Сега по темата. Отдавна вече не се говори за Тонгуски метеорит, а Тонгуска катастрофа, (което включва и метеорит, ако е такъв) или Тонгуско явление. Та Тонгуското явление си има ясно изразен епицентър, което говори, че събитието се е реализирало максимално близко до земята, като повърхност. По наличието или неналичието на радиация се спори и до днес, но едно е сигурно - отделило се е огромно количество концентрирана енергия. Оттам може да има стотици и хиляди странични проявления, включително и появата на радиация, геомагнитни аномалии и всякакви подобни неща. Да не забравяме, че много от експедициите са се връщали с намален състав, а някои и въобще не са се връщали по "загадъчни" причини. "Загадъчни" не заради нещо друго, а поради факта, че руската социалистическа наука е приемала само абсолютни аргументи за отчет пред висшестоящите и се е стигало и до комични (а често и трагични) ситуации пред началниците. А влиянието на геомагнитните аномалии върху психиката на хората (в частност учените в експедициите) не е било от абсолютните аргументи тогава.
Много може да се пише по темата. Тя е доста забавна за чешене на клавиатурите и нищо повече. Освен статии и трудове има десетки документални филми. Аз съм гледал поне 5-6 такива и колкото и да са различни са все интересни.
Работата наистина е твърде мистериозна ! Навремето пъхнан нос в Царичинската дупка, но бързо бързо я запечатъха от ръководството
Предлагам да не си даваме меторита или каквото и да е и да разкрием тая злокобна мистерия
Версия 1:
Тунгуският метеорит се е състоял от “анти вещество“ Наблюдаваният при падането му взрив е бил резултат от взаимодействието на “материя“ с “антиматерия“, което се съпровожда с отделянето на огромно количество енергия. Анализ:
Подобно предположение за такъв ядрен взрив е в противоречие с факта, че в района на Тунгуска не се наблюдава повишена радиация, в горните слоеве няма радиоактивни елементи, които би трябвало да присъстват, ако там наистина е избухнал ядрен взрив. Версия 2 Тунгуският метеорит е бил малка черна дупка, която влизайки в земята в Тунгуската тайга, я е пронизала и излязла през Атлантическия океан. Анализ
Явленията, които биха произлезли при такова събитие (не става въпрос за възможността да съществуват черни дупки с малка маса) - синьото сияние, изтеглената форма на унищожените гори, отсъствието на загуба на маса и т.н - противоречат на фактите, наблюдавани при падането на метеорита. Така и тази хипотеза отпада.
Техниката в ръцете на дивака е парче желязо.
Dacia Duster 4WD
Доколкото знам, в района на епицентъра е имало завишаване на нивото на радиация. Ама Тесла колко прилича на Милко Калайджиев, не е истина...не се сдържах, сори...
...Сега по темата. Отдавна вече не се говори за Тонгуски метеорит, а Тонгуска катастрофа, (което включва и метеорит, ако е такъв) или Тонгуско явление. Та Тонгуското явление си има ясно изразен епицентър, което говори, че събитието се е реализирало максимално близко до земята, като повърхност. По наличието или неналичието на радиация се спори и до днес, но едно е сигурно - отделило се е огромно количество концентрирана енергия. Оттам може да има стотици и хиляди странични проявления, включително и появата на радиация, геомагнитни аномалии и всякакви подобни неща. Да не забравяме, че много от експедициите са се връщали с намален състав, а някои и въобще не са се връщали по "загадъчни" причини. "Загадъчни" не заради нещо друго, а поради факта, че руската социалистическа наука е приемала само абсолютни аргументи за отчет пред висшестоящите и се е стигало и до комични (а често и трагични) ситуации пред началниците. А влиянието на геомагнитните аномалии върху психиката на хората (в частност учените в експедициите) не е било от абсолютните аргументи тогава. ...
Разкажи малко повече за тези експедиции, предполагам не само на мен ще е интересно.
Последно редактирано от darkrose; 11-10-10, 20:24.
И на мен ми стана интересно, по две причини.
Първо, това мято ми е трън в задн... аааа... очите, и от келеш си мечтая да се добера до там някой ден и да го видя с очите си.
Второ, и това е основната причина Първо-то засега да е само мечта, терена е труднодостъпен по всички показатели, а именно:
- пътища като такива липсват.
- пътища по нашите, офроудърски мерки, също липсват.
- Възможността да се стигне до там е малко ограничена във времето - зимата не става, напролет не става, есен не става, лятото, доколкото го има - според зависи.
- с хеликоптер вероятно може, но не съм много сигурен, щото тия гадове нямат безкраен радиус на действие, дори и с допълнителни те резервоари. $1000-$1500 на час също не е тарифа, която мога да си позволя.
- като се стигне там, връщането е догодина, по горепосочените причини.
- поне още 5 неща, за които не съм се сетил.
Та чак стотици експедиции няма, това със сигурност. Силно се съмнявам и да са десетки. Десетина - може би.
Имаше писано нещо за три обекта, че са се чували много дълго време (часове), преди да стане белята, че имало двама-трима непознати в района преди катастрофата и така нататък. Абе ... да взема да пусна едно тото най-накрая ли? Току виж ми се отворил парашута да си занеса задника на една двугодишна разходка до там...
О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...
...
Най-достоверна и правдоподобна ми се струва информацията от един руски документален филм(може да го изтеглите от известен бг сайт за филми, музика и т.н.), където е представена една теория с участието на Никола Тесла.
Име на сайт и име на филм поне...
Че се утрепах да търся, пък уж знам как да търся...
Коментар