купиш грамчета примерно ,със все опаковката и да ги съхраняваш добре иначе не ги вземат на цената която е нормална. Става обем. Поне при дилъра от който са купени. Ако е голяма монета или кюлче 30-50-100 гр. Е удобно и компактно, но в смутни времена как освобождаваш и за какво ? Ше си заредиш гориво и ще ти върнат ресто? Отделно пазара е 90%тъмни субекти.
      Валутата според мен трябва да евро или долар. Разпространени са и ги знаят навсякъде. Недвижими имоти са най добре ако не трябва да събираш багажа и да се изнасяш. Примерно война. Има и имоти за малко пари. Земеделски земи,парцели в не толкова големи градове. По-трудно се освобождават ,но обикновенно не са само спасяване на спестяванията ами клонят към инвестиция ,понякога с огромна възвращаемост.
      Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Спред-разликата между курс купува, и курс продава при историческите златни монети е под 3 %, но напоследък цената непрекъснато се качва.Ако се наложи продажба след няколко месеца, вероятно ще се е качила вече, за да не загуби човек.При обръщане на левове във франкове, а после пак в левове, спреда е над 6 %.Банките харесват това.Очаква се златото да поскъпне до края на годината с над 10 %.Всяка инвестиция крие някакъв риск, винаги може нещо да се обърка.Накрая го отнася обикновения човек.Инвестицията в имот е рискова, доколкото са стигнали вече нереално високи за доходите и възможните наеми нива.Не се знае какво ще стане.А и има огромни разходи за ремонт и поддръжка.Цената на земята започна да пада, а инвестицията се изплаща от наем за над 30-35 години...Смутните времена вече са факт, и е малко късно човек тепърва да мисли какво да прави с парите.Инфлацията ги изяде...Все пак, по добре късно, отколкото никога.Всеки ще си прецени лично как точно ще се защити, и си поема лично риска...Банките вече показаха, че могат да измислят хиляди начина да прекарат обикновения вложител.Много захитряха през последните години, и това продължава в аритметична прогресия Аз бих ги изключил като опция за сигурност за бъдещето

Коментар

По принцип най-добре е да е в нещо от което човек разбира. Най-големите загуби са ми от импулсивни детски прищявки от които нищо не разбирам. Естествено в такива се впускам с нещо което мога да прежаля но загубата си я отчитам.
          Комшията ми пък идеята му е с парите си намалява разходите. Направи си сондаж за вода. Сглоби си автономна соларна ин сталация. Сменя колите с такива дето са една идея по -здрави(не по-нови и скъпи). Негова си работа.
          В кофти времена съм наясно че ще има загуби . Ама 10 % не ги броя. Да обезценява се валутата, има инфлация ама трябва да ги имаш, ако ти потрябва. Логиката е че ще има нещо което може да покрие загубата ,ако имаш свободен кеш. Все ще има някой който е съгласен на сделка под нивото ,защото е повече закъсал от тебе. Без да му скачаш на главата ами с нормален пазарлък.

Коментар

• Semper_Idem
            Semper_Idem коментира
            Редактиране на коментар
            Аз разсъждавам и действам като комшията ти. Е, все още не съм сложил последната порция панели, и не съм оправил замазките окончателно, за да стане вилата ми нормално място за живеене.
            Когато влагаш хартийките директно в средства за преживяване, заобикаляш инструментите за управление на държавата. Банките са един от тях.
            Не плащаш ток и вода, и не те интересува колко се е вдигнала цената им, съответно колко са се обезценили хартийките ти в банката.
            Дърва за алтернативно горене има колкото искаш. А, има и фазани, които не могат да летят. Казан за бира (още не съм го взел) струва около 100 лв.
            И ти остава, макар и на стари години, да се съсредоточиш върху истинските ценности в живота.

Г-не, и мен искаха в ЦКБ да ме изработат, като ми предложиха да ми обменят ЛЕВОВЕТЕ в швейцарските франкове,
          при ОТКРИВАНЕТО НА ВЛОГ в банката в петъка, наистина по "трънския" курс.
          А именно, срещу 2.11 лева /шв.франк, докато в чейндбюрата обменна за деня беше - 1.98 лева/шв.франк.
          За 1 000 шв.франка, това са 130 лева - чиста загуба.
          Отказах веднага сделката и за това пиша тези коментари във форума, за да намеря начин как да променя положително ситуацията.
          Ще се опитам да не ПРЕВАЛУТИРАМ при тези келеши, ами да им нося франковете ...готови !
          Не знам как ще реагират тъпаците, особенно след като твърдяха че в ДОГОВОРА им с тях, няма да има такси по теглене и внасяне !?

krassitch
          Виждам че нищо не ми отговорихте относно моите премеждия в ЦКБ, в последния работен ден на изминалата седмица !
          Не мога да разбера вашата сметка в шв.франкове, дали е ДЕПОЗИТ или РАЗПЛАЩАТЕЛНА СМЕТКА.
          Както ви казах депозитите в ЦКБ не се облагат с такси и са за период от 1-3-6-12 месеца.
          За предпочитане са едномесечните, защото имаш ПАДЕЖ всеки месец (на датата през която си открил сметката),
          когато можеш да теглиш без да плащаш такси.
          Не знам колко време сте имали такава сметка и дали все още е имате и може ли да ми дадете компетентна информация,
          като вложител
          . Не желая чиновничките от офисите на банките да ми "раздуват" балони.
          Не ми казахте възможно ли е да ползваш техните услуги като внасящ и теглиш само франкове, без да минаваш през
          българския лев или евентуално евро (за в бъдеще), за да не търпя загуби от сорта на 130 лева /1 000 евро.
          Не бих се съгласил при тези обстоятелства да стана клиент на ЦКБ. Коя друга банка прави влогове (депозити) в швейцарски франкове.
          Ще ви помоля да ми кажете, за да не обикалям из офисите на банки.
          Ако нещата не се получат, след празниците ще отида да потърся едни мои позати които са работили в Англия около 10 години
          и предполагам че сметките им са в английски паунди, за да ми кажат как стоят нещата с английския паунд.
          Както виждате отбягвам да споменавам долара и еврото, като "изпортени" според мен валути, за които не ми се говори сега.

Коментар

• krassitch
            krassitch коментира
            Редактиране на коментар
            Нямам депозит или разплащателна сметка в швейцарски франкове, и не съм запознат с уловките на различните банки.Мисля, че обикновен човек много трудно ще се ориентира-те са го измислили нарочно да е максимално объркващо, и постоянно променят правилата на играта.Аз доколкото мога съм минимизирал взаимоотношенията си с банките.Депозити нямам, само една разплащателна сметка...

Драмата е с превалутирането-дайте им франкове
          Последно редактирано от //Радо//; 02-03-25, 21:33.

Коментар

Тоя курс дето си го гледал 1.98 за франк по чейнчбюрата е "КУПУВАМ".!! Франка е 2.08-2.10 от много време вече. А банката ти е казала курс " ПРОДАВАМ" . Или ти искаш да купиш франкове по 2 лева, обаче във всеки един момент да има някой, който да може да ти ги плати по 2.20, та да си "на сметка" ?
            0899 шест5313нула
            За всекиго по нещо

Коментар

Не е луд който яде баницата, а който му я дава.
              Банката са обявили курс - който не провери на още няколко места за сверка си е виновен сам.

Коментар

Револют дава много възможности. Забих там едни джобни и като пич си купих и койни, и акции, и разни други "инструменти" Финансовата култура ми е отрицателна и затова сигурно навсякъде съм на червено, но опитът е безценен дет се вика

Коментар

Първоначално публикуван от //Радо// Преглед на мнение
                  Драмата е с превалутирането-дайте им франкове
                  Не знам дали ще се опитат "да ме прекарат" да обменям на касата им.
                  Сега в момента погледнах "листчето" което ми даде служителката на банката в петък:
                  1./ Минималната вноска за откриването на влог в шв. франкове е 250
                  2./ Срочността на влога е за 1; 3; 6; 12 месеца
                  3./ По време на падежа може да теглите от влога си без такса
                  4./ Извън определената дата за падеж, може да теглите от влога си по тарифа 0,76 % върху сметката.
                  5./ Няма такси при внасянето и тегленето на валута

Така ми звучи много примамващо, но Договора не съм го виждал и не знам какви примамки има в публикувания там текст.
                  КЪДЕ ДА ОЧАКВАМ ЧЕ ЩЕ ИМА ПОСТАВЕНИ КАПАНИ !?

Коментар

• krassitch
                    krassitch коментира
                    Редактиране на коментар
                    И каква е например лихвата за влог за 12 месеца?Да не се окаже по-ниска от евентуалната "глоба" от 0,76 %?Дали ще се обменят левове във франкове на тяхната каса, или на друго място, все ще има "набутване" от около 6 % - разлика между курс купува и продава.За да се стопи след време, франкът трябва да поскъпне към другите валути

Да това са правилни въпроси, но не знам другите защо си траят и не взимат участие.
                  Днес този проблем е от съществено значение за хората , а не споровете между Тръмп, Зеленски и Путин.
                  И тримата са уредили наследниците си . . .9 (девет) поколения напред !!!

При депозитите в ЦКБ няма начисления в лихвени проценти.

Начисления има в Токуда банк върху валутни депозити, но там швейцарския франк отсъства от списъка с валути.
                  За еврото:
                  1./ 12 месеца - 1.10 % /18 месеца - 1.50% / 24 месеца - 1.70% / 36 месеца - 2.00%
                  2./ За щатския долар:
                  12 месеца - 1.10 % / 18 месеца - 1.50% / 24 месеца - 1.70% / 36 месеца - 2.00%
                  3./ За британската лира:
                  12 месеца - 0.80 % / 18 месеца - 1.50 % / 24 месеца - 1.70% / 36 месеца - 2.00%

Изискуемата минимална сума в съответната валута - 100 евро/долара или 50 паунда

Изисквания от страна на Токуда Банк:
                  А./ НЕ СЕ ДОПУСКА ДОВНАСЯНЕ ПО ДЕПОЗИТА ( Ще помоля някой от участниците във форума да ми обясни, какъв е замисъла на подобна щуротия
                  и защо се прави). За съжаление никой от банката не можа да ми обясни този "странен" техен казус.
                  Б./ При предсрочно прекратяване на депозита, Банката прилага лихвения процент, валиден за разплащателни сметки във валута на депозити.

В депозитите на банката БИЗНЕС КЛАСИК където минималните изискуеми суми за депозитите на юридически лица са минимум 1 000 евро/долара или 500 паунда,
                  условията са абсолютно същите, като тези при физическите лица. Там сроковете са до 12 месеца, като годишните лихви са под 1%.

Заради забраната за довнасянето на суми по депозита, на този етап тази банка съм я игнорирал напълно !

В Postbank работят само с долари и евро (които за мен са токсични валути), така че тя отпада от списъка !

Забележка:
                  Публикуваната от мен банкова информация е от 28.02.2025 година, последния работен ден преди празниците !

Коментар

• novatech
                    novatech коментира
                    Редактиране на коментар
                    Ти да видиш - от трудово-правни спорове със охранителна фирма , гаранционни казуси за електроника стигнахме до управление на финанси. Явно си преборил охранителите и търгашите и си се видял с пари за инвестиции ...

Като по поръчка - https://offnews.bg/ikonomika/tbi-ban...va-840687.html
                  Явно банкерите четат форума

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:image_948294.jpg Прегледи:7 Размер:671.6 КБ ID:6992940

Явно банкерите четат форума !

Да,
                    благодаря ви за информацията която публикувахте във форума и която имах време да проверя днес, 18.03.2025 година в офис на банката !
                    Бях дълбоко разочарован от некомпетентността на служителите там, които само ми подхвърлиха бюлетина и ми отговориха с недомлъвки,
                    (на част от въпросите които им зададох), по въпроса на открития нов депозит в TBI Bank в румънски леи от 7 март и високата лихва която
                    са обявили по него.
                    Разбрах само че той е максимум за 1 ( ЕДНА ) година. Може да бъде открит и закрит без такси, с единственото условие посочено в т.IV.A, а именно
                    (цитирам от брошурата им):

ДЕПОЗИТАНТИТЕ ИМАТ ПРАВО ДА ДОВНАСЯТ СРЕДСТВА ПО СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЕПОЗИТИ, САМО ОТ ПЕРИОД НА 1 /ЕДИН/ МЕСЕЦ ОТ ОТКРИВАНЕ НА ДЕПОЗИТА,
                    КОИТО ДА СЕ ОЛИХВЯВАТ С ЛИХВЕНИЯ ПРОЦЕНТ УГОВОРЕН В ДОГОВОРА ИМ ЗА ДЕПОЗИТ " ПРИВИЛЕГИЯ".
                    ЗА НАЧАЛО НА ПЕРИОДА СЕ СЧИТА ДАТАТА НА ОТКРИВАНЕ НА ДЕПОЗИТА, А ЗА КРАЙ НА ПЕРИОДА ДЕНЯ ПРЕДХОЖДАЩ ДАТАТА НА ОТКРИВАНЕ НА ДЕПОЗИТА,
                    НА СЛЕДВАЩИЯ МЕСЕЦ. БАНКАТА ПРИЕМА ДОВНАСЯНИЯ НА СУМИ ПО ВЕЧЕ ОТКРИТИ ДЕПОЗИТИ САМО ПО ОПРЕДЕЛЕНИЯ В т.IV.A ПЕРИОД.

ЗАБЕЛЕЖКА:
                    Молбата ми е към тези които разбират от финансии, да си кажат мнението по въпроса на тази оферта, като посочат както
                    положителните и страни, така и "подводните" камъни в нея !
                    Последно редактирано от Boa; 18-03-25, 19:26. Причина: Корекции в текстта !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X