Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кирилица и използването на латиница

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Имам чувството, че някои хора тук неправилно разбраха призива за използване на кирилица:

Първоначално публикуван от milen
    мероприятието тук малко ми наприличва на насилствената промяна на имената на малцинствата (макар, че не съм сигурен, че все още са малцинства).
    аз лично не мога да си представя,че има българин който да приема за насилие и потъпкване на правата му, призива да използва кирилица когато се изразява на български език, (всъщност не е ли насилие да принуждаваш българи да четат български език написан с латински букви и цифри).

Този форум се посещава и чете от много хора от България и извън нея, хора с много различни професии, възраст и интереси, но това е БЪЛГАРСКИ форум насочен към БЪЛГАРИ потребители и е логично да смятаме, че използвания език трябва да е БЪЛГАРСКИ написан както се полага на КИРИЛИЦА. Ако форума много се разрасне и има английска версия, то ще настояваме там да се пише на АНГЛИЙСКИ изписан на ЛАТИНИЦА, а не на кирилица.
    Според мен всяко едно такова публично средище трябва да държи на добрия тон, спазването на общоприети правила и да служи за споделяне на знания, опит и информация. Част от тези неща е и езика които използваме, както беше споменато вече материалите тук се четат и от много ученици и деца. Нека не ги убеждаваме, че е правилно и няма нищо лошо в това да са BALGAR4ETA.
    Искам да подчертая, че никой няма и не може да бъде наказван за това, че може да има случаи в които ще му се наложи да пише на латиница. Но ако този потребител регулярно и неоснователно (напр. защото така му е по-удобно) пише на латиница ще се наложи да се вземат мерки това да се преустанови.
    Изключително много ме радва това, че всички участници във форума приеха присърце проблема и дори без сериозно напомняне вече използват кирилица.

Milenе с теб се познаваме лично, знаеш, че много те ценя като човек и приятел и това не е критика към теб лично. Това което споделих по-горе бихме могли да си го дискутираме и на по бира или кафе някъде, но смятам че проблема засяга всички участници и затова го публикувам тук.

Пламен

Коментар

Кирилицата е нещо много хубаво но на мен ми е трудно да пиша на нея и се извинявам на всички за отвратителния правопис но ще се постарая да се поправя в най скоро време
      SUZUKI VITARA къса база 1.6 16V
      +359 0878 888 874
      ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА ; A1, (Rh+)

Коментар

...всички в капана...

телеграма за москва:...мисията изпълнена...стоп...всички активно участват...стоп...подпис: агент живков...стоп

А сега сериозно: ...внимателно прочетох всичките изказвания, и много се зарадвах на това че хората който посещават този сайт са с добре развито национално самочуствие...който обаче може да се окаже само въздух под налягане...когато ножът опре до гърлото. Задайте си въпроса всяка вечер: ...какво направих за България днес ? ...готов ли съм да пожертвам всичко за нея ?

...Как е поведението ви на пътя ? Хвърляте ли фасове, бутилки и други нешта където ви падне ? Обиждате ли другите шофьори ? Посягаш ли на жена ? Плашташ ли си данъците (ама истински, не върху минималната заплата) ? Изискваш ли касова бележка ? ...и стотици други неща...

За мен истинският българин е този който въпреки милиони мърловци на около със зъби и нокти в рамките на своите възможности се опитва да превърне България в едно по-красиво и уютно място за живеене...а не емигрира на по-топло местенце

...И на края: пазете се от политици и хора който се обръщат към Вас играйки на "струните" на националното самочуствие...бъдете сигурни, правят го заради лична изгода...с това се дигат лесно "обороти" а това им е целта. ---> а сега отиди в началото на форума и прочети отново внимателно всичко...understood ???

Коментар

Уважаеми Чаба Вираг (Alan GPS),

С малки изключения имам удоволствието да познавам лично почти всички, които писаха тук по тази тема и се радвам, че живея в една страна с тях, защото Чаба, националното самочувствие е сумарен резултат от неговите създатели и носители.

А освен че имаме национално самочувствие както правилно си отбелязал не се притеснявай от излишно „патриотизиране”, ние българите сме много толерантен народ – за справка можеш да отбележиш каква трибуна и внимание сме ти осигурили например...

P.P. По повод на „Москва” разбирам че не си много наясно с кирилицата и затова те информирам че тя е създадена от братята Св. Св. Кирил и Методий много преди да съществува страната която по-късно ще се нарече Русия...
          VPetrov.photography

Коментар

ALAN GPS,

много добре го каза. от себе си пък мога да добавя, че хората, които лично познавам тук от форума в голяма степен се вписват в описанието, което даде. може би и затова този форум бързо нарастна и придоби такава популярност.

лично аз осъзнавам, че напоследък покрай многото ми интереси съм позагубил връзка с историята и миналото на България. в неделя ходих до Шипка и до прекрасната руска църква в селото, реставрирана от руснаците за 3-ти март миналата година. все красиви места, но осъзнах, че много малко от това, което съм учил в училище мога да си спомня.

регистриах и няколко точки (с отклонение 4 м.), но GPS-а ми остана вкъщи, така че утре ще постна нещо.

в интерес на истината, оглеждах откъде мога да се кача до самия паметник с джипката, но ми беше съвестно да го сторя.

мисля, че може да се каже, че всеки тук се чувства българин по свой начин. и не е хубаво да се мерим кой е по-българин; кое ни прави българи или кое ще ни отнеме правото да се чувстваме такива. защото няма еднозначно определение за това понятие. може би и никога няма да има. важното е процеса на самоусъвършенстване да не спира, да го предаваме на децата си и да насърчаваме околните да правят същото, пък било то и по свой начин.

скоро не съм забелязвал някой да пише на латиница. можем ли да смятаме, че с общи усилия, успяхме да се справим със ситуацията (в края на краищата това не е проблем, нали) ? всички заедно постигнахме нещо, макар и виртуално.

Коментар

За крилицита

Аз също смятам, че използването на латиница в портала трябва да се ограничи до минимум, но не смятам, че трябва да се забрани изцяло.
              Все пак има хора, които на момента не могат да използват кирилица по технически проблем, но считат, че на момента трябва да се включат в дадена дискусия за да може мнението им да е актуално.
              Това е, да не прекаляваме - и в двете крайности.

Коментар

...Home Sweet Home...

...аз наистина се чуствам много прятно между вас...ако не беше така отдавна щях да съм другаде...апропо: в словакия например упорито ни учиха че Кирил и Метод ( те му викат "Цирил" а "Метод") са били словаци... и че "шефа" им беше "Сватоплук", който в съшност поръчал алфабета...това много не ме засяга...аз съм унгарец, и вярвам че пра-българите и пра-унгарците са си роднини...бяха бързи, умни и страхотни бойци...слава богу им дойде акъла приключиха с номадството и набезите, и са се настанили на едно място и приеха хритянството...това ги спаси, иначе щяха да свършат като хуните: в книгите по история...Българите си имат: Ньиойският договор а Унгарците Трианон... viva la France !!!

...как се пише Ньиой...?

Коментар

За кирилицата

И аз си мисля, че е добре да остане латиницата. Предпочитам да пиша на кирилица и то на БДС (червените букви на клавиатурата). НО - в нашия офис никои не изполва БДС и аз започнах да пиша на BG-phon..
                  Много ме дразнят `[]\ и други глупости - редовно пиша "гоогле.цом", но ми мрънкат, като си сложа БДС. Нямало ПЕРСОНАЛНИ компютри в офиса, дрън дрън.
                  Заради тези, който са сж(в)икнали с латиницата - нека си я има...
                  "...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
                  http://ftp.domainbg.com/tuono

Коментар

...vote

...Beнци, глacyвaнeтo тaйнo ли e ? - в това изречение от 34 знака 21 са на латиница и 13 на кирилица...забелязахте ли

Коментар

"Ньой". Общото правило е "ЬО" след съгласна, и "ЙО" след гласна.
                      Братче, ти ме утрепа! През ум не ми беше минало че не си българин Най накрая разбрах как се чувства тоя-оня) В един друг форум май само аз съм истински чужденец, и понякога става голям смях от тая работа...))

А офисните плъхове трябва да се възпитават в правилно патриотично БДС! Чрез мощно БДСене! По конституция имаш право на БДС, а те са длъжни да използват официалния език на страната, демек българския, с всичките му дребни подробности като азбука и правопис. А ти можеш да изкараш някой лев, като ги осъдиш по закона за дискриминацията. Хем и във вестника ще те пишат...

Коментар

Малко дедуктивно мислене и майтап

1) Чаба казва, че не е българин;
                        2) Чаба пише на български правилно, без грешки;

3) Правописът на български се учи много, много години, от първи клас; (за съжаление много във форума не могат да се похвалят с правописа на Чаба);
                        4) Чаба учи български от първи клас;
                        5) Никой не учи чужд език от първи клас, освен ако в семейството му не се говори този език;
                        6) В семейството на Чаба се говори български;
                        7) Близък роднина на Чаба е българин/българка - ergo - Чаба е е най-малко половин българин

Т.
                        Good guys drive Land Rovers!

Коментар

Ееех... Де да беше прав...((( Я виж напоследък кво малоумие е обзело народа, и колко хора кръщават децата си я Памела, я Джордж. И как половината говорители по националното радио не могат да говорят със завършени изречения на български, а като стигнат до някоя английска дума с превелико сладострастие включват старателно назубреното на някой курс произношение. Въпреки че има нашенски еквивалент. А подуенския диалект на английския е отвратителен като месиите си...

Коментар

...monkey

...Чаба е като маймуна, учи бързо - особено когато получава като награда "банан"...

- Чаба е Унгарец - научил да говори и пише на унгарски...
                            - обаче се е родил в Словакия - накараха го да се научи да говори и пише на словашки...
                            - живя дълги години в Чехия - имаше нужда да се научи да говори и пише на чешки...
                            - отиде да учи в Русия за да се научи да говори и пише на руски...
                            - няма бизнес без английски, затова: се научи да говори и пише на английски...
                            - запозна се със едно страхотно гадже, гаджето го хвана за ушите и го доведе в българия. Биеше го по главата (тиквата...) докато се научи да говори и пише на български...

Чаба е много доволен...и заминава за Куба...
                            Patria o muerte - venseremos !!! - Viva Fidel, viva Cuba !!!

Коментар

Малеее... Как още можеш да ходиш, бе човек? Купи си ей това, да има къде да ги носиш...)

http://www.cars.auto.ru/sale/HF54044/

Коментар

...пенсия

...живот и здраве, когато се пенсионирам само със това ще се занимавам...ще ми викат "Дядо - офроуда..."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X