Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Стартерна" количка - направи си сам.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• "Стартерна" количка - направи си сам.

Първо се извинявам ако темата не е в правилния раздел но не открих друго подходящо място .
    И сега по темата.
    Върти ми се в главата една шантава идея за направа на стартерна количка с която да си помага човек когато му падне акумулатора и особено през зимните месеци като помощник ако не стигне тока за запалване от наличния в колата акумулатор.
    Та устройството на тази количка която съм замислил е бензинов ДВГ с мощност 2-3кс сложен на рамка с колела свързан с генератор от автомобил посредством ремък с мощност поне 90ампера. Предавателното число на шайбите го замислям около 1,5-2:1, като по малката шайба да е на двигателя. Като въпроса ми е, възможно ли е по този начин да се получи достатъчно ток за да подпомогне акумулатора и стартирането на автомобила? Също така дали ще е безопасно за акумулатора и автомобила такова подаване на ток?
    Евентуално към схемата на количката могат да се добавят волт и амперметър за да се следи при какви обороти на двигателя какви стойности има тока за да не стане гаф и да гръмне акумулатора. И другото което е, дали няма да има нужда от някакъв акумулатор поставен между генератора и акумулатора на автомобила, един вид да играе ролята на стабилизатор и предпазител. И дали ако е стар неработещ ще свърши работа или само ще гълта тока на генератора и ще пречи.
    Прикачам и примерна схема на количката която спретнах на бързо за да добиете представа, че само с голи думи нищо не става. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Стартерна коли&#10.JPG
Прегледи:1
Размер:20.8 КБ
ID:5989198
    Надявам се че по запознатите от мен колеги с областта на авто електричеството ще дадат съвет и напътствие и ще изразят мнения относно моя проект.

От: "Стартерна" количка - направи си сам.

Допуснал съм грешка при писането за предавателното число. Така както съм го написал обороти на двигателя големи а на генератора никакви. Имах в пред предавателното число да е 1:2 да кажем като голямата шайба да е на двигателя а малката на генератора, така при 1500 оборота на двигателя ще има кажи речи постоянни стойности на генератора. Извинете ме за грешката в предния пост .

Коментар

Някой с някакви идеи и мнения ?

Коментар

много играчка за нищо , стартерен ток на един акумулатор 44 А е 350-400 ампера ,от алтернатор такъв няма да извадиш .Купи си един акумулатор за 100лв и го ползвай за ЮПС например ,пък когато потрябва ''помагай''и на колата

Коментар

Щом двигателя ще се ползва само за задвижване на генератора, той може да се дублира, даже по-добре да се сложат няколко такива. А още по-добре е да се сложи направо някакъв мощен генератор. Ток под 300-400 А няма да е кой знае колко полезен.

Едно време в кооперацията на село ползвахме количка с два акумулатора вързани на 24 волта. Нямаше машина да не запали. За целта понякога подавах и 48 волта на стартера.
          За съвременните коли това е неприложимо, но още един акумулатор вързан в паралел обикновено върши работа.
          Има ли желание-има и начин!

Коментар

Инвестицията не е ли по-голяма, отколкото един 100 A/h акумулатор, било в колата (джипове все пак), било в гаража?
            LZ1AIV

Коментар

Трябва да се премери колко харчи стартера. 0,5 до 1 кВт трябва да е, като съдя от стартерите на камиони и други машини. Това са към 100 А. Така едно допълнение от 50 - 90 А от генератора ще свърши отлична работа, стига акумулаторът да е действащ все пак. Като се почака десет минути, ще бъде и леко зареден, колкото да обере пиковете при ток на късо при бавно превъртане на двигателя.
              Мотор от какво? Скутер или моторна резачка? Сложи му хубав ауспух, с две - три последователни камери с различни размери и отражателни повърхности вътре.

Коментар

Ако идеята не е за някъде "на къра", аз бих предложил ел. двигател с предавки към 2 вала, на които стъпва задвижващо колело. Палиш "на бутане" в гаража. Разбира се колата трябва да има акумулатор.

Коментар

По разните ДАП-ове и фабрики с много мотокари, обикновенно им казват "бичета", щото бика е много як. На практика са големи трифазни електрожени, често и с телоподаващо. Доколкото и без това тая машина си е един много мощен трансформатор, го използват и за много мощна зареждачка на акумулатори. От него и дават ток за палене на който трябва.
                  Автономни стартери има по летищата, но това са големи камиони с много големи генератори. Много скъпо нещо, едва ли има смисъл ако нямаш голям гараж с много коли. Пък и тогава като запалиш първата, тя ще даде ток на останалите.

Коментар

Идеята ми е точно такава каквато колегата lodkar е споменал, а именно да запалиш генератора и да заредиш малко акумулатора ако не е умрял изцяло и следователно докато запалиш да го подпомагаш с идващия от генератора ток. Ако не се лъжа БМВ имаха генератори от по 120ампера(а и не само БМВ). Така че 10-15минути при средно 100ампера ток приложени на 74-90амперов акумулатор ще го събудят добре. Вярно че на малкия акумулатор не е хубаво да се подава голямо количество ток за бързо зареждане, но ако няма кой да ти подаде ток и имаш важна работа не мисля че ще го съсипят.
                    А иначе двигателя е от мотоциклет и е към 3-3,5к.с. с максимални обороти около 6500-6700. Но при 3000 на двигателя и ремъчна предавка и от там 6000об на генератора ще дава добро напрежение.
                    Никой не спомена дали ще има опасност за акумулатора ако му се подава ток направо така от генератора явно защото няма проблем .

Коментар

Е, ако туриш обикновен автомобилен алтернатор с нормално реле - регулатор - кво ти пука.
                      Шайбите на дизеловите двигатели обикновенно са 2:1 с шайбата на динамото.
                      Оборотите са прекалено много, а дали ще му стигне сила за голям генератор - не съм сигурен.

Коментар

Първоначално публикуван от ludiq_selqk Преглед на мнение
                        Никой не спомена дали ще има опасност за акумулатора ако му се подава ток направо така от генератора явно защото няма проблем
                        Само гледай генератора да дава не повече от 16-17 волта. Иначе има опасТност.
                        Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

На тая стартерна количка ще и трябва и акумулатор за възбудителната намотка , така че станах много ... най добре е предложението на Стефан - стар траф от електрожен например му изкарваш 17 волта , след това един Грец със 200 А диода и можеш да палиш каквото си щеш .
                          VEREYA MOTORSPORT TEAM

Коментар

На тая стартерна количка ще и трябва и акумулатор за възбудителната намотка ,
                            За целта става и от акумулатора на колата
                            Човешкият прогрес е резултат от обмен на информация?Аз поне съм съгласен.

Коментар

Ако не умрял

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X