Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нужда от диагностична и терапевтична помощ за един млад баща

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Нужда от диагностична и терапевтична помощ за един млад баща

Здравейте на всички,

Мой много близък приятел започна да се влошава и преди да е оставил две деца сираци искам да опитам да му помогна защото освен всичко той си загуби работата наскоро и няма финанси за частни лекари и изследвания, станал е 60тина килограма вече и едвам се движи и няма сили за почти нищо.

Почвам с общи приказки като се наемам да кача епикризи, изследвания, диагнози и всичко като документация до което се добера, но това по-късно.

Мъж на 45 години, "диагностициран и уж лекуван" в Германия, и по подобен начин " полу-диагностициран" и все още не-лекуван в родината. Живее в едно село до Добрич, жена му заживя с негов "приятел" и го изгони от апартамента му, моя човек живее за сега при сестра си и зет си, няма доходи, почва да изгубва надежда, а има две прекрасни дечица.

Симптоми - от няколко години проблемно преглъщане, орофаренгиален оток, промяна на говор в следствие на отока и запушената носоглътка, от около година невъзможност за поемане на твърди храни поради обструкция на гърлото от този оток, болки в същата област и от няколко седмици явна инфекция без влошено общо състояние със следната симптоматика - зловонен дъх, гной, храчки, хрема и т.н.

До момента извършено:

3 или 4 пункции/вземания от орофаринкса, всички негативни от онкологична гледна точка
    Ултразвук на областа
    ЯМР и в Германия и в България
    Чака пет-скан но за сега няма изгледи скоро да му бъде направен такъв.

Всички заключения на лекарите от Германия и България се свеждат до следното - подуване, някакви образувания "най-вероятно" в следствие на възпаление.

Проблема е, че човека категорично се влошава, и вече се влошава все по-бързо, миналата седмица е стигнал до спешно отделение Варна!

Аз си спомням ясно как преди 2-3 години по телефона го хванах и го питах що така не му минава тази настинка и говори носово, той каза, аз съм си така вече няколко месеца и дори почна да ми пречи на съня и на дишането.

Преди 1-2 години почна да не може да говори нормално, променено дишане и проблеми с преглъщане, но всичко се толерираше.

В последната една година нещата са вече много зле, не може да поеме нищо твърдо, дори грахче, дори хапче не може да глътне, не влиза, пие само пасирани супички, протеинови напитки и т.н.

В последните 3-4 месеца стана още по-зле и се прибра от около месец в България, защото в Германия не му обръщат внимание на време и чака с месеци за всеки преглед без никакви резултати и ефективни лечения.

Днес го видях на живо, последно го видях преди 1-2 месеца, направо е бледа вейка, тъжна картина, едвам ходи, унил, постоянно се храчи, духа носа, едвам диша, боли го гърлото, пъшка, тъжна картина.

Какво мисля аз да направя, тук имам нужда от помощ и МОЛЯ ЗА СЪВЕТ от хората с клиничен опит:

ВНИМАНИЕ - Ясно осъзнавам, че не съм медик, ясно осъзнавам, че съм пристрастен, притеснен за моя приятел и рискувам да обидя и отблъсна някои медици, правя всичко с добри чуства и намерения и когато видя адекватна загриженост и старание от другата страна, млъквам и следвам чинно медицинските предписания, просто искам да постигна диагноза и поне малко подобрение, не ме съдете твърде критично още на първо четене!

1ва стъпка - Искам да платя на частно и да видя къде във Варна могат да му направят антибиограма, две антибиограми с една посявка от носа и друга вътре от гърлото, не знам дали в Рамус или в някоя частна болница. Не знам дали няма да искат направление от УНГ за посявките, ако е на частно дали ще е нужно? Ако е нужно ще търся който УНГ ни приеме първо на частна консултация и после в лабораторията за АБиограма.

2ра стъпка - Докато чакаме за антибиограмите, има ли смисъл да напъвам за пет-скан и/или други видове диагностични изображения при условие, че според мен има явна инфекция на оро-фаринкса, и най-голямото ми притеснение е следното. Всеки специалист до който се доберем, ако не отдели достатъчно време и не снеме адекватна анамнеза, а се ръководи от моментното състояние (обострен възпалителен процес в гърлото) може да пропусне или просто да му е невъзможно да види корена на проблема, просто защото възпалението маскира проблемите, които са от поне 2-3 години. Моя житейски опит ми сочи да овладеем инфекцията в гърлото, подозирам след едни правилни антибиотици и режим и чак след това отново да се обърнем към УНГ и Онко специалисти, в правилна посока ли разсъждавам?

3та стъпка - Паралелно на всичко останало, искам да знам рисковете и потенциалните варианти, видове заболявания особено онкологичните, статистика и т.н. За съжаление имам около мен в семейството много допир до Рака, различни видове, в различни стадии, и знам от болезнен опит, че колкото по-рано се хване, толкова по-големи шансове има за оцеляване или поне за удължаване на живота. С темповете, които се влошава моя приятел, без да съм баба Ванга, не мисля, че ще изкара и година. А дори няма диагноза, и не изглежда като здравната система в Германия и България да е на наша страна за да постигнем диагноза, за това искам да действам на частно поне до колкото мога с моите скромни възможности.

Аз разсъждавам по следния начин за диференциална диагноза - Измерване на отока за да знаем къде се намираме, примаме , че имаме възпаление на орофаринкса => надяваме се за инфекция и правим Антибиограми => после, Правилно АБ лечение => Подобрение и спадане на отока, добре. => Никакво подобрение => опит с Кортикостероиди => Спадане на отока, добре. => Никакъв ефект от АБ и стероидите, отока остава и/или се влошава => остава да е за Онкология, и там вече търсим специалисти и диагнози.

4та стъпка - Може ли да е нещо от домейна на ВБ, примерно хормони, Щитовидна жлеза, нещо механично, примерно чуждо тяло да предизвика инфекция и т.н. преди 30 години асистирах на операция на куче с огромен оток в окото и се оказа осил, влязъл през венеца и организма някакси се мъчел да го изхвърли и го беше добутал до окото, имаше ясно видим канал/път и т.н. та си мисля, едно парче рибя кост или нещо механично дали не е проблема. Какво друго нещо може да е в меките тъкани и да расте с годините и да се влошава, паразит щеше да се види на скенерите и на пункциите. Когато се прави онко проба, за определени видове рак ли се гледа и оцветяват пробите или за всички възможни видове рак в този вид тъкан?

Преди седмица по работа бях в Кеймбридж в една от големите лаборатории за изследване и видях как с едни машини от една проба (предимно кожни тъкани) правят супер много слайса и слайда, не знам как се казва на български език и после всеки слайд се оцветява и гледа на микроскоп за точна диагноза и т.н. обаче пробите бяха големи, на моя човек подозирам са ползвали миниинвазивни методи и пробата е била миниатюрна, което отново стеснява диагностичните шансове.

Поради всички тия неща се и притеснявам и искам да му увелича шансовете за своевременна диагностиа и евентуално лечение на моя приятел.

5та съпка - Има ли някакви кръвни изследвания, за някакви специфични маркери, показатели, някакви иновативни диагностични методи, нещо което може да се постигне освен всички тия по-горе изброени неща? Примерно нужда от операция и вземане на повече/по-обемни проби от орофаринкса + лимфните възли в региона или нещо от този род?

Бъдете живи и здрави!

Заведи го до София. После в УНГ в МВР болница. Там са проверено добри.

Коментар

Първоначално публикуван от ezhko Преглед на мнение
      Заведи го до София. После в УНГ в МВР болница. Там са проверено добри.
      За това са нужни направления, уговорени часове за преглед с конкретни лекари, конкретни изследвания и т.н. за което имам нужда от помощ.
      Бъдете живи и здрави!

Коментар

http://doctorpetrov.com/%d0%ba%d0%be...a%d1%82%d0%b8/

Уговорка по телефон. Платен преглед. Не отнема много време и не е скъпо. Личен опит. Прекрасен, човечен и ангажиран специалист.
        Ако той те може да помогне, надали някой в България може.
        В допълнение: надали компютърната томография може да покаже повече от магнитния резонанс. Изследван ли е за мононуклеоза?
        Последно редактирано от ezhko; 20-10-25, 06:20.

Коментар

Пратиха ми няколко документа, ще ги споделя скоро, трябва да скрия личните данни.

Утре трябва да има потвърждение за евентуална дата за пет-скан (ако е удобрен) или отказ за такова изследване.

Документите се оказаха, че са в един лекар, който движи пет-скан'а, не мога да планирам други прегледи преди да се уточни това по-горе.

Бъдете живи и здрави!

Коментар

Ето и документите:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1.jpeg
Прегледи:316
Размер:388.3 КБ
ID:7013356

Име:2.jpeg
Прегледи:314
Размер:345.2 КБ
ID:7013357

Име:3.jpeg
Прегледи:315
Размер:534.1 КБ
ID:7013358

Име:41e152bd-9acd-4e2d-97d8-5533dfff0020.jpeg
Прегледи:310
Размер:154.4 КБ
ID:7013359

Име:62c75853-a456-4cd6-a49b-34bbe0b1eb98.jpeg
Прегледи:310
Размер:78.4 КБ
ID:7013360

Име:c1ce4b55-f9d7-4235-babb-2824822b5c93.jpeg
Прегледи:309
Размер:82.8 КБ
ID:7013361

Прикачени файлове
            Бъдете живи и здрави!

Коментар

Ако има смисъл обърни внимание и на зъб/зъби, венец, джоб на венец ?

Коментар

МРТ е от 18.12.2024. Има описани патологични находки и препоръка за проследяване. Време е за нов МРТ и сравнение. Малко вероятно е банална инфекция да предизвиква проблема, трябват и кръвни изследвания. Малко вероятно е да се хване достоверен причинител с антибиограми. Накратко - нов МРТ и после вероятно нова биопсия. За новия МРТ да се носи стария диск, за сравнение. Петскена не е чудо в диагностиката, не се предоверявайте. Междувременно и между другото кр изследвания.

Коментар

Питах познат специалист. Според него първо трябва да се направят кръвни изследвания: пълна кръвна картина (внимание към лимфоцити и левкоцити, утайка), както и антитела за мононуклеоза. Паралелно - панорамна снимка на зъбите на качествен апарат, с качествено разчитане. После, но скоро - посещение на УНГ звено, където рутинно се занимават с хирургия. И той препоръча Петров от МВР болница или в краен случай - Исул. Според него, на този етап ПЕТ скана е точене на каса и тупане на топка.
                  ПС човекът добави - "Да не се помайва, а първата възможна сутрин в Рамус, зъбна панорама през деня и рано ня другата сутрин- в София. Платен преглед при специалист от болницата, който после ще го изведе на правилната пътека.
                  Последно редактирано от ezhko; 21-10-25, 06:44.

Коментар

Благодаря Доктор Савов, Ежко, Стефане,

Зъбите, и аз почвам да се съмнявам, днес моя човек от сутринта се оплаква от "болки в зъбите" сутринта в 5 часа взел Ибупрофен, днес след като хапнахме на обед пак взе... Питах го кога последно си прави и преглежда зъбите, не си спомня, или го е срам да признае, че май отдавна не е имал възможност да ги подържа.

В Сряда другата седмица има петскан в Бургас, това е планирано.

Ако взема пари сега в Петък ще му пусна една пълна кръвна картина в Понеделник, тъкмо да има резултатите преди пет скана. В Добрич в 1ва градска си има стара и мисля читава лаборатория, мисля да пробваме с нея, че Рамус във Варна има мега лоши отзиви.

За панорамна на зъбите ще трябва да питам, че не знам в Добрич къде е най-удачно в Стоматологията или някъде на друго място, аз идея си нямам.

Според мен и кръвната му захар не е в ред, има специфичната "миризма на диабетик" но това кръвната картина ще покаже.

П.П. Сега видях, то една пълна картина трябва да е под 100 кинта, утре сутрин ако не ми мине котка път ще му вземем кръв и така и така сме там ще опитам и една панорамна на зъбите, ако е до 100тина лева, че преди плащане нещата са на изпарения.

След пет скана другата седмица живот и здраве, ще видя как са нещата и при мен и може би ще опитам да се освободя аз и да го заведа до София, ако успея да уредя час за преглед.

Отново благодаря на всички за помоща!

П.П.

Днес вече няколко дни е с мен момчето почти по цял ден, полека лека се правя на луд и го карам да ми помага с леки неща да върже един два разклонителя, да монтира един два контакта, да настрои лазерния нивелир, дребни неща, после карам го дойде с мен уж да обядвам, да не седя сам, после ей, забравихме кафе да вземем, айде пак едни няколко стотин метра и да му докарам 5-6 000 крачки на ден, че той се беше залежал, отчаял и беше призрак.

Днес изяде почти цяла порция боб яхния, пощеше бобче по бобче но яде, днес за вечеря цяла супичка и половин крем карамел, инак споделяше, че един протеин за закуска и едно кисело мляко за обед, ей това му бил порциона, не знам дали от нямане или просто когато е потънал в отачаяние и обездвижване така се получава.

Днес, няколко пъти се усмихна, дори той една шега пусна вчера сам, и днес слетобед дори бяха му поруменяли бузите, после призна, че и му се е смачкало самочуствието и сега вече е по-добре. Чувам го дори когато ковори по телефона малко по-тонизиран, по-уверен човек звучи, не толкова смачкан както преди седмица.

Аз съм преуморен и забравих да споделя и хубавите новини и промени, което си най-важното в цялата картина до момента.
                    Последно редактирано от BatGeorgeone; 22-10-25, 20:02.
                    Бъдете живи и здрави!

Коментар

Бат Джорджоне,
                      При миризма на диабетик, първата работа във всяко спешно или джи пи е да му премерят кръвната захар. Две минути работа макс! Апаратче с лентички е под 30лв и го има във всяка аптека!!! Да не чака нито минута.

Коментар

Първоначално публикуван от ezhko Преглед на мнение
                        Бат Джорджоне,
                        При миризма на диабетик, първата работа във всяко спешно или джи пи е да му премерят кръвната захар. Две минути работа макс! Апаратче с лентички е под 30лв и го има във всяка аптека!!! Да не чака нито минута.
                        То е така, но има и нещо друго. Георги спомена, че човека не се е хранил нормално и достатъчно доста дълго време. Това оказва голямо влияние на метаболизма, водещо до патологични отклонения главно в храносмилателната система...Та не е чудно дъха на човека да е кофти..

Иначе, ако се наложи дълго лечение, изследвания и т,н, а и принципно, е по-добре да се види човека колко дължи за здравни усигуровки назад във времето, и да се погасят, за да му бъдат възстановени здравноосигурителните права. Така ще може хем и постоянно да следи състоянието си .

Успех и дано се оправи човека.
                        0899 шест5313нула
                        За всекиго по нещо

Коментар

Здравейте,

Днес сутринта пуснахме на моя човек пълни кръвни, обаче без Мононуклеоза/Е-Бар и т.н. защото бяха 63 лева и пробите не се обработват в Добрич а един път седмично и не им се доверих.

Направихме му панорамна снимка на ченето и един от добрите в Стоматологията я разчете и консултира.

За устата, оказа се, че моя човек има само предни зъби, всички са добре, няма проблеми там, обаче има проблеми в две области - ставите на челюста и венци, от там и болката в "зъбите", най-вероятно.

Взех му един душ/бутилка + солите за промиване на нос/гърло, че се уплаших как хърка и едвам диша тази сутрин.

Ще пусна след малко резултатите от кръвните, те потвърждават възпалителен процес в организма, захар, мазнини и повечето чернодробни са добре.

Днес той до към ранен слетобед беше супер зле, крив, унил, силни болки в главата и зъбите, няма сили да ходи, дишаше зле, хъркащо дишане, души го в дробовете, чудя се дали това не е основание за един рентген на бял дроб + консултация/преглед със специалист.

Оставих го да лежи да опита да подремне в колата, поне времето беше чудесно, почивал си, не спал. Нахранихме се, разходихме се на слънце, въпреки, че мънкаше нон стоп, едно кафенце + течеб аналгин и след часа беше пушка.

Кофти се е залежал според мен, отслабнал много, атрофирали мускули, изгубил тонус, за това едва ли не насила го карам да се движи, трудно му е, задъхва се, зор да пие вода, зор да яде и после му става добре, ама като малко дете мъка и увещания, така докато му просветне, и после тръгват нещата, и настроение и сила, и всичко останало.

Следват кръвните + още един документ:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Labs-23rd-Oct-2025.png Прегледи:0 Размер:77.6 КБ ID:7013606

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Документ.png Прегледи:0 Размер:700.0 КБ ID:7013609
                          Последно редактирано от BatGeorgeone; 23-10-25, 20:26.
                          Бъдете живи и здрави!

Коментар

Здравейте,

Още малко напредък по случая.

Днес във Варна му пуснахме на моя човек, две антибиограми - една за носен, и втора за гърлен секрет, до Пон-Вто трябва да излязат резултатите.

Личната Лекарка му пусна направление за тест за Мононуклеоза, Понеделник сутринта по план на 1ва Градска за кръвни изследвания.

Сряда е на пет-скан и след скана съм му казал, живот и здраве да натиснем Личната и УНГ лекаря му, и според антибиограмата да почне едно лечение с АБ + кортикостероиди щото инак не може да спи, на 5-6 часа пие обезболяващи защото супер го боли гърлото, ушите, ченето, мъка, мъка.

Според това, което аз виждам по документи и лични наблюдения, ако овладеем настоящата инфекция и свалим малко отока и му отворим дихателните пътища, ще му се възвърне нормалния живот на момчето и после разбира се трябва да се намери и първопричината за всички тия ядове.

Аз лично се учудвам как не са го натъпкали с АБ през тия последни 2-3 години, като знам, че в ЮК за щяло и не щяло дават АБ, преди години на щерка ми за 6 месеца тя пи 7 пъти АБ, а моя човек го влачат години вече само на Ибупрофен/Парацетамол.

Отново благодаря на всички за съдействието и подкрепата, оценявам го!
                            Бъдете живи и здрави!

Коментар

Тонзилитът може да е за операция. Силно препоръчвам са е в София.
                              Недохранването личи на теста за урина.
                              Крем-супи тиква, леща и т.н. Бульони, ама истински.
                              Как се е докарал дотам?
                              Последно редактирано от ezhko; 24-10-25, 18:41.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 1 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X