Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За или против чужди празници?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: За или против чужди празници?

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    Това противопоставяне на "наши" и "чужди" празници, разни псевдопатриоти го експлоатират като поле за демонстрация и експонация на собствената си възвисеност! В конкретният случай със Валентин и Трифон, обаче, единственото което показват е собствената си неграмотност и податливост на овчи рефлекси...
    И двата празника са християнски и като такива, изобщо не са ни чужди (поне за тези от нас, които се имат християни). Ако конкретизираме до Българската Православна Църква (по подразбиране, та определя "нашите" празници) - то днес тя не отбелязва нито единият от двата! Днес е Успение на свети равноапостол Кирил Български (на днешната дата през 869год е починал). Става въпрос за Константин-Кирил Философ, онзи същият, на Методий брат му...

Аз а си кажа дежурната реплика - тва е щото не си познаваме религия и не я учим, а и за капак тука е забранена щото се бърка с вярата.
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Абе не разбирам какво им е лошо на празниците пък били те чужди, наши или измислени такива. Има ли едини и пиини ги уважавам, че и татък даже. Требе да се празнува непрекъснато и всеотдайно, със или без повод без никакъв оглед на последствията. Ей за тва ги уважавам испанците и всичките им 1000 празника в годината. Нашенеца обича да празнува но запразни ли някой около него веднага се обрива, става му шумно и неуютно някак си. Подува се и боледува дълго.
      О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Абе аз искам да ходя само по празници и не ми дреме какви са !
        Grand Vitra ddis 2008
        SEAT Althea XL tsi 2010
        Mitsubishi Canter

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
          Аз а си кажа дежурната реплика - тва е щото не си познаваме религия и не я учим, а и за капак тука е забранена щото се бърка с вярата.
          Учене не значи познаване. А въпросът е даже малко по-дълбок.

За да кажем, кои са "наши" и "чужди" първо трябва да имаме понятието "ние". Християните, само православните християни, славяните, европейците, българите, русенците, цесекарите от Русе? Офроуд-форумът или само тези, които имат УАЗ и ГАЗ?

Българската национална доктрина в момента не съществува, а няколкото предишни варианта са пълни с недостатъци, правещи ги негодни за днешното време. Кой е българин? Какво го отличава от останалите хора по света? Какво правим с хората, които по някакъв признак не са българи, но по други все пак са? Какво отношение имаме към хората, които по никакъв признак не са българи? Все въпроси. И на всичките тези въпроси, ние питаме за чужди празници. Чужди на кое?

Коментар

На които не му харесвасв. Валентин сигурно не му харесва и Кама Сутра
            Grand Vitra ddis 2008
            SEAT Althea XL tsi 2010
            Mitsubishi Canter

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
              Та, празнувайте наред. Аз пък ще празнувам двете дати за Цветница.
              Ти си по-скоро за Връбница

По темата-не знам кога и от кого е започнало празнуването на Трифон на днешния ден, но така или иначе това си е част от българската традиция.
              С настъпването на "демокрацията" се продадохме на запада, и се започна налагане на тяхната култура и по нашите земи.
              Нямам нищо против да се празнуват и други празници освен утвърдените от векове(може би), но с налагането на празнуване на Валентин вместо Трифон, с налагането на Хелоуин(даже не може да се напише на български)-не мога да се примиря. Това сега е мода, но който мисли, че е единствено заради модността се лъже.

Вече няколко години с гадно чувство слушам по новините как някои семейства ще имат за нова година на масата си пуйка Не, че е лошо ядене, ама...
              За Великден също има залитания по великденския заек, и т.н...
              Последно редактирано от Кольо; 14-02-12, 21:37.
              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Коле, тая крайност избива на параноична ксенофобия. И аз се дразня, че по всички медии ми честитят Св. Валентин, ама пък чак толкова много да се впрягаш...
                Недей, брат!
                Хората са различни. Който иска да се влияе, да се влияе. Не можем да попречим на никого да празнува каквото си иска, и с каквото си иска. Не е и редно.
                Наздраве и нЕма да се лютиш!
                Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Не мога да не се лютя. Характера ми е такъв-да се съпротивлявам на този който се мъчи да ми налага своето насила.
                  Ще кажеш-не е насила. Вярно-няма убити и ранени, но който иска вижда как западнящинта (по-гадната част от нея) агресивно се настанява при нас, и ние малко по малко започваме да се изпедалчваме.
                  Нали се сещаш за оня лаф-в рая е много хубаво-пеят птички, навсякъде ангелчета пеят със сладки гласове, и всичко е много красиво и приятно.
                  Но това е лицемерие, и аз предпочитам гадния миришещ на сяра ад с неговите грозни, но честни в намеренията си дяволи.

Нека да свърши войната(дето наближава), пък после ще се види кой е бил прав, и колко лева ще струва уискито в Тексас
                  Последно редактирано от Кольо; 14-02-12, 22:48.

Коментар

Коле в материален (икономически) аспект, парите движат света, а в социален, светът се крепи на толерантността. Без нея, досега ще сме се изтребили.
                    Целият свят е една държава, брат. Глобализацията ние няма да я спрем. Ти виждаш само негативните аспекти. Няма нищо лошо в това, човек да знае рода и произхода си, но ксенофобията е много лошо нещо. Тя е крайност. А всяка крайност е извращение. Също като ислямския фундаментализъм и нацизма.
                    Повярвай ми, изпитвал съм ксенофобията върху себе си и никак не е приятно.
                    Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
                      ...Няма нищо лошо в това, човек да знае рода и произхода си...
                      Бих добавил - няма нищо ПО-лошо от това човек да знае САМО рода и произхода си

Коле, пожелавам ти да попътуваш. Не по работа, а за кеф.

С пътуването хем чуждото ти става по-малко противно, хем родното става по-мило.
                      Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Донякър=де се съгласявам с теб, ама когато американците започнат да празнуват заговезни и на 6 Май да ядат агне-тогава и аз ще се изпедерастя, и ще празнувам Валентин вместо Трифон.
                        Обратното е културна агресия, а в природата на всяко същество е да се противопоставя на агресията. Аз може би съм малко по-чувствителен на тази тема и се паля малко повече, но в общи линии не намирам грешка в поведението си.

А ти си бил жертва на национализъм доколкото се досещам. Не е същото. А си пазя народа от поамериканчване, а те са те приемали като чужд и слаб, а винаги се намират идиоти които да се възползват от този факт и да се правят на голяма работа. Само дето не разбират, че не само не са велики, а са и смешни...

Коментар

Лош празник няма, според мен. Наздраве!

Обаче нека добавя някои неща, за да дообъркам объркването.

1. Патриотично. И двата обсъждани празника бледнеят, като знаем, че 14 февруари е денят на смъртта на Св. Константин - Кирил Философ. От тази гледна точка - не би трябвало да са на преден план нито плюшените сърца, нито чашата.

2. Трифон Зарезан е много готин, но нека не го бъркаме със Свети Трифон.

3. Колкото има в Трифон Зарезан православно, толкова има и езическо - той е по-близкото ни лице на Дионис. Пак наздраве!

4. Няма начин Св. Валентин да е покровител на влюбените - както все някой ще се намери да изтърси. Денят на влюбените е възникнал с първите признаци на пролетта, които просто съвпадат с католическия Валентиновден. Иначе християнството остава доста строго - даже по-либералното православие не е отишло по-далеч от Ден на християнското семейство.

5. Има и други подробности.

Но лош празнвик няма. Наздраве!
                          Искам България чиста!

Коментар

Наборе - наборе! Май си в активна фаза на Дионисови мистерии (Вакханалии/Бакханалии)
                            На "западната" култура ние сме се "продали" отпреди тя да пристъпи дори на запад, даже май отпреди да има запад, но съвсем определено отпреди да има изток (поне така както го разбират днешните "западоборци")... Не а-ми и развъдник, и проводник и се явяваме и на изток, и на запад, и на север.
                            Пуйката за коледа също е отдавнашна традиция тук.
                            А заекът за великден не се яде пък и той е символ отпреди да има изток.
                            Изобщо традициите не започват в нашия живот, нито свършват с нашето незнание.
                            Наздраве!
                            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                              Бих добавил............
                              Адаш, знам какво искаш да ми кажеш. Макар да не съм пътувал, мисля, че знам какво ще почувствам.
                              Както казах по-горе-нямам нищо против празнуването на каквито и да е празници, стига те да са единствено празници. Светли и безкористни.
                              В случая с налагането на католическите празници в православна България виждам агресивно налагане на тамошната култура тук.
                              Много хора карат по инерция каквото са чули "по телевизията", а тя е курва, и се слага на по-силния(разбирай богатия).

Нямам нищо против празнуването на байрям от мюсюлманите в България. Има ги, живеят тук, делим с тях едни улици и се борим за едни и същи работни места.
                              Но те не ни карат да празнуваме заедно с тях байряма. Почерпват, честитя им, и всички сме щастливи и доволни.

Защо не е така и с католиеските празници?........

Коментар

Наборе, наборе...
                                Аз, че съм натрифонен е ясно, ама не чак толкова. Само доколкото да ми дойде смелостта да споря с признати капацитети.

Няма какво да нищим кои традиции откъде са дошли, и кой има повече право да претендира за първоначалник на дадения празник.
                                Болезнения въпрос е, че запада се мъчи да ни подчини, и го прави по най-успешния начин-со кротце и благо. Днес Валентин, вчера заека, онзи ден хелоуин...
                                Очаквам всеки момент на запад да се появи закон който задължава всеки мъж поне веднъж в живота си да направи секс с друг мъж, а няколко години след приемането му у нас ще приемат закон с който ни задължават да го направим поне 10 пъти докато сме живи. Иначе ще прехвърлят задълженията на децата ни...

Хайде да става тази война, и всичко да си идва на мястото...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X