Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Технология на алкохола?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    От: Технология на алкохола?

    Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
    Ами като Ясен не казва, няма да се обаждам. Ма то си е цяла наука.
    Ясен е края на интереса.. След него следва науката, а ако тя беше толкова интересна, нямаше да налягаме съученичките, а учебниците!
    Смисълът на такъв форум е хората да разбират за какво става въпрос! /Субективно мнение!/

    П.С. Ясно че никой няма да разкаже разликата между метиловия и етиловия, ами поне кажете какъв е принципът на въздействието му върху ЦНС /Централна нервна система"

    Коментар


    • #17
      От: Технология на алкохола?

      Метанола е отрова .Учи се в токсикологията.Противоотровата е етанола.Пак се учи от токсикологията.Линка е добър.Може да научиш един въпрос от конспекта по органична химия за изпита.Дерзай.Иначе за методите за производство има в подфорумите, потърси по-настойчиво.
      МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

      Коментар


      • #18
        От: Технология на алкохола?

        Органична химия не се ли учеше в 9и клас?
        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

        Коментар


        • #19
          От: Технология на алкохола?

          По технологичния процес може да се произнесе технолог. Жена ми е такъв на захарни изделия и със сигурност знае процеса, но ми е сърдита, та едва ли ще изкопча нещо значещо по темата.
          По-интересно е че тя като просветена на бактериално, дори молекулно ниво се явява слаб ценител, или поне нередовен, докато аз бидейки запознат в детайли с домашния способ за добив на твърд алкохол, а той не е никак привлекатекен, се явявам далеч по-последователен консуматор. Какъв контрапункт...извинете.
          По отношение на ползите и вредите от алкохола, казват въпроса бил в мярката...Според мен вредите превишават ползите рано или късно и по-добре късно, от колкото рано.

          Коментар


          • #20
            От: Технология на алкохола?

            Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
            Органична химия не се ли учеше в 9и клас?
            Учи се ,ама кой да наляга съученичките.То има вечерни университети някъде ,ама не и в този форум.
            МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

            Коментар


            • #21
              От: Технология на алкохола?

              Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
              Ясен е края на интереса.. След него следва науката, а ако тя беше толкова интересна, нямаше да налягаме съученичките, а учебниците!
              Смисълът на такъв форум е хората да разбират за какво става въпрос! /Субективно мнение!/

              П.С. Ясно че никой няма да разкаже разликата между метиловия и етиловия, ами поне кажете какъв е принципът на въздействието му върху ЦНС /Централна нервна система"
              Разликата между метиловия и етиловия Тези употребили метилов няма как да ти обяснятМного бързо отиват там......къде не требе

              Пише го там за архипелага Туамотубили любители на синкавия спирт........


              Макар че едно време на Изток
              преди Новоросийск на Залатая рибка колко синееща сме изпили

              па те още пишем
              К мирной жизни не пригоден.
              Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
              ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

              Коментар


              • #22
                От: Технология на алкохола?

                Разликата-етиловият може да се кърка различни количества без съществени последствия...в краткосрочен план. Метиловият е изключително токсичен- леталната доза за възрастен е 70-100 мл. Метаболизира се в черния дроб през формалдехид и мравчена киселина...скапва очния нерв в много по-ниски дози от леталната. В крайна сметка отровените умират от тежка метаболитна ацидоза и остра чернодробна недостатъчност.
                Животът е харизан кон според мен...

                Теди

                Коментар


                • #23
                  От: Технология на алкохола?

                  Първоначално публикуван от avzdrav Преглед на мнение
                  Разликата-етиловият може да се кърка различни количества без съществени последствия...в краткосрочен план. Метиловият е изключително токсичен- леталната доза за възрастен е 70-100 мл. Метаболизира се в черния дроб през формалдехид и мравчена киселина...скапва очния нерв в много по-ниски дози от леталната. В крайна сметка отровените умират от тежка метаболитна ацидоза и остра чернодробна недостатъчност.
                  Двата вида бактериална "урина" от един вид бактерии ли се отделят?

                  И как точно се нарича тоя миниатюрен Франкенщайн, дето е създал толкова пролеми и главоболие на човечеството?

                  Коментар


                  • #24
                    От: Технология на алкохола?

                    Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                    Двата вида бактериална "урина" от един вид бактерии ли се отделят?

                    И как точно се нарича тоя миниатюрен Франкенщайн, дето е създал толкова пролеми и главоболие на човечеството?
                    Пини един алказелцер и легай бърже.

                    Коментар


                    • #25
                      От: Технология на алкохола?

                      Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                      Пини един алказелцер и легай бърже.
                      Царе сте като не разбирате от нещо, да излизате от положение!

                      Има ли някой, който може да отговори на елементарните ми въпроси или всички сме общи специалисти?!

                      Коментар


                      • #26
                        От: Технология на алкохола?

                        При обичайното производство на напитки от плодове или зърно, метиловият алкохол се получава не точно от ферментацията, а по доста заобиколен път от други вещества във ферментиращата маса. Той се получава в незначителни количества и обикновено не е заплаха за здравето. Или поне, не повече от етиловия в същото питие.

                        Основните количества метилов алкохол попадат в напитките със спирта от нефтохимически произход. При преработката на нефт и газ, се получава сложна смес от много алкохоли - метилов, етилов, пропилов, бутилов и техни изомери. Тази смес някак си се разделя, но двата най-леки алкохола (метилов и етилов) са доста трудни за пълно разделяне. Поради това, за цели, различни от производството на напитки, никой твърде не се старае да ги разделя - т. нар. технически спирт съдържа примерно 2-20% метилов алкохол. Преди продажбата на дребно, той се оцветява и вгорчава с различни добавки, които да попречат на изпиването му. В промишлени условия, обаче, хранителният и техническият спирт не се различават на пръв поглед. Метиловият алкохол има и същия вкус като етиловия. Оттам нататък е достатъчно да се занижи входящият контрол, а закупчиците да подходят творчески към доставките (очистеният етилов алкохол е по-скъп от техническия, а колкото по-очистен - толкова и по-скъп).

                        Чисто химически, разликата между двата е много малка, поради което организмът се опитва да ги обезврежда по един и същи начин - с окисление от алкохол към алдехид и после киселина. При етиловия алкохол този процес води до оцетен алдехид и оцетна киселина - вещества досадни, но напълно познати на организма. Метиловият при същия процес се превръща в мравчен алдехид и мравчена киселина - вещества, доста по-отровни от самия него, които организмът няма лесен начин да обезвреди.
                        Последно редактирано от Ясен; 04-02-11, 21:23.

                        Коментар


                        • #27
                          От: Технология на алкохола?

                          Те това е!

                          Ясен! /В смисъл на "ясно"/

                          Сега произхода.. бактерията.. дай да видим къде се ражда дявола!

                          Научете му произхода, защото негово е царството подземно!

                          Коментар


                          • #28
                            От: Технология на алкохола?

                            И на въпроса за технологията:

                            1. Изстисква се гроздето и имаме гроздов сок. В него има (в хубави реколти) 22-25% глюкоза. В друг случай се смачкват плодове, захар и вода и стигаме пак до същото. В трети случай се приготвя каша от зърно, която съдържа главно нишесте.

                            2. Микроорганизмите, които нормално виреят върху плодовете, в присъствие на кислород са способни да излапат глюкозата без остатък, т.е. ще отделят въглероден двуокис и вода и няма да остане нищо, освен големи колонии микроорганизми. В отсъствие на кислород, някои от тях (дрождите) са способни да усвоят глюкозата по един силно неефективен за тях механизъм, при който отделят етилов алкохол и (по-малко) въглероден двуокис.

                            - Ако вместо глюкоза на микроорганизмите се предложи нишесте, те имат грижата да го разложат първо до глюкоза, а после да си работят с нея както си знаят. С някои условности, по същия начин могат да процедират и с целулозата.

                            3. Когато алкохолът стигне едни 12-14%, дрождите вече не могат да се освобождават от алкохола и процесът спира. На този етап виното може да се пие, а сместа за ракия - да се дестилира.
                            - Ако не се позволява на въглеродния двуокис да излиза от сместа, в някой момент дрождите и от него не могат да се освобождават. Ферментацията спира на по-ранен етап. Така се получават шампанизираните вина и бирата.

                            Разбира се, това е основният процес. Има стотици/хиляди други, които протичат паралелно - някои са желани, други - не. В сместа има всякакви микроорганизми и всякакви вещества от плодовете, в някои области на съда прониква повече или по-малко кислород, поради което паралелно протичат други процеси, чиито резултати могат да са оцетна киселина, споменатият вече метилов алкохол, по-висши алкохоли, по-висши киселини и какво ли още не. Основен вреден примес в домашните дестилати се явява етилацетатът - познат още под кодовото название лакочистител. По-голяма част от него се образува в процеса на дестилацията от оцетната киселина и етиловия алкохол.
                            Последно редактирано от Ясен; 04-02-11, 21:31.

                            Коментар


                            • #29
                              От: Технология на алкохола?

                              Ех, грозде. А в либия варят ракията от домати и захар Всъщност предимно от захар
                              Кинескоп, маркуч около чешмата в банята и кофа - вуаля. Тайни нема.

                              Химия - девети клас. Кой спал, спал, кой щипал съученички - жив и здрав.

                              ПП По химия съм много бос. Химичката ни си боядисваше с червило зъбите - неясен феномен. Според мен не злоупотребяваше със спирта в лабораторията.
                              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

                              Коментар


                              • #30
                                От: Технология на алкохола?

                                Благодат..

                                Като червено вино със сланинка в зимен студ!
                                Ясене, продължи разказа от 12-те градуса..
                                Разкажи какво става оттук нататък..

                                В сферата на дестилацията, отлежаването и другите научни и приятни изследвания..

                                Кой е този "дрожд", дето му пием урината и си проклинаме съдбите? Кажи му името, на тая сволоч!

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X