За какъв сняг става въпрос и какво се очаква от гумата ? В гората ли е снега, на асфалта ли е ? Защото тука близо до морето снега е мокър и кишав и в гората под този сняг е кал и в случая и кайман и кугар работят отлично.
Колеги коя от двете гуми е по-добра и как се държат гумите на сняг.
Благодаря предварително!
Сняг е много относително понятие!!!
На пръхкав,ненавят сняг-/спокойно навалял/ и двете работят сериозно,стигат до твърдо и машината върви,стига разбира се да не е непосилно дълбок-/примерно над 50см./.
На тежък,мокър,застоял,обаче нещата с Кайман,Кугър,Тракторка хич не са розови.
Тогава даже и едни 5-6см. над клиренса на джипа се оказват достатъчни машината да "легне" безпомощно на мостове в твърдия сняг,окопана от агресивния грайфер.
И все пак,ако се наложи движение по такъв тип сняг и гумата е Кайман,Кугър,Тракторка едно от най-важните неща е да се спадне налягането до колкото се може,следващото условие е движение с възможно най-висока предавка и минимално пребоксуване на гумите.
Следващото също не по-малко важно нещо е гумата,ако ще е шарка "Кайман" да си е МТ-117 Екстрийм,а не регенератния и аналог.
П.П.Колега,не е лошо да споменеш и какъв размер гуми търсиш.
Първия размер го забрави-смешно малък е за в гората без значение каква е джипката.
Втория е добре за Витара примерно-/не ти знам каква ти е джипката/.
От него типично снежна гума е "Медвед"-Я-569,235/75-15.
Лично съм виждал как върви в дълбок сняг къса Витара с такива гуми и впечатленията са ми повече от добри.
Вярно,че и джипката е лека,но гумите определо я държаха и не я окопаваха,както би я окопал един "Кайман".
Недостатъкът им е,че са тежки,груби,взимат повече баланс,но за проходимост в тежки Зимни условия са много по-добър избор от "Кайман","Кугър" със същия размер.
Първия размер го забрави-смешно малък е за в гората без значение каква е джипката.
Втория е добре за Витара примерно-/не ти знам каква ти е джипката/.
От него типично снежна гума е "Медвед"-Я-569,235/75-15.
Лично съм виждал как върви в дълбок сняг къса Витара с такива гуми и впечатленията са ми повече от добри.
Вярно,че и джипката е лека,но гумите определо я държаха и не я окопаваха,както би я окопал един "Кайман".
Недостатъкът им е,че са тежки,груби,взимат повече баланс,но за проходимост в тежки Зимни условия са много по-добър избор от "Кайман","Кугър" със същия размер.
Потвърждавам за Медведа. Зимата е невероятна. Ако няма да се кара на много сериозна кал е добра и за там. Казвам го от опит, Витарата на аватара ми съм я навигирал на десетина сериозни състезания обута с Медведи и се представи задоволително, сега е с бутонки.
Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
Телефон - в профила!
Не мисля че медвед Я-569 е добър офроуд вариант. Щом питаш за кайман или кугар значи търсиш кална гума а не за сняг. Помисли си кое ти е приоритет, не бързай с купуването на гумите, вземи някакви назаем от приятел за 1 разходка примерно и така ще прецениш какво ще ти е основното каране... Според мен лично кайман, кобра, тракторки, бутонки това са си гумите за в гората. С тоя медвед на всяка локва си прикачен инвентар.
Според мен за Киа не са необходими чак Кугар или Кайман. Кугара ми е направил много лошо впечатление на страничен наклон или за поднасяне за сметка на това копае доста добре. Каймана е малко по-универсална гума и като цяло според мен е по-добра. Лично аз за трофи бих избрал бутонки. И 3-е обаче за асфалт не са препоръчителни, едно, че е некомфортно самото каране, второ, че ще заминат доста бързо. За Киата според мен е по-подходящо някое по-неагресивно MT или дори AT.
Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
Телефон - в профила!
Коментар