Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Грамотността

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Гатанка

Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение
    Има една българска думичка, на която като тотална сгрешим ВСИЧКИ буквички... и пак знаем за какво става дума... Даже сгрешения правопис/правоговор се е наложил като нарицателно понятие...
    Коя е тя?
    уфтсъ ?

Коментар

От: Грамотността

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
      За корЕгирането не си прав, Золи.

КорИгирам и корЕкция е правилното изписване.
      Именно.
      Заради разликата в изписването съм спорил, даже съм спечелил бас за бутилка Джак. Така и не пих от течността на чичо Джак, но факта се факт.
      Има ли желание-има и начин!

Коментар

От: Гатанка

Първоначално публикуван от Rado__ Преглед на мнение
        уфтсъ ?
        Ъхъ ! "УФСЪ" го знам да се изписва правилно...
        Публикувайте отговор

Коментар

Добре де..... Ама за двойното "Р" какво ще кажете?
          Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
          Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Тази тема е една от най-важните обществени теми във форума. Да, тук има участници, които допускат фрапиращи правописни грешки. Но! Прави ли ви впечатление, че по-младите, допускат повече правописни грешки. Защо ли? Не четат книги! А трябва! Трябва да се четат много книги! Не разчитайте млади хора, учителите да ви научат! Преди няколко дни, учителка от Началното училище в Симеоново ме пита :
            - "Как се пише лодка, с "Т" или с "Д"?
            Аз отначало помислих, че се шегува нещо, но след като ми каза, че няколко учителки се събрали да дискутират правилното изписване на думата, бях потресена!
            Та затова призовавам, четете, четете книги. Самообразовайте се!
            Ето ви едно контролно оценено с Отличен 5 и 1/2:

Контролното на К. Й. , 9 клас:

Паметта е най важна за компютъра
            Видовете памет биват много вида памет. Тя бива от 2 кб до 1 гигабайт
            Паметта в нея се съхраняват някои важни материяли и др.
            Паметта е вградена в компютара Тя биват вътрешна и външна памет Вътрешната е паметта на кумпютара е паметта върху която в нея се записват Много неща.
            Външната памет е манико устройство, което с него може да се преняся използва тъй наречената флашка
            Паметта за компютара е много важна зане, В нея се сархянява важна информация

Ето и линк към самото контролно:
            http://www.peter.and.bilyana.net/ind...o-informatika/
            Осмели се да помогнеш, преди да те помолят!
            Отстъпки за система за активно GPS проследяване и продуктите на ЪнриълСофт

Коментар

Само че ,кадето неразбрах, поради ,защо темата е в кошът . Имайте си го в на впред вид че , има такива теми ,и на по - походяшти местта:
              На пример:

http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...d.php?t=124608
              Прикачени файлове
              Последно редактирано от bojitch; 25-08-11, 22:36.
              Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
                Само че ,кадето неразбрах, поради ,защо темата е в кошът . Имайте си го в на впред вид че , има такива теми ,и на по - походящи местта:
                На пример:

http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...d.php?t=124608
                Защото е спамерска!
                Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

Коментар

Първоначално публикуван от Жулиета Преглед на мнение
                  Трябва да се четат много книги! Не разчитайте млади хора, учителите да ви научат! Преди няколко дни, учителка от Началното училище в Симеоново ме пита :
                  - "Как се пише лодка, с "Т" или с "Д"?
                  Аз отначало помислих, че се шегува нещо, но след като ми каза, че няколко учителки се събрали да дискутират правилното изписване на думата, бях потресена!
                  Та затова призовавам, четете, четете книги. Самообразовайте се!
                  Ето ви едно контролно оценено с Отличен 5 и 1/2:

Контролното на К. Й. , 9 клас:
                  ВЕрно млади учителки там...Иначе веднага, щЕха да се сетят за култовата фраза "Вземи ме лодкарю, в твоята ладия лека...."

А оценката на младежа явно е за краснопис(Да, погледнах оригиналния ръкопис).

И аз не съм предъртял(нЕмам и 30), не претендирам за непогрешимост в правописа, ама има и много по-зле от мен(тук, в темата също). Май не е само от възрастта....
                  Скъп спомен ми е, как при първата си публикация тук(преди нам'колко си време вече) веднага бях скастрен за правописа(от Божич, помня добре). Дълго гледах публикацията си, пък и бях чел Форума достатъчно дълго преди да пиша...така де, нещо неприветливо ми се видя посрещането, че сравнително правилно си бях писал(сега не мога да я намеря да проверя пак, може да съм пропуснал нещо важно)
                  Поздрави Божич, сега знам че не е било лично или за лошо....
                  Последно редактирано от cecoa1; 25-08-11, 22:34. Причина: правопис, естествено
                  Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                    Поздави Божич, сега знам че не е било лично или за лошо....
                    Никога не съм изразявал лични нападки. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:icon_biggrin.gif
Прегледи:17
Размер:172 Байта
ID:5298632

Коментар

При мен случея е трагичен при 17 учитела по Български език за 11 години, не че се оправдавам. Има ли някаква възможност да се качи програма за редактиране на текста преди публикация?

Коментар

Стана ми чудно, като прочетох че си от София. Обикновено в пловдивско разменят "а", "е" и "и", както им е удобно.
                        СлучАя, а не случЕя.
                        Както и е случАйно, а не случЕйно
                        Не го приемай лично.
                        Не съм някакъв корифей в познаването на българския език и правописа.
                        И аз допускам много грешки.
                        Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Първоначално публикуван от asen3 Преглед на мнение
                          При мен случея е трагичен при 17 учитела по Български език за 11 години, не че се оправдавам. Има ли някаква възможност да се качи програма за редактиране на текста преди публикация?
                          На Мозилата има подобна програма показва с червена вълнообразна линия неправилно изписаните думи, както и тия на латиница. Нерядко зачервява и думи, които макар и правилно изписани не са български, (например Мозилата от по-горния ред), но общо взето е полезна. Ето как изглежда:

Правилното изписване е "случая" и "учители"...

Коментар

Гугъл Хром не подчертаваше ли грешките автоматично ?
                            Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Някъде четох, че сега разработвали програма за автоматична корекция. Като се появи, може да я качат и при нас.

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                                Гугъл Хром не подчертаваше ли грешките автоматично ?
                                Не знам, ползвам само Кума Лиса.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X