Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лебедчето се окоти

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Лебедчето се окоти

Колеги, преливаме от пусто в празно, нямаше повече да спамя щото благодарение на вас намерих каквото търсих - инфо и съвети.
    Но някак отвътре ме дърпа това, че не съм бил ясен и затова - недоразбран, затова си позволявам за последен път да досаждам тук.
    Нека кажем, дзипката е легнала по коремче и имаме лебедка. И дърво. Силата която е необходима за да се измъкнем е Fl и нека е равна на 1300 кг - просто за пример, да не издребняваме в нютони. Това е схема едно - както знаете винч, лебедка, скрипец, макара са общо взето едно и също, не ми се разлага на двоици и моменти, просто не ми се чертае сега.
    Ако имаме допълнителен блок - схема 2, необходимата сила за измъкване си остава същата - 1300 кила, но усилието в лебедката и напрежението на въжето намаляват наполовина /на схемата е 50N при Fl=100n/, за сметка на линейното преместване, което също намаля на половина.

Както казах, пиша единствено и само за да бъда достатъчно ясен, не за да доказвам нещо някому. Зад гърба ми са 14 години работа по кораби, така че няма какво да убеждавам себе си, убедил съм се на практика хилядократно. Междувпрочем, думата "лебедка" идва точно от флота заедно с още много други русизми в моряшкия жаргон.
    Харесвам хората с претенции. В повечето случаи са ужасно забавни.

www.facebook.com/BgOffroadPhotographer

Коментар

Пак малко спам .
      Усилието на лебедката верно намалява , но напрежението на въжето не .
      Въжето си остава проблем , дори и да използваш макари към лебедката .
      TLC: LJ70 2LT ; FJ80 3FE

Коментар

Ей изядохте го човека. По-добре лоша лебетка, отколкото никаква.....Някога(1997г) докато имах "трупър" съм го копал в кал, пясък и сняг, и ме е вадил и "голф 1.1", и жена ми, и всякакви странни приспособления на вид нямащи шанс да извадят джипа Вярно е, че е добре на муцуната ти да виси лебетка12000lb...ама не винаги е възможно, а понякога лек тласък помага особенно ако не се вреш зорлем в дълбоката кал, а си случайно закъсал....другото е опит и да му пожелаем много пари, за да си вземе по-голяма лебетка .
        0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Първоначално публикуван от didooo Преглед на мнение
          Пак малко спам .
          Усилието на лебедката верно намалява , но напрежението на въжето не .
          Въжето си остава проблем , дори и да използваш макари към лебедката .
          Ами не. Усилието се разпределя между двете въжета. За по-ясно - между двете парчета въже.
          Казано иначе, как теглителната сила намалява наполовина, а усилието върху въжето остава същото? Може би перпетум не'къв...?
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Разпределя се, да. Но возилото е хванато към блока с едно единствено въже. С толкова би било хванато към проста кука, закачена с прост колан за същото дърво. Е, та участъка, който е хванат за куката или участъка, който е върху ролката на блока трябва да са в състояние да поемат цялото усилие, понеже са натоварени с цялото усилие. Ако са сложени 2 блока, товара върху участъците върху ролките става двойно по-малък, а товара върху всичкото останало въже - тройно по-малък, и така нататък.

Иначе казано без блок, въжето е хванато за джипката в една точка, и за дървото в една точка. С един блок е хванато към джипа в в 2 точки, но за дървото продължава да е хванато в една точка. С два блока - за джипа в 2 точки и за дървото в 2 точки. С 3 блока - за джипа в 3 точки, но за дървото отново само в 2 точки, и т.н.

Та, щом с един блок продължаваме да имаме захващане в само една точка към дървото, тая една точка е натоварена с всичкото усилие. Понеже е ролка, върху която има едно единствено въже, то това единствено въже трябва да е в състояние да поеме цялото напрежение, на което е подложена тая точка.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Я и аз да си го кажа това дето ме мъчи. Нещо ме обърквате. Много ви засукани теориите и аз като прост ветроходец нещо не мога да разбера.

Имам лебедка и един блок. Оставям блока на мира и хващам куката на лебедката за дърво. Тегля един тон. Опън на лебедката ми е 1 тон, опън на въжето ми е тон, опън приложен върху дървото пак един тон.

Не ми стига тон, трябва ми повече. куката на въжето закачена на бронята /или там където ги закачатe/, въжето минава през блок закачен на дърво и се връща в лебедката. Натоварване по дължина на въжето 500 кила, натоварване на куката 500 кила, натоварване на лебедката 500 кила, натоварване на закрепването на блока към дървото 1 тон.

Хaйде сега, ако бъркам някъде, да ми кажете къде.
              Та с 2 думи- ако не ви стига сила на лебедката или здравина на въже, дръжте си двата края на въжето закачени на колата /единия край е лебедката, другия куката/ и закрепете блока така, че да държи двоен товар на силата приложена от лебедката.
              Последно редактирано от NIKSD; 28-05-10, 09:32.
              https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

От: До: Лебедчето се окоти

Тъй де, аз какво съм написал - с макара, а не с макари. Четенето е по-важно от писането.
                Първоначално публикуван от Calico Преглед на мнение
                Колега, е те това е оксиморон.
                Точно така, прав си, увеличава теглителната сила и то - двойно.
                Или погледнато от другата страна - при същия товар, изискваната теглителна сила става двойно по-малка, респективно - напрежението на въжето. Елементарна механика...или семантика.

[ATTACH=CONFIG]209647[/ATTACH]

Виж разликата между едно и две.
                подаръци за мъже от FACOM
                промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X