Обява

Свий
Няма добавени обяви.

В момента центъра по кръводаряване към ВМА има спешна нужда от кръв. (август 2008)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: В момента центъра по кръводаряване към ВМА има спешна нужда от кръв. (август 2008

И аз ще дойда. Нали там до гарата е вече центъра по кръводаряване?
    Питам защото последните 12 години давам кръв само на място в бачкането.....ама нали напуснах....

Опс! Разбрах - ВМА, там съм.

Коментар

До: В момента центъра по кръводаряване към ВМА има спешна нужда от кръв. (август 2008

За тези които не знаят:
      След като ти вземат кръв, течността се премества в съседната стая, където има една приятна г-жа със зелена шапка на главата. Тя я слага в една центрофуга. При центрофугирането кръвта се разделя на еритроцитна маса (което е тъмночеревено) и плазма (с жълтеникав цят - може да се сетите на какво прилича ). И двете се използват за лечение.
      Георги Гатев

Коментар

Първоначално публикуван от trimata Преглед на мнение
        За тези които не знаят:
        След като ти вземат кръв, течността се премества в съседната стая, където има една приятна г-жа със зелена шапка на главата. Тя я слага в една центрофуга. При центрофугирането кръвта се разделя на еритроцитна маса (което е тъмночеревено) и плазма (с жълтеникав цят - може да се сетите на какво прилича ). И двете се използват за лечение.
        Това не винаги се прави. За различни цели е необходима различна съставка или пък пълноценна кръв.

На мен пък ми се е случвало да дарявам само тромбоцити. Става така:
        Свързва се една малко по-сложна система, взема се 450г кръв, центрофугира се, отлива се бистрата част в друг сак, който веднага го закачат на болния пациент, а на мен в това време ми вливат бавно физиологичен разтвор. После ми вливат обратно червената част, леко разредена с физиологичен разтвор. После пак вземат 450 грама кръв и повтарят упражнението. Голяма досада. Хубавото е, че тромбоцитен препарат може да се дава през 3 дни, а въпреки това дават 2 дни отпуска. Общо взето, може да не се ходи на работа седмица-две (ако те пускат, де).

Коментар

Първоначално публикуван от trimata Преглед на мнение
          За тези които не знаят:
          За тези, които не знаят:
          Георги /trimata/ освен че даде кръв заедно с нас, на другия ден заведе още три жени да дарят кръв.
          В крайна сметка две са дали.
          Браво, Георги!
          Браво и на твоите познати!

Коментар

Е ника му е "тримата" все пак... Може ли тримата да дадат само един път кръв...
            VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
              Е ника му е "тримата" все пак... Може ли тримата да дадат само един път кръв...
              А представи си ако всичко прави като за трима?
              Ядене, пиене и ... тези три неща.

Коментар

Първоначално публикуван от rumbata Преглед на мнение
                За тези, които не знаят:
                Георги /trimata/ освен че даде кръв заедно с нас, на другия ден заведе още три жени да дарят кръв.
                В крайна сметка две са дали.
                Браво, Георги!
                Браво и на твоите познати!
                Въй Нямаше нужда да споделяш с всички . Аз не очаквах, че ще успея да навия госпожиците да дадат.

Първоначално публикуван от rumbata Преглед на мнение
                А представи си ако всичко прави като за трима?
                Ядене, пиене и ... тези три неща.
                Явно успях да оправдая ник-а този път . За кръводярването става въпрос. За третото нещо не искаш да разбираш .

Ще чакаме резултатите
                Георги Гатев

Коментар

В крайна сметка знаем ли колко общо сме дали ктъв?

Коментар

Уважаеми колеги, много ви моля всеки от вас който е дал кръв за втори път + trimata да ми изпрати ЛС с точното изписване на името си на латиница както е по паспорт... И ви моля да стане по-бързо...
                    VPetrov.photography

Коментар

Последният път като давах кръв ( преди две години ) станах и....се наложи да седна. От тогава не бях ходил.
                      Сега обаче викам хайде, хората имат нужда, а и реших да си направя "селф тест". Пак да е следобед, пак да е жега, пак да е в Центъра по вампирология срещу централна гара, пък да видим ще устискам ли?
                      Отивам, отвън тумба вмирисани цигани с блясък в очите "Бате, искаш ли кръв...." подминавам-не съм кръвосмучещ. Вътре тихо, празно и прохладно като в "мавзолея" едно време. Охраната ми обяснява в кой кабинет да влезна. Чукам, влизам, а отвътре очилат вампир се разкрещява че има ред и да чакам (не че имаше опашка). Заставам чинно пред вратата след минута тя се появява, и пита какъв е проблема. Обяснявам че съм за кръв ( все едно че там правят милион неща ) дава ми някаква бланка да попълня. Междувременно ми иска и личната карта, проверява че скоро не съм давал, а предният път съм бил годен и се разкрещява отново "А тук това поле защо не сте го попълнили ( полето е когато даваш кръв за някой-пишат се имена, къде и от какво ще го оперират и т.н.) за кой давате, за нас ли !? "За вас!" отговарям. Вампира пропусна в първата секунда отговора ми, но явно ехото стигна до съзнанието му, премига към мен през очилата и изчезна в миг (сигурно приличам на дървен кръст или цял вагон с чесън ) и на негово място се появи една очилата посмачкана от живота, леко нервна и базкрайно любезна докторка. "Седни моето момче.... ето кафенце..... така трябва преди кръводаряване, пък и жега е.....И пак се разкрещя:Петрова, Димитрова имаме доброволец......
                      Всичкото това щеше да е много смешно, ако не беше тъжно.
                      Докато ме точиха си поговорихме ( въпреки че като обикновенни служители не смееха да отговарят на директните ми въпроси) и разбрах че и там има недостиг на кръв и виждат доброволец на високосна при пълнолуние. Отделно от това ВМА (вампирско медицинска академия ),а и други болници май са на собствено кръвосмучене.
                      Бате Венци, ако не те затруднява питай твоя приятел от ВМА, как така сме с една Здравна каса, един НОИ, те са национален център по хематология и трансфузиология, а всъщност някои са "у лево". Б`аси държавата
                      P.S. Ако не ти се пише може и на по кафе. При мен, при теб, без значение. И само ако не те затруднява разбира се!
                      Последно редактирано от дядо владо; 12-08-08, 18:12.
                      0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
                        Последният път като давах кръв ( преди две години ) станах и....се наложи да седна. От тогава не бях ходил.
                        Сега обаче викам хайде, хората имат нужда, а и реших да си направя "селф тест". Пак да е следобед, пак да е жега, пак да е в Центъра по вампирология срещу централна гара, пък да видим ще устискам ли?
                        Отивам, отвън тумба вмирисани цигани с блясък в очите "Бате, искаш ли кръв...." подминавам-не съм кръвосмучещ. Вътре тихо, празно и прохладно като в "мавзолея" едно време. Охраната ми обяснява в кой кабинет да влезна. Чукам, влизам, а отвътре очилат вампир се разкрещява че има ред и да чакам (не че имаше опашка). Заставам чинно пред вратата след минута тя се появява, и пита какъв е проблема. Обяснявам че съм за кръв ( все едно че там правят милион неща ) дава ми някаква бланка да попълня. Междувременно ми иска и личната карта, проверява че скоро не съм давал, а предният път съм бил годен и се разкрещява отново "А тук това поле защо не сте го попълнили ( полето е когато даваш кръв за някой-пишат се имена, къде и от какво ще го оперират и т.н.) за кой давате, за нас ли !? "За вас!" отговарям. Вампира пропусна в първата секунда отговора ми, но явно ехото стигна до съзнанието му, премига към мен през очилата и изчезна в миг (сигурно приличам на дървен кръст или цял вагон с чесън ) и на негово място се появи една очилата посмачкана от живота, леко нервна и базкрайно любезна докторка. "Седни моето момче.... ето кафенце..... така трябва преди кръводаряване, пък и жега е.....И пак се разкрещя:Петрова, Димитрова имаме доброволец......
                        Всичкото това щеше да е много смешно, ако не беше тъжно.
                        Докато ме точиха си поговорихме ( въпреки че като обикновенни служители не смееха да отговарят на директните ми въпроси) и разбрах че и там има недостиг на кръв и виждат доброволец на високосна при пълнолуние. Отделно от това ВМА (вампирско медицинска академия ),а и други болници май са на собствено кръвосмучене.
                        Бате Венци, ако не те затруднява питай твоя приятел от ВМА, как така сме с една Здравна каса, един НОИ, те са национален център по хематология и трансфузиология, а всъщност някои са "у лево". Б`аси държавата
                        P.S. Ако не ти се пише може и на по кафе. При мен, при теб, без значение. И само ако не те затруднява разбира се!
                        Дядо владо, направо У`тепа змея в пещерата
                        LZ1HKW
                        Реглаж на преден и заден мост
                        My Jeep is not an SUV ..... your SUV is not a Jeep

Коментар

Стига бе, там (до гарата) с мен са много добрички. Ходил съм и за болен, и само защото ми е докривял денят, общо 7-8 пъти. Няма крясъци, няма зор, благодарят ми на тръгване и така. И вафли дават. И едно сакче веднъж.

Нещо си им уцелил крив ден. Или ти си бил много крив на отиване.

Коментар

Нямам представа уважаеми колега защо е било такова отношението към вас. Аз в националният център който е в близост до централна гара познавам доктори и ви уверявам че са и прекрасни професионалисти и още повече приятни люде. Но явно има и други. Няма значение, важното е това което сте направили, което е достойно за уважение... Нали знаете, важно е човек да постъпва тъй както намира за правилно... а как постъпват другите това си е тяхна работа...

Ние (имам в предвид целият портал) ще е трудно да решим проблемите на държавата нито пък това ни е задача. Но можем и сме длъжни да се опитаме да помогнем където е възможно. Поради други контакти се получи тъй че установихме прекрасни отношения с ръководството на центъра по трансфузивна хематология към ВМА. И д-р Попов е прекрасен професионалист който определено милее за професията си и ВМА като цяло като че ли е една от най-добре, ако ли не и най-добре управляваната болница в държавата ни. Това е допълнителен повод като виждаме че някой се грижи и труди да подреди добре нещата, ние пък допълнително да му помогнем. Да не говорим че повечето тук сме били войници и някак си там сме по на място... Сключили сме устно споразумение че винаги когато имат належаща нужда ще се обръщат към нас... А оттук съм сигурен че винаги ще се намират достатъчно хора които да помогнат. За разговора на кафе можете да разчитате, всъщност ще организираме една среща на кръводарителите точно на по кафе и вие точно в качеството си на такъв сте добре дошъл...
                            VPetrov.photography

Коментар

За персонала на НЦ по кръвопреливане като професионалисти всъщност не съм дал оценка ( а тя е 6 от това което видях ), а като реакции на хора в "момента" - вече съм писал в една друга тема за възприемането на света и натрупаната умора, за това ми беше смешно. Не че те или аз бяхме "криви"
                              Поста ми имаше една цел - да покаже че ако ВМА закъса за кръв, вероятно трябва да дадем директо там за да сме оперативно полезни в реално време.
                              И един въпрос - защо така се е случило че ужким единната здравна система е оставила едно звено "на сухо"
                              Явно че цветния разказ как съм стигнал до горните две ги е позамъглил, ама ако ги бях написал като сега - телеграфно щеше да има въпрос "защо".
                              Сега трябва да възстановя кръвозагубата, така че НАЗДРАВЕ!
                              0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Проблем с кръводаряването и въобще наличието на достатъчно кръвни продукти има и тепърва ще се задълбочава. Преди време имаше цели "групи" хора които даваха редовно по разни причини... Сега ги няма, малцина са тези които биха се сетили за подобно нещо в нашето забързано ежедневие а и не са малко хората които смятат че това не е техен проблем. Преди няколко дни един познат доктор ми разправяше какъв скандал е вдигнал синът на възрастна жена която е вкарана за операция и понеже няма кръв са поискали неин роднина да дари... Та той е отказал категорично и е заявил че откъде ще намират кръв за операцията на майка му си е тяхна работа... Сигурно е прав от негова гледна точка, не знам... вероятно си е платил данъците и е направил каквото е необходимо за обществото... не знам... Но ако в едно общество всички почнат да си правят сметката взел дал и не останат онези човеци които са готови да помогнат ей тъй, само за идеята, без нито да са длъжни нито да им трябва, ще е много инфантилно нали...?

Моля всички които са участвали в акцията по кръводаряване да ми помогнат като ми изпратят по едно ЛС с трите си имена... Който няма право на ЛС ми пуска е-поща и веднага ще получи пълни права...
                                VPetrov.photography

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X