Предела за балансиране на гуми е може би точно около този размер (35") . Самата машина е с допоски до 75 кг. и с габарити побиращи размер 35"-36" -16 на максимум , след което оста на капака пречи на въртенето. Правил съм баланс и на по-големи гуми, но слециално махам оста на защитния елемент и след това емитирам затворен капак и стартирам въртенето. Дори тогава твърдя, че дебаланса не беше в килограми. За да не смятате че си измислям съм снимал грамажа ,пардон килограмажа но немога да пусна снимките...
Съжелявам, но очаквах по добри резултати в баланса...
Следва въпроса защо се балансират камионни гуми с огромни размери и сравнително ниски скорости на вървеж? Смятате ли че един камион се движи с по голяма скорост от тунингованите джипове?
Потвърждавам че е шубелия! Още не е посмял да дойде втори път у дома. Само бирите и ние, всичко честно и който падне пръв! Шубе ли те е нешто бе баровец, а? ЕЛа да говориме. Излезни ми нешто, пОкажи се един вид ...
Мани ги тия 250 в час. Ние живеем в реален свят, и той освен другото е еластичен. Гумата лови ударите и дупките колкото и позволява джантата. На скорост е сравнително просто. Като правило бързите коли имат меки окачвания. Петата на гумата хваща ръба, той отрязва нещо от нея, после бавно-бавно се мачка борда, после нагоре тръгва пружината. Обикновенно с това всичко и свършва, само още едно парче гума отлита на изхода от дупката от задния край на контактното петно. Няколко микрона на оборот - нормално износване.
Джиповете обаче са инат. Много настояват да се вкопчат в кво да е, и става сложно. Скоростта не е висока, противостоящото усилие - значително. Предния край на зацепващата повърхност се впива в грунта, основната и крайната - не. Колелото се срива в буксуване. Някое от другите обаче продължава да настоява, колата се мести, борда на гумата се мачка. Когато усилието стане прагово, борда вече не може да обере нищо, удря се в ръба на джантата а захващащият обръч става елипса и изпуска монтажната канавка. Дали първо ще се спука или ще се разбортира е според както се случи, но всякакви неравномерности са гибелни. Все едно дали гумата не успява да се стели по релефа и джантата едновременно ими джантата е станала некръгла и е хвърлила гумата.
а да не говорим че на тези джанти е слагал и други гуми та има представа и сравнение...
Венци, както винаги си абсолютно прав.
При това не смятам че уазката може да вдигне над 100-120 км за да имам някакви притеснения относно здравината на джантите ми.
Другото което е че съм се подсигорил поне с четири шева в повече отколкото са фабрично заводските . Смятам, че карам с по -здрави преправени лично от мен джанти отколкото са оригиналните заводски.
Най - чуствителни от към дебаланс са скоростите около 80-90 и 110 120. Тези скорости са нормални за мен...
Пътьом Стефан отново промени с краката нагоре теорията за окачването на бързите коли. И за да докажа колко е прав ще го попитам дали се е качвал във някоя бърза кола. Порше, Ферари, Ламборджини, Вайпър, Корвет...Всичките возят едно мекооо, мазно...не ти е работа...
Пък и за скоростния индекс на Малатестите май забрави...то има ли такъв изобщо?
А Голди е абсолютно прав - балансират си се камионски гуми и там тежестите не тежат толкова...
Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.
Утре отивам на разходка и ще ви кажа впечатленията си.
Помежду другото вече успях да закъсам с новите гуми, успях да изправя косите на мойте механици и направих опит за отделяне на повече от две гуми в странично качване. Изкарах си тържествено обещание за последно качване на мойте хора при мен.
Много красиво стоя.(Гумите) Направо трябва да се пробвам пред кафенето...
Камионите имат проблеми с дебалансираните гуми. Парчетата от регенератите са на всеки километър, по-често от рекламите за регенерати. Те се пукат не защото лепилото е калпаво. Щото са нехомогенни.
Пак ви обръщам внимание. "Пък аз веднъж ..." не е аргумент а проста казуистика. Няколко пъти "веднъж ..." - и идеята за нови гуми става натрапчива.
Очаквам смислени доводи в полза на биенето против равномерните циклични процеси. По смисъла на транспортната а не на набиващата техника.
Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.
Коментар