Обява

Свий
Няма добавени обяви.

На юг от авторското право

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• На юг от авторското право

Невинно погледнато, това е тема, колкото да си побъбрим.

Строго погледнато, пред очите ви се извършва сериозно престъпление. Ето:

Щеше да запомни това изкачване до края на живота си. Нямаше представа къде се намира, защото изведнъж се озова в някакъв тъмносив свят. Различаваше единствено скалната повърхност...

Не продължавам, за да не взема по-дълбоко да нагазя лука.

Защото в началото на книгата, от която е цитираната информация (констатация? емоция? полюция?...) пише черно на бяло:

ВСИЧКИ ПРАВА НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ЗАПАЗЕНИ

Никаква част от това издание не може да бъде възпроизвеждана под каквато и да е форма и по какъвто и да е начин без изричното разрешение на (следва името на издателството).

Отнасям се - наистина! - с уважение към идеята за авторско право. Но, след като са се умножили техническите възможности да споделиш прочетеното, не ли време да оставим тази "никаква част" и "по какъвто и да е начин".

Ами ако взема да чета от книгата на малко дете? Пак ли нарушавам авторското право? Ако няма интернет и форуми и се обадя на някой от вас по телефона, за да споделя, че

Накрая се чу басовият тътен на барабаните...,

както и че

На сутринта се събудиха оплескани с кал...

Пак ли съм грешен, че съм възпроизвел някаква част...

Пак ще повторя, че не съм от най-радикалните борци срещу крайностите в авторското право. Но някои от тези крайности ми идват в повече. Не знам с кои държави граничи авторското право. Имам обаче чувството, че на юг от него искрят просторите на идиотизма и там засега авторите с права не успяват да си очертаят границата разумно и грамотно.

Поздрави!
    Искам България чиста!

От: На юг от авторското право

Е сега.
    Ние сме синове на Каин и сме родени на изток от рая. Идиотизмът е част от удоволствието на живота.
    Всъщност, ако нямаше ограничения нямаше да има и развитие
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Ако взема сега да препиша 10 изречения от произволно избрана страница на "....Швейк ", или нещо от Илф и Петров, или Маркес, или Джоузеф Хелър или Дъглас Адамс, всички ще ги познаят, нали !
      Да не говорим за Николай Хайтов, Йовков, Дончо Цончев, Мирон Иванов, Йордан Радичков или Емилиан Станев.

Та...питам се, кой има нужда от толкоз стриктна защита на авторските права.
      Може би споменатата по горе, несъмнено гениална "Сива Мъгла" .
      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

В случая ти накърняваш издателското, а не авторското право Издателят плаща нещо на автора и бърза да си го загради с двуметров дувар по нашенски. И аз се ядосвах наскоро тук някъде - чуждият издател пуска луксозно издание на книгата с твърди корици отвъд океана и я продава за 18$, а тукашният я разделя на две части с меки корици и ги пуска по 24 лв.

Коментар

У нас колко души купуват книги?
          А колко от изобщо купуващите купуват нещо по-извисено от Дан Браун?
          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Всъщност, единственото сигурно е, че се задават сериозни промени в тази област на човешките понятия. Дали ще е връщане назад, дали ще е нещо ново - още не знаем. Зависи от промените в цялото общество в глобалното село, които неизбежно ще се случат.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
              В случая ти накърняваш издателското, а не авторското право
              Всичко това са авторски права.

Не ругай много тукашния издател - отвъд океана издателят е в много по-удобно положение и с много по-голяма аудитория. При принципно същия авторски и в добавка преводачески, редакторски, техничарски хонорар, при по-високи данъци и по-малък тираж, няма как тук да е по-евтино.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                У нас колко души купуват книги?
                Вероятно поради липсата на защита.
                Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

нещо по-извисено от Дан Браун?
                  Няма значение какво е между кориците, а че веднъж те бръснат за него, а после люто ти се заканват да внимаваш какво правиш с купеното от теб.
                  Май става по-лесно въобще да не си го купуваш, а просто да го ползваш - да живее Читанката!

Коментар

Сама по себе си тази формулировка е наистина абсурдна. Слава Богу, много издателства успяват да намерят по-читава
                    Иначе работата ми е пряко свързана с авторски права - преводач съм - но вътрешното ми убеждение е, че творбите, обект на авторско право, би следвало да бъдат достояние на колкото може повече хора. В крайна сметка нали затова ги правиш? Че хората, които се изхранват с това, не раздават даром труда си и е редно произведенията им да се разпространяват според някакви правила, така е, но всъщност си мисля, че само бихме спечелили от максималното им популяризиране. Имам предвид, че колкото повече възможности има да видиш/чуеш/прочетеш нещо в нета (например), толкова по-голяма е вероятността да изпиташ желание и да си го купиш. Малък пример: повечето хора не обичат да четат книги онлайн, аз също. Обаче като се случи да попадна на интересна книга онлайн, после с кеф ще отида да си купя друга книга на същия автор. Или същата, за да си я чета пак с удоволствие.
                    Най-голямо значение обаче според мен има това, че огромното количество литература, музика и прочие онлайн доста успешно се грижи да не умира тази култура в масовата част от населението. И съответно, то да продължава да я потребява. С една дума, ако съм на мястото на издателите, не само няма да роптая срещу сайтове като "Читанка", ами всячески ще ги подкрепям.
                    Изобщо, принципът според мен трябва да бъде (а той често е и точно такъв), че не бива да разпространяваш обекти на авторското право с комерсиална цел (ако не си откупил правата им) и да печелиш от тях, но иначе няма лошо да ги споделяш, стига да посочваш изрично кой им е авторът.
                    П.П. В различните страни прекаляват с различни аспекти на авторското право, но е факт, че и при нас си имаме своите крайности. На прима виста се сещам за Шекспир и как в нета можеш да намериш веднага всичко негово в оригинал или например в превод на руски, но много от българските преводи се пазят повече от усърдно
                    И последно - без да подценявам строгостта на законите за авторско право на запад (които и се прилагат по-ефективно, за разлика от тук), не може да не ти направи впечатление, че там хем писателите, да речем, успяват да си осигурят доста приличен стандарт на живот, хем можеш да намериш, каквото ти хрумне, публикувано и в нета, а тук нито едно от двете

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
                      Вероятно поради липсата на защита.
                      Не, не купуват книги щото неграмотността е издигната в култ. И то показната неграмотност. За елементарни неща. Само като прочета за идей, историй, финансий и прочее римски сенатори се чувствам като героя на пиесата на Ханс Йост - Wenn ich Kultur hoere ... entsichere ich meinen Browning!

Коментар

Wenn ich Kultur hoere ... entsichere ich meinen Browning!
                        На български звучи даже по-добре, има и рима.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          На български звучи даже по-добре, има и рима.
                          Да, на български е добре.
                          Като чуя за култура и се хващам за к(об)ура

Просто щото често приписват цитата я на Гьоринг, я на Сталин.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            Не ругай много тукашния издател...
                            Ще го. Държал съм в ръцете си и двете издания - качеството на продукта е коренно различно.

Коментар

Теорията, сух е пущинак,
                              дървото на живота зеленее..

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X