Берете ли гъби по време на оффроуд?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Гъби
Свий
X
-
До: Гъби
Стига да има обожавам гъби.Но като цяло ако съм на някоя сериозна разходка нямам врем да се оглеждам за такива вкусотии за това ходя за гъбки специално.ДИМИТЪР ДОРОСИЕВ(Дявол Коледа)Хард Suzuki Samurai 1.6(каквото е останало от него),и паркетен Samurai 1.3.
тел.088четири 9едно9 4нула4
-------------------------------------------------------
-
Някога берях и си ги хапвах. Сега не смея.Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
-----------------------------------------------
Питието определя съзнанието....
-----------------------------------------------
0887770735
Коментар
-
Първоначално публикуван от trajal Преглед на мнениеНякога берях и си ги хапвах. Сега не смея.
Да го онагледим:
Страшилището бяла мухоморка - 1 лъжица супа и се гътваш:
Печурка:
А ето и ДВОЙНИЦИТЕ НА СЪРНЕЛАТА:
Гребенестата сърнела...бррррррр!
Че е отровна - това го изпитах на мой гръб......после цяла нощ яко драйф.
Hyundai Galloper 2.5 /щар Х щар, турбо катерач спринцовка/
Коментар
-
М-даа, челядинки, кладници ... не е като да няма и такива, без двойници.
Тия - двойниците на сърнелата - не са отровни (като изключим пантерката в някои случаи). Те просто са "неядливи".
Първоначално публикуван от GODzillata Преглед на мнениеГребенестата сърнела...бррррррр!
Че е отровна - това го изпитах на мой гръб......после цяла нощ яко драйф.
П.П. Да не ви се случва да виждате пострадали от отровни гъби... На никого не го пожелавам, а да сте на тяхно място, не желая и да си помислям.Последно редактирано от upi; 13-03-09, 14:14.Ако не свършва добре, значи не е свършило!
0888 315 794
LZ1UPI
A1 (Rh+)
Коментар
-
Бера, бера. Само да ги разпозная. На челядинките направо им провеждам геноцид. Моите разходки рядко имат опредлена цел и график.
Знам много вицове за гъби и гъбари. Знам и за докторските и за попските гъби, и за бременната домашна котка, и за "козата ще каже".
Коментар
-
По време на офроуд - ако видя ще откъсна. Но не гледам за гъби. Друго си е да излезнеш специално за гъби.
Вярно трябва да се познават много добре. И то не само ядливите, ами и отровните, както и разлиите между оригинала и двойника.
Иначе баща ми е гъбар от 35 години. Ама вече поостаря за разходки. Та си засади в двора на село, в оранжерия - Кладница. Тъкмо вчера опитахме от първата реколта.Nissan Terrano 2,7 TDI
Коментар
-
За гъба без двойник знам за "булка"-та,расте в Странджа планина.Брал съм по много край село Равадиново-недалеч от Созопол.Много вкусна и подходяща за всякакво приготвяне гъба.Но родителите ми за малко да си отидат и двамата от челядинки/уж баща ми беше полеви офицер и носеше всякакви в къщи и е нямало проблеми/.Уловката се оказа ловна дружинка,заровила отрова за лисици поръсена на месо.После ненамереното от лисици става на тор,където на гъбите им е лесно бързо да виреят.Болници,промивки...мани,за малко...
И сега си бера като обикалям горите,готвя после малко гъби с ориз и пращам на тъщата-после решаваме в къщи как да ги приготвим.
Коментар
-
Ако ги видя ги бера.Моят съвет при най малкото съмнение не ги яжте.Виждал съм хора как им се чудят тая дали беше такава,дали не беше и накрая хоп в тигана ужас.Малките гъби неразпукнатите могат лесно да се сбъркат дори от стари гъбари особенно печурките.Ако ядлива гъба расте в непосредствена близост до отровна да не се яде.Също ако по невнимание с ножката се отреже отровна гъбка с ножа да не се режат други гъби преди да се измие ножа.(последното не го вярвах преди да се случи с мой познат)Иначе гъбите са добра храна ако не се прекалява.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Красимир Начев Преглед на мнениеПредпочитам да дам пари за гъби отколкото за лекарства
Срещу някои помага алкохол. Но само помага.
Коментар
-
Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнениеЗа гъба без двойник знам за "булка"-та,расте в Странджа планина.Брал съм по много край село Равадиново-недалеч от Созопол.Много вкусна и подходяща за всякакво приготвяне гъба.Но родителите ми за малко да си отидат и двамата от челядинки/уж баща ми беше полеви офицер и носеше всякакви в къщи и е нямало проблеми/.Уловката се оказа ловна дружинка,заровила отрова за лисици поръсена на месо.После ненамереното от лисици става на тор,където на гъбите им е лесно бързо да виреят.Болници,промивки...мани,за малко...
И сега си бера като обикалям горите,готвя после малко гъби с ориз и пращам на тъщата-после решаваме в къщи как да ги приготвим.
Коментар
-
Бера.Яко.От много години.И все още пишаИ най-тежкият оффроуд ми се е случвал по гъбобер.Запалих преди време и жената по гъбите и сега дойде ли сезона ми вади душата.Ако може всеки ден да сме по гори и поля.Ясене пълна заблуда е че при отравяне с гъби алкохолът помага.По-скоро вреди.Имай в предвид че повечето отрови в гъбите атакуват черният дроб, та и само алкохол му трябва в този момент.
Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
Селска фурна аспух нема. Пак същият.
В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки
Коментар
-
Берях, но спрях. Тежички ми идват. Пък и си набрах фалшиви сърнели, разпознах ги и разбирачът в групата каза, че бъркам. Не ги ядох и той не, но ги сготви на другар, който после се по.ра здраво. Реално е голямо забавление самото им търсене, но след 2-3 беранета без да ям, малко си изсуших да има и вече ми е тъпо да ги мародерствам гъпките. Инак имам им уважението. То те всички гъпки са малко или много токсички, но само някои в степени да натравят забележимо. Някои натравяния водят и до халюцинации. Например мухоморката е позната и използвана през вековете от "вещиците", а и днес и се мятат разни тийнове. Индиянците познават разни видове халючиногенни гъби и си ги почитат и консумират, но имат култура, която тук се губи. Младите много се наметкаха по поляните, че и тук растът разни видове. Уви няма кой да им каже явно, как да ги консумират, без да си вредят на черния дроб, който отнася голям гърч /халюцинациите са си вид натравяне от специфични токсини/. Смесването с алкохол е особено противопоказно! Аз лично се замислям за култивирана печурка. Незнам защо, но с годините съм ял какви ли не гъби и много "по-ценни" и ценени гъби от нея, но взех все повече да харесвам печурките /дивите са значително по-добри/. Та ако някой има познание по темата как се култивират печурки, какви условия и изобщо всякаква информация би ми била полезна. Поне да знам какво ям на 100% и то когато си поискам
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар