Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Практическа задача по механика/съпромат!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Практическа задача по механика/съпромат!

Преди 20 години щеше да ми бъде забавно (и предполагам нищо сложно) да я реша, но за съжаление всичко се е изтрило от паметта. Мисля да си направя ремаркето самосвалче по показаната по-долу конструкция. Но нещо ми тъмнее в необходимите усилия около хидравличния цилиндър. Тоест задачата е какви са необходимите сили X1 и Х2 на схемите по-долу. Х2 ми е най-мътната дали на практика е възможна. Писал съм ги в килограми, но не е проблем и да са в нютони. В килограми се добива по-добра представа и затова. Размерите са в сантиметри. Пускам първо анимиран гиф за да се разбере принципа на самосвала (на линк, че не можах да го пусна да мърда в поста) и след него картинките, от които е направен.
    Анимация
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Rem1.jpg
Прегледи:1
Размер:48.4 КБ
ID:6111033Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Rem2.jpg
Размер:52.1 КБ
ID:6111034Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Rem3.jpg
Размер:32.1 КБ
ID:6111035Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Rem4.jpg
Размер:38.2 КБ
ID:6111036Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Rem5.jpg
Размер:40.2 КБ
ID:6111037

Ще бъда благодарен на всеки който я реши, и ако може да я предостави във вида с формулите, за да мога да поекспериментирам с разстоянията между подвижните стави. Разбира се след получените изводи и реализирането им ще публикувам всичко тук, за да е достъпно за всички следващи мераклии.
    Последно редактирано от Veselin Monkov; 22-03-16, 07:53.

От: Практическа задача по механика

Не разбирам нищо от самосвална техника, но конструкцията ми се вижда много странна.
    Х1 и Х2 ако разбирам првилно схемата и всичко останало дефакто е една и съща сила, но с променлива стойност според разглежданото положение. Максималната й стойност е в началното положение.
    о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

ОК. Прав си. Една и съща сила с различни стойности. Но според мен при Х2 услилието ще бъде много по-голямо. Тогава не върти вече около ставата в центъра на платформата, а около подпряния на земята край на платформата. Лоста вече е 212 см към 971. Всъщност за да са по-лесни изчисленията на Х2 свалих размерите от чертежа
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Rem6.jpg
Размер:48.2 КБ
ID:5707420
      Последно редактирано от Veselin Monkov; 22-03-16, 08:25. Причина: чертежа

Коментар

Първоначално публикуван от stojan_defender-a Преглед на мнение
        ... но конструкцията ми се вижда много странна...
        Изключително проста е за преработка на съществуващо ремарке. Не правиш втора конструкция за подвижната част, едностепен цилиндър с къс ход, ... В крайна сметка ако Х2 се окаже непосилно голямо, то и до това положение (23°) ще помогне доста при разтоварването.
        На този клип центъра на тежестта на платформата е точно над гумите, но при мен е малко по-напред от тях. Предполагам за да се избегне самоволно преобръщане назад при откачане от колата...
        Последно редактирано от Veselin Monkov; 22-03-16, 08:52.

Коментар

Колега ,формули и изчисления са необходими при серийно производство. Когато го правиш за себе си просто си го правиш. За такова тегло спокойно можеш да вземеш готов цилиндър от тракторно българско ремарке ,на него са два и е 4 тонно и да си го направиш . Слабото място ще бъде средата на теглича. В общата маса на повдигане трябва да включиш и теглото на цялото ремарке . И му направи ключалка в предния край на платформата.

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Крумов Преглед на мнение
            Колега ,формули и изчисления са необходими при серийно производство. Когато го правиш за себе си просто си го правиш. За такова тегло спокойно можеш да вземеш готов цилиндър от тракторно българско ремарке ,на него са два и е 4 тонно и да си го направиш . Слабото място ще бъде средата на теглича. В общата маса на повдигане трябва да включиш и теглото на цялото ремарке . И му направи ключалка в предния край на платформата.
            Тези цилиндри са прекалено дълги и хода им е не малък, също така ми се струва, че няма нужда от толкова "корава" бутилка за предполагаем товар около 1500кг. също така това ремарке събира доста повече от 4 тона и бутилките не се зорят кой знае колко, а иначе за изчисленията и аз съм на същото мнение, дори бих се огледал за подобно ремарке и да взема размери, понеже математиката не ми е силна страна

Коментар

Точно затова са ми необходими изчисленията. Цилиндри бол, при нас има и 2 фирми, които произвеждат такива. Не искам да се заиграя и накрая да се окаже, че стигам само до 23°, само защото не съм сложил малко по-яки (или 2 бр) цилиндри. А ако се намери човек да изведе формулата, както казах по-горе, ще направя екселски файл с нея, който при промяна на разстоянията между ставите ще изчислява автоматично X2 така, че да уцеля възможно най-малката.

Защо мислиш, че средата на теглича ще е най-слабото място? Според мен най-големите услия ще са между ставите на платформата и теглича.

Ако гоним прецизност - да - трябва да се добавя и теглото на ремаркето. Но в случая не е толкова важно, че да усложняваме задачата и с него. 1300 кг съм товарил изключително рядко. Затова за задачата можем да приемем, че масата на ремаркето е в тях.

Благодаря за напомнянето за ключалка. Не влизах в такива подробности, защото предполагах, че ще е ясно, че щом съм стигнал до тук, значи все пак имам някакви технически познания и не бих пропуснал нещо такова.

Коментар

При 23 градуса и тежест 1300 кг., натискът ще е 3/4 х 1300 кг. Горе-долу, ако за това питаш. Тук би следвало да добавиш теглото на теглича, умножено с 901/212, или нещо такова.
                Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Аз имам въпрос - кой ще задвижва тази хидравлика в ремаркето?

Коментар

Хидравлична станция вероятно
                    Когато човек говори истината - не се налага да лъже!

Коментар

По стечение на обстоятелствата съвсем скоро правих такова нещо. Прилагам снимкиНатиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0411.jpg
Размер:63.5 КБ
ID:5707431Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0413.jpg
Размер:63.2 КБ
ID:5707432Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0414.jpg
Размер:66.3 КБ
ID:5707433Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0415.jpg
Размер:65.8 КБ
ID:5707434Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0417.jpg
Размер:120.5 КБ
ID:5707435
                      Когато човек говори истината - не се налага да лъже!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                        Аз имам въпрос - кой ще задвижва тази хидравлика в ремаркето?
                        Един приятел ще ми даде ръчна хидравлична помпа - предполагам нещо такова - http://www.hydrotech-bg.com/index.ph...r%5Bpage%5D=23. Разбира от хидравлики и каза, че ще стане. Най-много да се наложило да доправим резервоар за масло.

Sasho74 -да, нещо такова е, но ти си спрял до първия етап (23° - те на моя чертеж излизат толкова, не че е мерило точните градуси, но за да се разбира етапа). И цилиндъра ти се здвижва от помпата на трактора, доколкото се вижда.

Колкото и да го гледам обаче ми се струва невъзможен втория етап. На теория изглежда възможен, но на практика ме съмнява. Да приемем, че платформата е отворена след първия етап и без цилиндър (абстрахираме се от тоя). Ако в този момент натиснем с цилиндър, захванат близо до предния край на платформата и близо до ябълката на теглича при колата - ще го вдигне със сигурност. Затова казвам, че на теория има възможност...

ПП. Начертах си размишленията, щото не знам дали се разбират...
                        Прикачени файлове
                        Последно редактирано от Veselin Monkov; 22-03-16, 13:14.

Коментар

Дори на теория хода след като опре задния край на ремаркето, е неприемлив като кинематика.
                          Образува се триъгълник ако свържеш точката на закачване на ремаркето, опората - заден ръб на ремаркето и ставата около която се завърта коша. Разстоянието между теглич и опрелия в земята ръб на ремаркето, ще се променя с промяна на ъгъла на на сгъване при ставата. При неподвижен влекач, задната опора ще се влачи напред към влекач докато се натиска и от голямата част от теглото. Надявам се да съм го обяснил разбираемо.
                          Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

JТова е задача от Съпромат ,а не от механика. И за да си наясно със силите ги начертай. Силата на товара в ремаркето я нарисувай като една в центъра на тежестта. Цецо е прав, че предната опора трябва да е подвижна ,за да може ремаркето да се завърти около точката на опиране в земята.

Коментар

Затова съм направил предната опора на теглича да е върху гуми (търкалящи опори). Тоест като се стигне до втората степен теглещото МПС трябва да се освободи от скорост и ръчна спирачка. В анимирания файл съм показал ясно това отместване, за което говорите.

За съпромата - забравил съм вече кое по какво се учеше. Колебанието ми беше между съпромат и механика, но заложих на механиката...

Някой ако се сети за координати на някой учител по съпромат/механика също ще е от полза.
                              Последно редактирано от Veselin Monkov; 22-03-16, 16:34.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X