Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Допълнителни уреди по таблото:Има ли смисъл?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Допълнителни уреди по таблото:Има ли смисъл?

Имаш ли снимка и размери на манометъра от ЮМЗ?

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
      Изключително оскъдни са ми познанията по авто електрика, но в едно мнооого старо френско рали списание твърдяха че амперметъра е незаменим уред. Но обясняваха че има адски пипкав монтаж, трябвало да се върже към всеки консуматор в колата ако искаш да показва полезна информация.

А за температурата на маслото съм твърдо за, покзва не само кога двигателят истински е влезнал в работна температура, но и по него можеш да прецениш кога маслото е почнало да се скапва.
      Проблема е решим лесно. Всички консуматори гепят ток от акумулатора, който се зарежда от алтернатора. Слага се шунт, да речем 500А, или някакъв близък до максималната възможна консумация. Към него връзваш квото трябва, и си имаш амперметър.
      Волтметър си имам, ама се замислям да си сложа такова, предвид монтажа на лебедка.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Мда, уреди си трябват определено. За мен обаче е по-интересен въпросът със стрелка ли да са или с цифрова индикация.
        Любопитно е, че при самолетите навсякъде навлязоха дисплеи, но на тях продължават да изобразяват кръгли скали със "стрелка".

Коментар

Това със стрелките мисля, че е свързано отново с особеностите на човешкото възпрятие. По-лесно е да следиш за посоката в която се отклонява, отколкото бързо "джуркащи" се цифри.

Коментар

Първоначално публикуван от Lazar Преглед на мнение
            Това със стрелките мисля, че е свързано отново с особеностите на човешкото възпрятие. По-лесно е да следиш за посоката в която се отклонява, отколкото бързо "джуркащи" се цифри.
            Да, при голяма динамика, на цифров уред няма да видиш нищо. А доста са популярни и такива с цифри, плюс разграфено барче отдолу.

Примерно за термометър е по-удобно цифров, а за оборотомер и скоростомер - със стрелка. На новите коли всичко се мери цифрово, а стрелковите уреди се управляват от компютъра, примерно.

То е малко и въпрос на вкус все пак. Няма пълна угодия.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

А ако търсиш да достигнеш определена стойност, а не следиш самата промяна, тогава май е по-добре с един поглед да виждаш числото и веднага правиш корекция нагоре/надолу

Коментар

Не знам, но преди години, когато започнаха да се появят цифровите мултицети, видях голям зор докато им свикна. Винаги ползвах и стрелковия за сравнение.

Коментар

Първоначално публикуван от Lazar Преглед на мнение
                  Не знам, но преди години, когато започнаха да се появят цифровите мултицети, видях голям зор докато им свикна. Винаги ползвах и стрелковия за сравнение.
                  Мдам, имаше го и това. Моя в момента е цифров с барче отдолу.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                    ... За мен обаче е по-интересен въпросът със стрелка ли да са или с цифрова индикация ...
                    Преди години карах Фиат Уно с дигитално табло и оттогава съм почитател на обикновените стрелки ...

Много ме дразнеше постоянното сменяне на цифрите на километража с километър-два нагоре-надолу.
                    Последно редактирано от Чавдар (V93); 19-08-08, 13:51.
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

В скъпите електронни прибори с голям екран, отдавна направиха стрелка, която се рисува. Ако ги има, цифровите показания са заврени в ъгъла, или се показват по заявка. Някога в авиацията установиха строго, че скачащите цифри са нечитаема и безсмислена информация и ги махнаха.

Коментар

Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
                        Преди години карах Фиат Уно с дигитално табло и оттогава съм почитател на обикновените стрелки ...

Много ме дразнеше постоянното сменяне на цифрите на километража с километър-два нагоре-надолу.
                        И на мен ме дразнеше същото в дедрата ми
                        Само дето като се ударих не изписа "Game over"
                        Затова си сложих нормално табло
                        "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
                          Само дето като се ударих не изписа "Game over"
                          Ха, това беше добро!
                          Евала обаче на италианците за смелите решения в автомобилната електроника и... дизайн (Мултипла)
                          Това беше off.
                          Стрелките определено си имат предимство, но съчетани с цифри. Крайности, както казах по-горе с цветни зони и чертички си ме дразнят.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                            ...Крайности, както казах по-горе с цветни зони и чертички си ме дразнят.
                            Не цветни и светещи. LCD примерно, с миниатюрни барчета, а отдолу скала със скоростта.

...Ама и според мен за оборотомера и скоростомера, стрелките са си "златната класика". А скоростомери с "аналогови барчета" има отдавна. Спомнете си полските фиати примерно.

ОФФ: За "майсторството" на италианците в дизайна на автомобили е нужна цяла тема, или дори две - по една за изцепките (тая ще е доста дълга), и една за смислените неща (тука ще е скучно). Иначе поне едно им признавам - правят експерименти, макар и често несполучливи. Но имат и попадения. Немците и скандинавците са в другата крайност, което, макар лично на мен да ми допада понякога, смятам за по-скоро вредно.

Коментар

Лично за мен най-доброто ще бъде навлизащото вече решение за изобразяване на данни на челното стъкло. Не е кой знае колко сложно и скъпо. Но - да има опция за изключване и изобразяване само на това, от което има нужда дадения шофьор в дадения момент и както той реши - стрелки, цифри или барове. Защото например вечер при дъжд и оживен трафик ще е много гадно.
                              Лошото е, че не сме дорасли още за това. Ще се възприеме за гъзарийка, а като разберат, че може отпред да си прожектираш и клип на Азис - леле мале...

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                                Не цветни и светещи. LCD примерно, с миниатюрни барчета, а отдолу скала със скоростта.

...Ама и според мен за оборотомера и скоростомера, стрелките са си "златната класика". А скоростомери с "аналогови барчета" има отдавна. Спомнете си полските фиати примерно.

ОФФ: За "майсторството" на италианците в дизайна на автомобили е нужна цяла тема, или дори две - по една за изцепките (тая ще е доста дълга), и една за смислените неща (тука ще е скучно). Иначе поне едно им признавам - правят експерименти, макар и често несполучливи. Но имат и попадения. Немците и скандинавците са в другата крайност, което, макар лично на мен да ми допада понякога, смятам за по-скоро вредно.
                                Всичките италиански коли, които съм имал си ми харесваха. Проблемът с тях се свежда до неграмотно обслужване и желание многократно да надскочат ресурса си. Някои хора очакват гнило отвсякъде ритмо на 300 000км от което само двигателят е здрав да не създава проблеми
                                Аз имам + джипа и една Дедра, която аз карам 200 000км. и не мога да се оплача. Преди нея Интеграле и т.н.
                                Като ергономия и глезотии италианците нямат равни. Не бива да очакваш от италианска кола да живее колкото японска.
                                И голф и опел съм карал но не ме кефи - предпочитам комфортен трошляк пред здраво дърво...
                                Философията на италианците е 3години=> 100000км => НОВА КОЛА.
                                "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 22:00 на 20-03-26.

Зареждам...
                                X