Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Отпушване на канали и ВиК ремонти
Свий
X
-
Ей човек ще седне да си почине и ще изскочи някакъв дерт от някъде. Ей сега майка ме вика и намирам една локва пред шкафа дето е мивката към 2-3 л не е прала 2 дена, онзи ден като е прала локва нямало, нито вчера е имало локва нито съм забелязал теч, щото там ни минават и маркучите за пералята, тея сивите дето са хванати с изолирбанд отделно и като пусна водата от чешмата дето е тоя шкаф не тече от никъде, препаратите и стените на шкафа откъм тръбите бяха мокри, забърсах ги, набрях се и да снимам където отива към сифона, 2 супени лъжици вода максимум събрах + прахоляк и стърготини от преди 4 години - никаква миризма на прокиш, никакви други гадни примеси, то там отзад не е бутвано от преди 4 години , откакто е монтиран шкафа, и ще ми е много терсене ако трябва да се бута нещо по-сериозно щото тоя шкаф ако се разглоби 1 път не знам дали ще може за се събере пак? Под самата пералня вода няма. От тая страна комшии имаме само отгоре, по стени и по таван нищо няма.
Коментар
-
Пуснах пералнята оня ден, не видях от никъде да тече. И никаква мокротия от никъде, днеска отварям шкафа и беше мокър , но тръбите и около тях- не , започвам още повече да се озадачавам....
Коментар
-
Комшията* над мен ми наводнява банята и е станало свинщина...
Показах му, дадох му да пипне мократа арматура(тавана се рони и пада на парчета) на панелката и въпреки всичко той отрича да е в него проблема и почти се скарахме.
Понеже не мога да се възползвам от услугите на колегата в София, ще опитам да поискам съвет какви са начините за доказване на теча?
Ако много ми причернее, ще пусна къртача и ще изкърта най-верятно от долу на горе и ще видя къде точно тече от съседа но мисля, че не бива да се подхожда дебилно дори и дебили да има насреща ни, за това и питам
Нямам термокамера, няма и да си купя за четирицифрена сума, според мен тече от фугите на съседа над мен защото, банята му е правена от некадърник и половина, влязох и видях.
Има и малък риск обаче да тече от тавана на блока, аз съм на 7ми от 8 етажа и покрива е текъл до неотдавна и щети е имало доста, по думи на съседите.
Мислех си за пускане на горещата вода у съседа, първо в душ зоната, после с термокамера у нас да се зяпа, примерно 5 мин гореща вода от душа, после 5 мин от мивката и после 5 мин на пода в банята, това ако има термокамера, ако няма камера, има ли някакви безопасни багрила примерно метиленово синьо, калиев перманганат или нещо такова без перманенти оцветителни рискове
което да влезе в панела и да покаже теча, или говоря глупости
Не ме спира нищо и да наема човек с апаратура и опит ама днеска разпитвах доста хора и никой не успя да помогне за в Добрич, особено след празнично и в тази евро пандемия.
*Комшия = Съсед на православен испански език
Бъдете живи и здрави!
Коментар
-
Сипете във всички съмнителни места ужасо доволно количество наситено оцветена вода с боя за яйца. Според цвета, който текне от еди къде си ще Ви е ясно вече какво и къде да правите...WG 2.7 CRD
- 2 likes
Коментар
-
Ще ни сменят щранговете в сградата, в която живея, но има проблем – те не вървят само вертикално, а на доста места минават и хоризонтално.
В някои апартаменти изобщо няма ревизионни отвори и не се вижда къде точно преминават.
Та въпросът ми е какви тръби да използваме. Цената не е от значение, предвид сложността на изпълнението.
Всички съседи са на мнение, че трябва да сложим възможно най-качествените тръби веднъж завинаги, ако изобщо е постижимо…
Коментар
-
А какво им има на старите... металните. Където има си стоят и вършат работа, по принцип, така че като дълговечност са доказани.
Аз бих гледал да се направи възможно по-лесна за проверка и ремонтопригодна инсталацията. Сигурно има начини за оптимизации в това отношение.Последно редактирано от jkd; Днес, 12:22.
-
Това им има - че са стари, корозирали и готови да протекат във всеки един момент.
Аз съм в същата позиция - блокът е от '78 година, тръбите са на почти 50 години.
Преди няколко месеца имаше авария с кофти последници и съседите сменяха всичко аварийно.
А винаги е за предпочитане да се прави планирано в не-аварийни условия.
Ме мисля, че в момента е дори възможно да се прави с метални както едно време.
Иначе 50 години мисля са е един добър период, какъвто ППН не мисля, че ще добута.
По принцип съм чувал, че може водопровод да се реализира и с медни тръби.
За щтрангове - едва ли но за водопровод - със сигурност.
Дали е по-добре... Балга.
По-скъпо - сигурно!
-
Само чешки или немски/австрийски, нещо директно от доставчик/представител, всичко останало е риск, който не си струва да поемате, според мен.Първоначално публикуван от Chinela Преглед на мнениеЩе ни сменят щранговете в сградата, в която живея, но има проблем – те не вървят само вертикално, а на доста места минават и хоризонтално.
В някои апартаменти изобщо няма ревизионни отвори и не се вижда къде точно преминават.
Та въпросът ми е какви тръби да използваме. Цената не е от значение, предвид сложността на изпълнението.
Всички съседи са на мнение, че трябва да сложим възможно най-качествените тръби веднъж завинаги, ако изобщо е постижимо…
Обвържете договора за изпълнение със сертификати за произход и качество на ВСИЧКИ материали, освен тръби се слагат и муфи, и кранове, и сензори и т.н. + тест под налягане по БДС и т.н. последно правих едни ВиК във Варна и на малко над 3.5 бара последва гръм и трясък и шуртене на вода... а всички "майстори" ми се смееха, че давам 200-300 кинта за машина за тестване под налягане.
В Русия, понеже са светлинни години напред с ВиК пред Европа, слагат доста метални, те имат и подобен климат на нашия но за разлика от нас имат и достъп до хубави метали, ние нямаме, повечето масовка е туркийе или китайе или бай майнгалйе в гаража.Бъдете живи и здрави!
Коментар
-
Искам да го видя това фирма да се навие да прави с метални тръби. И може да си намериш качествени, не са само в СССР. Но цената няма да ви хареса, нито за материалите, още повече за труда. Мед на водопровод съм виждал само на една кооперация в София, не помня кога е строена, но е 60-70 те години. А съм пообиколил доста преди 20 години.Ford Maverick II 2.3 XLT
Ford Mondeo MK5
Коментар
-
Е, хвалят ги медните:
Предимства на медните ВиК инсталации
Дългата история на надеждността на медта
Медните тръби са предпочитаният материал за водопроводни инсталации повече от 70 години - или откакто вътрешните водопроводни инсталации са станали стандарт за американските домове. Днес приблизително 95 процента от съществуващите домове са оборудвани с медни водопроводни инсталации и дори с разработването на алтернативни материали, повече от 80 процента от новите домове са построени с медни водопроводни тръби.
Медните тръби се регулират от установени продуктови стандарти и са маркирани с постоянна идентификация. Изпълнителите винаги знаят какъв е материалът и коя компания го е произвела. Медта е приета от почти всички ВиК норми. И медта не е синтетична; тя е естествен, екологичен материал, който няма да се напука или разпадне години след монтажа. Медта е естествено устойчива на корозия. Медната тръба е лека и твърда, не се огъва при дълги участъци и изисква по-малко опори. Медните капилярни фитинги осигуряват гладки, спретнати, здрави и херметични съединения, които не се разпадат или разкъсват, когато са правилно направени. Със своите надеждни безоловни спойки, медните тръби обикновено издържат над сградата, в която са монтирани, и на практика не изискват поддръжка. Медните тръби са единствените ВиК материали с толкова дълга история на надеждност.
Най-добрият избор за обща икономичност и стойност
Изцяло медната водопроводна система струва малко повече от други, по-малко надеждни материали. А в някои случаи крайната цена за монтаж на медна система е дори по-ниска, отколкото при така наречените по-евтини материали. Лесното боравене, оформяне и съединяване спестяват време за монтаж, материали и общи разходи, особено когато се вземе предвид дългосрочната надеждност на медта. В дългосрочен план медните водопроводни инсталации изискват по-малко поддръжка и по-малко ремонти. Това означава по-малко главоболия и по-ниски разходи през периода, в който купувачът живее в дома. Агентите по недвижими имоти потвърждават, че изцяло медните системи добавят стойност, когато дойде време за продажба.
Медта е безопасният избор
Медните тръби и фитинги не горят и не поддържат горенето и следователно не отделят токсични газове при пожар. Медните системи поддържат налягане, когато са изложени на пламъци. Температурите на огъня могат да достигнат над 700°C; точката на топене на медта е доста над това - близо 900°C. И както водопроводчиците знаят, е практически невъзможно да се разтопи споена връзка с вода в системата. Медта е незапалима и не пренася огън през подове, стени или тавани. Ето защо е предпочитана пред пластмасовите тръби за противопожарни спринклерни системи, както и за системи за разпределение на питейна вода.
Медта е непропусклива и биостатична: Замърсителите не могат да проникнат през нея и всъщност възпрепятства растежа на вредни бактерии.
Медта издържа на екстремни условия - лесна за ремонт
Медта може да издържи на екстремни условия - над 450 кг налягане, въпреки че нормалното налягане в системата е около 24 до 36 psi. И може да издържи на многократни цикли на замръзване и размразяване, въпреки че, разбира се, не трябва да се допуска замръзване на водопровод. Лесното нагряване с открит пламък или електрическо съпротивление може да се използва не само за свързване, но и за топене на замръзнала вода в медни тръби - поради превъзходната топлопроводимост на медта.
Коментар
-
То и ППР ги хвалят, всеки гледа да си продаде стоката. Кое е най-добро времето ще покаже. Кофти снадка разказва играта на всеки материал, важен е и фактора монтаж. ППР всеки е решил че е лесно за работа, но съм виждал теч от спойка след няколко години експлоатация. Мед последно на газова инсталация не я запояваха, а пресови сглобки.Ford Maverick II 2.3 XLT
Ford Mondeo MK5
- 1 like
Коментар
-
Точно поради такива съображения и аз казвам, че важно е комплексното изпълнение - тръби, фитинги, сглобка и тестовете също + дизайна.Първоначално публикуван от Asen Kushlev Преглед на мнениеТо и ППР ги хвалят, всеки гледа да си продаде стоката. Кое е най-добро времето ще покаже. Кофти снадка разказва играта на всеки материал, важен е и фактора монтаж. ППР всеки е решил че е лесно за работа, но съм виждал теч от спойка след няколко години експлоатация. Мед последно на газова инсталация не я запояваха, а пресови сглобки.
В България(имам много малко опит) и в ЮК още не съм виждал например т.н. устройства за гасене на пиковите налягания, не съм виждал ел спирателен кран/клапан + сензори за наводнение и т.н., в Русия са стандарт дори и за селска тоалетна.
Преди някой да почне да откача пак с логорея, че съм влюбен в Русия, никак дори не съм, но тяхното съвременно ВиК е на светлинни години пред България, на милиарди години пред ЮК и напред от това което съм виждал в старо строителство в Германия също.
До преди две седмици работех по един проект в централен Лондон с много нули (милиард+ лири стърлинги) ами там ВСИЧКИ тръби бяха метал, повече стомана, доста мед и 0(нула) полимери.
С очите си видях тръби на над 150 години, работещи, от олово.Бъдете живи и здрави!
Коментар
-
Металната тръба ако е качествена няма проблеми с нея. По центъра на София, а и не само, има тръби от 40-50-те години. Немски, на разговорно им казват манесманови, вероятно на името на производителя. Оловни също съм чувал, но са още по-редки. Но например цинкови тръби от края на 90-те и началото на новия век вече бяха леш 2006 година. Софийската вода(Самоковската хахаха) не прощава, много е агресивна към стоманените тръби. Аз съм от Габрово и тук не е толкова проблем, нашата пък обратно е твърда(варовита).
-
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.
Коментар