Сава струва ми се, че ще се вкараш в голямо приключение. Проектирането на една пружина е много по-сложно от правенето. Сергей Гири който кара Toyota 80 и е втори в Руската трофи-рейд класация има годишен бюджет от над 1 000 000 евро. И му трябваха две години, за да успее да направи пружини с параметри, каквито го удовлетворяват. При положение, че със завода и производството няма никакъв проблем. И сега заявява, че най-големия секрет на неговия автомобил са пружините... А имай в предвид, че освен параметрите на пружината основен елемент за нейното държане на пътя е съставът на метала. Пружини с еднакви характеристики дават абсолютно различно поведение на пътя: справка - Митко, Геро, Братя Флекс...
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Пружини (тунинг)
Свий
X
-
) Металът все едно автоматично влиза в останалото.
Всички такива проектирания са итерационни. Първо определяш колко тежко нещо ще носи, колко често ще се свива и с какво скорост. Това казва колко енергия ще и вкарваш на всеки цикъл и с каква честота ще работи. От тия изисквания се определят исканите якостни свойства. Те задават пък минимално допустимите дебелини на тела и максималната дължина на пружината. После върху тях налагаш твоите си геометрични изисквания. След това се връщаш на енергетиката, променяш нещо, от там се променят якостните свойства, ... Така много пъти и в крайна сметка стигаш до единственото което ти върши работа, което е направено и от една от няколкото или изобщо единствената марка стомана която изобщо може това. Изборът на материал е само един от етапите на проектирането.
Тоя калкулатор си върви с гамата пружини на оная фирма, и е верен само за тях разбира се. Там зад кадър вървят всички свързани параметри. А дали това е оптимално за някоя конкретна кола е съвсем отделен въпрос. Възможно е да се случи, възможно е не ... Такъв подход за мене е точно като сергиите с очила - общо взето глупост, освен простащина. Работата е стигнала до там, че малоумниците вече и не са чували за диоптри, очилата вече са "№ хх". Също като голфаджийчетата, за които колите нямат други параметри освен конските сили. Но една идея по-добре от "искам свещи за кола!".
"Как каква е, бяла е!"
Коментар
-
Е Стефане недей така. RaceRunner е изключително реномирана фирма и там умеят да правят изключителни неща. Всички по-сериозни състезателни екипи задължително си поръчват пружини по техни изисквания и това е единственият верен път. Аз написах по-горе че е трудно не за друго а защото подбора на подобно окачване иска огромен бюджет. А иначе стискаме палци на go go go, все пак никой не е казал че няма да уцели от първия път
но пък ако успее ще е по-добре да играе на тото отколкото да си пилее таланта в офроуда
Коментар
-
да не се бъркам в чуждите проблеми, но точните пружини за какво - кроулинг, траял, скоростно трасе или за "червен джип"
помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117
Коментар
-
претеглих колата, посмятах малко с калкулатора и без него, говорих с продавачите и поръчах
ако оцеля от първия път ще пусна фиш задължително
ако стане грешка поне ще има база, от която да започнат нови изчисления. принципно има вариант да върнем грешната пружина и да ни пратят друга, но за сега се опитвам да не мисля за този вариант.
ако идеята е да се правят пружини то тогава наистина е много ложно и вероятно малцина в света го могат, на това хоро небих се хванал. тук случая е, че имаме каталог с пружини, които си вървят със съответните амортисьори и въпросния калкулатор, с който се определя правилната пружина. това е начина, по който работят дилърите на racerunner по света и явно е добра схема, защото те се броят за лидери
drive alive
Коментар
-
Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/да не се бъркам в чуждите проблеми, но точните пружини за какво - кроулинг, траял, скоростно трасе или за "червен джип"
Ей, как обиди Вранглера на goldy!
Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.
Коментар
-
защо на Голди?Първоначално публикуван от quadraЕй, как обиди Вранглера на goldy!
нали за Вранглера на го го го става въпрос?
мисълта ми е, че въпросния руски състезател си е подготвил колата за определен тип състезания, а у нас всяко състезание е уникално
т.е. с един комплект пружини няма да се "свърши работа"
помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117
Коментар
-
за мойта кола аз затова още на съм пуснал тема.
изобщо не ми хареса как се държи задницата на колата при по - бързо каране, след 4- 5 км задните амортисьори кипват и става интересно, а пружините не са достатъчно твърди.
това не ме очудва защото аз возя отзад две резервни гуми, хай лифт, котва, текаелаж и инструменти, които общо са около 150 - 200 кг, към това се прибавя и по тежкия заден мост, който сложих преди време. като цяло задницата на колата е с 50 кг по - тежка от предницата, а цялата и маса напълно заредена и с водача е 2031 кг при фабрично бруто тегло с пълен товар 2150 кг. по тази сметка излиза, че колата непрекъснато се движи с 90% от пълния си товар и развесовка 49/51% при фабрично 60/40, което налага промени.drive alive
Коментар
-
Че аз не съм виждал каталога на фирмата, де да знам по какво е подредена гамата
Повечето идиоти търгуват с моливи за втори А и тетрадки за трети Б клас, отде да знам тия какви са и какво са. Щом обаче са смислени а не идиоти, нямам против да разгледам книжката, що не?
Мда. Значи трябва да одървиш пружините много. 140 градуса в амовете е нормално. Да кипят не е, значи сега се возиш практически само на тях. Обаче такава промяна на развесовката не ми се струва достатъчна за толкова дебел проблем. Като че си.
Хм. Като стоят на земята колко са дълги, като са на колата колко?
Коментар
-
Чета и се чудя за какво са ви тези сметки.Да предположим че ги направите перфектно(което за един автомобилен инжинер не е голяма философия, а даже и за среден специалист)Има ръководство "курсово проектиране на автомобили,тракори и кари",във всяка тех.книжарница ще се намери нещо такова Проблема е друг-кой ще ти ги изработи?,каква ще е цената на такова дребно серйно или единично производство?.
Какво се прави на практика:1. наистина се смята ,но сметките са за ориентиране,2.правят се еластични елементи(в случея пружини)поне десетина компиекта, 3.започва експерементирането.За съжаление пружините не са СТАНДАРТИЗИРАН елемен,та като си направиш няколко сметки и да кажеш: е това ми трябва.
Затова и фирмите които произвеждат окачване за автомобили ги предлага на такава висока цена.Релно погледнато цената на една пружина(материал,направа.боя, опаковка)не е кой знае колко,но докато се стигне до този продукт,който да задоволи конкретните изисквания е положен доста труд.
Коментар
-
))))))))))) Завиждам ти, като по-млад и аз бях стигнал до там
Стандартизирани са. Заводите произвеждат каквото произвеждат, когато се проектира нов автомобил се избира от таблиците, а някои вървят със звездичка. Демек да се избягват при новоразработвани системи.
Ако ставаше с избор от десет грешки, проектирането на всъщност нова кола нямаше да струва милиард евро и десет години. Толкова излиза следващата крачка, от съвременното положение на нещата. А курсовото проектиране си е курсово проектиране, това са учебни задачи. Иначе казано - вчерашният ден ...
Коментар
-
колега аз по - нагоре писах, че това е серийно производстро. пружините се продават по каталог в комплект с амортисьори
в момента колата отзад е с 2'' дебели и 10'' ход амортисьори фокс с изнесен резервоар, по - добро от това има но разликата е много малка.
отпред колата е с коиловери кинг с 8'' ход и предницата не усеща неравностите, а отзад са едни ужасни удари на тампоните, все едно колата се разпада.
поръчах за отзад коиловери 2.5'' дебели и с 8'' ход, с изнесен резервоар и пружина с 250 lb/in твърдост. отделно от това 4 бр въздушни бъмп стопове, за отпред и отзад. те са задължителни за коиловерите, понеже трябва да има нещо, което да ги спира преди края на хода им и в двете посоки
интересното ще е след около месец, когато дойдат. с братя флекс съм се разбрал да ги монтират, но борбата ще е сериозна.drive alive
Коментар
-
Стефане, не искам да споря,виждам че за всяка тема имаш време и мнение.Ще ти дам един анонс:J.Reimpell,това е наш съвременник,автомобилен инженер, който цял живот се занимава с окачването на автомобилите и има доста публикации. Голяма част от тях са преведени на руски.
Да ти кажа честно проектирал съм пружина (не за окачване) и с чертежа в завода да се произвежда.(с.Крън)Дали работи този цех,не знам от тогава са минали повече от 15г.
Коментар
-
250 lb/in това можеш ли да го преведеш в килограми да сметна нещо. ние също работим по въпроса с пружините, най-важно е колко кг/см другото е лесно , най -трудно е да сметнеш колкотвърди да станат щото или нема да можеш да караш по неравности бързо или много ще се клати, това мисла че става с мнооого експерименти от един и същ човек на една и съща кола
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар