Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Руската граматика и баса

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Руската граматика и баса

Първоначално публикуван от pacific Преглед на мнение
    Аз, като човек по нюансите (вж. подписа ми),
    залагам на "чего".
    Пасифик, харесвам ти халбата, но подписът ти е кофти. "Одно и тоже - Это не то же самое" - панимайт?

Коментар

До: что ждёт Болгария от визита российского президента?

Първоначално публикуван от quadra Преглед на мнение
      Да си вадя ли дипломата дето пише "Магистър. Специалност Руска филология" Май не си струва като гледам как върви спора след втората страница изгубих интерес да чета - темата се оспами и зе загуби смисъла окончателно. А davc май не разбра че не оспорвам това което е написал Моралез а точно обратното
      Чадо мое, твоими устами глаголет Истина

Коментар

Струва ми се, че се получи съдържателен спор. И полезен. Цитираният от Спасс източник "Культура письменной речи" категорично потвърждава и двете тези. Всичката работа е в това КАКВО е искал да каже Моралез. А ние не знаем. Тази липса на един зъб в пиньона може да ни докара до бой и да не си слушаме аргументите пък диференциалът няма да върти
        Предлагам "реми". 2:2 бутилки! - един чисто руски резултат.
        Да запазим сили за следващ спор.
        Поздрави.

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
          Пасифик, харесвам ти халбата, но подписът ти е кофти. "Одно и тоже - Это не то же самое" - панимайт?
          Бе, панимаю, но чак да търся е оборотное.....А и не смятах, че ще има такива специалисти, че да ги подразни
          сбъркал съм и поправям немедлено
          LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
            ...Предлагам "реми". 2:2 бутилки! - един чисто руски резултат. Да запазим сили за следващ спор. Поздрави.

Аз съм склонен да се съглася, разбира се на "реципрочна" основа, а казано на човешки български език - на взаимна основа. (Знам, че опонентите ми са трима, т.е. за мен е три пъти по-лесно да се съглася, но не ехиднича с това "реципрочно" уточнение. Сериозно го казвам.)

Не се отказвам от тезата си, която вече смекчих в хода на спора и който не е видял това, значи не е искал да го види.

Не се отказвам и от доводите си, към които май нямам какво да добавя черно на бяло. (Бих могъл да приложа само един коварен въпрос, но не вярвам той да донесе нещо ясно и конструктивно.)

Но имам все пак три съществени причини да съм склонен на реми (или на ничью ).

1. Енергичните възражения на колегите против "некултурното" чего може и да са уязвими. Но те се се вихрят близо до най-слабото, най-уязвимото място в моята теза. (Нищо, че тъкмо това място аз го смятах за аксиома и даже го бях писал като аксиома някъде по-нагоре. То е единственото, в което може би частично греша.)

Това слабо място е следното:

Аз не знам доколко, кога, в какъв контекст и между какви разговарящи

падежът на прякото допълнение в отговора

предопределя

падежа на въпросителното местоимение във въпроса.

Сигурен съм, че еднозначно решение тук няма. Явно работата наистина допира до тънкости. Следователно до такива знания от руската граматика, литература и всекидневиет, каквито аз нямам.

(((( В много големи скоби. За "неприличното" чего = чь'о - знам. За него обаче има хубаво българско сравнение.

У нас е прилично е когато някой нещо недочуе в разговор да каже "Моля?". Мнозина използват по-малко приличното "Какво?". Но някои им идва да кажат "Кое?", а то за капак често звучи като "Койе?".

Е, следва ли от това, че изобщо въпросителното местоимение "Кое" е белег на лош тон? Не зависи ли от контекста? Край на големите скоби.))))

Така или иначе тук колегите сигурно имат своите основания. И тъй като самият бас е формулиран около ВЪПРОСАне около моето пряко допълнение), техните възражения (близки при това до място, в което аз не съм достатъчно сигурен) заслужават оценка с повече точки.

2. Втора причина. Долових лични емоции в дебатите по баса, за който така или иначе съм отговорен аз (никой не ме бил по главата да "поправям" п-к A. Moralez ).

Това ме огорчава. Наистина - защото не съм искал нито да засягам, нито да ядосвам когото и да било. Този бас - както повечето (признавам не всички) басове, в които съм се хвърлял, ме интересува не като битка и самодоказване, а като игра и като хубав начин да науча нещо.

Играта "бас" открай време си върви с майтапи, бъзици и перчене. Мисля, че не съм надхвърлил мярката в тях.

3-та причина. Едно реми би било добра новина за изстрадалия ми чер дроб.

Поздрави!
            Искам България чиста!

Коментар

Аз влагам лично отношение към предмета на спора, никога към оппонента...Така че съм задоволен от резултата, и с коллега Спас ще обсъдим русската граматика на по чашка, като всеки ще плаща сметка на оппонента. Иначе РЕСПЕКТ И УВАЖУХА за познания по русский, коите са голяма рядкост по това време.......Даже и в Русия...... Още веднъж РЕСПЕКТ.
              Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
              Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Първоначално публикуван от Злой Преглед на мнение
                ...Така че съм задоволен от резултата, и с коллега Спас ще обсъдим русската граматика на по чашка, като всеки ще плаща сметка на оппонента...
                И аз съм съгласен. Благодаря за интересния разговор и наистина се надявам един ден да го продължим на чашка, при предложените от теб условия.

Поздрави!
                Искам България чиста!

Коментар

Жгунишки.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                    Жгунишки.
                    Тая дума не я знам
                    Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!

Коментар

Эта, кады аффтар жжот - он жгун. Пока не сжог всево рунета - жгунишко.

Коментар

О как

Хубав пример за развитие на езика.......

А "крадуны" ще преведеш ?

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                          Эта, кады аффтар жжот - он жгун. Пока не сжог
                          всево рунета - жгунишко.
                          Жгут весь рунет! А жгунишка - нищо че звучи като женски род и като женски се скланя - е мъж. Също мальчишка е "он".
                          А дали "о", или "е" с точки такъв случай:
                          КаГеБист разпитва войника Чонкин:
                          -Твоя фамилия как пишется - через "о", или через "е"?
                          -Через "чи", - отвечает герой.

В този страничен сайт би могло да се кефим на хубави попадения. Например:

Представьте дом, где пятен лишена
                          И только шагом схожая с гепардом,
                          В одной из крайних комнат тишина,
                          Облапив шар, ложится под бильярдом..
                          .(Цитирам по памет с риск да ме захапят за неточности.)

Пастернак "на ход" е съчинил тази дума, облапить. Не вярвам да я има в речника...
                          А това?:
                          Над сънния Люлин, прибулен с воала на здрач тъмносин,
                          безоблачен залез запали сред своите тайнствени зали
                          пожар от злато и рубин.

Вярвам че коравите мъже във Форума могат и да отронят някоя сълза при случай.

Няколко съграждани на Спасс се вредиха на пиячка и съвсем забравиха мене. Нали и аз по гората ходих, цървули късах...

Коментар

Всичко е правилно, това е падонковски. Нямам Е с точки на клавиатурата. То се пише обикновено вместо ио.

Коментар

Симеоне, какво ще кажеш за тези?
                              Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

Ужоснах! Жыть невазможна! Мая абижаитццо! Где маи лиубимыя? Выпей иаду где? Убей себя ап стену где? Пипл мениа больше не панимаитъ(((((((((((

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X