Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За земеделците тук - ДОКОГА ЩЕ НИ КЛАТЯТ ???

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: За земеделците тук - ДОКОГА ЩЕ НИ КЛАТЯТ ???

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
    Един познат разказва, че в САЩ ако заявиш, че искаш да се занимаваш със земеделие моментално ставаш привилегирован по отношение на банки, получаване на заеми, държавата ти дава добри условия само и само за да работиш в областта на земеделието. Без да имаш особени проблеми получаваш заем за да закупиш земята и фермата, техниката и кравите, само и само да работиш. Не знам доколко е истина(да кажат тези които живеят в щатите), но така или иначе там фермера е на почит.
    А тук гледат само как да отклонят някое евро за да има за открадване.
    Лошото е, че не виждам как може да се оправи положението.
    Кольо, и тук са ухажвани определена част от земеделците. Тези с притежавана или обработвана земя над 20 000 дка.

Коментар

Първоначално публикуван от Filthy@JvruceR Преглед на мнение
      Вдигайте цените. Нали така работел тоя ми ти "пазар"? Ужким...
      Изобщо не си наясно с пазара. Вдигаш цените и реализираш продукцията единствено ако си монополист . Ако обаче на свободния пазар вдигнеш цените , все ще се намери някой да внесе ( или произведе) по- евтино , а ти духаш супата .
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от cveta68 Преглед на мнение
        От както унищожиха ТКЗСТ-та и АПК-та започна бавното и методично унищожаване на селското стопанство в България. Изклаха породисти млекодайни и месодайни животни, за които държавата /т.е. ние/ беше плащала с валута. Разпарчетосаха обработваемите площи. Сега от където и да мина са предимно пустеещи хиляди декари плодородна българска земя с набоцкани табели "ПРОДАВА СЕ"!
        Изобщо не ме гони носталгията по отминалото светло комунистическо време! Но не мога да преглътна това целенасочено унищожаване на нещо готово...
        Уж минахме на нов етап. Уж стимулираме частната инициатива. Да, ама не! Ако произвеждаме необходимите количества царевица, жито и т. н., ще умре цялата далавера от вноса на традиционните за българското земеделие култури. Пък и цените на насъщния за българския потребител ще са нормални... И не само на насъщния...
        Вчера в новините някакви египетски търговци, базирани в България ревяха ,че им умрял бизнеса заради събитията там. Не можели да си натоварят житото и царевицата и да ги докарат тук за да ги продадат...
        Защо бе, джанъм ?! Защо купуваме жито и царевица? Защо не си ги произвеждаме?
        Защото държавна политика са нечии лични интереси. И всичко така е измислено, че и малкото дебелоглави ентусиасти да се откажат и да сложат табела в нивите си "ПРОДАВА СЕ" !!!
        Трудно е да се определи кога е започнало загиването на селското стопанство.

Дали с национализирането на земята и създаването на ТКЗС-тата? Последващото преселение на хората от село към града и заселването им в панелки.

Дали с обезлюдяването на малките населени места?

Дали с липста на ученически /със забраната на детския труд/, студентски и работнически бригади?

Дали с "голямата екскурзия", когато голяма част от продукцията останала неприбрана и когато се е видяло кой бачка в селското стопанство?

Дали със закриването на преработвателните фабрики, зеленчукови и овощни градини и свързани дейности, в които са били заети основно чернокраки? Пък същите вече не щат такава работа. Искат да броят пари.

Коментар

Значи са ти много лъжливи колегите. През 70-те съм бил малко момченце, ТИР не съм карал, ТИР почнах да карам доста по-късно.
          И как така едно и също нещо го чувам от хора, които не се познават помежду си? Или целия СОМАТ са се наговорили да ме излъжат?
          Иначе кое не е реално в цената на крушите по онова време? Питам, щото долара на черно беше 5 /пет/ лева и не се намираше. Да не мислиш, че курса на БНБ тогава 1 към 1 беше реален?
          Да ти кажа, и аз съм товарил СОМАТ-аджийски камиони по време на ваканцийте лятото на село, и за късмет все домати за износ. Даваха надница 10 лв. на ден, а за едно дете това е съкровище. И наистина беше, както казваш, с председател и секретарка /леля ми/ . Доматите бяха разкошни, нямаше и едно плевелче по редовете. И тези парцели се охраняваха денонощно от пъдар с Манлихер и бинокъл. Не, че другите не ги пазеха, но за тези следяха много зорко.
          М/у другото, незнам дали знаеш, но по Тошово най-големите търговски партньори на България, след СССР, бяха ГФР и Австрия .......... не Албания и не Румъния. Види се, май не е чак толкова голяма глупост това, което пиша.
          Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
          Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

Глупостта е това , което написа с опашките . Не знаех че си говорил с целия СО- МАТ , ама питай пак някой от "старите" да ти каже къде се разтоварва . На магазини директно се караше у нас - в Булгарплод . На запад организацията я знаеш лично . Смешно е да се твърди , че западняците се бият на опашки за български плодове . Апропо , унгарските примерно ( пак на германския пазар) не остъпваха по нищо на нашите. Не бяхме центъра на вселената , а и количествата , които изнасяхме на онзи пазар бяха капка в морето за тях .

Иначе по Тошово време какво си слушал от мама и тате не знам , ама аз съм живял по онова време 30 години . Редил съм и домати ( като дете на десет години ) в щайги за износ ( на шлепове за СССР ) , знам и колко взимаше един работник в ТКЗС , а знам и колко взимаше държавата от износа .
            Знам и че един вносен комбайн струваше колкото едно ТКЗС да изнася домати и чушки 3 години .
            В средата на осемдесетте в ТКЗС-та бяха останали да работят хора на предпенсионна възраст и млади цигани с ЮМЗ- та . И естествено "младежки трудови бригади" в лицето на ученици и студенти . Беше въпрос на време тази система да изпуши .

А днешните проблеми на земеделието ни са комплексни , но са фунция на цялата ни държавна политика .
            Последно редактирано от Vlado_Ts; 04-02-11, 12:30.
            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Ivanov Преглед на мнение
              Трудно е да се определи кога е започнало загиването на селското стопанство.

Дали с национализирането на земята и създаването на ТКЗС-тата? Последващото преселение на хората от село към града и заселването им в панелки.

Дали с обезлюдяването на малките населени места?

Дали с липста на ученически /със забраната на детския труд/, студентски и работнически бригади?

Дали с "голямата екскурзия", когато голяма част от продукцията останала неприбрана и когато се е видяло кой бачка в селското стопанство?

Дали със закриването на преработвателните фабрики, зеленчукови и овощни градини и свързани дейности, в които са били заети основно чернокраки? Пък същите вече не щат такава работа. Искат да броят пари.
              За съжаление си прав... Първия удар върху селското ни стопанство е именно национализацията. Аз не я помня, но дядо ми докато беше жив само за това говореше. С бой са му взели земята. И не само нея...Изкарали животните от кошарите, взели каруцата, ралото, целия инвентар. И три дни го били в едно мазе за да подпише, че доброволно влиза в ТКЗС-то. Отървал го съсед, бивш партизанин....но дядо ми все пак подписал. Като дойде демокрацията, дядо беше на 75 години. Върнаха му две крави от някаква елитна млекодайна холандска порода...от кравекомплекса в Локорско. И дядо все питаше: "А какво да ги правя сега?! С бой ми взеха всичко, сега с бой ми го връщат..." Повечето заклаха върнатите животни. Дядо си ги гледа няколко годинии накрая ги даде на някаква фирма за салами...
              Втория удар по селското стопанство беше денационализацията от началото на "демократичния" ни живот...
              И каквото остана го мачкат със закони, бюрокрация и корупция...

Коментар

Първоначално публикуван от мишоци Преглед на мнение
                ....
                Иначе кое не е реално в цената на крушите по онова време? Питам, щото долара на черно беше 5 /пет/ лева и не се намираше. Да не мислиш, че курса на БНБ тогава 1 към 1 беше реален?
                ....
                А това пък как да го коментирам ?!

В нтерес на истината , беше време когато БНБ продаваше долара по 93 стотинки ( ако не ти е известно) . Износът се осъществяваше по курс на БНБ , а не по курс "Магура" , та ти си прави сметка за цената на крушите

Коментар

Е па аз незнам България да е произвеждала комбайни . Но със сигурност си спомням, че освен Нивите, в нашто ТКЗС докараха и 2 чисто нови CLAAS. Види се, май не е било чак толкова на загуба селското стопанство с бабите на пенсионна възраст.
                  Винаги се ужасявам, когато поредния разбирател се опитва да ми внуши, че икономиката на НРБ е работила на загуба през всичките 45 години и, че ако не била Банката да налива пари в Празното, Държавата щяла да рухне . Ако това е вярно, значи България е била най-богатата държава на Земята, а БНБ закопава всички швейцарски, американски и японски такива .
                  Само DIESEL !!!

Коментар

Сега ще става още по-зле, нали се натискахте за ЕС. Айде, хранете ги сега Онези Евро Задници.
                    Само DIESEL !!!

Коментар

Ами види се малко си хванал от "онова време" .

Първо , ти домати гледал ли си ? Ама в смисъл да си садил , връзвал , копал , пръскал и брал . На ръка ! А не да ги гледаш на витрината ? Това братко е неблагодарен робски труд , повярвай ми ! За такава работа хората получаваха заплата 120 до 150 лв. За справка : Един Москвич струваше средно 5000 лв. А знаеш ли колко труд се бъхти в едно ТКЗС за един комбайн или един трактор ?
                      Второ . От износа въпросните ТКЗС-та не виждаха и цент ! Всичко влизаше в държавата и съответното Обединение . А знаеш ли как ставаше закупуването на вносни комбайни , трактори и прикачна техника ? Даваш заявка и готово ? Боже !

Още много мога да ти кажа , ама няма смисъл . Само ще ти кажа , че никъде не съм твърдял че икономиката е работела 45 години на загуба , ама как сме се държали на повърхността е друг въпрос . Факт е , че 10-ти ноември ни завари с 10 милиарда долара заеми от Запада . Това как ще го коментираш , разбирателю ?

Коментар

Нещо не ми се връзва.Първо по бай Тошово време било зле-ок, второ-кат'го свалихме сме били с 10 млрд $ дълг-ок, ама сега по-добре ли ви е бре г-да земеделци? Питам, че нещо не ми излизат простите сметки.Аз не съм земеделец, но виждайки как след 20 години демокрация и основите на ТКЗС-тата в моята провинция ги няма ме хваща страх.Да не говорим за резервоари, напоителни канали, помпени станции и т.н. И ще ми кажете, че сега ви е по-добре? Нек' си не ми се връзва, съжалявам.Както не ми се връзва и дизел на 2.60лв. , но това е другата тема.Та освен първото ми питане питам аз-аджеба като ви е толкова добре, защо сте седнали да ревете? Много искам да получа отговор и то, не от кой да е, а от колегата Vlado_Ts, виждам че той разбира нещата.Благодаря.
                        Renault Koleos, Dinamique, 175hp http://www.youtube.com/watch?v=lq3eCuMXeEw

Коментар

Първоначално публикуван от Станислав Николов Преглед на мнение
                          ... Много искам да получа отговор и то, не от кой да е, а от колегата Vlado_Ts, виждам че той разбира нещата.Благодаря....
                          Ти сериозно ли ?!

Коментар

Напълно сериозно колега.Гледайки горните ти коментари, съдя че явно достатъчно си врял и кипял и преди, и сега за да можеш да дадеш адекватната си оценка по моите елементарни въпроси.Не се заяждам-далеч съм от тази мисъл, просто не мога сам за себе си да преценя, аджеба след като тогава е било зле (по комунистическо време) и след като сега аз виждам с очите си разрухата царяща в българското земеделие и скотовъдство, кое му е хубавото? За това и питам. Не се бъзкикам, не се заяждам, просто искам да си преценя нещата сам за себе си.
                            Renault Koleos, Dinamique, 175hp http://www.youtube.com/watch?v=lq3eCuMXeEw

Коментар

Айде аз да изпреваря Владо в отговора -трябва да се изредят още поне три поколения човеци дето да обичат земеделието като Кольо,за да се възстанови този сектор до нивата отпреди национализацията и комунистическата чума.Щото така милите ви ТКЗС-та са работели нормално докъм 56-66 година,т.е. докато в тях са бачкали бившите собственици на национализираните земи и машини.След това всеки отрок иска да е на топло в канцеларийка,та и до ден днешен така.Земеделието не е толкова професия,а традиция-е нашата е прекъсната 44 година.
                              Сега за съвремието -за мен държава която не подпомага все по-малкото си производители на каквото и да било е меко казано малоумна и в крайна сметка с предизвестен край.

Коментар

Сега за съвремието -за мен държава която не подпомага все по-малкото си производители на каквото и да било е меко казано малоумна и в крайна сметка с предизвестен край.
                                Бинго !
                                Тази земя, по която тъпча сега,
                                тази земя, която пролетен вятър пробужда,
                                тази земя – не е моя земя,
                                тази земя, простете, е чужда.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X