Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Гъби

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Гъби

Първоначално публикуван от Plamen Mitev Преглед на мнение
    А аз пък днес ходих. И си набрах една чантичка пичурки и сърнелки.

А относно питането ти "Къде около Варна има манатарки?" - Аз ходя за манатарки в горите около Старо Оряхово но в момента вече няма при нас малко по ранко им приключва сезона (можеби). Дано съм ти бил полезен.

Айде за сега чао, че отивам да си чистя гъбките.
    Благодаря, лека работа и приятен апетит после.
    Ще се радваме на някоя друга рецепта. Или чалъм за консервиране .

А ето какво си намерих аз.

Челадинка.

А ето и Пазителката на гората, заедно с една Сърнелка. Сърнелата си има кафеви петънца, подобно на Сърничките , но когато я погалиш - тези петънца изпадвати остава белезникава шапката на гъбата с кафява точка по средата (като умбо на щит или като на жените гърдите ). Ако петната са като нарисувани върху гъбата и тя е гладка - тази гъба не е за вас.

Тук снимка с улова , преди да го пусна да плува ... шегичка, Няма прошка! Само от най-големите в района оставям по една за да разплод. Останалото идва с мен.

Гъбките в случая са в Акациева горичка, също и сред храсти Глог - голямо промушване пада, а бодлите са сериозни.

Гъбите никога не трябва да се изтръгват от земята. За гъби се ходи с ножче. При сърнелите пъмчето не е много добро за ядене , и се режат - чупят по-отвисико, но останалите гъби трябва да си се режат задължително.

Тук гората е от Липа - По-просторно, Гъбите се забелязват направо от колата , но са по-малко и по-рядко.

Уловът.

Има едни малки мухи , които бързат да си снесат червейчетата в гъбите, затова е хубаво по-старите гъби (с големи чадърчета) да се прегледат преди да се сложат в торбата при останалите. Също е добре да се бърза със почистването и обработката ... за да има повечко за хората и по-малко за червейчетата.
    В случая гъбата на снимката е добра.
    Последно редактирано от iai-bg; 01-10-08, 17:31.
    Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Днес се проведе гъбинг 2.
      Няма нищо по-хубаво да намериш страшно много гъби ...
      И нищо по уморително от това да ги измиеш и консервираш след това ...
      За сега лека нощ от мен.
      И ще се радвам ако споделите вие как го правите?
      (Консервирането)
      Аз също ще напиша чалъмите, но първо ще поспя ...

Коментар

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
        Днес се проведе гъбинг 2.
        Няма нищо по-хубаво да намериш страшно много гъби ...
        И нищо по уморително от това да ги измиеш и консервираш след това ...
        За сега лека нощ от мен.
        И ще се радвам ако споделите вие как го правите?
        (Консервирането)
        Аз също ще напиша чалъмите, но първо ще поспя ...
        Най-бързата процедура: конвейрен принцип. Два котлона и две големи тенджери със солена вода. Отделно - марината. Миеш, късаш/режеш и - в тенджерата. От там - отцеждаш в гевгира и в буркана. Наливаш маринатата, един пръст олио и в хладилника.
        Сам човек за един час - два чувала и една бира.
        П.С. Можеш да сложиш в някой друг буркан горчица или нарязан на колелса чесън за проба, разни хора - разни вкусове.
        Гледай само да не остане въздух между гъбите в буркана.
        Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

А добро утро !...
          - Та - какви ги върших аз вчера.
          На котлона тенджета с олио колкото да покрие дъното и чаена лъжичка сол. Гъбите се мият и се чупят на едри парчета и в тенджерата - за начало с капак за га де запарят и да си пуснат сос - без да им доливам вода. И така - миене добавяне до горе, затваряне с капака, миене на още, и добавяне - останалите през това време са омекнали и са пуснали сок ... след като стигне до стедата , се продължава само с разбъркване , без да се слага капака. И така докато остане един пръст до горният ръб. Намалява се котлона и се оставя да се досготвят и най-скоро пуснатите гъби. След 1- 2 часа тенджерата се дръпва настрани да се охлади. В пластмасови чашки (от тези които ги продават по 100бр.) се разпределят гъбите и останалият сос се долива във всичките чаши.След като истинат съвсем се слагат във фризера да замръзнат. И слес като замръзнат, чашките се нареждат в тотбички, като през една са обънати наобратно- получава се доста плътна подредба, без да залепват едни за други, а ваденето от чашката става само с поливане на чашката с гореща вода.

Коментар

Интересен метод. Обаче - голяма играчка. И някак си не ми харесва идеята за "фризиране" на гъбите. Ще донесеш да пробвам, ако си заслужава като вкус - ще се възползвам... че и ще почерпя..

П.С. Изобщо стерилизирането и дълбокото замразяване не са ми любими методи за съхранение на храна - губят се вкусови качества...
            Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Специално за сърнелите - слагаш в кутия от обувки да се изсушат на сянка.... Зимата като готвиш боб - бухаш ги при боба да се накисват с него. После ги късаш на малки парченца и пак - при боба, да си се готвят с него. Става нещо невероятно като вкус.
              Много обичам мързеливи рецепти....

Коментар

Всички гъби се ядат...някои само веднъж...
                Преди имах раздвоение на личността, но сега взимаме хапчета и сме много добре.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X