Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
Селска фурна аспух нема. Пак същият.
В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки
Ще ми се да поразровим малко темата за гъбките и да поразбием някои митове и легенди.
1 Губите които са наядени от охлюви и други гадинки не са отровни-пълна грешка.И отровните ги наяждат.
2 Гъби които не посиняват или позеленяват не са отровни-пак грешка.Пример:Рижинката позеленява а е вкусна и ядлива,а бялата и зелена мухоморки не се оцветяват.
3 След изваряване гъбите са годни за ядене-грешка с малки изключения/дяволската гъба/например,отровните колкото и да ги вариш са си отровни.
Искам да вметна че може да се получат и натравяния от ядливи гъби.Ако набраните такива се натрупват на куп и се оставят да се спарят/влагата ускорява процеса/и загният,се обравуват отровни в-ва,холин и холестин.Така че яжте гъбките докато са пресни или ги сушете и консервирайте на време.
Ако ви е интересно и полезно мога да понапиша и още доста интересни неща.
Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
В никакъв случай не твърдя, че всичко което прилича на гъба - става за ядене. Нито , че със гледане на снимки от интернет можеш да започнеш да познаваш гъбите. Не съм се хвалила, че разбирам от гъби. Познавам няколко вида, играем на криеница в гората, и после следва кулинарната част. Гъбите които не познавам снимам с апарата, после търся информация за тях - за да разбера с кого съм се срещнала и има ли двойници, но никога не събирам заедно с познатите ми гъби.
Гъбката Челадинка е първата гъба, която започнах да разпознавам още от дете. А докато събирам Сърнелки - част от Челадинките които срещам ги хрупам още сурови.
Много бих се радвала да открия - къде около Варна се крият Манатарките , но още ги търся... и така . Не искам да убивам детското у никого, нито да насърчавам яденето на всякакви гъби. Но всеки би могъл да се научи да познава гъбите и да ги събира, ако си има добър Учител и няма нищо лошо в това.
Не се впрягайПросто ми хареса рецептата за супата.А расъжденията ми за гъбите не са конкретно насочени към никой.Темата за гъбите е много малко засегната тук а те са една огромна вселена.Вкусна и полезна.Исках да споделя това което зная за тях.
Ще ми се да поразровим малко темата за гъбките и да поразбием някои митове и легенди.
1. Гъбите които са наядени от охлюви и други гадинки не са отровни-пълна грешка.И отровните ги наяждат...
Извинявайте, че се повтарям (пускал съм такава снимка и в друга тема). Но мисля, че е подходяща картинка към мита за наядените гъби.
Amanita muscaria, по нашему червена мухоморка. Преди 30-ина години беше премахната с международно споразумение от детските книжки, но това е друга история.
Извинявайте, че се повтарям (пускал съм такава снимка и в друга тема). Но мисля, че е подходяща картинка към мита за наядените гъби.
Amanita muscaria, по нашему червена мухоморка. Преди 30-ина години беше премахната с международно споразумение от детските книжки, но това е друга история.
Поздрави!
Ето още една легенда за разбиване
Дано разни наркомани да не четат тукЧервената мухоморка НЕ е отровна!!!Няма записан смъртен случай от нея.Яде се в Европа,Франция Италия най-вече.Наполеон редовно си я е похапвал,та даже си мисля че и е нападнал Русия след обилно похапване от същатаСега сериозно.
Съдържа мускарин и мускаридин.Изключително силни халюциногени.Ялите от гъбата имат изблици на див смях,рев,некординирани движения.Действието отшумява след 4-5 часа.
Червената мухоморка НЕ е отровна!!!Няма записан смъртен случай от нея.
Това не го знаех. За халюциногенното действие съм чел, даже някъде съм виждал, че червената мухоморка съдържа и нещо като LSD, но досега мислех, че с нея тези вещества доставят предсмъртни радости ...
На хижа Дерменка , видях двама млади природолюбители , които бяха пушили сушени мухоморки , но не се превиваха нито от смях , нито от кеф, а от болки в корема. И така ден и половина. Все се намира кой да ми изяде активният въглен ... Не знам дали той им е помогнал, но после бяха добре.
На хижа Дерменка , видях двама млади природолюбители , които бяха пушили сушени мухоморки , но не се превиваха нито от смях , нито от кеф, а от болки в корема. И така ден и половина. Все се намира кой да ми изяде активният въглен ... Не знам дали той им е помогнал, но после бяха добре.
Ами аз говоря за ядене на гъбиЕй за това по горе се молех разни"природолюбители"да не четат тук.
Ами аз говоря за ядене на гъбиЕй за това по горе се молех разни"природолюбители"да не четат тук.
И да четат, ще е по добре да знаят предварително, че не е чак толкова "весело" употребяването на мухоморките. Защото легендите за "подобряването" на настроението са едно, а превиващите се от болки в корема момчета върху дървените пейки и повръщащи през няколко минути са съвсем друго нещо.
Но целта на темата са другите добронамерени криещи се гъби, които предизвикват тежест в стомаха , но само от преяждане (знае се че гъбите са "тежка" храна и не трябва да се прекалява с изядените количества).
Ако тая седмица някакси успея да стигна до Кърджали, а там и до други места, може да емна жената и децата (особенно Явор...) да събират шишарки и гъби с мен Ама да видим, че както е тръгнало След тоя дъжд и това слънце...
А аз пък днес ходих. И си набрах една чантичка пичурки и сърнелки.
А относно питането ти "Къде около Варна има манатарки?" - Аз ходя за манатарки в горите около Старо Оряхово но в момента вече няма при нас малко по ранко им приключва сезона (можеби). Дано съм ти бил полезен.
Коментар