Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Форумът от гледната точка на един образователен портал

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Форумът от гледната точка на един образователен портал

В тази тема искам да разгледам форума като образователен портал. Не мисля, че някой може да каже, че не е и такъв, освен всичко друго. Първоначално човек се регистрира, за да зададе въпрос, да получи знание за нещо свързано с джиповете, да бъде информиран и научен по дадена тема, която го вълнува лично. Дори нерегистрираните потребители четат и черпят знания. Следователно тук при всички положения има и образователен процес - едни хора предават организирано или не своите знания на други. При това безплатно, което е нещо прекрасно и се надявам да може да продължи да е в този си вид.

В тази връзка се сетих за целите на образованието като цяло и на всяка образователна институция в частност. В България (а и почти навсякъде по света) е широко приета и се прилага таксономията на Блум. Тя работи в когнитивната област и включва шест категории:

1. Възприемане: включва запомняне, възпроизвеждане и разпознаване на факти, термини, закони и дефиниции, но в същата форма, в която са преподадени в учебната среда.

2. Разбиране: трансформирането на възприетата информация, чрез обяснение, обобщение и прогнозиране.

3. Прилагане: способността за използване на „разбраното“ в нови, непознати ситуации.

4. Анализ: разделяне на общата материя на по-малки части и разглеждането им поотделно като самостоятелни единици.

5. Синтез: способността за обединение и обобщение на вече анализирани части в едно цяло.

6. Оценяване: способността да се окачествава стойността на вече решен проблем.

Запитах се дали бъдещия прогрес на един такъв форум не зависи всъщност пряко от спазването на тази или подобна таксономия? И не бързайте да отричате таксономията като формална глупост - всъщност дори и неосъзнато почти всичко от показаната по-горе таксономия се спазва тук и сега в този форум! Естествено за всеки участник има възприемане, разбиране и прилагане - къде успешно, къде не естествено. Хората идват и се регистрират тук именно заради тези три дейности. Дискусиите и споровете под повечето теми естествено включват почти винаги анализ - къде задълбочен, къде не, но присъства.

Това което според мен липсва, за да се следва таксономията правилно е синтезът. При това положение тук засега по-подходящо е да се приема таксономията на Андерсон и Красвол - при нея синтезът е сложен като висша когнитивна форма и той стои след оценяването. Така оценяването се прилага върху анализирани факти, а синтезът обединява вече оценени знания. При всички положения обаче аз мисля, че в този портал липсва стъпката на синтез. Доклкото има "закачени теми" (stickies) го има, но и те в повечето случаи са хаотични и неорганизирани. Началната страница пък се обновява рядко.

Именно последното споменато според мен е и положението тук в момента - всяка оценка обикновено има поле на действие само в темата, в която е изказана и това вбесява модераторите, които непрекъснато правят забележки на потребителите "да се използва търсачката". А за потребителите търсачката не е полезна, защото тя търси сред купища от анализирани факти, но не дава синтезирана информация.

П.С. Пуснах това в "спама" защото не съм вменяем и темите ми трябва да стоят там.

От: Форумът от гледната точка на един образователен портал

Колега имаш невероятната дарба да пишеш толкова много и то подкрепено с теории тези и тн. и накрая нищо да не казваш . Не ти ли омръзва понякога да се правиш на интересен с безумни и безмислени теми имащи за цел да открият топлата вода ?
    Последно редактирано от Rado__; 10-02-11, 11:28.

Коментар

Не,Колегата има уникалната дарба да забелязва очевидните неща и систематизирано да ги окепазява.
      МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Хм...накарахте ме да се замисля...!

Коментар

Е аз познавам поне още двама форумни герои, дето не минава ден без да пуснат поне две гениални теми
          Поради что е така дори не искам да си помисля.
          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
            Е аз познавам поне още двама форумни герои, дето не минава ден без да пуснат поне две гениални теми
            Поради что е така дори не искам да си помисля.
            "хора без работа" дет се вика

Коментар

Първоначално публикуван от Rado__ Преглед на мнение
              "хора без работа" дет се вика
              Абе друго се вика, ама засяга размер на един орган и рядката му употреба, та не ми се пише ))))
              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от Filthy@JvruceR Преглед на мнение
                Пуснах това в "спама" защото не съм вменяем и темите ми трябва да стоят там.
                Да не би да искаш специален раздел за не-вменяеми да се направи в твоя чест?
                Няма, след спама е парцала за дадена тема - приеми го, колкото и да ти убива граховото зърно, както и вероятността да си дириш някое творение с врачки и кучета.
                http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=71777
                Те ти и четиво за този раздел, да не си рязко учуден, ако дойде Джорджо с картоните...
                п.п.ако с такива методи, сентенции,анализи и т.н. твои ежедневни виждания за и около себе си, си възпиташ и детето, горкото - има да се чуди в детската градина от коя страна да захапе лъжицата и защо.Дано поне майка му го роди в някой землянски родилен дом, при теб гравитацията е безсилна.

Коментар

Казах ти, нАмали иронията...

Коментар

Да, явно опитите за комуникация достигнаха своя естествен край. Щом над 10 часа не се намери нито един вменяем модератор, който да оцени поне отгоре-отгоре смисъла на тази тема, то наистина пребиваването ми в този портал се изчерпа. Темата впрочем (за мнозинството неразбрали) е много сериозна и по една или друга причина се е обсъждала и на живо много пъти (под друг ъгъл). Тази от мен е просто едно предложение, което вие без извинение осрахте. Тоест за мен вече понятието "тук" няма смисъл. Оставям малките хора да се радват на голямото си щастие. Не сте нито капка по-различни от невротичките от "БГ Мама".

Понеже сега модератор ще оцени темата по форумно същество - не си правете труда да ме "банвате за обида". Знам как да си блокирам акаунта сам перманетно в неактивно състояние. И го правя сега.

Коментар

Крайно време беше.

Коментар

Идеите и информацията е хубаво да се представят по подходящ начин спрямо конкретната ситуация...все пак си преподавател...тъй че не реагирай като ощипана мома...
                        П.П. Темата сама по себе си има смисъл.

Коментар

Не сте нито капка по-различни от невротичките от "БГ Мама"
                          Сме, ама за целта ще трябва да разграничиш линията на хоризонта от края на носа си.
                          Явно и "там" наглеждаш как е хавата, остава да разбереш разликата, за обща култура, не заради "тук".

Коментар

Аз чета и се опитвам да мисля по въпроса. Обаче за "обединение и обобщение на вече анализирани части в едно цяло" се изисква целенасочен труд не на модератори, а на автори. За да се събере в нещо завършено многото полезна информация от форума, се изисква систематичен труд на специалисти по съответните теми. Като резултата е или учебник, или тематична енциклопедия. Или някоя от мултимедийните или интерактивните им форми.

За този труд обаче, потребителите трябва да плащат - и в комбинация с рекламодатели и спонсори този труд може да се раздели на проекти и да се реализира. Нещо като платена част от форума, за систематизирана информация.
                            Show must go on!
                            LZ1VES

Коментар

Настръхвам при мисълта ако нашия обиден и неразбран колега вземе да синтезира някой учебник като преподавател,че да вземе да кара студентите да го купуват и не дай си боже да учат по него.Тука вече ставам съгласен с Дянков за БАН-ските старци и орязани бюджети.
                              МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X