Чули сте-недочули...
От зърно се правела водка...
Днес даже и в Русия водката се прави от спирт. както и уискитата които пием тук, и всякакъв друг алкохол. Просто дестилатите са страшно скъпа стока, и се слагат в някакъв процент в тежкарските питиета. Иначе и там другия алкохол си е разреден спирт. Вярно-спирта е проверен за вредни съставки, използва се най-доброто качество( това в случая за скъпи напитки де), но и там си го има спирта. Да не говорим за по-евтините напитки(кара коч например). Там всичко е спирт от Куба или Бразилия, цвят и аромат за да се докара вкуса и вида на автентичната напитка. Съвременната химия може да имитира супер успешно какъвто си искате аромат. Компютрите правят чудеса.
Иначе как се прави водка от зърно:
зърното се накисва за няколко дни, и после се слага на сухо. Вследствие на мокренето семето покълва, и преобразува скорбялата(за по-просто нишестето) в захари. После се изсушава и се смила. В смления продукт вече има захар, която след ферментацията ще стане на алкохол. Но затова трябва да се смеси с вода. Познатите джибри... След ферментацията се вари, и се получава дестилиран алкохол.
Сега, че има тънкостикога да се спре покълването, какво зърно да се използва, колко вода да се сложи в смления материал, и други такива-това е ясно, но думата е за друго-водка се получва по съвсем друга технология.
Първоначално публикуван от Румен Милков - FREEFLYERПреглед на мнение
(напук на КоЛчО)
Колчо го премести в другия крачол.
Наздраве отче.
Ти откога почна да пишеш като лапе бе? С една малка, и една главна буква. Пак една малка, и пак една главна...
Отврат...
Има си кога да се пишат главни букви, даже и в интернет граматиката.
Аман от гъзария.
Кольо взе да обръща другата страна. Всичко се прави от спирт, това е ясно, аз съм правил от спирт водка, а от водката уиски. Доколкото знам най-често използват картофи за дестилат тъй като са най-евтини. Въпроса беше друг - крайния резултат по-близък до ракия или водка при липсата на плод. Като вкус и аромат конкретно. То на водката даже си пише, че е от спирт за разлика от другите питиета. Наздраве!
Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
Телефон - в профила!
Кольо взе да обръща другата страна. Всичко се прави от спирт, това е ясно, аз съм правил от спирт водка, а от водката уиски. Доколкото знам най-често използват картофи за дестилат тъй като са най-евтини. Въпроса беше друг - крайния резултат по-близък до ракия или водка при липсата на плод. Като вкус и аромат конкретно. То на водката даже си пише, че е от спирт за разлика от другите питиета. Наздраве!
Раде, все твоята си знаеш. Щом било от зърно-по-близо до водка... Нали казах-водката се прави по коренно различна технология.
Ако искаш мога да заложа материал съвсем без никакво зърно. И пак ще изкарам ракия, и ще си я пия с кеф. И след като няма зърно, а само захар, вода, мая и киселина-на какво ще я оприличиш? А картофите са си добър източник на скорбяла, която по един или друг начин се преработва във захар. Която захар после дрождите плюскат, и пикаят алкохол.
По въпроса за плода-кажи каква ракия искаш, ще тия направя такава, че не можеш да я познаеш. Кайсия, круша, грозде, слива... Каква?
От захар. Няма друг достъпен начин за производство на спирт. Сега, от каква суровина ще е захарта е друг въпрос, но като химия е все едно.
Предложение:
На село имам няколко джанки. Който е мераклия-да заповяда и да събере плода(ще помагам), и да направи ракия само от плод, без захар. Да видим колко ще изкара. Но не това е интересното. Въпроса е, дали ще го боли главата след напиване с "чиста" джанковица, и след "зърненка", която си е чисто от захар.
Еднакви количества де...
По принцип от зърно, но най-често от картофи и вероятно захар.
От зърно вече никой не прави, щото е скъпо. Това е било преди 100-150 години, и назад, когато е нямало евтина суровина за получаване на захар. Та колкото и да е малък рандемана от зърното-това са имали под ръка, с това са работили. Сега никой не ще да се занимава с неефективни процеси,че бизнеса не чака, и конкуренцията не спи.
В момента спирт са произвежда най-вече от захарна тръстика. Просто в световен мащаб това е културата с най-голям рандеман, съответно най-рентабилно производство.За картофите не знам, но те бидейки по северна култура-може би в Швеция, Германия, Норвегия и други такива страни се използват за направата на спирт.
Цвеклото също заема сериозно място в световното производство на захар, респ. на спирт.
Абе кво ми става тази вечер, нещо съм започнал да се правя на много умен.
Я наздраве, че ще вземете да ме бъркате с някого.
......
Абе кво ми става тази вечер, нещо съм започнал да се правя на много умен.
Я наздраве, че ще вземете да ме бъркате с някого.
С кого? С Кольо от Шумен ли? Е, па то него знае цяла България, половин Гърция и четвърт Румъния Та с кого викаш ще те объркаме!?
Я наздраве. Ей го къде е събора (на който може и да не дойда, щото с такъв умник на една маса сяда ли се) - дъра-бъра до сабахлем...
Наздраве на всички.
п.п. Саше?
Способен съм на всичко, стига то да е човешко. Който ме надмине не е човек.
Коментар