Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За земеделците тук - ДОКОГА ЩЕ НИ КЛАТЯТ ???

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• За земеделците тук - ДОКОГА ЩЕ НИ КЛАТЯТ ???

http://fermer.bg/news/2375/1/bylgari...zemedelie.html

Докога ще работим с нафта 2.40лв. ??? Не се издържа вече!!!

Да не говорим за заснемането и ортофотографската карта която уж не била готова и ни бавят субсидиите???
    Mitsubishi Pajero 2.5 TDI 96г.
    ТРЪНСКА OFFROAD ГРУПА !

От: За земеделците тук - ДОКОГА ЩЕ НИ КЛАТЯТ ???

Додето не се отървем от е-сето.
    С тия безумия затриха не само селяните. И който беше направил по някоя фабричка - и него утрепаха.

Коментар

Не само вие не издръжате.Ама има хора и доволни.
      То да беше една глупост и недоумие да му пляскаш с ръце.
      Изход =?

Коментар

Ееех, хубаво беше като възстановяваха акциза, но да не забравяме, че допреди няколко години и това нямаше.
        А относно субсидиите-Има какво да се желае относно начина на заяването, че си земеделец и искаш да вземеш полагащите се пари, но другият вариант е да не ги вземаме въобще. Поне от това аз съм доволен от членството на България в ЕС. Че иначе цените на които продаваме продукцията си пак ще са същите, но няма да видим субсидия. За такива дребни земеделци като мен-субсидиите са жизненоважни.

Друг е въпросът, че за тази карта се знае отдавна, че трябва да се прави, а се забави, не знам дали е нарочно търсено, или от нехайство, но е факт, че се забавиха с два месеца. И тъкмо сега-като е време за купуване на торове и семена трябва да търся заеми които да връщам след получаването на субсидиите.

Съвсем отделно е това, че за да изплатят субсидиите се изисква документ удостоверяващ, че нямаш неплатени данъци. То бива да гониш събираемост, ама не така, не...
        Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
          И тъкмо сега-като е време за купуване на торове и семена трябва да търся заеми които да връщам след получаването на субсидиите.
          Точно, а в случая аз трябва и гориво да купувам след някой ден.

А относно субсидиите - Меря си площите с GPS и ако блока излезе 100 дка аз го заявавам 95-96 дка,като винаги гледам да не се получи надписване и да ме отрежат по някакъв начин. Е незнам как става но проверяващите когато минат блоковете ми излизат и по малко отколкото съм заявил. Например блок 100 дка > заявено от мен >96 след проверката > 93дка. На някой случвало ли му се е такова нещо или е някаква случайност при мен? В мойте измервания съм абсолютно точен.

И къде са ни уведомителните писма от 2009г.?????

Незнам....просто незнам. Дали само при мен и моите познати е трудно положението?
          Mitsubishi Pajero 2.5 TDI 96г.
          ТРЪНСКА OFFROAD ГРУПА !

Коментар

Вдигайте цените. Нали така работел тоя ми ти "пазар"? Ужким...

Коментар

Това с декарите е отвратително. Мен ме глобиха затова, че съм заявил повече отколкото ми била нивата. Надвишил съм с 12 декара за нива от 100. Според правилника им-ако грешката е под 3%-не носиш отговорност. Но ако е над-удвояват сгрешените декари, и за тях не ти дават субсидии. Мърши! ДА ги вкарам в трактора да орат цял ден и после да ги питам как се глобява... А орането не е само един ден...
              И тук стана така,ч е гледат да ни отнемат колкото може повече, а не да ни поощрят да работим повече и по-качествено.
              Май ще излезе истина, че единствения изход е летището...

Един познат разказва, че в САЩ ако заявиш, че искаш да се занимаваш със земеделие моментално ставаш привилегирован по отношение на банки, получаване на заеми, държавата ти дава добри условия само и само за да работиш в областта на земеделието. Без да имаш особени проблеми получаваш заем за да закупиш земята и фермата, техниката и кравите, само и само да работиш. Не знам доколко е истина(да кажат тези които живеят в щатите), но така или иначе там фермера е на почит.
              А тук гледат само как да отклонят някое евро за да има за открадване.
              Лошото е, че не виждам как може да се оправи положението.

Коментар

Първоначално публикуван от svetlio_cbr600 Преглед на мнение
                Незнам....просто незнам. Дали само при мен и моите познати е трудно положението?
                От както унищожиха ТКЗСТ-та и АПК-та започна бавното и методично унищожаване на селското стопанство в България. Изклаха породисти млекодайни и месодайни животни, за които държавата /т.е. ние/ беше плащала с валута. Разпарчетосаха обработваемите площи. Сега от където и да мина са предимно пустеещи хиляди декари плодородна българска земя с набоцкани табели "ПРОДАВА СЕ"!
                Изобщо не ме гони носталгията по отминалото светло комунистическо време! Но не мога да преглътна това целенасочено унищожаване на нещо готово...
                Уж минахме на нов етап. Уж стимулираме частната инициатива. Да, ама не! Ако произвеждаме необходимите количества царевица, жито и т. н., ще умре цялата далавера от вноса на традиционните за българското земеделие култури. Пък и цените на насъщния за българския потребител ще са нормални... И не само на насъщния...
                Вчера в новините някакви египетски търговци, базирани в България ревяха ,че им умрял бизнеса заради събитията там. Не можели да си натоварят житото и царевицата и да ги докарат тук за да ги продадат...
                Защо бе, джанъм ?! Защо купуваме жито и царевица? Защо не си ги произвеждаме?
                Защото държавна политика са нечии лични интереси. И всичко така е измислено, че и малкото дебелоглави ентусиасти да се откажат и да сложат табела в нивите си "ПРОДАВА СЕ" !!!

Коментар

Първоначално публикуван от cveta68 Преглед на мнение
                  и малкото дебелоглави ентусиасти да се откажат и да сложат табела в нивите си "ПРОДАВА СЕ"
                  Това за дебелата глава и ентусиазма го приемам като комплимент...

И доколкото земеделието ми е бащин занаят, а и изпитвам удоволствие като работя на нивата-не предвиждам слагането на табела.

Друг е въпросът, че след приемането на България в ЕС със земеделие започна да се занимава куцо и сакато-зер европейски пари има. В едно шуменско село собственик на фирма която се занимава със земеделие е един от шефовете на нефтохима. Е, не съм сигурен, но така твърдят хората от селото. Нерде нефт, нерде земя... Ама нали има за усвояване едни пари по европейските програми...
                  Ако утре спрат да давт субсидии-такива "бизнесмени" ще оставят земята без да им пука, и ще си намерят друга област в която се печели лесно.
                  А такива като мен ще продължаваме да си караме тракторите защото ни е кеф. И виждаме смисъла да работим в именно тази област.

Коментар

Вчера гледах един част от един хубав български филм "Хайка за вълци". Там Жендо Хайдутина учеше сина си да оре с думите "Един мъж когато не стреля, оре ".
                    Май е време да спрем да ореме !
                    Тази земя, по която тъпча сега,
                    тази земя, която пролетен вятър пробужда,
                    тази земя – не е моя земя,
                    тази земя, простете, е чужда.

Коментар

Има и друга алтернатива - европействайте, не правете нищо, намушете се дълбоко в някоя бюрокрация.

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                        Има и друга алтернатива - европействайте, не правете нищо, намушете се дълбоко в някоя бюрокрация.
                        Батка, въпроса е принципен /мен лично не ме засяга, ама .../ - тук не иде реч за спасение по единично. Тук става дума за това, че България внася плодове и зеленчуци, вместо да храни половин Европа.
                        От стари СОМАТ-аджий съм слушал, как в Австрия се виели опашки пред магазините, когато докарвали български праскови, чушки, пилета ..............
                        Не е съвсем по темата, ама ще кажа, че и тук във Франция го има тоя проблем - идиотите от Горе внасят гадни и безвкусни домати от Испания, мляко и месо от Холандия, ягоди от Мароко, грозде от Италия ...................... е, с малката разлика, че френските фермери не си траят, както правят българските им колеги, ами се вдигат на бунт, блокират пътища и окупират Париж с тракторите си. Или млекопроизводители, недоволни от ниските изкупни цени на млякото, демонстративно изпразват цистерните на улицата .

http://www.youtube.com/watch?v=RoD3z...eature=related

Прикачени файлове
                        Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
                        Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

Първоначално публикуван от мишоци Преглед на мнение
                          ....От стари СОМАТ-аджий съм слушал, как в Австрия се виели опашки пред магазините, когато докарвали български праскови, чушки, пилета ....]
                          Това което пишеш е откровена глупост , или пропаганда от тип "200 хиляди скрити доносници" .
                          Аз съм от старите СОМАТ-аджии. Вярно е че изкарвахме плодове . Никъде на запад обаче по магазините не пишеше , че са български ! Никъде и не съм виждал ( а и чул ) някой да е разтоварвал директно на магазин , та народа като види знака BG да хукне да се тълпи на опашки . Впрочем аз и опашки в Австрия не съм виждал . ( Виждал съм опашки в Москва . За алкохол . ) Разтоварваше се на едни огромни хладилни складовете в околностите на градове . Както и до ден-днешен , впрочем.

... а за земеделието у нас по онова време : Спомням си някъде втората половина на осемдесетте . Товарихме круши за Милано от едно ТКЗС в Кюстендилско , направо от овошната градина . Работеха и товареха едни баби с видима възраст около 65- 70 години . Товареха кафези 30 кила на ръка. Отстрани стоеше и наблюдаваше процеса един як и червендалест председател , плюс секретарката и няколко "отговорни другари" с костюми и потриваха доволно ръце , че "ще има валута" . За справка : по товарителница си спомням , че 22 тона круши бяха на стойност 11 500 долара. Заплатата на бабичките не надхвърляше 120 лв.
                          Още тогава беше ясно , че ТКЗС-та нема да ги бъде .
                          Последно редактирано от Vlado_Ts; 04-02-11, 10:49.
                          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от cveta68 Преглед на мнение
                            ...
                            Защо бе, джанъм ?! Защо купуваме жито и царевица? Защо не си ги произвеждаме?
                            Защото държавна политика са нечии лични интереси.....
                            Пак задаваш риторични въпроси . Аз се усмихвам , ама ми е тъжно .

ПС. Една задачка за домашно : Разходи се из Делиормана . Ако видиш едно парче пустееща земя ми свирни . След това изчисли грубо обработваемите площи и имай предвид , че 75 % от тях са засети с пшеница . Умножи ги по среден добив 500 кг. от декар . Айде да са 400 дори ! Сега ги раздели на населението на РБ със все пеленачетата . Впрос : Къде отива излишната пшеница , та се налага да внасяме ? После се разходи по същата причина из Монтанско , Врачанско и Плевенско и виж площите с царевица . Въпроса респективно за нея е същия .
                            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Re: От: За земеделците тук - ДОКОГА ЩЕ НИ КЛАТЯТ ???

Първоначално публикуван от мишоци Преглед на мнение
                              Батка, въпроса е принципен /мен лично не ме засяга, ама .../ - тук не иде реч за спасение по единично. Тук става дума за това, че България внася плодове и зеленчуци, вместо да храни половин Европа.
                              Бъди космополит. И в другите държави живеят хора.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X