Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ACTA, или как изпреварихме SOPA и PIPA

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• ACTA, или как изпреварихме SOPA и PIPA

България ратифицира скандалното международно споразумение ACTA. Това е станало вчера, на специална церемония в японската столица Токио. ACTA или Anti-Counterfeiting Trade Agreement предвижда налагането на драконовски ограничения в световната мрежа, които имат потенциал да ликвидират напълно свободното споделяне на информация в нея. На вчерашното събитие споразумението е било подписано от 22 членки на Европейския съюз, предаде Mashable.

ACTA е със съдържание, което е сходно с двата американски проектозакона SOPA и PIPA, около които се вдигна много шум в последно време. Началото на ACTA беше поставено през 2006 година по инициатива на САЩ и Япония. През същата година в обсъжданията около съдържанието на споразумението се включиха и някои европейски държави. Подготовката на инициативата още от началото беше свързана със секретност и закрити преговори между различните страни.

ACTA все още не е в сила, тъй като се нуждае от ратификацията на Европейския парламент. Това трябва да стане през това лято. Ако споразумението бъде прието ще се постави под въпрос съществуването на сайтове с генерирано от потребителите съдържание, тъй като собствениците им ще носят наказателна отговорност дори за данни, които не са качени от тях. Най-засегнати ще бъдат форумите; сайтовете, позволяващи потребителски коментари; видеопорталите и безплатните хостинги за файлове.

Международното споразумение ще даде на държавните власти повече инструменти за натиск върху доставчиците на интернет, които със сила ще бъдат принуждавани да ограничават достъпа до определени ресурси, за които се смята, че нарушават нечии авторски права.

Съобщението го видях тук

От: ACTA, или как изпреварихме SOPA и PIPA

Реагирате прекалено емоционално. Не е точно това, което е написано. Но да, собствениците на сайтове вече трудно ще се крият зад "ама не го направих аз, потребителя беше, аз нямам нищо общо". Най-общо казано ще се въведе регламент и правила, по които те трябва да ПРЕМАХВАТ нелегалното съдържание. В противен случай - наистина наказателна отговорност.

Коментар

Първоначално публикуван от Wattie Преглед на мнение
      Реагирате прекалено емоционално. Не е точно това, което е написано. Но да, собствениците на сайтове вече трудно ще се крият зад "ама не го направих аз, потребителя беше, аз нямам нищо общо". ...
      Гледам - започваме да свикваме. Скоро отричането на подобни закони ще стане все едно днес да одобряваш марихуаната.
      Теми има подобни в този форум. Винаги се намира кой да защитава пламенно тая чужда кауза.

Коментар

Първоначално публикуван от Wattie Преглед на мнение
        Реагирате прекалено емоционално. Не е точно това, което е написано. Но да, собствениците на сайтове вече трудно ще се крият зад "ама не го направих аз, потребителя беше, аз нямам нищо общо". Най-общо казано ще се въведе регламент и правила, по които те трябва да ПРЕМАХВАТ нелегалното съдържание. В противен случай - наистина наказателна отговорност.
        Я, колко лесно било!
        Как определяме кое съдържание е легално и кое не е?
        Ако аз трябва да "цензурирам" съдържанието, как мога да разбера дали ти си автор на твоят пост или си го изплагиатствал от някой, който утре ще предяви претенции за авторство?
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Според различните "теории" които са ми се натрисали пред очите през годините, българите произлизат от : прабългарите / марсианците / славяните / арийците / арианците / каменците / индийците / европейците / космическите цивилизации.

Мисля че дойде време да дам своята дан към тези теории: за българите не знам, но интернавтите със сигурност произлизат от папагалите

Само така мога да си обясня тази невероятна способност да се попива всяка прочетена глупост и да се повтаря дълбокомислено и мъдро.

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
          ...
          Ако аз трябва да "цензурирам" съдържанието, как мога да разбера дали ти си автор на твоят пост или си го изплагиатствал от някой, който утре ще предяви претенции за авторство?
          От пълния текст:

A Party may provide, in accordance with its laws and regulations, its competent
          authorities with the authority to order an online service provider to disclose
          expeditiously to a right holder information sufficient to identify a subscriber whose
          account was allegedly used for infringement, where that right holder has filed a legally
          sufficient claim of trademark or copyright or related rights infringement
          , and where
          such information is being sought for the purpose of protecting or enforcing those rights
          .
          These procedures shall be implemented in a manner that avoids the creation of barriers
          to legitimate activity, including electronic commerce, and, consistent with that Party’s
          law, preserves fundamental principles such as freedom of expression, fair process, and
          privacy.

Чл.27, точка 4. Единственото място където въобще се споменава интернет. Не съдържащо нищо което да не е вече в сила конкретно в България, където при "съмнение" се конфискуват сървъри, рутери и мрежова апаратура до кокал, а не единствено информационните носители.

Иначе се борете чули недочули де. Няма лошо. Всеки такъв писък за глупости заглушава по нещо наистина отровно и му позволява да мине метър.
          Последно редактирано от Goblin; 27-01-12, 23:39.
          Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Нищо не трябва да цензурираш. Ако се усетиш, че е станало нещо такова - цензурираш превантивно, защото така трябва (така се случва и в момента - посочи ми във форума крадено съдържание с авторски права и ти гарантирам, че модераторите няма да го оставят дълго да живее). Ако не се усетиш - живота си продължава така, както е било досега. В един момент може да се случи така, че ще звънне по телефона един агент от ДАНС и ще каже "по силата на съдебно решение ххх ви молим да изтриете пост yyy във вашия форум". И ако "ти трябва да цензурираш" ще го направиш. Иначе както каза Гоблина - БОПове, тараши и т.н.

Всъщност сега не е много по-различно. Случва се и днес, аз като бивш работник в хостинг компания съм отговарял на десетки подобни сигнали. Обикновено нещата се случваха на по-високо ниво, но понякога минаваха казуси и през мен когато е било по празници или при спешен случай. Няма драма, такъв е живота.

Разликата в този случай е, че нещата най-накрая се урегулират на международно ниво. Така няма да е възможно да става това, което преди години правеше България например - обаждат се от посолството на САЩ например, съобщават за нарушение на авторски права в сайт Х и искат неговото затваряне по силата на съдебно решение в САЩ... Да ама нашите казват "съдебните решения в САЩ не ни вълнуват, докато няма наше не пипаме"... А наше дело никога никой не успява да заведе, защото законите не го позволяват или пък дори да пробие се точи с години, години, години...

Коментар

Все още не съм сигурен за авторството на постовете ти... Можеш ли да представиш документ, удостоверяваш, че не са гепени?

И коментаторите...

Коментар

Все още не съм сигурен за авторството на постовете ти... Можеш ли да представиш документ, удостоверяваш, че не са гепени?
                Няма нужда да правя такова нещо. Ако не знаеш да те осветля - по закон сме невинни до доказване на противното. Тоест НЕ АЗ доказвам, че постовете ми са авторски. ТИ трябва да докажеш, че не са авторски ако искаш да ме спреш чрез ACTA, SOPA, PIPA и т.н. подобни закони!

Коментар

Май не внимаваш като четеш.
                  Да предположим, че форумът е мой. Ти искаш да публикуваш в него. Междувременно са приети всичките сопи, пръчки, дървета и клонки, според които, за всичко публикувано в моя форум нося персонална отговорност. За да пишеш, трябва да съм убеден, че не си крал материала който публикуваш. Е, сега е моментът да покажеш документ удостоверяваш това! Ще подписваш и декларация за всяко мнение - пак за авторство... Ако нямаш, няма да пишеш. А като няма да пишеш, за чий си ми да четеш...

Та казваш нормални били тия мерки... И авторството лесно се установявало...

И коментаторите...

Коментар

Май не внимаваш като четеш.
                    Да предположим, че форумът е мой. Ти искаш да публикуваш в него. Междувременно са приети всичките сопи, пръчки, дървета и клонки, според които, за всичко публикувано в моя форум нося персонална отговорност. За да пишеш, трябва да съм убеден, че не си крал материала който публикуваш. Е, сега е моментът да покажеш документ удостоверяваш това! Ще подписваш и декларация за всяко мнение - пак за авторство... Ако нямаш, няма да пишеш. А като няма да пишеш, за чий си ми да четеш...

Та казваш нормални били тия мерки... И авторството лесно се установявало...
                    Можеш и такъв форум да си направиш, да. Но ще е доста тъп и смотан. Нарочно се изразявам по детски, защото и изказването е такова.

А можеш да си направиш и нормален форум, който пак спазва всички правила - сопи, акти и тикви, както искаш ги наричай. Хората подписват декларация еднократно по време на регистрацията си (ти и аз тук сме го направили, като сме отметнали, че ще спазваме правилата). След което ТИ като собственик ще си наблюдаваш собствеността и ще се грижиш добре за нея. Като например ако видиш нелегално съдържание ще го триеш. И когато съответните органи те помолят да премахнеш такова съдържание, което ти не си видял и си пропуснал да го изтриеш - те ще го направиш. Точно толкова се изисква от теб.

Нищо по-различно не е от вече действащото. Всички форуми по почти целия свят работят на този принцип. Тук става въпрос за синхрон в международен план между различните законодателства.

Май не внимаваш като пишеш

Коментар

Струва ми се, че примера точно с форумите не е много удачен. Форума като форма на общуване замени на времето групите, а днес сам се е запътил към вечните ловни полета и на негово място вече се наместиха социалните мрежи. Именно те са основната заплаха за досегашния начин за тотален контрол върху обществото и най-малкия проблем са авторските права. Нарушенията на авторските права от частни лица с некомерсиална цел не се преследва по наказателен ред почти никъде по света, но именно те се декларират като цел на подобни инициативи. Ясно е че телевизията като водеща медиа и инструмент на власт и пари-имащите също си отива. Ако сега не се сложи юздата на Интернет след само 5 години ще е отчайващо късно. Всъщност аз лично считам, че вече е късно. А проблема с авторските права ще продължи да съществува до тогава докато самите авт. права не престанат да съществуват в сегашния си вид. Визирам най-вече опита да бъде регулирано потреблението му чрез броене. Брой билети, брой носители и т.н. Време е авторите и изпълнителите да се върнат на площада и след спектакъла да получат това което всеки зрител прецени, че заслужават. Я паричка, я развалено яйце. Ама след спектакъла, а не преди него и не непременно паричка. Ако Мадона иска моята паричка да заповяда в някоя близка зала или стадион и да ми попее и да се покълчи и поизпоти. Нали е певица и се труди като пее и се кълчи. След концерта ако обича сама да се разплаща с автори и продуценти. Ако ми присъства виртуално мога да и дам най-много една от моите виртуални парички. Примерно да я лайкна във ФБ или просто да и посетя страницата. Колелото се върти и връщане на златните времена на сладкото лапане от записи, презаписи и златен дъжд от виртуално присъствие няма да се върне. Кодак фалира и никога повече няма да произведе и един метър целулоидна лента, която е символа на отминалото златно за търговците на интелектуални продукти време.
                      Последно редактирано от elbgt; 28-01-12, 14:02.
                      My Jeep is not a SUV. Your SUV is not a Jeep.

Коментар

Май не внимаваш като четеш. ... ... ...За да пишеш, трябва да съм убеден, че не си крал материала който публикуваш.
                        Ако не си разбрал извадката от текста горе - значи просто нямаш място да коментираш в тази тема. Както и темата няма място тук предвид че авторът и е читирал цитат на цитат на цитат.

Ако си разбрал - опираме до чисто заяждане. Там мерките са други...
                        Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                          Ако не си разбрал извадката от текста горе - значи просто нямаш място да коментираш в тази тема. Както и темата няма място тук предвид че авторът и е читирал цитат на цитат на цитат.

Ако си разбрал - опираме до чисто заяждане. Там мерките са други...
                          Грешиш. Независимо дали съм или не съм разбрал, мога да коментирам каквото намеря за добре. Дали личното ми мнение е правилно е друга тема, но и там може да има повече от една гледна точка... Освен това, има правила с които съм се съгласил при ... (любима фраза ). Щом мненията ми отговарят на тях, значи всичко е ок. Да не говорим, че темата е в спама...

Забелязвам липсата на мнения в темата. Бъг на форума?

И коментаторите...

Коментар

Да погледнем как други хора приемат същата новина:

Хиляди поляци излязоха на протест тази седмица срещу подписа на правителството си. Причината е, че споразумението не обхваща само интернет пиратството за разлика от американските проектозакони SOPA и PIPA, но и засяга разпространението на фалшиви стоки, лекарства и други продукти. Според критиците на ACTA този документ ще наруши свободата на общуване и ще подкопае иновативния дух.
                            Цялата новина е тук.

Ето подобно мнение, за по-прегледно под формата на клип.
                            Според него, този закон се обсъжда тихомълком вече 3 години. У нас информация се появи чак сега, и то постфактум, след ратификацията му - според съобщението. Не приемам за нормално криенето на закон преди приемането му.

Коментар

http://www.youtube.com/watch?v=UGd8T...ature=youtu.be
                              30 000 неразбрали 'добрите намерения' поляци протестират в Краков..
                              Grand Vitara 2L 140hp. 2006
                              LZ2BTK
                              AB+

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X