Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ъъъ... Някой сетил ли се е да използва вантите си за FM антена?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Ъъъ... Някой сетил ли се е да използва вантите си за FM антена?

Снощи случайно ми дойде на акъла. Така и така ще слагам ванти.

Та, някой пробвал ли е да ги ползва за антена. Ако се изолира парче от вантата с нужната дължина, май си става перфектна антена за радиото, пък и не само.

И ще е по-здрава от почти всичко, което се продава.

И не на последно място - ще е бюджетно решение.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

До: Ъъъ... Някой сетил ли се е да използва вантите си за FM антена?

Те тия антени обичат да са вертикални. Както ги килнеш, така радиусът на връзката става до другото дърво.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
      Те тия антени обичат да са вертикални. Както ги килнеш, така радиусът на връзката става до другото дърво.
      Това е доста далеч от истината. Няма да се впускам в технологични подробности, само факти. Почти всичките ми леки коли, включително и сегашния паркетник, са били с доста полегнала антена на покрива(сегашната е на около 30 градуса) и в комбинация с хубаво радио(по принцип съм привърженик на Грундик и Блаупунт, но сега е някакво вградено, не го знам какво е, но е доста добро) ловят прекрасно на големи разстояния, сред горички и т.н. В момента на Ферозата съм с вертикална антена, но радиото е Сони(не се научиха тия японци да правят автоаудио техника) и лови доста по-зле. Изводът е, че зависи най-вече от приемника, а не от положението на антената. Дори почти легнала пак си лови чудесно.
      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Къде? Отсам околовръстното, или оттатък?
        Почвам да тъпея. За квото и да стане дума, все се намира някой Айнщайн да заяви без да му мигне окото, че има личен кухненски пример, който оборва три природни закона наведнъж.

Коментар

Чувствителноста на приемника е едно, а качеството на антената, съвсем друго нещо...
          Радиостанциите в диапазона 88-108 MHz излъчват сигнал с честотна модулация и вертикална поляризация, от което следва, че антената на приемника също трябва да е вертикална. Друг е въпросът, че наситеноста на полето е толкова голяма, че дори и с не оразмерена антена, или такава с хоризонтална поляризация, на практика сигналът е достатъчен...

П.П. Ако все пак някой има желание да експериментира, то трябва да се ползва само едната ванта, като при това вариянтите са два по отношение на захранването на антената. Ако ще е дипол, то тя трябва да се захрани в средата, но в този случай, общата дължина ще е от порядък метър и половина до изолаторите... По-добър вариант би било да се използва 1/4 ланда ( приблизително 0.75 м), като захранването трябва да е от към по-ниската част... Всъщност, сигурен съм, че не си струва...
          Последно редактирано от giorgio; 25-04-08, 19:31.
          Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
          Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
            Друг е въпросът, че наситеноста на полето е толкова голяма, че дори и с не оразмерена антена, или такава с хоризонтална поляризация, на практика сигналът е достатъчен...
            Точно това имам предвид. Сигнал си има и доста извън Околовръстното, дори и с легнала антена. Даже навремето като още се крадяха яко антени, накрая просто взех едно парче дебела медна тел(не съм го и мерил колко е дълго) и го сложих огънато на дъга в процепа между предното стъкло и таблото. Ловеше отлично и доста извън града. Естествено горовя за практиката, а не за теорията...
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Къде? Отсам околовръстното, или оттатък?
              Почвам да тъпея. За квото и да стане дума, все се намира някой Айнщайн да заяви без да му мигне окото, че има личен кухненски пример, който оборва три природни закона наведнъж.
              Стефане, книгите са хубаво и полезно нещо, не бой се, точно тези съм ги чел. Има обаче живот и извън тях, а там нещата често са доста по-комплексни и на практика вместо трите закона от учебника в уравнението са включени доста повече...

Коментар

Що не кажеш всичко това на мойто радио?

Коментар

Въобще нямам намерение да споря с теб. Казвам го, защото и други четат форума и е хубаво да знаят как седят нещата на практика. Всъщност повечето си го и знаят де, най-вероятно са именно с легнали антени и не се оплакват...

Иначе, естествено че права антена е по-добре, но дефакто в случая пренебрежително малко.
                  Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 25-04-08, 19:58.

Коментар

Е то всъщност е ясно кое е най-доброто от гледна точка на радиоълните - вертикална антена на покрива - примерно 5/8 вълнова, обаче това в гората няма да изтрае дълго. Всичко друго е върл компромис.

Диаграмата на насоченост на 1/4 вълнова антена е геврек без дупка, с ос антената за 98MHz да речем, дълга 76.5 см, ако нещо не бъркам сметката. От тук излиза че почти няма автомобилна антена, дето да става.

Обаче използват евтин трик - скъсяват антената, а после я досъгласуват (евентуално ) обаче от това сечението на диаграмата става не два кръга, а се "сплесква" в посока един общ кръг - демек наклона вече играе по-малко, а усилването спада. Обаче не спада главоломно, защото така или иначе от 1/4 вълнова антена особени чудеса не могат да се очакват. Друг трик е вместо антената да е права, да е навита на спирала около изолационна пръчка, с което се скъсява още повече. После компенсират спадналото усилване с усилвател, доколкото е възможно.

Обаче и същата тая диаграма се влияе от куп други неща, например намиращите се в непосредствена близост метални предмети - както могат да помагат, така и да пречат, при това в зависимост от конкретната ситуация и пространствено положение на предавателя, приемника, и всичко между тях. Изобщо всичко друго, освен вертикална антена в средата на покрива тотално изменя цялата ситуация. И тук Стефан е напълно прав.

Другия момент е че за съжаление поляризацията (по спомен) също не винаги е константна величина, а може да се изменя под влиянието на това-онова. При високи честоти по-малко, но при 100-ина Mhz все още играе донякъде. Идеалния вариант в това отношение е антени с кръгова поляризация, ама такива използват само когато връзката е от особена важност, което при радиото изобщо не е водещ момент, а и диаграмата на насоченост става леко неудобна. Поне такива изводи си вадя от прочетеното преди години, но може и да не съм прав.

Та въпроса е кое е по-големия компромис - разните лепящи се по стъклата истории (които обикновено имат и вертикално, и хоризонтално звено - поне тези, които съм виждал), или така предложената от мен изнесена навън антена. Наклона донякъде може да се компенсира от леко удължаване или скъсяване. А по-ниската чувствителност с усилвател, но мисля че няма да е нужно.

Според мен предимството и е че е по-далеч от зле влияещите и колонки, ролбари и всякакви други нещица по купето. В същото време може да се направи много здрава, и освен че е антена, да върши и работа като ванта (или вант се казва ). Другия момент е че може да се бацне по една на всяка от вантите, само че не мога да си представя би ли имало смисъл, щото пък тогава диаграмата ще се раздуе настрани.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Я кажи кое радио загива от 3dB затихване (вертикално поляризиран сигнал с антена под 45 градуса към вертикала), че да не си го пазаруваме

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                        ...Другия момент е че може да се бацне по една на всяка от вантите, само че не мога да си представя би ли имало смисъл, щото пък тогава диаграмата ще се раздуе настрани.
                        Това е интересна идея, може да стане дори HB9CV... Много добра антена, с прилично усилване, дължащо се на насочеността и. При това, наклонена ще върши работа както за вертикална, така и за хоризонтална поляризация. За съжаление трябва да е насочена към излъчващата антена...

П.П. Право да ви кажа, при широколентовите предаватели с честотна модулация, направо си е все тая какво ще наречем антена на приемника, а като добавим и затихването на захранващия кабел, който трябва да е поне метър и половина, при условие, че правилния край от който трябва да бъде захранена антената е долният...
                        Последно редактирано от giorgio; 25-04-08, 20:12.
                        Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                        Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                          Това е интересна идея, може да стане дори HB9CV... Много добра антена, с прилично усилване, дължащо се на насочеността и. При това, наклонена ще върши работа както за вертикална, така и за хоризонтална поляризация. За съжаление трябва да е насочена към излъчващата антена...
                          Всъщност погледната странично става насочена, и по-силно честотно зависима, обаче погледната отпред (на джипа) ще се държи като система от 2 антени, съответно с усилване като за 2 антени.

Загубите по кабела мазваш... Явно ги разбираш тия неща повече от мен - аз съм само любител. Няма ли вече достатъчно добри кабели, ако това е проблема?

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                            Всъщност погледната странично става насочена, и по-силно честотно зависима, обаче погледната отпред (на джипа) ще се държи като система от 2 антени, съответно с усилване като за 2 антени.

Загубите по кабела мазваш... Явно ги разбираш тия неща повече от мен - аз съм само любител. Няма ли вече достатъчно добри кабели, ако това е проблема?
                            Има, тъкмо щях да попитам къде е намерил толкова калпав кабел, че да затихва забележимо при 100 мхц и 2 метра.

Коментар

Затихването от кабела за тези няколко метра които са необходими може да не го слагате в сметката въобще... освен ако кабела не сте си го правили сами

По темата си спомням че четох идна интересна статия за това как в Русия няколко човека много успешно използват задната врата на джипа като антена и то с много добри резултати (съвсем прилично КСВ)... разбира се вратата се изолира от останалата част на купето която се използва за другият елемент на антената... Но за съжаление не помня къде съм го чел...

Колкото за вантите особено ако и останалите в групата са така, даже може да е предимство... В интерес на истината в гората хоризонталните поляризации имат предимство...
                              VPetrov.photography

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X