Обява

Свий
Няма добавени обяви.

В момента центъра по кръводаряване към ВМА има спешна нужда от кръв. (август 2008)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: В момента центъра по кръводаряване към ВМА има спешна нужда от кръв. (август 2008

Именно в думата "общество" е същността. Нали сме хора, социални създания? Делфините и маймуните всячески си помагат, а ние се оправдаваме с плащане на данъци! Народа е казал - "Това което го няма и Царя не го яде!". Та в тоя аспект колкото и данъци да плаща човек, то данък ЧОВЕЩИНА е и ще си остане доброволен.
    Предвид изложеното от Венци, мисля че може да се правят и ежемесечни акции с цел даряване на кръвна плазма - също необходим продукт за нуждите на хирургията.

Коментар

До: В момента центъра по кръводаряване към ВМА има спешна нужда от кръв. (август 2008

Данъци се плащат на държавата.

А някои неща са дълг към обществото.

Държавата не е обществото. И обратното.

Коментар

Ами да.
        За да бъде достатъчно пълна държавната кръвна банка, трябва обществено съзнание, подкрепено от държявна политика.
        Накога преди.... по татово време, кампаниите ги имаше перманентно.
        Къде доброволно къде задължително-доброволно.

За първи път дадох кръв като ученик. Нямах 18 г. но подправих документите и дадох. Мотива - извиняване на 20 отсъствия и извинителни бележки, до завършването ми когато си пожелая от училищната докторка (А пък хич не ми се влизаше по часовето по Български и литература, да ме извини Симеон). Не боли, напротив - хлапака се чувства герой.
        Следващия път след 6 м. мотива беше по различен - майка ми претърпя тежка черепна операция на която и преляха около 3-4л кръв. Нямаше проблем да осигурят от кръвната банка. Но си дадох сметка. Та тогава дадох не за отсъствия, а за да връщам. Тя още е жива и здрава.

В казармата си беше задължително-доброволно. Който се откаже непоряди събота и неделя, останалите отпуски. Бях първа писта не заради отпуските, а заради "пристрастяването към вампира" (както се изразява Дядо Владо). Акцията е прз 6 месеца. Там малко хора не даваха, всъщност само тези които кръвта им е негодна. Екипите извършващи манипулациите бяха от ВМА (най-, най-) и пунктовете за кръводаряване бяха в казармите естествено.

Студентската кампания си беше чисто доброволна. Дори без много лозунги и соц-пропаганда. Само информационни табла еди кога си еди къде си. И пак имаше доста доброволци.
        "Пристрастяването към вампира" и това че все още не съм изпълнил дана си към майка ми, пак ми забоде иглата към банката.
        Тогава не се чувствах като хлапак герой, а като нормален човек. Преди мен излезе професора давайки за Nти път кръв, който вчера ми писа двойка. И аз вече не го мразех. Нищо че се поздравихме за доброто дело.... той пак ми писа двойка следващия семестър.

И така... този ми дълг към обществото (и към майка ми) приключи със кофа студена вода. Полята от д-р Б.......в, който ми съобщи, че кръвта ми е негодна. Хепатит. Австралийски антиген (или там как се казваше). Заразен без да съм боледувал. Доста пописах къде и кога съм давал кръв след като в досието ми пишеше 6-то кръводаряване. С половин уста ми каза - "в казармата е станала белята".
        В института където за започнах работа, също имаше кампании. Лабораториите идваха на място. И отзивчивоста беше голяма. Естествено шефа на института беше начело - дългогодишен кръводарител. Но аз вече бях пас..... Както и сега.

Много хора оплюваме "онова" време..... ама дали пък в някои отношенеия си нямаше добрите страни.
        Майната му на моя хепатит, евентуално прихванат от нескопосона кампанийна кампания...... Но майка ми е жива без да съм купувал кръв от циганите......
        Последно редактирано от iiiopo; 12-08-08, 23:14.
        О899 2б2 1З2

Коментар

Кръводаряването е личен акт. Всеки може да реши сам.
          Както е казано простичко в Евангелието - "отдайте Кесаревото кесарю, божието-богу". Данъците и другите товари, са задължения материални, те ни съпътстват навсякъде.
          Кръводаряването е нещо много различно. Извън материално измеримия свят. Потребност на душата.
          Както благотворителността е - който дава получава стократно повече - сила, увереност, спокойствие, полет.
          Когато даваме кръв за близък човек, за някой в нужда, това е помощ. Когато даряваме за непознати, това е благо.

Толкова злини причиняваме волно или неволно на хората около себе си, на природата, на земята.
          А дарявайки от кръвта си, ставаме по-добри. Както и всички, давайки нещо от себе си, без да очакват награда и почести.
          Show must go on!
          LZ1VES

Коментар

Мен не ми дават да давам, много съм бил хилав, или кльощав или нещо такова, нямал съм бил кръв достатачно, това може ли да е истина? Вярно като са ме точили/май само веднъж/ щях да се гътна, ако и да имаше аеро шоколадче. Някой знае ли какви с аусловията за да се дава кръв, може би вече да мога. А по колко се взима. Срамна история, но сигурно ако много опре ножа до кокала мога и аз да дам, а?

Коментар

Можеш да дадеш по-малко - 250мл. щом 450мл ти идва нагоре. Щом имаш желание - пробвай без да се насилваш на максималното количество.

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
                ... Някой знае ли какви с аусловията за да се дава кръв, може би вече да мога. А по колко се взима. ...
                450 мл. се взима. А условието, освен да си здрав е да си над 50 кг.

П.с. Аз липсвах 2 седмици и съм изтървал. Ако има нова група съм на линия, разбира се!
                Technical Rescue Direct - life lies in courage
                http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
                  Мен не ми дават да давам, много съм бил хилав, или кльощав или нещо такова, нямал съм бил кръв достатачно, това може ли да е истина? Вярно като са ме точили/май само веднъж/ щях да се гътна, ако и да имаше аеро шоколадче. Някой знае ли какви с аусловията за да се дава кръв, може би вече да мога. А по колко се взима. Срамна история, но сигурно ако много опре ножа до кокала мога и аз да дам, а?
                  Питай на място!
                  Доктора знае.
                  0+

Коментар

Колеги, според мен много малко хора бяхме на последната кръводарителна акция. Над 7000 активни потребители, а само 20 човека бяха да дадат кръв....

Чудно ми е защо? Ако може да помогнем с организацията или с нещо друго, кажете!
                    Show must go on!
                    LZ1VES

Коментар

Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
                      Колеги, според мен много малко хора бяхме на последната кръводарителна акция. Над 7000 активни потребители, а само 20 човека бяха да дадат кръв....

Чудно ми е защо? Ако може да помогнем с организацията или с нещо друго, кажете!

Измина достатъчно време от последното ми кръводаряване (за познат)
                      и съм готов да се включа при следваща акция, само ако може да се определи дата.

П.П
                      7000 хиляди активни потребители!!
                      Няма по-голяма благотворителност от това да дариш кръв (според мен) а и медицински е доказано, че е полезно, но
                      това е въпрос на личен избор и го решава всеки персонално.
                      Не съществува ли вариант да се насрочи един ден (дата) от месеца, в който да се прави дарение?
                      1..3...15 души, колкото са се събрали толкова,
                      или е прекалено "тоталитарно" - незнам
                      LZ1HRD

Коментар

Даже няма нужда да определяме ден или дата... Просто който желае да иде в центъра по трансфузивна хематология към ВМА и да каже че е от OFFRoad-Bulgaria.com... Хората там всичко си знаят...
                        VPetrov.photography

Коментар

Здравейте! Открих ви, търсейки повече информация по темата "Кръводаряване" в мрежата. Реших, че хора като вас трябва да знят, че реално помагат на реални личности. Един, от тези, за когото сте дарили кръв през месец Август е и един от моите синове, който както още 250 други деца, тинейджери и млади хора в България живее с нуждата от редовно кръвопреливане, за да продължи напред.
                          Затова "кръводаряването" е тема на живота ми. Живея в Стара Загора, но синът ми се кръвопрелива в София. През месец Юли и Август в Стара Загора бяха нужни кръводарители за всеки един пациент със заболяването Таласемия майор. За някои семсйтва това ознааваше плащане на пари на хората, седящи пред кръвния център...За други търсене сред много хора на редки кръвни групи като 0 - и А-...
                          Затова на всеки един дарител: БЛАГОДАРЯ! http://www.youtube.com/watch?v=D2ZSm4IWfgg
                          моята кръвна група е А +
                          Кръвта е единствения свързващ човешките същества елемент. Бъдете кръводарител! Дарявайте редовно кръв!
                          [url]http://ca.youtube.com/watch?v=J_WMn62fX9E[/url]

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X