Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Грамотността

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Грамотността

Тя темата уж е сериозна

Чета си аз форума, големи хора, уж образовани, а пишат като първия циганин. Като видя й в множествено число и се фащам за кобура
    Мое ли да си професионалист в коя да е област без да си чел!? А ако си чел, мое ли некси да не си видел, че дума администраций няма!? Освен в името на римския сенатор, баща на Излагаций
    Или па идей

За употребата на пълен член изобщо не смея да се обаждам.

А дали не мое да се боцне едно плъгинче към форума и ако има пост с повече от 10 правописни и граматически грешки да отказва публикуване
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

От: Грамотноста

Лингвиста в теб проговори

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
      ...А дали не мое да се боцне едно плъгинче към форума и ако има пост с повече от 10 правописни и граматически грешки да отказва публикуване
      Кой ли ще е пръв там? ГрамотностТа краси човека.

Коментар

Тук разтоварвам, стила ми на писане е близо до стила ми на говорене. Не мисля че трябва да издребняваме чак толкова. Има и фрапантни случаи, но като цяло нивото бива.
        "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

В много случаи, грешката е разбираема. Набрана инерция и хоп- грешка. Ама когато някой започне да ползва ,,купешки,,думи, които хем не разбира,хем не знае къде да се използват,тогава се чудя : абе комплекс се лекува ,ама не е това хапчето.

Коментар

Тръгнах да проверявам в Гугъл-а, че аз ако пиша "грамотноста" ще я напиша с 2 "т"- грамотността. Не ми се търси много усилено, явно и в двата варианта ще върви.
            Въобще не го имам за заяждане, често се чудя къде да сложа запетайките, а за пълен член и на мен не ми се говори. А толкова се старая с него... ама на! Не ми се получава всеки път

ПС: Докато се ровех попаднах на това:http://www.gramoten.com/test-za-gramotnost
            Забавно е!

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
              Тук разтоварвам, стила ми на писане е близо до стила ми на говорене. Не мисля че трябва да издребняваме чак толкова. Има и фрапантни случаи, но като цяло нивото бива.
              Ами така, де. Във форумите си лееш словото, не пишеш научни публикации(й).

Коментар

Стига бре човек, ти май искаш да се закрият цели раздели у форума?!
                Има си го в правилата да пишемЕ грАмотно, ама все нЕкъде нещо...Не че не сме чели хептен никой нищо, ама не сме и всички филолози.
                А пък и знаеш, че и най-върлите защитници на правописа се дънят чат-пат, та после е малко смешно като проповядват.
                Аз лично си признавам, че сигурно бая римски императори съм измислИл, но след нЕкои навременни корекции(тука трябваше да го драсна с "й"...и на двете места, та да сме наясно, че нищо не ни е ясно)....абе почвам да вдевам за какво иде реч, както се казва.

А я кажи сега, как е правилно да завършват риторичните изречения(че често ги ползвам напоследък)? То аз виждам, ама има ли значение кой знак пред кой е? Сигурно има. А аз не се майтапя и питам за да знам.

Не мога да се сетя сега, ама май имаше на някой участник в подписа нещо от сорта на няколко реда с препинателни знаци и разни такива, с обяснението, че на който му липсват от написаният пост, да си вземе каквото му трябва от долу. Много му се кефех на подписа, а може и още да го има, ама сега не се сещам на кой беше(и дали въобще беше в подпис)
                Последно редактирано от cecoa1; 24-08-11, 21:47.
                Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от komisar Преглед на мнение
                  Тръгнах да проверявам в Гугъл-а, че аз ако пиша "грамотноста" ще я напиша с 2 "т"- грамотността. Не ми се търси много усилено, явно и в двата варианта ще върви.
                  Въобще не го имам за заяждане, често се чудя къде да сложа запетайките, а за пълен член и на мен не ми се говори. А толкова се старая с него... ама на! Не ми се получава всеки път
                  Е поне видя че съм изпуснал едното Т от заглавието
                  Ся да почерпиш

Нямам предвид да сме тотално пунктуационно и граматически издържани, ама некви елементарни безумщини дето се учат някъде в трети клас, са направо неуважение към събеседниците
                  И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Да издребняваме не трябва

Но някои са(сме) толкова упорити, че малко хладна водичка в лицето няма да е излишна. Действа отрезвяващо и образователно.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                      Е поне видя че съм изпуснал едното Т от заглавието
                      Ся да почерпиш

Нямам предвид да сме тотално пунктуационно и граматически издържани, ама некви елементарни безумщини дето се учат някъде в трети клас, са направо неуважение към събеседниците
                      Шести клас, шести! Поне по наше време така беше!

П.С. Така добре ли е?
                      Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

Коментар

За издребняване не знам - определено "й" за множествено число ми седи много странно. Не че ми пука особено, но не виждам как мога да взема насериозно страна в дадена дискусия която отстоява някакво предполагаемо сериозно мнение, при положение че размахва ситуациЙ и претенциЙ.
                        Издъних се на Тюринг теста

Коментар

А ко ше кажете за уЙски и уЙкенд
                          Разбирам че се търси явно няква генеалогична връзка с мъжкия полов член ама все пак

Коментар

Не се лютя. Все пак сме събрани от общ интерес.
                            И все пак, никоя дума в множествено число в българския език не завършва с "й". Имаше го в подписа на някой колега.
                            Не претендирам да съм безгрешен в правописа, особено що се касае до препинателните знаци.
                            Поздрави!
                            Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Георги Ушев, който има брилянтни разкази - така и не се отучи да пише с Й в мн.ч. Направиха му забележка, и все тая!
                              Безгрешни хора няма.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X