Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Фотоапарат в България и Малайзия - разликата в цените

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Фотоапарат в България и Малайзия - разликата в цените

Мой приятел от Малайзия започна да работи като фотограф по сватби - да си докара някакъв допълнителен доход докато е студент в МИУ (международен ислямски университет). За целта е инвестирал в DSLR апарат Canon EOS 60D kit (18-135mm IS).

Оплака ми се, че му взели повече пари в Малайзия, отколкото трябвало - търговската надценка била голяма. Купил го за $1380, а в интернет се намирал по $1150-$1200. Но с доставката пак му се връзвало на тази цена.

Аз пък проверих цената в България. На едно място му искаха 2719 лева (Фото Павильон). В друг магазин го нямаше, но се обадиха някъде... и ми съобщиха 2800 лева.

Ето това е пазарна икономика в действие!

От: Фотоапарат в България и Малайзия - разликата в цените

Това е политика на производителя за този пазар. Давам ти дилърската цена - 2498,08 лв. с ДДС. Препоръчителната крайно клиентска цена е 2706,25 лв. с ДДС. Търговецът тук може да оперира ценово между тези две нива.
    P.S. За почти всички технически джаджи е така. Ние тук сме малък пазар и често нещата са по-скъпи.

Коментар

Първоначално публикуван от Filthy@JvruceR Преглед на мнение
      ...
      Аз пък проверих цената в България. На едно място му искаха 2719 лева (Фото Павильон). В друг магазин го нямаше, но се обадиха някъде... и ми съобщиха 2800 лева.

Ето това е пазарна икономика в действие!
      Пазарна икономика в действие са нечовешките усилия които магазини като ФотопавилИон (и Фотосинтезис) полагат за да задържат цените на фото апаратурата в България на що-годе поносими цени въпреки безбожно ниския обем на продажбите.

Не-пазарна икономика, а чист мерак и любов към спорта е политиката им да задържат цените на въпросната техника по-ниски отколкото горе-долу където и да било другаде в Европа, освен може би специализираните немски интернет вериги, успоредно успявайки да задържат персонал и магазини, където може око да види и ръка да пипне.

Каква икономика е кокетниченето с абсолютно безпредметна, за щастие лишена от високовъздушни формулки и блог-индексиращи радости тема (след катастрофалния провал на въпросната) е съвсем друг въпрос.
      Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
        Пазарна икономика в действие са нечовешките усилия които магазини като ФотопавилИон (и Фотосинтезис) полагат за да задържат цените на фото апаратурата в България на що-годе поносими цени въпреки безбожно ниския обем на продажбите.
        +1. Конкретно техниката на Канон в България е на цени, много близки до щатските, ако пазаруваш като юридическо лице и искаш да играеш по правилата. Опитай да си поръчаш нещо от B+H, да се занимаваш с банкови преводи с таксите, да платиш мито и ДДС, да висиш по митници, да платиш на митнически агент да ти оформи документите - и сметката накрая излиза почти същата.

Срещу цялата тая разправия предпочитам да отида в магазина, да си взема каквото ми трябва, да си прибера ДДС-то и да си върша работата. Отделно повечето смислени търговци, от които пазаруваме техника, винаги са ни давали тяхно оборудване да запушим "дупката", ако не могат да доставят исканите неща навреме. Фотопавилион са инвестирали и доста средства в техника, която се дава под наем - доста добър вариант за обективи и аксесоари, които реално ти трябват 1-2 пъти в годината.

(За протокола - радиостанции, окачване и други екстри, при които разликата в цените е в пъти, си ги поръчвам отвън и си отнасям всичките съпътстващи разправии.)

Така че - smile, не сме чак толкова зле, колкото ни се иска!
        Право казват докторите, че калта е целебна. Колкото по-дълбоко се бухнеш, толкова по-нахилен излизаш...

TLC 100 1HD-FTE manual '02 | Forester '98 | Моntesa 315 '99

Коментар

Първоначално публикуван от badeff Преглед на мнение
          +1.
          Така че - smile, не сме чак толкова зле, колкото ни се иска!
          Ма друго си е да поплачеш на някое рамо, колко е крива държавата.
          Както е тръгнало,ще искаме цените на вноса тук, да са вързани с МРЗ.

Коментар

Защото в Малайзия потреблението е гигантско да. Само заможни фотолюбители живеят там ще знаете.

2719 лева са около $1895. В Amazon продават този апарат за $1169. Не вярвам който го продава там да е на загуба, но да кажем, че е на нулата (хей, а НЕ Е). Разликата е $726. Кой я взима - мен това ме интересува. Нашите наистина едва ли пазаруват на едро. Ето положението от произволен сайт в UK. А тея апарати не се произвеждат в UK - най-вероятно са в добрия познат нам Китай, може пък и да бъркам. Тоест до нас като разстояние най-вероятно са по-близо. В Малайзия вече казах колко струват. С КОЙ ДА СЕ СРАВНЯВАМЕ ПО ЦЕНИ ВЕЧЕ?

Понеже пак разбрахте криво - не обвинявам Фотопавильон или който и да е конкретно. Просто ви питам, нали вие сте запознати и знаете - къде отива разликата от 38% в цената? Не Пенчо - не "мрънкам" и не "плача" на ничие рамо. Аз просто не купувам. В случая питам.

Коментар

Надали е толкова сложно - просто със 1000-2000(съвсем примерна цифра) продадени фотоапарата годишно трябва да се избият същите разходи за регионален офис, рекламни материали, промоции, логистика и т.н., каквито имат и във всяка друга страна, в която продават примерно по 20000-50000 броя годишно. Аз така си го обяснявам поне. Иначе от UK мисля може да се пазарува спокойно, доколкото знам не се дължи ДДС, митото за фотографска техника е 0%, ако изобщо се обмитява... не си спомням какви бяха условията. Единствено гаранцията може да не важи тук в някои случаи, все пак производителя и той си има интерес да поддържа местни офиси..
              Вярата в конспирации е опростяване, което ни помага да обясняваме всичко.

Коментар

Канон са единствените,които все още не се произвеждат в Китай.До кога не знам.Дори и от Китай да си го купита пак няма да е произведен там.Въпреки това за модел,който тук струва 5000лв. мой познат пред мен си го взе от Шанхай за 3000лв.И пак е оригинален.Значи ако имаш някой свободен ден просто е по-готино да идеш чак до Китай да си го купиш и включително екскурзията пак ще спестиш някой лев.

Коментар

Ето ви съседна румъния - 5248.90 леи барабар със 2GB SD карта в комплекта (това може да се пренебрегне). Преведено в български левове това са 2412 лв. Унгария - 2352лв.

Къде е по-скъпо от България? Само в Сърбия наистина успях да намеря сходна цена достигаща 2700 лева с помощта на Google естествено. Ама те не са в ЕС, а ние сме. Това трябваше да има някакво значение... уж.

Коментар

Защото в Малайзия потреблението е гигантско да. Само заможни фотолюбители живеят там ще знаете...
                    Ами всъщност - да. И потреблението е гигантско, и фотолюбителите им са заможни, и са много. И го знаем.

Малайзия е цъфтяща икономика, с читава средна класа с добра покупателна способност, и със солидна колония чужденци с високи доходи. Успоредно е една от важните фотографски дестинации в света, със солиден и постоянен поток посетители професионални фотографи, с читав туристически наплив, със здрава база местни фотографи. В деня в който ще можем да сравняваме България икономически с Малайзия - ще пляскам с ръчички.

Един от световноизвестните сайтове за фото техника, mir com my, e там.

Успоредно, именно Canon имат два завода в Малайзия. Единият със сигурност е с 22 годишна история и е вторият им завод извън Япония. И доволно количество заводи в Китай, но те са друга история.
                    Последно редактирано от Goblin; 08-02-11, 18:57.
                    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

.....Разликата е $726. Кой я взима - мен това ме интересува....
                      И що те интересува ? Ше му пращаш Наглите ли ?
                      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                        И що те интересува ? Ше му пращаш Наглите ли ?
                        Това е някакво странно чувство за хумор. Съжалявам, не го разбрах. Не, няма да пращам "наглите". Питам от чист интерес? А ако не те интересува да отговориш - тогава защо пишеш?

@Goblin - приемам за Малайзия корекцията ти - звучи логично, тези неща не ги знаех. Помогни ми все пак - къде в ЕС въпросния продукт е по-скъп отколкото в България? Може би не съм се помъчил достатъчно в търсенето. И най-важното - защо при нас е толкова скъпо? Просто ми е интересно. Не обвинявам никого.

Коментар

... И най-важното - защо при нас е толкова скъпо? Просто ми е интересно. Не обвинявам никого.
                          Малък пазар с ниска платежоспособност = нисък обем на продажбите = високи цени.
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

..... А ако не те интересува да отговориш - тогава защо пишеш?

.....
                            А , интересно ми е . Това че продължаваш с наивитета ти по отношение на пазарната икономика . И с това че продължаваш да занимаваш Форума с това .

Нали все пак тази техника трябва в някоя страна да е най-скъпа . Що не питаш къде в Европа е най-скъп хляба ?
                            Ако искаш купуваш въпросния фотоапарат - купувай . Ако не искаш - палиш ладата и в Малайзия ! Демокрация ! Друго беше когато по магазините се продаваше единствено "Смяна- 8" . "Смяна - 10" беше лукс , който се купуваше за 10 рубли при екскурзия в СССР. Ей тогава нямаше пазарна икономика . Сега се лигавим с избора Canon , Sony или Panasonic да си купя DSLR. Лично аз си купих Olympus.
                            И не се кахъри . Тази техника след 3 години ше струва не повече от 7-800 лв. тялото .

ПС. Що се отнася до Малайзия . Не е лошо да разровиш Уйкито . Моят първи портативен цветен телевизор JVC през`87-ма беше произведен в Малайзия . Аз съм наясно .
                            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                              Малък пазар с ниска платежоспособност = нисък обем на продажбите = високи цени.
                              Е точно пък "ниска платежоспособност = високи цени" направо ме убива като аргумент. Наистина ми липсва образование по икономика. Сигурно си прав, не споря.

@Vlado_TS - с теб явно комуникация не може да се получи по никой начин. Витаеш някъде другаде и говорим на различен език. Не се занимавай с наивни глупаци като мен. Защо си губиш времето да четеш темата? Ти вече си в моя "ignore" лист. Направи добро за себе си и направи същото към мойта персона. За сведения относно тази полезна за теб функционалност: http://www.vbulletin.com/docs/html/what_is_ignorelist

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X