Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Гъби

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Гъби

Понякога Рижйка и Пърхутка. Не подминавам и Сърнелата. Също и Кладница.
    При най-малко съмнение... предпочитам да ям пържола!
    Спорът ражда истината, а нуждата - изобретението!

Ако тръгнеш след муха, непременно ще стигнеш до лйно! /партийна поговорка/

Коментар

Бера, бера и още как!!! 1. Манатарка 2. Сърнела 3. Пърхутка 4. Печур ка. И от там нататъка: каквото се появи.Но да помоля: НЕ БЕРЕТЕ ТОВА КОЕТО НЕ ПОЗНАВАТЕ!!!. и не го ритайте. И ДРУГОТО: НЕ СКУБЕТЕ ГЪБИТЕ!!!! НОСЕТЕ СИ НОЖЧЕТА ЗА РЯЗАНЕ!!.

Коментар

Бера манатарки и сърнели, но само от един и същ район в Родопите.Там съм бил по цяло лято още от детството.Въздържам се от други региони да бера, не знам защо...
        Далеч се стига не като се бърза, а като не се спира...

Коментар

Какво да кажа аз.... Да ви имам офроуда Ако тръгна да карам - нямам време да гледам за гъби, гледам да не се търкулна някъде, как да мина и прочие такива.... Ако тръгна за гъби - може и да стане офроуд, последния път точно така и стана. Справки - дерХънтър. Голямо вадене от коловози, голямо чудо. Гъби не сме набрали, ама поне се прибрахме с дърва за огрев и приятно раздвижени/изпотени.
          Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
          Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Да оспамя темата вечерно ....ъъъъ по полета и гори гъбки не съм брал ....ама съм хващал .....ама се лекува де
            0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
              Булката има доста близък двойник - червената мухоморка. Не е смъртоносна, в не големи количества.
              По созополско много време не съм ходил,спомена ми за това село е,че над него беряхме в дъбова гора-пълно беше с булки и нямаше нито един сакатлък.Явно късмет...
              Сега тук с един мъж ходим в една гора,когато сме за риба.Много гъби набрахме миналата година без да им знаем името/дядо му казал на времето,че тези не били отровни/,приличат на дива печурка и както посъветва Пенчо тук,ги режем пънчетата,за да ги има и след това.Ще ги снимам като им дойде сезона,да не би пак на късмет да е било,че за стомничката всички знаем.

Коментар

Първоначално публикуван от GODzillata Преглед на мнение
                Всички гъби се хапват...само че някои по един път!

Да го онагледим:
                Страшилището бяла мухоморка - 1 лъжица супа и се гътваш:

Печурка:

А ето и ДВОЙНИЦИТЕ НА СЪРНЕЛАТА:

Гребенестата сърнела...бррррррр!
                Че е отровна - това го изпитах на мой гръб......после цяла нощ яко драйф.

Относно сърнелите: Ако събирате това на последната картинка, не би трябвало да имате проблем. Супер вкусна е. От 35 години бера гъби. само тези за които съм сигурен!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                  Относно сърнелите: Ако събирате това на последната картинка, не би трябвало да имате проблем. Супер вкусна е. От 35 години бера гъби. само тези за които съм сигурен!!!
                  Така де, то си и пише, че се яде.
                  Другото "яж, ако ти стиска" се отнася за това, че има много двойници.
                  Зат'ва аз вече не ям гъби от гората.
                  Hyundai Galloper 2.5 /щар Х щар, турбо катерач спринцовка/

Коментар

Ако т.н.Петниста Мухоморка е двойник на Сърнелата, то аз бих сбъркал Мерцедес С класа с велосипед.Остролюспестата Сърнела по нашите земи май я няма съвсем.Кафяво-червената и Гребенестата се срещат често,но трудно би ги объркал човек който е брал Сърнела.И двете са доста по-дребни и в начална фаза на развитие не правят клубени.
                    Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                    Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                    В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Сърнелата има и специфична миризма! Двоиницити не ми е идвало на ум да ги откъсна и видя на какво миришат!
                      Спорът ражда истината, а нуждата - изобретението!

Ако тръгнеш след муха, непременно ще стигнеш до лйно! /партийна поговорка/

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X