Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Имаме ли нужда от възраждане на националното самочувствие?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Имаме ли нужда от възраждане на националното самочувствие?

Колеги, аз имам въпрос - какво означава "Национално самочувствие" ? Що за животно е това ?

Ако означава "Гордея се с историята на страната ми и с делата на дедите ни" - да, разбира се, кой Българин не се гордее с това ? Кое дете не би се гордяло с това че татко му е бил герой, че дядо му е бил велик учен, че прадядо му е бил велик пълководец ?

Ако означава да се биеш в гърдите "вие знаете ли какви сме били ние" - на кой му дреме какви сме били, ако сега сме никакви ?!?

Националното самочувствие е самочувствието на нация, ДОСТОЙНА ЗА ДЕДИТЕ СИ. Самочувствието на дете, което знае че е достойно за делата на родителите си и на прародителите си. А достоен за дедите си ставаш с делата си. Твоите собствени. Не тези на баща ти и на дядо ти.

Историята ни е пълна със събития от които можем да се гордеем. Но с тези събития можем да се гордеем само ако се стремим ние самите да сме поне толкова читави хора, колкото тези които преди нас са били достойни Българи.
    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Ние българите винаги имаме нужда от нещо.Но това нещо за съжаление го няма вече. А то според мен е обединението на всички около идеята за съхранение на българщината и нейната същност.Всичките преживени робства а те не са малко и краткотрайни са оставили изключителен белег върху психиката ни.Ние господа се СТРАХУВАМЕ от всичко и всеки готови сме да прежалим и най скъпото си за да сме добре.Това е резултата от изминалите години наречени ИСТОРИЯ която за съжаление не е никак розова в последните векове за нашият народ.Та нима днешната история не е показател за това че сме РОБИ във собствената си държава.Мразим политиците мразим богатите мразим всички които са по различни от нас.Докато съществува тази ОМРАЗА и ЗАВИСТ положението ще е такова.Надпреварата за благоденствие ще продължи до тогава до като хората не проумеят че не могат да го занесат в друго измерение.Дано това стане по скоро уважаеми колеги и осъзнаем че ние БЪЛГАРИТЕ трябва да възпитаваме нашите деца на блогородство и култура.Не на насилие и превъзходство . Защото всички сме хора на този свят и бедни и богати.
      Само спомените остават да греят в нашите сърца. 0887 51 80 51
      На човек му трябват ум,сърце и две ръце всичко останало е прах,пепел и валерианови капки!
      Като не можеш да помогнеш на някой не пречи!

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
        Това, че не ти пука, колко от природните ресурси разхищаваш е едно на ръка, но това, че искаш да си губиме (забравяме) славата Губиславе, не ми допада.
        Струва ми се, че нещо не си разбрал...прочети мнението на Гоблин

Коментар

Националното самочувствие е познаване на историята ни, а това е отговорност. Отговорност, която се носи от "децата" на тези /от нас/, които са написали с дела тази история, но на някои не им изнася да носят тази отговорност! Не им изнася да са отговорни пред тези, които са служили на тази страна с кръвта си и живота си, а искат да си вземат Мусала или да си построят за наша сметка хотели край морето... В този смисъл имаме нужда да знаем, да се подсетим за историята си и за всички знайни и незнайни наши предци, които са искали да живеем в една по-добра България, за това имаме нужда от възраждане на националното самочувствие!
          "Когато Господ раздавал земя на народите, българите закъсняли и земята вече била свършила. Затова Бог им дал къстче от своята земя."

Коментар

Мисля,че по всякакъв начин е опрадвано да се припомня,представя и акцентира на славната ни история.
            Да са по-запознати по-младите,защото не съм убеден,че днес в училищата адекватно и достатъчно добре се интерпретират фактите.
            Има нужда според мен...
            Свързано е с девалвацията на ценностите напоследък,но това е друга тема
            Истината е,че предците ни са вдигнали високо "летвата"...
            Далеч се стига не като се бърза, а като не се спира...

Коментар

Първоначално публикуван от abalon Преглед на мнение
              Ако си гледал предаването ще си забелязал, че гости на Росен Петров, които дискутираха темата за битката при Сливница бяха проф. Андрей Пантев и полк. Станчо Станчев от Военната академия хора, които са капацитети в историята и лично за мен беше чест да ги гледам и слушам. Смятам, че има какво да се научи от тези хора.
              Беше показан един уникален български военен трофей - личният звънец на сръбския крал Милан, както и автентично оръдие. Освен това един не много известен факт за швейцарец, който дава живота си за българския национален идеал, както и интересни факти от живота на водача на ВМРО Тодор Александров. Бяха показани и интересни лични предмети на г-н Александров - бастун, който представлява тайно оръжие - желязна цев, която се зарежда с патрон като пушка, а чухме и народната песен - "Ранен ми лежи Тодор Александров". Информацията беше представена достъпно и интересно с нагледни материали, компютърна анимация и снимки, а не липсваха и предмети с музейна стойност и за това, по мое скромно мнение е подходящо, както за нас така и за децата ни. Не държа да те убеждавам, кое е патриотично и от къде трябва да се учат децата ни, но понеже всеки има право на мнение, именно по тази причина защитавам с факти моето и уважавам твоето.
              Ето едно мнение което хвърля малко по-различна светлина върху предаването "Слава", и което аз напълно споделям:

Първоначално публикуван от МЕЛС Преглед на мнение
              Изопачаването на най-светлите страници от историята ни продължава с пълна сила и в наши дни. След като в една от най-новите си публикации Божидар Димитров написа, че "отделни български части проникнали" на територията на Косово по време на Първата световна война - очевидно незнаейки за историческия подвиг на българската войска с пробива при прохода Качаник, във второто предаване на Росен по БТв направи за ризил историческия принос на хан Тервел за спасяването на Европа от ислямизация.

Нямам предвид датирането на събитията - в случая не беше толкова важно дали Мохамед се е родил или умрал в 632 г. и дали победата на Тервел е извоювана в 716 или 717 г. Жалкото беше, че според тия двама хубостници победата била извоювана едва ли не защото сме изтощили арабите като сме ги "обкръжили" (?!) и принудили да ядат "конски фъшкии и камъни". А за награда сме получили от Юстиниян не най-богатата византийска провинция (областта Загоре) ами южното Черноморие "та да могат днешните ни новобогаташи там да си акустират яхтите".

Историческата истина за победата на сина на Аспарух - Тервел, срещу "арабите" е толкова различна колкото народната песен от чалгите на Слави и неговия доскорошен главен текстописец и сценарист.

Като протест срещу профанизацията на историята ни ще спомена само най-важното. Под стените на Константинопол в директен двубой на бойното поле (а не посичайки изтощените араби в техния стан) става историческият сблъсък между непобедимата дотогава и страховита лека и маневрена арабска конница, въоръжена със "саби дамаскини" - композитна индийска стомана посякла бронираните армии на Персия, Византия и Испания - цветът на световната цивилизация по онова време.

Според арабски източници в битката на живот и смърт с българите падат посечени 40 000 конници, елитът на събраната от 3 континента ислямска войска. Пак според арабските хронисти в свещената битка за правата вяра (джихад) загиват главният мюезин на арабската империя и знаменосецът на халифата, носещ връченото лично от пророка Мохамед черно знаме на световния джихад, което става военна плячка на българите. Имената на тези двама арабски светци могат да се видят изписани със златни букви в два от ъглите на Синята джамия в Истамбул, наред с имената на пророка Мохамед и зет му Али. Разгромът на армията на халифата е толкова катастрофален, че чак до появата на селджуците в Багдад през 13 в. най-късият път към Европа през Константинопол е обявен от халифите за "харам" (забранено място). Поражението води и до моралното разложение и последвалото го падане на династията на Дамаските халифи през 750 г.

Някогашната област Загоре (Загра) е била житницата на Византия и е включвала днешните равнини на Бургаска и Старозагорска област. Отделена е по заповед на Тервел от Византия с дълбок "окоп" пълнен с вода и насипна дига - първата официална държавна граница между България и Византия, част от която и до днес е запазена под името "Еркесията" в Ямболски окръг (най-запазена е в участъка между селата Войника-Тамарино-Симеоново-Окоп по пътя Ямбол-Грудово).

За какви конски фъшкии и мутренски яхти дрънкате в псевдопатриотичните си предавания по чалтагджийските си телевизии, бе господа-всезнайковци?! Я по-добре преди да седнете да пишете пасквили за поредната си сапунена опера вземете и научете някой чужд език и прочетете поне един чуждестранен първоизточник, вместо да си смучите собствени "историйки" от оцапаните не от коне, ами от простотия пръсти.

Коментар

Кой е Росен Петров!?
                Няма значение, как едно момче от кв. Филиповци близо до Люлин и близо до София... става част от някаква си академия " полицейска - милиционерска" в Симеоново...
                Е, фактът , че таткото също е част от системата на МВР не е широко известен...
                Оставете всичко това....
                Вижте....лигльовците и меркантилните същества се занимават с нещо като Телевизия и правят предавания....и то авторски.??

Когато си малък човек...Не можеш да събудиш у другите нещо голямо..
                Да ме възпитават такива като Азис, Р. Петров, Славчо...Ю. Вучков ...!?? Айде няма нужда....

Децата не знаят един стих от БОТЕВ!? Защо....
                .......колегите хубаво са го казали....
                Имало е ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ , защото е имало ИСТИНСКИ ХОРА
                Днес ...дори и споменът ПРЕЧИ на всички безгръбначни страхливци...
                Вижте ценностите....тогава и днес.
                Вижте хората...тогава и днес.

....е аз не виждам нищо ОБЩО!!!
                Има нужда от ......много СТРАДАНИЕ!!!!!
                ...само тогава илюзията изчезва и се пробужда инстинкта за самосъхранение
                СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ - ОТ СВОЯТ НАРОД !

Коментар

Първоначално публикуван от pe4en Преглед на мнение
                  Кой е Росен Петров!?
                  Няма значение, как едно момче от кв. Филиповци близо до Люлин и близо до София... става част от някаква си академия " полицейска - милиционерска" в Симеоново...
                  Е, фактът , че таткото също е част от системата на МВР не е широко известен...
                  Оставете всичко това....
                  Вижте....лигльовците и меркантилните същества се занимават с нещо като Телевизия и правят предавания....и то авторски.??

Когато си малък човек...Не можеш да събудиш у другите нещо голямо..
                  Да ме възпитават такива като Азис, Р. Петров, Славчо...Ю. Вучков ...!?? Айде няма нужда....
                  Чудя се, защо все някой ни е крив и недостоен за да ни учи,,, все гледаме в чуждата паничка и забравяме, че нашата е пробита?!? Когато човек умира от жажда има ли значение, кой точно ще му донесе спасяващата глътка вода?
                  "Когато Господ раздавал земя на народите, българите закъсняли и земята вече била свършила. Затова Бог им дал къстче от своята земя."

Коментар

Чудя се, защо все някой ни е крив и недостоен за да ни учи,,, все гледаме в чуждата паничка и забравяме, че нашата е пробита?!? Когато човек умира от жажда има ли значение, кой точно ще му донесе спасяващата глътка вода?
                    Точно защото е недостоен. Търгашите бяха изгонени от храма. Те ли ще ни "спасяват"?

Коментар

Колеги,извинявайте,но това не е тема за коша според мен.
                      Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                      имат право да гласуват на избори.

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                        Точно защото е недостоен. Търгашите бяха изгонени от храма. Те ли ще ни "спасяват"?
                        Всъщност кой и как преценява, кой е достоен? Има ли някакъв калъп или критерии за достойни хора или просто изразяваме личните си мнения?!? Защото, аз мога да отговоря и така - "..нека, който не е грешен пръв да хвърли камък!"

Коментар

Телевизията. Първата власт в България. Не става. Къде си, Круме, да режеш езици и сечеш ръце. Докато ни управляват некадърни журналисти и корумпирани недоучили политици нямам нужда от национално самочувствие. Не искам да съм българин. Ама съм. Малкия ми син в първи клас го попитали какъв искаш да станеш, като пораснеш. Отговорил - циганин. Защо бе. Ами не работят, а винаги имат пари, само купонясват, не плащат нищо - ток, вода, пък не им ги спират. Женят се, правят деца, зарязват ги, държавата им ги гледа, пак се женят....Викаха ме в училище - на какво съм си учел децата. На истината, госпожо. Ама тя тази истина е неудобна. Та и аз искам ! Искам да съм циганин. Или негър в Щатите. Албанец в Босна. Ама не и българин в България. Емигранти сме тук. В собствената си страна. Другите са си у дома. Да живее България, господа. България за.......циганите.

Коментар

Първоначално публикуван от bodo Преглед на мнение
                            Къде си, Круме, да режеш езици и сечеш ръце.
                            Тогава целия парламент ще вземе инвалидна пенсия
                            Оpel Frontera A КБ 2.8 TDI; Peugeot 206 2.0 HDI
                            Honda CB 919 Hornet
                            0898849413-Светльо
                            Кръвна Група: 0+

Коментар

така е колеги кат станем малцинство тогава ще сме добре.
                              виш к'фо нешто е.......

Коментар

Всъщност кой и как преценява, кой е достоен? Има ли някакъв калъп или критерии за достойни хора или просто изразяваме личните си мнения?!? Защото, аз мога да отговоря и така - "..нека, който не е грешен пръв да хвърли камък!"
                                Всеки сам за себе си.
                                Калъп няма , но има морални норми. И след като една камара време си показвал колко умело лижеш задници и как днес си с едни, а утре си против тях само защото така ти отърва, просто няма как да си достоен човек.
                                Този цитат за безгрешните е измислен от най-големите грешници за да си осигурят комфорт и безнаказаност, ама вие би трябвало да го знаете. Както със сигурност знаете, че и "гарван гарвану око не вади" още повече ако са и били колеги в разни системи. Сигурно затова и толкова ревностно го защитавате.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X