Обява

Свий
Няма добавени обяви.

От ван до кемпер - или Фиат Дукато по домашно му

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: От ван до кемпер - или Фиат Дукато по домашно му

    Това е супер за града, това нали е 100% електрическо возило, колко изкарва с едно зареждане, виждал съм такова Рено, двуместно - тип като в пилотска кабина, много тих, много пъргав и ускорява бързо, може да паркираш буквално навсякъде, безплатно паркиране на зелена и синя зона и е доста симпатичен

    п.с. Автопарка ви е супер, според терена и условията, благородно завиждам

    Коментар


    • От: От ван до кемпер - или Фиат Дукато по домашно му

      Здравейте отново

      Само минавам да пусна малко картинки. Общо взето стигнахме до творческата част, където изглежда всеки прави, каквото му скимне. Вариации на тема избор на материали, завършване на плоскостите и свързващите ъгли ... абе много объкващо е да гледа човек какво правят хората в YouTube.

      Най-много време ни отнема да "измислим" къде и как точно да направим всичко. След като веднъж вземем решение изпълнението обикновенно е по-лесно.
      Другия проблем, с който се сблъскваме е, че за някои работи трябва да сме двамата (като тавана и големите плоскости), а това е възможно само през уикендите.

      На кратко:
      - сложихме дървеното скеле, на което ще се закрепят леглата.
      - дървени основи за дървените плоскости на стените
      - вата от рециклирани пластмасови бутилки за изолация на стените
      - Фолио (bubble wrap) за термо изолация, което е и частична водна бариера
      - Полиетилен за водна бариера
      - Дървени плоскости на стените и тавана (остава още малко)
      - Авто мокет на тавана

      Сигурно има и по-лесен начин за изрязване на дървените плоскости, но уви не сме го открили Нищо право няма в тоя ван! Височината вътре във вана е буквално на косъм. Рамката около прозореца също бе предизвикателство (отново да кажа - никак не сме доволни от избоа си на отварящ се прозорец). Друго нещо, което открихме е че сме си поръчали друг вид мокет, и се наложи да си повторим поръчката (може да е за добро?). Пердета ще трябва да почакат - от bubble wrap фолиото си направих "защитно фолио за прозорци" с вендузки за прозорци. Пристигна ни и "тоалетната".
      Част от материалите, които не съм споменала - метална залепваща лента, двойно лепящо тиксо, каквито се сетите размери винтчета, полеуретанова пяна, лепило на спрей и прочее..

      За капандурите на тавана. Мерси че ни обърнахте внимание за уплътненията. Изглежда "не са пристигнали".. както и скобите за монтиране на долната част. Здраве да е - поръчахме си ги!

      Остават доста неща, но уви времето почва да свърша и аз лично се паникьосвам лекичко. След три седмици пътуваме за Средиземноморието. Има да се правят легла, балатум за пода доизкусоряване на разни детайли...
      Трябва на този етап да си направим приоритетите. Някои детайли могат да се довършат на място, други дори не е задължително преди лятната почивка. Поръчахме си една книжка за пакингите във Френско https://www.amazon.co.uk/gp/product/...KL5A1OLE&psc=1

      Някой попита колко човека го правим този ван? Най-отдолу се вижда екипа "помагащи". Непомагащите двама не са увековечени още в проекта.

      п.с. ако нямам време да кача снимки преди почивката - ще кача като се върнем (началото на Август).
      Прикачени файлове
      Откривател на загубени мисли

      Коментар


      • От: От ван до кемпер - или Фиат Дукато по домашно му

        Здравейте ей открих как да слагам картинките където трябва!
        Ще ме извините за дългата пауза, но правихме возилото буквално до последните часове преди тръгване и се върнахме преди седмица.. работа.. малко да си съберем къщата и сега ми остана време.
        Последното, което писах бе за тапицирането на стените с изолация и слагането на дървените плоскости. На картинката се вижда кабината с новопретапицираната кора (ако има нещо от което да съм доволна - това е моя любим момент от правенето на вана). Трябва да си сложа обаче както си трябва едно огледалце за да мога да си гледам киселата физиономия сутрин рано .
        Малко препъвания имахме с техниката - навигационната реши да умре (слава богу преди да тръгнем), огледалото с враденото задно виждане пристигна счупено и други дребни подобни. Поради липса на време ползвахме каквото имаше под ръка от наличните по колите. Може и без камера за задно виждане - паркира се по добрия стар начин - навигатора скача от кабината и почва с подскоци и махания да свърши работата на къде по-икономичното липсващо устройство. Но не е като да бяхме единствените ха-ха. Проблем с това возило е "огрооооомното" сляпо пространство между задните прозорци. Там спокойно може да се "скрие" цяла кола и хич да си нямаш идея, че някой ти се е наврял под "опашката".

        Заварихме рамката на леглото и сложихме кутии за багаж около арките на колелата (имам и капачета, но май няма много смисъл от тях). Дървените летви за основа на леглото за момента са прихванати с опашки за кабели, има да се поработи как точно да го закрепяме за стената докато се движим защото е тежко. За момента се пътува с леглото в разгъбато положение с матрак отгоре.

        Голямо кроене и лепене падна.. от лепилото за мокет боли глава, но съм сигурна някой ще се включи с "да си беше купила свестна маска и нямаше...". Има и проблем с вратите и влагата. Докато го правихме, ако искате вярвайте - два месеца не валя! Във Франция също не ни валя, но ходихме да го измием на автомивка и трябва да се измисли някакво решение (най-вероятно да извежа излишната тапицерия от мокета да е само от вътрешната страна на уплътненията?). Над страничната врата пропуска вода. Абе направо си тече вътре. Разгледахме как са направени другите Фиати и те имат нещо като лайсна над вратата. Към момента оставих тази врата нетапицирана - нямам време преди почивката наложи се много грубо да приоритизираме нещата.
        Радвам се да кажа, че "покривалата за прозорци" с вендузки за стъкло вършат чудесна работа, както за термоизолация така и за малко дискретност, когато си паркирал на метър и половина до съседа. На снимката се вижда една от двете "духалки" - мъжо я изкорми за да работи само като вентилаторче и върши работа, но всеки сам трябва да си прецени дали като цяло може да издържа на по-топъл климат с минимални екстри. Прозореца с отваряща се част, колкото и да не ни харесва създава достатъчно движение на въздуха, дори леко отворен, за да се чувстват всички ОК. Коригирам си мнението - трябва си, или трябва да се предвиди отварящ се прозорец в задната част на кемпера.
        Отдолу се вижда завършените стени, с вградени USB портове. На нас лично повече от наличните контакти не ни трябват.


        Ето го и малко или повече кемпера готов за почивка. Между другото едно от предимствата на портативните USB лампички се оказа това че може да ги изкараш извън кемпера и да си седнеш вечерта на теферич отвън.
        Откривател на загубени мисли

        Коментар


        • От: От ван до кемпер - или Фиат Дукато по домашно му

          Със снимките работата явно не е потръгнала.

          Коментар


          • От: От ван до кемпер - или Фиат Дукато по домашно му

            Продължавам...
            Това е интериорното решение, до което съгласувано достигнахме в края на втората седмица. Живо постижение си е в подобен малък обем да живее (и пътува) семейство от четирима в продължение на почти месец. Това, което не се вижда е бебешка кошара, която се разпъваше нощно време или когато спирахме някъде на сянка. Зад седалките са складирани четири сгъваеми стола, маса и бебешка количка. Багажа чудесно се събира в пласмасови кутии - едно че са перфектния размер, вижда се какво има във всяка кутия и други екстри.
            .
            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:van_21.JPG
Прегледи:1
Размер:102.7 КБ
ID:5796560
            Походната тоалетна е добро решение на път с деца. Почиства се по същия начин като тази на редовия кемпер, плюс варианта когато нямаш друго решение - двойно пакетирана пластмасова торбичка и заминава с редовия боклук. Покривалата за детските седалки са задължителни! Голямото ми дете обожава койката си. Много просто устройство направена е от два метални пръта и плат за шезлонги. Ако се наложи може лесно да се маха и слага, но трябва да измислим някаква мрежа, която частично да спира децата да "изпаднат" от леглата в бъдеще.
            Легло с надуваем дюшек покрива нашите изисквания перфектно. В една от книжките пишеше "опитайте се да взимате неща с поне двойна употреба, за да пестите място". За мивка имаме туба с вода и две купи - за сапун и за чиста вода. Няма нищо на този свят което да не може да бъде измито или избърсано с бебешки кърпички. Опитахме се да бъдем колкото се може по-екологични .

            Основен проблем е снабдяването с вода. На повечето паркинги за каравани/кемпери питейната вода се плаща. Не сме рискували - питейна вода само от магазина. Изхвърлянето на отпадната "grеy"? вода, както и WC продукти е безплатно, както и непитейна вода за измиване след това. От там сме си наливали вода за миене и за къпане. На много места на плажа има студени душове, за децата вечерно време една от пластмасовите кутии се превръща във вана и в двете бутилки има вода която се е стоплила през деня. Не че след полови час не си пак лепкав от жегата, но поне вече не си солен ))


            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:van22.JPG
Прегледи:1
Размер:95.3 КБ
ID:5796561
            Малко се приближаваме до модерен цигански керван, но не покриваме изискванията за бройка деца и оцветяване, за да можем да къмпираме където ни се иска, за колкото ни се иска Ние лично харесваме предизвикателството не всичко да е уредено до перфектност и да има малко предизвикателство.

            Друго нещо, което не се вижда е "хладилника". На принципа на хладилна чанта - в една пластмасова торба се слагат и опаковат в едното от "пердетата", бирата, наденичките, динята и едно кило лед от магазина в очакване на вечерта. За готвене имахме портативно газово котлонче, бутилки се купуват на място. Открихме допълнително, че има и паркинги където не е разрешено да се паркира с LPG. Изтривалката е нещо важно.. дори да не се ползва трябва да я има и се явява нещо като марков идентификатор на всеки кемпер

            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:van23.JPG
Прегледи:1
Размер:88.6 КБ
ID:5796562
            По отношение на сигурността не сме имали проблеми във Франция. Паркирали сме винаги със сложени пердета и само горните прозорци отворени. Обаче два пъти ни блъснаха докато бяхме стационарно паркирали на паркинг. Франция и Италия са кошмар в това отношение, не знам какъв съвет да дам, защото на хората определено не им пука в какво ще се блъснат?!
            Любимите ни места за паркиране - празни отбивки, вечерно време паркингите на големите магазини - колкото се може по-далече от шумотевицата на туристическите забавления. Принципно ако през деня сте "паркирали" на паркинг, а вечерно време след 8ч. готвите, вечеряте и миете няма проблем. Хубаво е да съберете катуна преди да почнат да пристигат местните на сутринта и да не оставате на едно място повече от две вечери подред. Ако съберете боклука - личния и този на предишните ползватели дори ви се радват

            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:van27.JPG
Прегледи:1
Размер:119.3 КБ
ID:5796563
            Разликата между дивото къмпиране и това със съседи е не само във финансовия момент и сигурността, но и в пространството с което разполагате, конкуренцията за сянка, отдалечеността от входа/сервизните шахти, ах да и любимото ми - съседи купонджии! Колкото по-уредено толкова повече неща, с които да се съобразявате. Но като цяло местата за кемпери във Франция са уредени и чистички, има ги под път и над път, не са особено скъпи или са безплатни, но е хубаво да проверите колко дни имате право да къмпирате на конкретното място.

            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:van 25.JPG
Прегледи:1
Размер:244.4 КБ
ID:5796564
            На повечето места по Източното крайбрежие има ограничения за височина, но ще ви изтърпят ако паркирате без да блокирате пътя и не се застоявате. На това местенце намерихме прекрасен затворен залив, в който децата се гмуркаха и играха във водата цял ден, но и имахме удоволствието да се смесим с местните, което е приключение различно от това да си сред "собствената си порода".

            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:van26.JPG
Прегледи:1
Размер:246.9 КБ
ID:5796565
            Като цяло силата на кемпера за нас е, че можеш да паркираш спокойно където искаш, да покриваш големи растояния комфортно - единия спи докато другия шофира, можеш да си с децата по време на пътуването и всичко това се комбинира с относително комфорно и евтино преспиване. Да живее държавата на пресните кроасани и багети, сирене, праскови и дантелено тънки резени пушен бекон ... догодина пак сме там.

            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:van28.JPG
Прегледи:1
Размер:100.7 КБ
ID:5796566
            Ако има интерес мога да поместя application, която ползвахме за намиране на паркинги за къмпиране, както и книжката, която бях споменала по-напред ни свършиха чудесна работа. Като остане малко повече време мога да сложа кратък пътепис с местата, през които минахме, цените на паркингите, пътни такси и други полезни нещица.

            Моля ако имате въпроси за кемпер/вана ако и не в завършен вид - питайте! Ще се опитам да отгворя тук или на лично съобщение. Благодаря на всички за огромната подкрепа със съвети и насърчения, която ни помогна да приключим този етап на летния ни проект.

            wallaby_2018
            Последно редактирано от wallaby; 16-08-18, 15:53.
            Откривател на загубени мисли

            Коментар


            • От: От ван до кемпер - или Фиат Дукато по домашно му

              За да не прилича както споменахте, вътре на "цигански" катун, може да поработите и да направите еднакви скрити ракли с чекмеджета, всичките тези кутии, пликове, кашончета определено не е добре, не само визуално но и като закрепване и функционална подредба на багажа.

              Но по-важното е Вие да сте доволни все пак

              Нещо такова да изработите за багажа:

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20180817_131742.jpg
Прегледи:1
Размер:246.6 КБ
ID:5796587

              Коментар


              • От: От ван до кемпер - или Фиат Дукато по домашно му

                А какви са ползите машината да се регистрира като кемпер, вместо да си е бусче?

                Коментар


                • От: От ван до кемпер - или Фиат Дукато по домашно му

                  По ниски данъци и застраховка . Много ниски за кемпер .

                  Коментар


                  • От: От ван до кемпер - или Фиат Дукато по домашно му

                    Тук може да откраднете доста идеи:

                    https://www.flickr.com/photos/105740964@N05/albums

                    Хубаво ви се получава. Харесва ми.

                    Коментар


                    • От: От ван до кемпер - или Фиат Дукато по домашно му

                      Важното е вие да сте доволни от положеният труд и резултатът,
                      другото са само приказки.
                      Пожелавам ви,много приятни преживявания!
                      Успех!
                      .Карам бавно стигам бързо. А...ма не всеки път.
                      Киа спортаж2000тди 98г
                      Ауди А3 1.9ТДИ
                      Каравана Аdria 390Q

                      Коментар


                      • От: От ван до кемпер - или Фиат Дукато по домашно му

                        Много добре върви проекта, браво!
                        Нещо подобно ми се върти в главата, та търся Дукато.
                        Бяхме на едно изложение за къмпингари и видяхме точно такива като вашия направени от до. Баня, хладилник, че даже и мини масичка и пейка за двама.
                        Един вид има си място за всичко за двама.
                        Чакам да видя докъде сте...

                        Коментар


                        • Здравейте отново,

                          Като гледам домързяло ме е да пусна снимки как се развива 'проекта'. Последното което е качвано е от 2018.

                          През 2019 изглежда сме преминали към втората част - опит за регистриране като кемпер (по тукашните изисквания) и сме прибавили разни неща като тента, шкафове, (дори имахме някакъв абсурдно чкафче с чекмеджета в което се помещаваше газовия котлон и само го местехме а отпред а отзад), добавени са малко мрежички за да няма летящи неща ако се наложи да спрем аварийно и прочее.
                          От това, което не може да се види е, че прелепихме на два пъти капандурите на покрива - първия път предполагаме че е имало малка дупка (всеки се учи), а втория път защото бяхме избрали грешно "лепило/силикон".
                          Другия момент, който се случи през 2019 е че промениха изискванията как да се пререгистира ван на кемпер и ние не пожелахме да променим дизайна на нашия ван само и само за да го напишем на хартия "кемпер", освен това ни излиза по-евтино като цяло заради променените данъци и застраховка (така и така нямаме за цел да продаваме возилото).
                          На база гореописаното отпаднаха, някои неща, които намираме за ненужни - като допълнителни прозорци, фиксирани кухни/тоалетни/мивки/отопление, външни стикери и прочее. Към момента е регистриран като "ван с прозорци", което ни урежда т.е. промените, които направихме са упоменати и приети като безопастни и приемливи от закона.

                          п.с. Легловата база е все още едно двойно легло + едно единично детско легло + сгъваема бебешка кошара. Стандартно пътуваме двама възрастни + две деца и куче. Под леглото се събират две/три колела и евентуално сгъваемо 'бъги'.

                          Всичко хубаво,
                          wallaby
                          Откривател на загубени мисли

                          Коментар


                          • Не зная как да го кажа!
                            Евала, аферим машаллах!!!!!!!!!!
                            Имало все още мераклии..........

                            Коментар


                            • Тоалетна не се вижда никъде на снимките.
                              Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                              Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                              Анатолий Пейчинов o8875о9815
                              https://dvrbg.com/

                              Коментар


                            • Що и моя кемпер не напредва така...

                              Коментар


                              • Тропчо
                                Тропчо коментира
                                Редактиране на коментар
                                За да тичаш достатъчно бързо, нещо трябва да те гони, както казваше един пишман магьосник.

                              • kalin09
                                kalin09 коментира
                                Редактиране на коментар
                                На твоя му трябва първо полуоска...

                              • Ясен
                                Ясен коментира
                                Редактиране на коментар
                                Стига мрънка, на цяла улица счупени коли точно моя кемпер ли ти пречи? Полуоската е при заварчика и ако правилно се подредят звездите във вторник ще е при тебе.

                            Активност за темата

                            Свий

                            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                            Зареждам...
                            X