Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Язовир Въча - почистване - мероприятие 2

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Язовир Въча-почистване

Първоначално публикуван от lubo_yacht Преглед на мнение
    Здравеите и от мен. Аз също съм на линия със моите 50 НР ( както каза колегата КРО). Жоро освен лодките е хубаво да има и поне още толкова боново заграждение. Мисля че това с което работихме първият пят ще ни бъде късо при условие че има повече лодки. Поздрави на всички и ще се видим на язовира.
    Боновите заграждения бяха 2, а ние май ползвахме само едното. Могат да се вържат едно за друго и стават двойно по-дълги
    LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
    www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Бройте и мен + 3

Нагоре по пътя към изоставения хотел имаше един път вляво, който слиза до широко място до водата.
      Не огледах какъв е точно брега, но ако се издърпат боновете дотам и се вържат за два джипа теглейки с лебедките бавно,
      той ще избутва отпадъците на брега. Изгребваме с лопати и пак дърпаме.
      Като вариант. Но трябва да се огледа брега, да не е много стръмен.

[IMG][/IMG]

По пътя може да слезе контейнера направо долу.

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
        Боновите заграждения бяха 2, а ние май ползвахме само едното. Могат да се вържат едно за друго и стават двойно по-дълги
        Изпозвахме и двете. Вързахме ги последователно, т.е. едно за друго.

Бройте ме и мен, този път няма да съм сам.
        Георги Гатев

Коментар

Боновите бяха 2 x 25 м. Удобни места за пускане на лодки има и то няколко.

Работя по въпроса за още поне 100 метра боново заграждение.

Дима- Quadra има интересна идея за изработването на кош за отпадъци в формата на пирамида , за да може да се събират по лесно и по ефективно боклуците.
          sigpic

Коментар

Първоначално публикуван от greenflag Преглед на мнение
            За да има по голяма ефективност трябват малко промени в тактиката.
            Всички отпадъци да се съберaт в залива в който чистехме.
            Вариaнтите са два:

да ги вдигаме от стената с нещо като голям кош

да ги събираме ръчно като предния път

Ако на някой му хрумват други идеи нека пише.

Мисля, че няма да е проблем, ако се съберем повече хора, да работим и по трите начина едновременно:
            - като първия път - от заливчето
            - от лодки се пълни коша и се вдига на стената
            - по равния бряг се изтеглят боклуците на брега

Това означава три групи с лодки за изтегляне на боновите заграждения.

Ако искаме да се подготвим както трябва, всяка група трябва да се сформира предварително, с ръководител, който да направи списък на участниците, необходимата техника - наличната и тази която трябва да се набави.
            Така ще се изчисти тактиката и технологията, а и навреме ще намерим нещата, които липсват!

Във всички случаи ще трябват:
            Лодки - с двигатели
            въжета - много
            бонови заграждения - 3 комплекта
            лопати или вили за всички големи
            рибарски кепове (особено за децата)
            мрежи
            чували
            ремарке леко, с които да се превозва количество чували от водата до контейнера, ако е отдалечен

и разбира се, много хора за да е успешна акцията!!!
            Последно редактирано от Веско; 05-07-08, 08:37.
            Show must go on!
            LZ1VES

Коментар

Първоначално публикуван от rumbata Преглед на мнение
              Бройте и мен + 3

Нагоре по пътя към изоставения хотел имаше един път вляво, който слиза до широко място до водата.
              Не огледах какъв е точно брега, но ако се издърпат боновете дотам и се вържат за два джипа теглейки с лебедките бавно,
              той ще избутва отпадъците на брега. Изгребваме с лопати и пак дърпаме.
              Като вариант. Но трябва да се огледа брега, да не е много стръмен.

По пътя може да слезе контейнера направо долу.
              Дали може някой да отиде, разгледа и заснеме добре мястото?
              За да сме 100% сигурни, че тази тактика е възможна?

Също и полегато място с твърда почва за вкарване колесарите с лодки във водата. Всъщност откъде си вкарват лодките в язовира?
              Show must go on!
              LZ1VES

Коментар

Добре е да изваждаме дънерите и дървата от водата и организираме извозването им.
                Злати подсказа идеята.
                Ако има възможност някой да осигури транспорт и използва след това дървата, ще се улесни цялата акция.
                Show must go on!
                LZ1VES

Коментар

Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
                  Добре е да изваждаме дънерите и дървата от водата и организираме извозването им.
                  Злати подсказа идеята.
                  Ако има възможност някой да осигури транспорт и използва след това дървата, ще се улесни цялата акция.
                  Големите дънери, си ги вадят НЕК периодически, защото има опасност при отваряне на изпускателните съоръжения на язовирната стена, да заседнат и да блокират затварянето впоследствие. Това ни го обясниха миналия път инжeнерът и техникът, които присъстваха.
                  Това е част от технологичния процес и не е наша работа.
                  Ние все пак си направихме кефа, да изтръгнем 2 дънера, като гнили зъби )
                  Последно редактирано от Nik Nikolov; 05-07-08, 10:43.
                  Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Мисля, че няма да е проблем, ако се съберем повече хора, да работим и по трите начина едновременно:
                    - като първия път - от заливчето
                    - от лодки се пълни коша и се вдига на стената
                    - по равния бряг се изтеглят боклуците на брега

Това означава три групи с лодки за изтегляне на боновите заграждения.

!!!
                    1. начин е тестван, и работи. Колегата от Пловдив - travelling , трябва да каже от къде е купил металното кепче, то се оказа най ефективният инструмент. Също имаме оставени 3 вили на място, от миналата акция, но те са не до там ефективни.
                    2. начин, с лодки под язовирната стена - няма да ни разрешат, има ред опасности - реални.
                    3. Равният бряг е далеч от буклуците, и само ще ги разпръснем. Буклуците трябва да изпитват постоянно налягане от загражденията, тоест да са непрекъснато под опън, и дори при това положение, отпред излизат плуващи клони и дървета, а пластмасите са по отзад.
                    Така че, не е възможно да ги измъкнем, само с механизация. Заливчето е много удобно, защото дърветата се изхвърлят зад гърба, отново във водата, и се вадят само пластмасите. Това пести мнооого време.
                    Друго място за изтегляне е брега под стената. Тоест едновременно могат да работят 2 групи.

Механизацията с конуса също би могла да заработи, Димата и Джорджо са уговорили изработването и. Ако се зацепи някой голям пън обаче, не знам как ще стане.
                    Боновите заграждения са много скъпи, пробвахме да ги заменим с рибарска мрежа - не сработи метода. Може би с няколко волейболни мрежи ще стане.
                    Има място, от което лодките с колесар влизат и излизат без проблем.
                    Последно редактирано от Nik Nikolov; 05-07-08, 09:34.

Коментар

Ако загребваме от стената, мисля че най-простата и лесна за направа конструкция е няколко двеста литрови варели.
                      Само ще го надупчим отдолу и отстрани с Ф60-80 и ги цопваме, загребваме, докато се вдига към стената ще оттичат,
                      а горе се изсипват направо в контейнера.
                      Просто и достъпно.

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                        2. начин, с лодки под язовирната стена - няма да ни разрешат, има ред опасности - реални.
                        По-скоро да се изтеглят с боновото към стената по-голямо количесво боклуци, и после отгоре (ако стане) само да се качват, без участие на лодките. Евентуално лодка ще трябва, само ако се закачи коша в нещо голямо.

Ще трябва и количество спасителни жилетки и каски.
                        Show must go on!
                        LZ1VES

Коментар

Първоначално публикуван от rumbata Преглед на мнение
                          Ако загребваме от стената, мисля че най-простата и лесна за направа конструкция е няколко двеста литрови варели.
                          Само ще го надупчим отдолу и отстрани с Ф60-80 и ги цопваме, загребваме, докато се вдига към стената ще оттичат,
                          а горе се изсипват направо в контейнера.
                          Просто и достъпно.
                          Супата с боклуци под стената е микс на клони и пластмаси в съотношение 1:1
                          Клоните обладават следните свойства ))

1. Преплитуемост
                          2. Объркваемост
                          3. Закачаемост
                          4. Зачекваемост

и най обикновена проклетия ))

С Варелите , ама хич няма да стане. Трябва едра мрежа, като за градинска ограда, и пак не е сигурно, че ще напълним коша. Трябва и пирамидална форма.
                          Последно редактирано от Nik Nikolov; 05-07-08, 10:24.

Коментар

По-скоро да се изтеглят с боновото към стената по-голямо количесво боклуци, и после отгоре (ако стане) само да се качват, без участие на лодките. Евентуално лодка ще трябва, само ако се закачи коша в нещо голямо.

Ще трябва и количество спасителни жилетки и каски.
                            Буклуците трябва да са под постоянен напор от боновото заграждения. Смятай трима мъжаги придърпват на всеки 10 минути.
                            Няма какво да окаже такъв постоянен натиск в основата на стената.

Лодката, много трудно преминава през заграждението, почти невъзможно.
                            Освен това в момента загражденията са 2. Най много да се купят още 2. Те ще трябва да работят в местата край брега и заливчето.

Коментар

ОК, разбирам сложността за работа под стената.

Значи да се концентрираме за по-активна работа на 2 места по брега и експеримента от стената.
                              Show must go on!
                              LZ1VES

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                                Супата с боклуци под стената е микс на клони и пластмаси в съотношение 1:1
                                Клоните обладават следните свойства ))

1. Преплитуемост
                                2, объркваемост
                                3. Закачемост
                                4.Зачекваемост

и най обикновена проклетия ))

С Варелите , ама хич няма да стане. Трябва едра мрежа, като за градинска ограда, и пак не е сигурно, че ще напълним коша. Трябва и конусовидна форма.
                                Да, наистина.
                                Но варелите ще загребват по малко,
                                големите дънери въобще няма да могат да влязат и ще може да се обслужва от 2-3 човека.

Каквато и да е конструкция ще загребва само с площа на входния отвор.
                                Боклуците плуват отгоре т.е. няма дебелина на слоя и конструкцията трябва да е повече широка и по-малко дълбока ако искаме да загребва повече.
                                Но идва проблема с обслужването.
                                Прекалено голяма = прекалено тежка и опасна за теглене.
                                Трудно разтоварване - ще трябва едната страна да е на панти и да се отваря.
                                Иначе и на една пружина от легло персон и половина могат да се заварят странично канати от мрежа с рамка от винкел.
                                Даже после можем да полегнем на тях

М/у другото за утре ми отпадна един ангажимент и ако някой иска да отскочим до Въча за рекогносцировка + BBQ ?

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X