Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Обичате ли българския фолклор ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Обичате ли българския фолклор ?

Първоначално публикуван от donia Преглед на мнение
    Знаете ли Цвети, е права, или не сте слушали или не сте опитали да се вслушате. Че каква ще е например една българска сватба като не засвири кавал или гайда на пребулването на булката или на извеждането и, прощаването с родния дом "ела се вие превива" ами как ще уважиш кръсника като не го поканиш с погача и петел на една тежка ръченица. А само това ли то кръщенета и домашнши празници, нима слушате само техно, и др. музики. А знаете ли че в Добруджа погребват бизките си с кавал, кавалът свири тъжно и медено и на сърцето ти поолеква като че ли той самият плаче за починалия. Колкото до поп фолка за мен това е естествена разновидност и развитие на съвремието ни както има стилове във рока, в жаза, в попа, ами все си е поп+нещо. Това не е оправдание да не харесваш родното с което си закърмен от майчиното мляко и от мириса на родната земя. аз лично харесвам всякаква хубава музика слушам с удоволствие и Верди и Тина Търнар, любимата ми песен е " Говори ми тихо" на Джани Моранди" Но сърцето ми затрептява и кожата ми настръхва като чуя "Вино пият петдесет юнака" "Янкин брат янки думаше" " Три години млад овчарин" и още много многопесни
    а чуя ли ритъма на Ръценицата на Граовското хоро и най вече на Варненския ръченик или кючек както някои му казват краката ми сами заиграват, и тука се провикват мъжете - дебре дебрееее а наздраве!
    http://www.youtube.com/watch?v=0YxfZZjdw2c
    Поздравявам ви с една Варненска ръченица който я хареса ашколсун, който не я хареса просто да му е!
    Всъшност Варненското хоро е единствения кючек в народните ни танци и има ориенталска нишка.За него съм съгласен , че е турско наследство...Явно гагаузите са му повлияли....
    животът е магия !
    X5 3.0d

Коментар

В самият танц няма нищо турско, стъпките са на бавна ръченица, а по бързия вариянт се играе и на хоро, танцът пресъздава тежкият бит за отцеляване на българите в североизточна България, движенията на ръцете на жените изразяват сеидбата, жътвата, тъкането на платна, месенето на хляба, носенето на вода. Единствено полюшването на раменете и тракането с дървени лъжици леко наподобява кючека, но това го има и във Добруджанският ръченик и във шопските ритми, въобще във нашите танци движенията на ръцете на раменете и на кръста имат много голямо значение. Не е възможно да не сме повлияни от кючека, та нима са малко 500 г. И въпреки това пак сме си останали Българи. Целите Балкани са повлияни включително и Гърците. Но пък нямаме нищо общо със Арабските танци и кючеците с маанета и зурли.
      Силните плачат сами. Не ръкомахат. Не викат. В гръб не забиват ками. И не се кланят на никого.

Коментар

Познавам един човек, който ми изпя ,, Руфинка е болна легнала,, без да има опит в пеенето:*. Когато слушам родопски песни, не зная...някакси настръхвам. За пиринските съм пристрастна, познавам ги от малка, израсла съм с тях, леля ми редовно участваше в съборите-,,Пирин пее,, , и когато се събираха с останалите жени да репетират, аз забравях за игрите, сядах на земята в един ъгъл и слушах. Музикален инвалид съм, но това не ми пречи да харесвам ХУБАВОТО.
        В българският език няма дума, която в множествено число завършва на Й

Коментар

Може ли да се изкажа още веднъж.
          Както се знае-на събора имаше концерт на Валя Балканска, и гайдарска група. И всичкия звук минаваше през уредбата...
          За мен е кощунство да си в Родопите, да слушаш чисто родопска музика през тонколона. Ако изпълненията бяха с естественото си звучене може би и аз щях да отида да ги слушам. Особено ако се избере място с добра естествена акустика, става страхотно. Например под "чудните мостове"...
          Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от donia Преглед на мнение
            обичате ли нашата музика и песни?
            Да!
            יעבור
            «И това ще мине»

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
              Може ли да се изкажа още веднъж.
              Както се знае-на събора имаше концерт на Валя Балканска, и гайдарска група. И всичкия звук минаваше през уредбата...
              За мен е кощунство да си в Родопите, да слушаш чисто родопска музика през тонколона. Ако изпълненията бяха с естественото си звучене може би и аз щях да отида да ги слушам. Особено ако се избере място с добра естествена акустика, става страхотно. Например под "чудните мостове"...
              Така е, за всяка музика си има най-точното място и време...

Коментар

Ако някой не хареса това, значи не е българин!

Или това:

Представете си летен ден в Родопите. Някое дълбоко ждрело, тишина, и изведнъж отнякъде неопределено започва да се чува тази гайда... И звука става все по-ясен...
                На входа на пещерата "Дяволското гърло" като дойде време да влиза следващата група-гайдатят застава в нишата на вратата и започва да свири и пее. За минута-две всички се събират там. После за ексурзоводите е лесно...

За да съм ясен де...
                Последно редактирано от Кольо; 29-09-10, 23:02.

Коментар

Многоооооооооооо
                  Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
                  Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

Ето въпросното свирене и пеене на входа на Дяволското гърло:

Така не изглежда нищо особено, но наживо си е удоволствие да го слушаш.

Коментар

Точно по тази причина със звученето, у нас имаме няколко фолклорни области Няма как една тежка добруджанска песен да звучи еднакво във равните поля на Добруджа, и по същия начин във хладните и величествени гори на Родопите, както и обратното. Целият ни фолклор е изграден на основата на ежедневието на народа ни в миналото и на начина по който са изкарвали прехраната си. В ритъма и в извивките са вплетени корените ни, и никой не може да избяга от тях. Мисля че в нашата малка Родина са събрани най много и най различни преплитания на човешки гени, Като започнем от славяните, от конниците на Аспарух, от Римляните, от Турците, от многото изселвания и връщания на бежанците ни, всичко това е във вените ни, затова смятам че музиката ни е уникална, и може би затова я обичам толкова много.
                      Та нали Орфей е тръгнал към своята Евредика точно от нашите земи.
                      Силните плачат сами. Не ръкомахат. Не викат. В гръб не забиват ками. И не се кланят на никого.

Коментар

Това е поздрав за Кольо, една песен от моите деди, родовете и на майка ми и на баща ми все са бежанци още от Пра Дядовците ми, Преселници от Егея, от Беломорска тракия, Едни се заселили във Варна, други в Делиормана, а на баща ми рода във Добруджа, Дядовците ми и баща ми говореха по три езика, Български основен, Гръцки, Румънски и Турски. Може би затова съм така широко скроена откъм музикални стилове и предпочитания, Но в нашите къщи където и да бях все се пепееше, свиреше и играеше. Баща ми пееше и играеше разкошно, той с дядо ми и двама та му братя играеха така тежкият Добруджански ръченик, никога не грешаха движенията и стъпките като че ли ги е учил някой. Винаги когато имахме гости или празнувахме той разказваше хумореските и вицовете и пееше най хубавите песни, а аз го прегръщах през раменете и слушах и пеех с него. За жалост много думи останаха неизказани много песни неизпяти много хора неизиграни. Ето една от нашите песни.
                        http://www.bg-popfolk.com/MUZIKA%20O...ish%20male.mp3

Коментар

Чета ,гледам и не вярвам на ушите си.За какво турско влияние говорим в нашият фолклор???Ми че ние сме от незнам колко хиляди години държава?, .Пък и чалгата я има от няколко години!Да ,обичам българският фолклор
                          не ме е яд когато ме лъжат а когато си мислят че им вярвам

Коментар

Играя народни танци, откакто се помня. Дядо ми (лека му пръст!) беше хореограф. Ходех с него на репетиции...преди да започна да играя организирано. Той беше хореограф и корепетитор, а аз играех пред състава да показвам стъпките....бил съм на десетина години. След това - при Ваня, Димитър ( и той си отиде...) и Цветан Дойчинови..до казармата. След това в студентския състав. Виждали ли сте етиопци как играят хоро?! Трогателно е! За французи, холандци и др. не говоря - тях всички са ги виждали. И не ми говорете за чалга - това не е фолклор...това е търговия!
                            http://vbox7.com/play:5f480525
                            Последно редактирано от zlatoto_zd; 01-10-10, 21:31. Причина: забравих поздрава
                            00359893488603

....нямам си вече LR...

Коментар

Като че ли най-любими са ми мъжките танци. Те са и по-изразителни и по-вдъхновяващи.

В тази връзка един специален поздрав за всички, които обичат българската народна музика и танци.

http://vbox7.com/play:9bad0907&al=1&vid=1704289
                              Осоговско хоро !!!
                              Последно редактирано от cveta68; 01-10-10, 22:39.

Коментар

Още една от любимите песни на нашето семейство.
                                http://www.vbox7.com/play:a652bb1f&al=1&vid=4829797
                                тук се провикнат мъжете, бреее брее брее, и после се пуцаа.....

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X