Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Такса "тоалетна" в заведение

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Такса "тоалетна" в заведение

Пускам темата тук но е напълно сериозна.
    Вчера спяхме в крайпътно заведение за да хапнем. Въпреки че бях клиент на заведението за посещение на толетната ми бяха поискани 50 стотинки.
    Чинно платих срещу което поисках касов бон. Това причини краткотраен смут в "касиерката" но след настояване от моя страна на края получих сметка от касовия апарат на заведението в която като стока е записано "тоалетна". Същия сценарии се повтори и вечерта когато пак се отбихме на същото място.
    Решил съм да сезирам комисията за защита на потребителите но преди това трябва да съм сигурен че изисканата такса ми е събрана противозаконно. Освен бележките за тоалетна пазя и касовия бон за консумираните храна и напитки.
    Ако може някои да ме насочи точно къде са разписани правилата за заведенията... От сутринта съм отворил правилника за категоризация но е 186 страници и докато го прочета ще вземе да ми мине...
    Също така лесно биха се измъкнали като кажат че не съм бил клиент, въпреки че имам и касов бон от заведението.
    Има и още няколко подробности тъй като заведението за хранене има директен изход към бензиностанция където пък тоалетната е безплатна но не знам дали заведението и бензиностанцията са едно юридическо лице... Освен това самата тоалетна не се намира вътре, а за да се посети се излиза от заведението но това не би трябвало да има значение тъй като касовия бон за ползването й се издава от апарата вътре.

Ако имате някакви съвети ще се радвам да ги чуя.

От: Такса "тоалетна" в заведение

Дали тоалетната е платена, или не; дали само за клиенти, или не, а и размера на сумата са си решение на съответния управляващ заведението. Няма никакъв норматив, който да забранява таксуването на тоалетна при каквито и да е условия. Единственото е, че за заплатена сума ти дължат касова бележка, каквато и си получил - толкова.
    Лично аз, в такива случаи си приготвям 50ст, заставам на бара и без да снижавам глас поръчам: "-Едно пикане за външни лица". Кога им стане смешно, кога криво и съответно със искрена, или крива усмивка - казват: "-Ма моля ви се влезте така".
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Хм,
      Значи аз съм изпаднал в заблуда. Мислех че за ресторанти и подобен тип заведения е задължително да подсигурят тази "услуга" безплатно за клиентите си...
      Значи да не си губя времето...

Коментар

И аз си мисля, че е незаконно.

http://btvnews.bg/312379555-Taksa_Toaletna_v_zavedenie__nezakonna.html
        Женя Вълчанова 0888272565

Коментар

И аз попаднах на същата статия но това все пак си остава статия.
          Търся нещо конкретно разписано в наредбата за категоризация за заведенията но тя е доста дълга а аз не мога да отделя кой знае колко време... Предполагам че може и я закона за туризма да има нещо но дали обхваща ресторантите...?

Коментар

Заведенията за хранене са длъжни да имат тоалетна, но не знам дали трябва да е безплатна. Май няма такова правило, ама не съм сигурен.

Я кажете как е по запада? Има ли го изобщо това нещо-платен нужник?
            Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
              Заведенията за хранене са длъжни да имат тоалетна, но не знам дали трябва да е безплатна. Май няма такова правило, ама не съм сигурен.

Никога няма да забравя първото ми стъпване в платено ВЦ в Швейцария, 1992г, първото ми излизане на запад, изсипва ме автобуса на центъра на Цюрих, сестра ми трябваше да ме чака, ама я няма.... Ходи ми се до тоалетна.... Гледам нещо подобно на огромна кутийка от кола, хора влизат и излизат след малко - ВЦ. Престрашавам се, приближавам, гледам как двама, трима влизат и излизат и накрая - мечка страх, мен не страх.... пускам монета и влизам. Вътре всичко алпака и мокро, току що се е изпрало след предишния посетител, даже тавана, дъни някаква готина музичка, затваря се след мен вратата, почва да ме е страх, че няма излизане - никъде няма дръжка на вратата.... Щом станах - водата се пуска сама, как да е, не е кой знае какво, търся откъде се пуска водата, махам с ръце, отнякъде цвръква сапун, отнякъде потече вода, ама как я задействах, трябва ми още, не си изплакнах ръцете...Музиката си свири, аз искам да изляза... Накрая стъпвам на едно нарисувано стъпало и о, чудо, вратата се отвори. Ужасена излитам навън, вратата след мен се хлопва, музиката спира и се чува как кабината отново се изпира основно отвътре...

Вечене ми изглежда такова чудо, но за дете на соца в началото на 90-те... си беше научна фантастика. Тази тоалетна се плащаше. Но в нито едно заведение няма такса, или поне не съм попадала на такова.
              The Flat Earth Society has members all around the globe.

Коментар

Скоро не съм плащал за тоалетна без значение дали съм клиент или прост пикльо.

Е още помня как си отпуснах нервите в един кенеф с предверие в което правеха сандвичи - жената бременна,ходи и се,но кенефа бил само за служители.Не бях клиент,но не ми попречи да им обясня някои неща и така се бях отпуснал,че жената намери друг съседен,прави каквото прави,седна в колата и ми свирна да ги оставям на мира,аз през това време се чудех колко полицейски ще дойдат и защо няма никой на поне 5 метра от мен.

Как ще ме спрат да изляза от кръчмата бързичко ако ги нямам тия 50 'стинки и не съм си платил сметката?Да се напикая или да им изтаковам 50 стотинки ли?Баси
                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от jenia7812 Преглед на мнение
                  И аз си мисля, че е незаконно.
                  Първоначално публикуван от mendi Преглед на мнение
                  И аз попаднах на същата статия
                  Статията си е статия, журналистите са се журналисти.
                  За да било някакво си заведение някаква си категория - трябвало да има тоалетна. За да било по-висока категория - трябва да има две за същото число клиенти. За някаква си категория е достатъчно да има просто баня, за друга - басейн. Убу, ма никъде не се казва, че те не може да са изрично платени. Дали това е смешно, излишно, справедливо, еврогейско, логично, или пр. и пр. - изобщо не става въпрос.
                  Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

......
                    ............Решил съм да сезирам комисията за защита на потребителите ..........
                    .....
                    Ама ти сериозно ли? Ако е така, то си наеми адвокат със съответният адвокатски хонорар. А след това можеш да сезираш "Хелзинки", "Стразбург", "ООН" и за който друг се сетиш.
                    п.п.Ей пийте си хапчетата редовно и гледайте по-малко Хамерикански филми, в които се съдят за щяло и нещяло. Тук пък аз съм сериозен.
                    Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Първоначално публикуван от Стоян Боюков-Sariones Преглед на мнение
                      Ама ти сериозно ли?
                      Към момента на пускане на темата - да, но вече не защото още от първия отговор стана ясно че няма правно основание.
                      Явно грешката е моя и моля за извинение че ангажирах вниманието на съфорумците с този "проблем", макар и в секцията за спам.
                      Втората част на коментара ви ме оскърбява тъй като грешката ми с не познаването на регламентите за заведения не означава че имам нужда от хапчета нито от друга медицинска помощ.
                      Поздрави

Коментар

Защо не се опиташ да се свържеш с националният телефон на КЗП(070011122). От там би трябвало да ти отговорят най- точно.
                        Женя Вълчанова 0888272565

Коментар

Хм,
                          Значи аз съм изпаднал в заблуда. Мислех че за ресторанти и подобен тип заведения е задължително да подсигурят тази "услуга" безплатно за клиентите си...
                          ..
                          Поне тези които държат на името си . В заведенията по бензиностанциите клиента е в ситуация на крайна необходимост и вероятността да се окаже втори път там е много малка така че гледат да го ощавят колкото могат .
                          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                            Единствено в Холандия съм виждал такова нещо, ама май беше само за неклиенти.

Коментар

И цялата тази драма заради това, че тези собственици на това контретно място са решили да въведат такава такса ?!? И като не ти хареса първия път, защо "на връщане случката се повтори", а не спряхте да почивате и да ползвате тоалетна на друго място?

Не разбирам възмущението ти, честно казано. Има заведения, в които сметаната за кафето се плаща отделно. Има и такива, в които ти го носят заедно със сметанка, бисквитка, 2 вида захар и подсладител и всичко това влиза в цената на кафето. Местата са различни, категорията им също. Нищо чудно не виждам в описаната ситуация.

А претенции пред КЗП можеш да предявиш за каквото си поискаш, друг е въпроса до колко са основателни.

П.С. До колкото разбрах, бил си информиран за тези 50ст. преди да прецениш дали да ползваш тоалетната, а не са те поставили пред свършен факт. В тази ситуация избор си имал, направил си го доброволно и няма за какво да се сърдиш

Поздрави!
                              Кръвна група 0+

Ivan_J: " Всеки си има глава на раменете, лично негово задължение е да си я пази, ако му трябва за нещо. "

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X