Ако толкова тежи джипа, тази лебедка ще го изстреля като тапа от шампанско...
Освен ако не зарови нос от теглото на лебедката като мравояд...
а ти колко мислиш, че тежи? Галопера е 2090кг заедно мене /75кг - нещо съм заслабнал /
някой се хвалеше, че си е взел лебедка 12000 за УАЗа... от много глава не боли!
Нямам голям практически опит с лебедките, но си мисля че това сътношение от 1,5 което се препоръчва в теглото на лебедката и автомобила е много резонно..
Ако джипа ти е блокиран до такава степен, ча да не може да го изтегли лебедка с 1,5 по-мощна от теглото, значи преди това трябва да го поосвободиш..
Ако 12000 дръпне заклещена между камъни Нива с нейното тегло ще я извади на парчета...
Нямам голям практически опит с лебедките, но си мисля че това сътношение от 1,5 което се препоръчва в теглото на лебедката и автомобила е много резонно..
Ако джипа ти е блокиран до такава степен, ча да не може да го изтегли лебедка с 1,5 по-мощна от теглото, значи преди това трябва да го поосвободиш..
Ако 12000 дръпне заклещена между камъни Нива с нейното тегло ще я извади на парчета...
а пък ако дръпне някой "кросак" 125сс
Писах за УАЗ с 12000, а не за Нива... казват, че имало известна разлика
голямата лебедка в най-лошия случай ще ти скапе акумулатора, а малката ще се прегрее... Кое е по-скъпо: акумулатора или лебедката?
Наскоро имах (НЕ)Удоволствието да видя "малка" (за автомобила) лебедка, Зверски използвана (миналото време е МНОГО Важно в случая) - Миришеше от далеч (след няколко дни престой на открито и със сигурност не ще заработи отново
Така че Volk от много глава не боли (ако не е бой де) - по-голямата лебедка ти дава възможност да се измъкнеш при по-тежки обстоятелства (а те винаги са такива като ти трябва лебедка). Брой освен теглото на "джипа" и теглото на калта която се опитва да изрови (когато е затънал) а то може да е по-голямо от теглото на колата
Аз съм с 9500либри ~4500кг, а колата (УАЗ - Хънтър) е ~1700кг. до сега ме вади добре*
*(когато работи - имаше някакви фабрични проблеми който (реклама) Перфектният сервиз отстрани (надявам се да няма още)
Брой освен теглото на "джипа" и теглото на калта която се опитва да изрови (когато е затънал) а то може да е по-голямо от теглото на колата
Защо броиш теглото на джипа?
Доколкото знам си технически човек и знаеш, че в случая силите се разлагат и силата на тежестта не е в една ос със силата на опън от лебедката и не може да се яви нейна реакция...
Това, че се използва при подбор на лебедка теглото на джипа е опростяване на сметката за да може всеки да си я направи...
Теглото по посока е вертикална сила, лебедката хоризонтална..
Когато джипа е под наклон тази вертикална сила се разлага на две, като при 45 градуса /таван за джип / се явява половината от теглото!
Т.е. при теглене на джип тежък 2 тона по баир с 45 градуса наклон, той има обратна сила - 1 тон + загубите от триене + съпротивлението на обкръжаващата среда..
тия разлагания на силите са за идеално гладка и твърда повърхност! Ходил ли си /пак се връщаме на аналогията с ботушите/ в дълбока кал/тиня? Ботуша тежи 300-400гр, обаче силата която прилагаш за да си вдигнеш крака е такава, че се оляляваш и на 10-тата крачка си "гроги"...
Като ти се "залепне" ЛР-чето някоя такава кал, тогава разлагай силите и смятай
На "идеално гладка и твърда повърхност" лебедката не се ползва
LJ73 !!!
Volk, Живота е по-сложен от урока по физика за 7-ми клас
А "миришещата" лебедка не беше китаиска - те законите на физиката си важат и в Щатите че и по-нататък
Ти сам ще си решиш каква лебедка искаш (и можеш да си позволиш) тук просто си "чешем езиците" "на ползу роду" та дано стават по-малко грешки
Успех при избора
Коментар