От: Носталгия по 1981г и светлите ликове на Политбюро на балкона на Мавзолея
Бирата зверски се скапваше (вкисваше) ако е била на топло 1 ден само. Не знам по какво се отличаваше от днешната "жива бира", освен, че не беше мътна (изначално, де, ако престои и помътняваше). На сръбската, маДеконската и турската (чат-пат се появяваше по магазините такава) пишеше "пастеризовано / pasteurized", а нашата имаше само срок на годност 3 дена ("Светло 10") и 5 дена ("Светло 12"). Имаше и по Конгресите "пускаха" и някакво "Специално", дето траеше цяла седмица.
Бирата зверски се скапваше (вкисваше) ако е била на топло 1 ден само. Не знам по какво се отличаваше от днешната "жива бира", освен, че не беше мътна (изначално, де, ако престои и помътняваше). На сръбската, маДеконската и турската (чат-пат се появяваше по магазините такава) пишеше "пастеризовано / pasteurized", а нашата имаше само срок на годност 3 дена ("Светло 10") и 5 дена ("Светло 12"). Имаше и по Конгресите "пускаха" и някакво "Специално", дето траеше цяла седмица.
Някакво студено време беше тогава... май не беше септември (покрай 9-ти, тъз паметнъ датъ). Разбишкаха де що павета имаше (а май нарочно само по павирани улици ги пускаха), ама тогава имаше "майстори по паветата" (не като сега - справка състоянието на бул. "Цар Борис ІІІ" след няколко "пренареждания"
), момичетата грабват некви обръчи, увити с гирлянди, ние някакви знаменца, тип морски-сигнални и се правим на "млади физкултурници", а Тато маха ли маха. После пак правим тегел зад мавзолея и си обличаме нашите си дрехи (училищните "средношколски" униформи) и с портретите на Тато, Брежнев и сие пак дефилираме в действителното си качество на социалистически ученици. Всичко това се отработваше на морето докъм 20-ти август и после ежедневно на "Жълтия площад" (туй де, с паветата, пред мавзолея) се репетираше още 10 дена. Мога аз със съучениците ми да се похваля, че сме си събували гащите на външните стълби на БНБ без никой да ни арестува
Коментар