МАни-МАни... Имам чувството, че на стари години пак ще има да обучавам новобранци... В най-добрия смисъл на думата, ама и за най-страшното, което са измислили човеците(((
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Кирилица и използването на латиница
Свий
Темата е затворена.
X
X
-
Все пак се очертава да бъдем държавата, която ще въведе кирилицата като официална азбука в Европа! Това не е ли достатъчно.
Относно еволюцията, която alan_gps цитира.
Alan, приятелю, да сме живи и здрави след 10 години, да си юркаме джипките и да си мерим gps-ите. Ако тогава пишем на латиница ще ти изпълня три желания!
ТинкоGood guys drive Land Rovers!
Коментар
-
Нека не забрявяме, че кирилицата е едно от нещата които сме дали на света и ще внесем официално и в ЕС в момента на приемането ни.
Представителите на България се подписаха под новата конституция на ЕС на документи изготвени на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ,който се пише на КИРИЛИЦА. По повод думите на ALAN_GPS " Добре дошли в Европа !!! " искам да му напомня, че България и Българите са в ЕВРОПА и винаги са били там, нека правим разлика между понятията
Европа и ЕС. Интересен факт е, че България е единствената страна в Европа която повече от 13 века не е сменила името си.
Ето и малко исторически факти за създаването и разпространението на азбуката ни:
Проф. Георги Бакалов
Из `Старобългарската писменост и европейската култура`
В познатите ни източници, които стоят най-близко до автентичните свидетелства на епохата, сътворената от светите Братя писменост се назовава както `славянска`, така и `българска`. Употребата на първото понятие има твърдо евфемистично значение, доколкото славянски език изобщо няма. В апологетичните съчинения на дейците от `Златния век` призивите към `Целия славянски род` или `Славянското племе` имат по-скоро риторичен подтекст. Те са адресирани към многолюдната общност на славяните, която подхранва самочувствие и усещане за съпринадлежност на българи, моравци, словенци, сърби и руси, които буквите на светите Братя извадили от `Тъмнините на невежеството`. Днес малцина биха оспорили очевидния факт, че азбуката и конструкцията на Кирило-Методиевите текстове е създадена върху основата на българските говори. Първите центрове с доказано участие в развитието на писмеността са Плиска, Преслав, Равда, Охрид, Берад и Брегалница, които без съмнение принадлежат на българското етническо и държавно-териториално землище. Много от създадените в тези средища ръкописи по-късно поемат пътя към Сърбия, Босна, Влашко, Киевска Рус и Новгород, но вече като вторични адресати на книжовността.
Коментар
-
)))))))))))))))))))))))) Ти се бъзикаш, бе!
)) След 10 години никой няма да може да пише. Виж че от сега повечето не могат и да четат, апа някои вече се понаучиха и да мучат... Не виждаш ли кво става покрай училищата(((
Коментар
-
България има славянска душа
Тези, които се опитват да ни натрапят латиницата, явно са българофоби, независимо от думите и оправданията си. Вижте на какво е заприличала днес хубавата родна реч! Именно културността ни, именно нашата родна цивилизация, чиито плодове винаги са били чистите нрави и добродетелността, са изляти в кириличното ни писмо - разгледайте ръкописите, съхранени в Зографската света обител. Самите букви говорят за едно прекрасно творение на свети люде - нашите просветители Кирил и Методий. Да, именно високата нравственост свидетелствува за цивилизованост - и по тоя белег и ние, и Европа, от която с таков профански захлас "се учим", сме далеч от цивилизацията, призвана да ражда богоподобни, Христоподобни човеци, а не маймуночовеци, смятащи се за свръхчовеци.
Отлитат онемели — като птици,
огреяни от заник тихоален...
Напущат ни — на мащеха дечица, —
славянските слова със взор прощален,
с очи дълбокосини, примирени,
провождат ни из пътя «нов» плебейски,
и шепнат сякаш: «сбогом!», утомени
от лъст латинска, похот европейска.
... Бълнуваща за нрави нехристови,
прелъгана от Запада разгулен,
измамена Родино, с думи нови
позора си се мъчиш да забулиш!
http://www.pravoslavie.offroad-bulga...ni_napevi.html
Коментар
-
Re: ..."кирилица" vs "kirilica"...
Първоначално публикуван от ALAN GPSКолко и да въртим нештата, бъдещето е ясно, бъдещето е едно. Това се казва еволуция...а то не иска и не пита и няма нищо общо с национална идентичност или пък самочуствие....
Простете за нелицемерните и искрени думи!
Коментар
-
diavol koleda
В България има само един официален език и това е българския който пък се пише на кирилица за това нормално да не казвам задължително е тук в този форум да се пише на кирилица защото това не е чат за хлапета който се свалят по интернет,а място за обмяна на идеи и опит в областта на оффроуда така че съм за писането на кирилица, но триенето на написаните на латиница отговори не трябва да има характер на чистка защото иначе ще се превърнем в диктатори които не дават думата на други хора нека напишат нещо на латиница с времето ако се застоят в форума ще пропишат и на кирилица сигурен съмДИМИТЪР ДОРОСИЕВ(Дявол Коледа)Хард Suzuki Samurai 1.6(каквото е останало от него),и паркетен Samurai 1.3.
тел.088четири 9едно9 4нула4
-------------------------------------------------------
Коментар
-
но триенето на написаните на латиница отговори не трябва да има характер на чистка защото иначе ще се превърнем в диктатори които не дават думата на други хора нека напишат нещо на латиница с времето ако се застоят в форума ще пропишат и на кирилица сигурен съм
Jango в момента няма къде да използва компютър с кирилизация и това е съвсем основателна причина неговите „постинги” да си стоят където трябва...
Но от друга страна, ако някой има кирилица, но продължава да пише на латиница, защото например така му е по-удобно - ще сметнем това за неуважение към другите и ще му изтрием „постинга”...
Коментар
-
първите ми съобщения в този форум бяха на латиница. това е въпрос на навик. пиша по многопръстна (9-пръстна)система на клавиатурата, а някои от българските букви не са на много удобно място.
като започна да пиша на кирилица и започвам повече да внимавам да ударя правилния кравиш и в някои случаи след няколко грешки ... забравям хубавата си мисъл.
(дори и сега ми е трудно с ш,щ,ч,ю, например, но това са подробности)
преди време ми отправихте молба да пиша на кирилица и единствените ми писаници на кирилица са в този форум. не се оплаквам, просто констатирам. ако тогава ми бяхте казали, че ще ми триете съобщенията, ако продължа да пиша на латиница, то аз щях да се откажа от това прекрасно събиращо всички нас място (ето на, не смея дори да кажа сайт, защото не е българска дума)
лично за мен по-важно е какво казва един човек, а не на какъв език го казва, какви букви използва. те са комуникационното средство, което е необходимо на един индивид да изрази себе си, да даде или предаде нещо на останалите.
мероприятието тук малко ми наприличва на насилствената промяна на имената на малцинствата (макар, че не съм сигурен, че все още са малцинства).
в такъв случай нека решим всички да пишем по БДС стандарт, а не по фонетичното съответствие на латиницата - нека довършим нещата до край. така ще се почувстваме истински българи
записах се в този форум защото чувствах свободата да се изразявам, д а говоря на любими теми, да се освободя от напрежението в работата. ако това започне да ми се отнема - ще се наложи с мъка на сърцето да сменя форума и да се присъединя към друг.
опасявам се, че утре някой ще започне да ме задължава да си продам джипа и да си купя руски или румънски, защото тези държави са по-близо до България.
извинете, стана доста дълго. накратко, ако желаете да направите промяна, направете я така, че да няма недоволни, направете я така, че другията сам да поиска да се промени. не я правете насилствено!
Коментар
-
лично за мен по-важно е какво казва един човек, а не на какъв език го казва, какви букви използва. те са комуникационното средство, което е необходимо на един индивид да изрази себе си, да даде или предаде нещо на останалите.
записах се в този форум защото чувствах свободата да се изразявам, д а говоря на любими теми, да се освободя от напрежението в работата. Ако това започне да ми се отнема - ще се наложи с мъка на сърцето да сменя форума и да се присъединя към друг.
опасявам се, че утре някой ще започне да ме задължава да си продам джипа и да си купя руски или румънски, защото тези държави са по-близо до България.
извинете, стана доста дълго. накратко, ако желаете да направите промяна, направете я така, че да няма недоволни, направете я така, че другията сам да поиска да се промени. не я правете насилствено!
Коментар
-
в предното съобщение изразих лично мнение. не исках да убеждавам никого в нищо. както се вижда, пиша на кирилица отдавна.идеята ми беше за мирно решение на 'конфликта'.
това с морзовата азбука много не го разбрах. може би е нещо като много силна алегория, предполагам. нашият случай е малко по-различен и трябва да се 'къстомизира'
моето разбиране за свобода не е в това да пиша на 'собствена кодировка'. тя не е собствена. а и както казах, отдавна не пиша с латински букви. разбирането ми за свобода не се свежда само и единствено до използването на латиница. тук пак явно нещо не съм се изразил правилно, защото писах 'изразявам', а не 'кодирам', както е трансформирано при коментара.
сравнението с данъчни декларации, конституции и изпращания на съобщения до други световесъщо е малко далечно от идеята на този форум.
или съм се объркал? нали не смятате да въведете ежегодни декларации, одобрени от министерството на транспорта на Република България, в които ще трябва да се отчета пред форума колко километра съм изминал, какъв разход съм постигнал и т.н.
почти съм сигурен (накар че нищо сигурно в този свят няма), че никой не пище тук на латиница "нарочно и съзнателно".
пък и дали пак не си създаваме парламентарна обстановка. нека проверим колко от регистрираните потребители тук смятат 'нарочно и съзнателно' и колко поради друга причина да пишат на латиница.
току виж се оказало, че никой не останал и проблем няма
Коментар
-
Еи така за "глупости" стават най-разпалените дискусий, всички поне се стараят да пишат на кирилица, защо въобще се обсъжда толкова?
Българите сме свободолюбив народ (доказанли сме го с една от най-дългите (ако ли не и най-дългата) истории в Европа и естествено всички мразим да ни се налагат административни ограничения:-(, ако не беше повдигнат този въпрос нямаше въобще да се чуе за това и всички или почти всички щяха да си пишат на кирилица (разгледаите форума), а сега го ударихме на Ксенофобски изказвания като "българофоби"!? Аз може и да не съм неземно горд че съм Българин но си харесвам държавата и не мисля да я напускам, говоря (мисля си добре) и Пиша (не чак толкова добре
) на Български (не че незнам други езици но на Родният ми е НАЙ-ЛЕСНО и най-добре мога да се изразя). Живея тук, работя и си плащам данъците (не че се кефя на данъците ама...) и мисля си правя така че тя да стане по-добро място за живеене. Хаиде стига с тая тема пишете за Offroad (Друмарство, БаирБудалаиство, КачиВръхство или както ви харесва).
Поздрави на всички
Мир да има
Коментар
-
Кодировка
моето разбиране за свобода не е в това да пиша на 'собствена кодировка'. тя не е собствена.
сравнението с данъчни декларации, конституции и изпращания на съобщения до други светове Smile също е малко далечно от идеята на този форум.
почти съм сигурен (накар че нищо сигурно в този свят няма Smile ), че никой не пище тук на латиница "нарочно и съзнателно".
Идеята Милене, е тук да има правила и принципи, които да ни обединяват. Имай в предвид, че нашите “постинги” се четат от много повече хора отколкото пишат така че добрите правила и добрият тон са от значение. Давам ти един пример:
Преди време една майка на ученик специално ми се обади да благодари за съществуването на този форум и помоли да продължаваме в този дух, защото писанията тук били едно от малкото неща, които тя препоръчвала с чиста съвест на детето си. Това задължава според мен...
току виж се оказало, че никой не останал и проблем няма
Коментар
-
Е, айде сега да се резилим. А форума уж има технически уклон.
Тъпия въпрос е защо клавиатурата по БДС е подредена така. И сравняването И с фонетичната клавиатура (пак латинска) издава дълбоко неразбиране на проблема, и само между другото е въпрос на навик.
Щото е на кирица, и щото е по българското БДС) Руската клавиатура е подредена другояче. И това наистина е оптимизирано по честотата на употреба на буквите в българския. И при съществуващото положение на нещата е 20% по-бърза от латинската при писане на английски, или при същата скорост - 20% по-икономична. Иначе казано - по-далече от тендовагинита...
Статистиката и ергономиката са измислени много отдавна. А после за борба със здравия разум е измислено страшно оръжие. Модата.
Мда.
Коментар
-
бих искал коментара ми "току виж се оказало, че никой не останал и проблем няма ", който е цитиран да се разглежда в смисъла, който е показан чрез предходното изречение. като цяло изглежда така:
"нека проверим колко от регистрираните потребители тук смятат 'нарочно и съзнателно' и колко поради друга причина да пишат на латиница.
току виж се оказало, че никой не останал и проблем няма "
т.е. става въпрос за това, че може да не са останали 'латиницописци'
не искам чрез изкривяването на смисъла да ме набедите, че се каня аз или агитирам други да напуснат!
по начина, по който е изваден от контекста, действително придобива смисъла, който се показва в коментара, но той не е най-точния.
форумът е готин и дори и не искам да си помисля, че никой няма да остане в него.
за което и поздравления и блгодарности на организаторите!
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар