Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Да се трият ли постове, когато не отговарят на буквата на правилата?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Да се трият ли постове, когато не отговарят на буквата на правилата?

Това се коментира от доста време, нека разберем каква е общата нагласа, и да се приключи с въпроса веднъж за винаги. За ,мен никога не е било от супер първа необходимост, но принципната ми позиция е че ако не се трият съвсем, бихме постигнали по-голяма прозрачност при някои решения.

Е, нека си кажем мнението, та да се знае. А пък окончателните решения е всеизвестно от кого зависят, в което по принцип няма нищо лошо, дори напротив.
    49
    Да, безусловно, след като не са в унисон с правилата.
    42.86%
    21
    Да могат да се четат от определен кръг утвърдени потребители, например тези с "+ПЛ"
    8.16%
    4
    Не. Форумът е такъв, каквито са хората, пишеши в него, и добро или лошо, това трябва да е публично.
    48.98%
    24
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

До: Да се трият ли постове, когато не отговарят на буквата на правилата?

Отново анкета без смисъл поради лоша формулировка. Лоша формулировка понеже:

- Постове които не отговарят на правилата за какво ? Правила за публикуване няма. Има правила за допустими и недопустими неща за публикуване.

- От допустимото и недопустимото - почти няма публикация която да отговаря до буква на правилата. Ако правилата се прилагаха до буква, на теория за пропусната запетая щеше да се трие.

Всяка публикация се трие / модерира според съдържанието и контекста. Съдържанието (смисъл, правопис, цензурен или нецензурен език и т.н.) трябва да отговаря на дадени правила и на теория е лесно да се прецени отговаря ли или не. Преценяването на контекста обаче е съвсем друга бира.

В светлината на гореизложеното, започвам сериозно да се замислям дали аз лично да не почна вече да модерирам само и единствено до буква по правилата.

Да престана да отделям време да мъдрувам дали грешката в даден пост е оправдана или не, дали контекстът не е изисквал да се постне по този начин а не по друг, дали изложената информация е достатъчно интересна та да седна да губя време да поправям грешки вместо директно да трия, дали зададеният въпрос, колкото и неграмотно да е зададен, е достатъчно полезен та да го оставя, защото от отговорите могат да научат нещо и другите, и т.н, и т.н.

Защото самият факт че изниква въпрос "трябва ли да се прилагат правилата до буква" за мен означава че някой мисли, че в момента се прилагат до буква. А при това положение - за какво да се хабя по трудния начин, щом хората мислят че карам по лесния ?!?
    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

От трима гласували до сега, нито едно мнение.
      Значи, в такъв случай предложението се превръща в нещо от рода на референдум, а не за дискусия, така ли?
      Принципно по темата/ анкетата. Нямам никакво намерение да влизам в спорове с когото и да е от участниците, но така зададени, въпросите много напомнят на дискусии от рода на: "Задължително ли следва да се спира при червен сигнал на светофара и защо? А не може ли, ако няма движение по улицата, да се премине? Или пък фрапиращото - Забраната може да се отнася за всички участници в движението, но за полицаите - не". (Тук не искам някой да ме обвини в лошо отношение към полицията - все пак, вече повече от 16 години съм служител на МВР, не го крия и не се срамувам от това ) Винаги съм бил застъпник на идеята, че за да се постига нещо градивно, трябва да се спазват установените правила, доказали ефективността си в ежедневието. А създаването на изкуствени привилегии е най-честата причина за пораждане на вътрешногрупови конфликти, в която и да е общност. Така че, ако се спазва правният принцип - "всичко е разрешено, освен ако е изрично забранено", няма да има кой знае какви проблеми.
      Поздрави на всички и дано да не съм досадил с това мнение.
      proud founder of Anna Veith fan club Bulgaria
      NISSAN Terrano II R20 2.7 TDi [A1 Rh+]
      Заедно в борбата срещу злокачествените мозъчни тумори

Коментар

Напълно подкрепям казаното от Гоблин.
        Последно редактирано от Yaro; 09-09-08, 16:00.

Коментар

Първоначално публикуван от Yaro Преглед на мнение
          Напълно подкрепям казаното от Голбин.
          Предлагам Yaro, като супер модератор да се самонакаже. Двойно - за правопис и обида на друг участник.

Сега по същество: имам едно конструктивно предложение:

Ако някой иска да обсъжда правилата, това да става само като темата се започва (и закрива) от Венци Петров, или от упълномощено от него лице.

Т.е. публична дискусия по правилата да става само с разрешение.

Който иска разбира се, може да прави всякакви предложения за промяна, но на лични.

А?

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
            Да престана да отделям време да мъдрувам дали грешката в даден пост е оправдана или не, дали контекстът не е изисквал да се постне по този начин а не по друг, дали изложената информация е достатъчно интересна та да седна да губя време да поправям грешки вместо директно да трия, дали зададеният въпрос, колкото и неграмотно да е зададен, е достатъчно полезен та да го оставя, защото от отговорите могат да научат нещо и другите, и т.н, и т.н.

Защото самият факт че изниква въпрос "трябва ли да се прилагат правилата до буква" за мен означава че някой мисли, че в момента се прилагат до буква. А при това положение - за какво да се хабя по трудния начин, щом хората мислят че карам по лесния ?!?
            Мисля, че Екипът се справя прекрасно. Грубите нарушения с правилата, няма как да се толерират и не виждам причина да бъдат оставени, като доказателство за правилността на определена модераторска намеса.

Видиш ли на полянката "боклук" премахни го, за да бъде гледката приятна и за нас, и за тези след нас!
            Поздрави от Lincoln, UK! :)

Mitsubishi Pajero II 2.8 TDI GLS '95 (дълга база)

Коментар

Гласувах против триенето.
              Аз също споделям мнението, че анкетата не е най-точно формулирана.
              По принцип съм против триенето на публикации. Ако някой е публикувал нещо, значи е искал то да бъде видяно. Правилата са си правила, но те трябва да се прилагат по отношение на публикуващия, а не по отношение на публикацията. Подкрепям схемата "Предупреждение - Временна забрана за публикуване - Постоянна забрана за публикуване". И мисля, че след степен "Предупреждение" авторът трябва да си изтрие (редактира) сам неправомерната публикация.
              Дано да звучи разбираемо...
              А що се отнася до субективизма на модераторите - то от него не може да се избяга, трябва да го приемаме. И модераторите са хора, все пак.
              Само моториста знае защо кучето си показва главата през прозореца.

Коментар

Може и да не съм разбрала съвсем правилно, но на мен това ми звучи като "Абе тия
                модераторите да трият ли постове или да ни оставят да гледаме сеир и нас?". Което
                не е по правилата се трие. Има и в случаи, когато се редактира, според ситуацията.
                Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
                A2 (+)

Коментар

offtopic:

Първоначално публикуван от Tougi Преглед на мнение
                  Първоначално публикуван от Yaro Преглед на мнение
                  Напълно подкрепям казаното от Голбин.
                  Предлагам Yaro, като супер модератор да се самонакаже. Двойно - за правопис и обида на друг участник. ...
                  Поправих се. Ами в малките часове правописа ми бяга...

Коментар

Гласувах постовете, които не отговарят на правилата да бъдат изтрити... единственото, което бих добавил - ако пост трябва да бъде модериран, да бъде обяснено защо има модерация - т.е. да не се изтрива напълно поста, а да се слага съобщение на мястото му - например "СПАМ", "ПРАВОПИС", "ОБИДА" и т.н. - мисля всички ме разбраха... Това дава възможност на потребителя да види защо е модериран поста - респективно шанс да се поправи.

П.С. С П А М... мнение 1,234... наистина голям спамер се извъдих... за втори път за по-малко от месец...
                    Последно редактирано от господин никой; 09-09-08, 16:11. Причина: P.S. добавка...

Коментар

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
                      ...Гласувах постовете, които не отговарят на правилата да бъдат изтрити... единственото, което бих добавил - ако пост трябва да бъде модериран, да бъде обяснено защо има модерация - т.е. да не се изтрива напълно поста, а да се слага съобщение на мястото му - например "СПАМ", "ПРАВОПИС", "ОБИДА" и т.н. - мисля всички ме разбраха... Това дава възможност на потребителя да види защо е модериран поста - респективно шанс да се поправи...
                      Не мога да говоря за абсолютно всички колеги Модератори, но смятам, че това се спазва като условие напрактика на 100%. Аз не съм попадал на изтрит пост без обяснение. На редактиран да, в това число и аз често правя редакции (предимно цитати, грешки, снимки и подобни) без обяснение...

Коментар

Първоначално публикуван от grgeorgiev Преглед на мнение
                        По принцип съм против триенето на публикации. Ако някой е публикувал нещо, значи е искал то да бъде видяно. Правилата са си правила, но те трябва да се прилагат по отношение на публикуващия, а не по отношение на публикацията. Подкрепям схемата "Предупреждение - Временна забрана за публикуване - Постоянна забрана за публикуване". И мисля, че след степен "Предупреждение" авторът трябва да си изтрие (редактира) сам неправомерната публикация.
                        А що се отнася до субективизма на модераторите - то от него не може да се избяга, трябва да го приемаме. И модераторите са хора, все пак.
                        Не ти се е налагало да гледаш теми за одобрение и публикации които никога не са стигали до публиката за да видиш за какво става въпрос.
                        А правила прилагащи се до публикуващия а не до публикацията са си точно двоен стандарт.

Коментар

Първоначално публикуван от grgeorgiev Преглед на мнение
                          То хубаво да не се трие, защото авторът бил искал написаното да бъде видяно, ама дали може да се генерализира така.

Примерно, ти нещо си ме ядосал и аз ти подреждам една хубава подборка каруцарски псувни. Естествено, че много държа да я видиш. Да я оставят ли да стои така, та всеки, който влиза, да може да се наслади на вулгарните цинизми?

Или, да речем, тебе те интересува някаква техническа тема, намираш с търсачката това, което изглежда ще ти свърши работа, обаче за да намериш няколкото наистина ценни и полезни публикации ти се налага да преровиш -найсе страници пълни с офтопик, защото 2-3 души са се отнесли в чат извън темата. Ще ти хареса ли да си губиш времето по този начин?

Трети пример. Понеже съм тарикатче, хващам и нацвъквам рекламките си из целия форум, без да ме интересува, че някой бил въвел някакъв ред за търговска реклама. Естествено, че искам колкото се може повече хора да видят публикуваното. Т.е. по тази логика никой да не ми пипа рекламите. И какво става - ти ми пращаш предупреждение, а аз просто си го местя в другия крачол. Нали рекламките ми си стоят. Докато ме прекараш през процедурите, аз вече ще съм си регистрирал нов ник и ще повторя упражнението ...
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

гласувах да не се трият, но и да не остават на същото място... Т.е. - вместо да се трият - да отиват в едно немодерирано кошче и след известно време да се трие..... Нещо като средно решение.... Някой път е много объркващо да четеш трити и разместени постове и теми....

Коментар

Това е вярно, по принцип като се изтрие пост от който тръгва нишка, гледаме да трием всичко надолу по нишката.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X