Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ъъъ... Някой сетил ли се е да използва вантите си за FM антена?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Ъъъ... Някой сетил ли се е да използва вантите си за FM антена?

Абе то май не е само до кабела. Когато системата не е добре съгласувана, има разни други интересни нещица по кабела.

А сега се сетих че казаното от мен по-горе за системата от антени май няма как да стане. В едната посока сигналите ще са горе-долу синфазни, а в перпендикулярната на нея - противофазни. Съответно май няма как да се вържат жиците така че да работи и в двете направления. Дължината на вълната е 3 метра. Жирината на джипа е доста по-малко, можеби малко повече от половината. Ако беше широк 3 метра щеше да е друга бира.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Полегналата към покрива на колата антена, представлява сгънат дипол с вертикална поляризация и с плоска диаграма на насоченост, същата като предавателните антени на концертните радиа.

Коментар

Първоначално публикуван от Lazar Преглед на мнение
        Полегналата към покрива на колата антена, представлява сгънат дипол с вертикална поляризация и с плоска диаграма на насоченост, същата като предавателните антени на концертните радиа.
        Аз си знаех че нещо ми убягва. А как аджеба се изчислява такова чудо?
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

И по-точно, за тези, които са монтирани над предното стъкло и са наклонени към задното стъкло.

За изчисляване питаш...Ще ти отговоря с въпрос: Защо радио Хоризонт се хваща и без антена?

Коментар

И по-точно, за тези, които са монтирани над предното стъкло и са наклонени към задното стъкло.

За изчисляване питаш...Ще ти отговоря с въпрос: Защо радио Хоризонт се хваща и без антена?
            Мисля си защото е силен сигнала. Той и Стефан го е казал по-горе.

Обаче нали мислим антена за в гората. Там сигнала не винаги е силен.

А това за задната врата: Не се ли получава нещо като голяма patch антена?

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
              ..едно парче дебела медна тел.... и го сложих огънато на дъга ... Ловеше отлично и доста извън града...
              Така е, защото се е получила с комбинирана поляризация т.е. не изпуска нито вълните с вертикална, нито другите с хоризонтална.

Коментар

А, в гората...Ако си в някое дере и Яги да сложиш все тая...

Абе нали едно и също радио в различни райони го излъчват на различни честоти? Защо не му намерите съответната? Ако изобщо се излъчва там де...

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                ..Мисля си защото е силен сигнала...
                Хоризонт е с няколко киловата, а примерно радио Фреш няма предвател над 5-600Вата.
                Последно редактирано от Lazar; 25-04-08, 22:03. Причина: допълнение

Коментар

Добре, нека да преформулирам въпроса така: Възможно ли е да се използва част от вантата като антена за FM радио 88-108MHz. Целта е да се справя сравнително добре на фона на по-голямата част от другите антени, възможни за използване в гората - главно лепящи се по стъклата и други подобни.

Иначе сега се сещам за друго: те обичат да са вертикални, обаче в реалния живот, особено в гората, идеални ситуации няма. Дори на домашното радио не винаги вертикалното положение на антената води до най-добро приемане на конкретна станция. Явно нещата за съжаление не са толкова прости и предвидими. С което не оспорвам казаното от Стефан, но както и самият той често споменава - пълно щастие няма.

До колкото съм чел (отдавна беше) има антени, чието добро поведение и параметри не могат да се обяснят с теория, а има само спекулации по въпроса. Ще се опитам да изровя някой линк по въпроса, но не обещавам. Сайтът беше български, радиолюбителски, и имаше описани най-различни антени. Ама съм забравил.

Общо взето стигам до извода че нещата са що-годе ясни само при високите честоти - правиш голяма чиния - колкото по-голяма, толкова по-добре. А радиовълните започват да се държат почти като светлината, та ни е по-близо до акъла какво точно става.

Иначе самото разпределение на електромагнитните вълни в пространството при честоти под 500MHz, с всичките изкривявания, затихвания, стоящи вълни и всякакви други "интересни" нещица, поне за мен е трудно да си го представя. Говоря за реални ситуации. На теория топлата вода е открита отдавна.

На теория например не съм могъл да открия обяснение на това че качеството на приемане на телевизионен сигнал в Синеморец зависи от посоката на вятъра, ама е факт, в който лично съм се убедил.

Коментар

Е, възможно е, разбира се, но не се знае какъв ще е резултата. Може би ти ще си първия измежду нас, който ще пробва. Изолирай я в двата края и захрани(вЪржи кабела ) от долния край...

Коментар

Е, възможно е, разбира се, но не се знае какъв ще е резултата. Може би ти ще си първия измежду нас, който ще пробва. Изолирай я в двата края и захрани(вЪржи кабела ) от долния край...
                      Точно това смятах да направя. На прима виста с дължина 1/4 или 76см.

Имам и идея как да преценя дължината - метално хале, намирам предавател (1W е предостатъчно) на тия честоти, вкарвам джипа вътре и меря КСВ-то, като опитвам различни дължини. Поне ще съм сигурен при каква дължина е най-добре съгласувана, ако не друго.

И още ерно въпросче: на автомобилните радия входа за антена 50 ома ли беше, или 75?

Коментар

75, но само на скъпите. На другите не се знае

Коментар

Ще си дойдем на думата . Практиката, понякога не е като теорият .

Също трябва да помним, че освет библиотеката на МЕИ-то има и други, например с атласи. Там лесно се вижда, че България е на Балканския полуостров, а не в необятната Руска степ . Каквото и затихване да ти дава наклонената антена, така или иначе в 99% от случаите ще губиш сигнал, като минеш отатък билото и дали е наклонена или не само права, ами и стабилизирана с жироскопи, че да не се накланя и като караш с едните гуми извън коловоза, няма почти никакво практическо значение .
                          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X