Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кой е прав в случая за ПТП

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Кой е прав в случая за ПТП

Имам един спор за решаване и то е кола А върви по двупосочен път на които е разрешено изпреварването пуска мигач намалява и тръгва да завива на ляво. През това време кола Б предприема изпреварване и блъска кола А във вратите(или по точно влиза под нея) като твърди ,че кола А не е дала мигач (има 3ма свидетели ,че кола А е дала мигач, 2ма в колата и 1ин случаен пешеходец) КАТ идват и казват ,че кола А е виновна защото не се е огледала (но акт няма да пишат) и цитра закона но само точка едно. (Раздел V.Маневри
    Чл. 25. (1) Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение.
    (2) При извършване на маневра, която е свързана с навлизане изцяло или частично в съседна пътна лента, водачът е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея. Когато такава маневра трябва едновременно да извършат две пътни превозни средства от две съседни пътни ленти, с предимство е водачът на пътното превозно средство, което се намира в дясната пътна лента)
    И НИЩО НЕ СПОМЕНАВА ЗА
    Раздел IX.
    Изпреварване

Чл. 42. (1) Водач, който ще предприеме изпреварване, е длъжен:
    1. преди да подаде сигнал, да се убеди, че не го изпреварва друго пътно превозно средство и че движещото се след него пътно превозно средство или това, което ще изпреварва, не е подало сигнал за изменение на посоката си на движение наляво;
    Според вас кое виновен А или Б или и двамата
    Стефан 0878655377

От: Кой е прав в случая за ПТП

който пръв е почнал маневрата!

Коментар

Не стана много ясно, но "тръгва да завива наляво" предполага наличието на кръстовище, където пък изпреварването е забранено.
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Трудно доказуем казус. Дори и кола А да е подала мигач, ако той е подаден при вече започнало изпреварване от кола Б, виновна е кола А. Ако мигачът е даден при все още не започнало изпреварване от кола Б, то виновна е кола Б.

Коментар

Аз ли нещо не разбирам или...? Ако е на кръстовище и е разрешен левия завой, изпреварващия няма право да изпреварва и е виновен. Ако не е на кръстовище и те изпреварват, трябва да си стоиш в лентата. При наличие на свидетели и подаден мигач /навреме/ за мен е виновен изпреварващия.
          https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Б,няма как да завиеш без да има улица.

Е в тоя форум може да си хванал из нивите,но вероятността е малка
            TOYOTA SEQUOIA ‘11
            W140 S420 '99

Коментар

Ами не е задължително. Зависи от маркировката.

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                Не стана много ясно, но "тръгва да завива наляво" предполага наличието на кръстовище, където пък изпреварването е забранено.
                Пътя е улица ,двупосочна на която няма маркировка а отбивката е за между блоково пространство
                Стефан 0878655377

Коментар

Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
                  който пръв е почнал маневрата!
                  Ако карам от Бургас до Сливен с пуснат ляв мигач и само леко се прибирам по Пернишки за да не се фрасна в насрещния пак ли сьм с предимство?

Не се бьзикам,виждал сьм,а и не само аз такива джигити.На изпреварвания или кола А му остава да спре на платното и да чака да го изпреварват всички до опустяване на пьтя?
                  Не сьм на 100% наясно сьс закона,опитвам се да вкарам логика.Едно време така изправих едно Голфче на десните му гуми,един реши,че е добре да хване из нивата и просто врьтна волана,аз с поне 100,той с 30 да речем,случката преди Царево.

Нещо за Несьобразена скорост с пьтните условия няма ли в случая?Чисто моя грешка си беше да летя след Москвич който едва пьпли и не очаква никой с такава скорост на сближение.При удьр си бях виновен аз,ходи доказвай дали има мигач или не Ако аз да сьм в лявото платно мнооооого преди той да се сети,че из кьра е по-добре.
                  TOYOTA SEQUOIA ‘11
                  W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от St-T Преглед на мнение
                    Пътя е улица ,двупосочна на която няма маркировка а отбивката е за между блоково пространство

Б от кьдето и да го погледнеш.

Така натресох Жигула,наби спирачки пред мен на леда,аз скочих на педала и леко в ляво,а той просто зави.ФРАААААС и Патрула му одрасках бронята.
                    - Виновен,другия пьт пак така скочи на спирачките като е заледено с камион зад тебе...........
                    Нищо не каза,какво да каже като дьржа двойно на дистанцията на обикновенна кола и пак трудно спирам.Не беше изпреварване обаче което пак няма значение.
                    TOYOTA SEQUOIA ‘11
                    W140 S420 '99

Коментар

За мен е малко недоказуемо. Ако кола А пък е свила много рязко при вече изпреварваща я кола Б?

Коментар

Но това е интересното,че КАТ дойде огледа колите видя кола А ,че няма никакви щети не изслуша свидетелите и констатира вина за кола А но не писаха акт а само при застрахователя .Може наистина. да е трудно за доказване и са преценили ,че по-хубаво да е виновен този който няма щети.
                        Стефан 0878655377

Коментар

Някой неща трудно се доказват... особенно в БГ!
                          ТЛК-120 Николай Колев
                          0898521295

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
                            Ако карам от Бургас до Сливен с пуснат ляв мигач и само леко се прибирам по Пернишки за да не се фрасна в насрещния пак ли сьм с предимство?

Не се бьзикам,виждал сьм,а и не само аз такива джигити.На изпреварвания или кола А му остава да спре на платното и да чака да го изпреварват всички до опустяване на пьтя?
                            Не сьм на 100% наясно сьс закона,опитвам се да вкарам логика.Едно време така изправих едно Голфче на десните му гуми,един реши,че е добре да хване из нивата и просто врьтна волана,аз с поне 100,той с 30 да речем,случката преди Царево.

Нещо за Несьобразена скорост с пьтните условия няма ли в случая?Чисто моя грешка си беше да летя след Москвич който едва пьпли и не очаква никой с такава скорост на сближение.При удьр си бях виновен аз,ходи доказвай дали има мигач или не Ако аз да сьм в лявото платно мнооооого преди той да се сети,че из кьра е по-добре.
                            мисля че се бъзикаш, джигити всякакви и отдавна шофирането в Бг се е превърнало в некъв зловещ сървайвър, най ме е страх да минавам на зелено и да карам по път със завои - какво ли не излиза насреща, в мойто платно.

тук, където живея свивам с ляв завой в точно такава предблокова уличка ........... е, няма такова шубе, пътя е с по две ленти в посока, завоя си е разрешен..... честно казано, не знам дали законово е разрешено изпреварването,но просто всички карат в двете ленти и май не се води изпреварване....... и аз ако съм в дясната, първо зор да се престроя в лявата, а като се престроя и спра с ляв мигач, чакам насрещните да минат и треперя с едното около в огледалото кой ще ме изтреска отзад......... случва се поне веднъж дневно, булеварда е Овча Купел и тези леви пресечки са през 50м.

Коментар

Преди около два месеца изпаднах в същата ситуация, като бях кола Б.
                              Карам зад една кола, но пича караше по-бавно, отколкото ме устройваше. Приготвям маневра. Няма насрещни коли, но виждам двама старци да ходят в края на пътя вдясно (банкет почти няма). Пича пред мен подава ляв мигач и аз намалявам, като си мисля че мигача е, за да заобиколи старците. Пича се прибира в платното и аз тръгвам вляво за да го изпреваря. Мигача изгасва и пак свветва. Колегата намалява рязко и завива наляво в някакъв черен път. Не го ударих, но той явно ме беше видял, и за да избегне удара влезе малко по-бързо и се отърка в едни храсти.
                              Спрях веднага и отидох при него. Беше си изкарал ангелите и си помисли, че ще го нападна. Конфузна ситуация беше. Аз му се извиних, а той ми се извинява на мен, че ме е засекъл. Добре че нямаше никакви щети. И аз си бях изкарал акъла.
                              Трябва си внимание, защото сакатлъците стават за части от секундата.
                              Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X