Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Моля за помощ в изготвяне на техническо задание - престъргване на полуоска + изготвяне на втулка за лагер

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Моля за помощ в изготвяне на техническо задание - престъргване на полуоска + изготвяне на втулка за лагер

Моля за помощ в изготвяне на техническо задание - престъргване на полуоска(два броя) + изготвяне на втулка за лагер

Имаме две пострадали полуоски от заден мост на джип, едната е мега зле, другата може и да мине за полу-жива.

Наваряване на полуоска ми беше потвърдено няма кой да направи качествено и надежно в България.

Прахово наслояване на метално покритие, намерих но нямат материали с нужната твърдост, специализират с алуминий и някакви медни неща които са меки за тия нужди.

Остава варианта с пристъргване на полуоската до някакъв подходящ размер - кой е той, до колко тряба да се престърже?

След това, на престърганото да се набие втулка с подходяща твърдост като за да легне лагер на главина върху нея.

Подозирам след като се набие втулката върху полуоската, след това ще се стругова(и полира за да не нарани семеринга) и отнема материал до постигане на заводските размери за да легне добре лагера на главината.

Каква втулка да се ползва, какъв материал, нужно ли е някаква последваща обработка, например повърхностно закаляване и т.н.?

Каква точно е технологията, какви варианти имаме и какво сочи опита в тази посока?

Ето снимката с размери в мм, втулката с дължина около 55-60мм и външен диаметър някъде около 47мм.

47мм е най-големия диаметър, най-дебелата част на полуоската, на 47 ляга лагера и семеринга, 42мм е изяденото от лагера, там вместо 42мм трябва да си е 47мм...

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:123.jpeg Прегледи:0 Размер:517.5 КБ ID:7046305
    Последно редактирано от BatGeorgeone; 14-07-26, 20:34.
    Бъдете живи и здрави!

Привет.
    Полуоските, които са идвали при мен, винаги са били обемно закалени. Няма проблем с престъргването.
    Личното ми мнение е, че интервенцията си заслужава, ако не може да се намери читава полуоска.

Не ми е основна дейност, но ако не се наеме някой да ти ги направи, бих помогнал.
    В миналото ще остане, каквито сме били...

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Благодаря много за съвета и предложението!

В кой регион си, пациентите са в София (област)?

• Emilppp
      Emilppp коментира
      Редактиране на коментар
      В Пловдив съм.

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Благодаря много, Емо. Помагам на близък приятел и ще държа връзка.

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
    ...Наваряване на полуоска ми беше потвърдено няма кой да направи качествено и надежно в България...
    За наваряване, според мен има кой да я навари, но не знам дали би било оправдано икономически.
    На околомръсното имаше едни юнаци които се занимаваха с куп дейности - Хофман Консулт. Една от тях беше лазерно завяряване.
    При тях съм навярявал матрици, и за тях инвестицията беше оправдана. За полуоски не съм сигурен че е, но не пречи да звъннеш и да питаш.
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
      За наваряване, според мен има кой да я навари, но не знам дали би било оправдано икономически.
      На околомръсното имаше едни юнаци които се занимаваха с куп дейности - Хофман Консулт. Една от тях беше лазерно завяряване.
      При тях съм навярявал матрици, и за тях инвестицията беше оправдана. За полуоски не съм сигурен че е, но не пречи да звъннеш и да питаш.
      Благодаря за съвета и посочването на конкретна фирма, това е ценно.

Лазерно наваряване(3Д принтиране) се прави и с титанов прах, сега се сетих, че преди месец точно това видях ама ми излезе от главата, титана има нужната здравина но следва проблема с размера на детайла, при нас е малко под метър, ще трябва да се звъни и да се говори.

Според експерт в тази област с обработка на металите, всякакви опити за сериозно нагряване(миг/тиг/виг и т.н.) заваряване, ще нагреят цялостно детайла и ще нарушат необратимо здравината му.

Аз съм виждал в Америка как наваряват с пластове прах, но там беше професионалист 3то поколение, със станок, машина за прахово, подбран прах смес за нужната здравина и следване на точни технически процеси.

Отново благодаря и ще дерзаем.
      Бъдете живи и здрави!

Коментар

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
        ...Лазерно наваряване(3Д принтиране) се прави и с титанов прах, сега се сетих, че преди месец точно това видях ама ми излезе от главата, титана има нужната здравина но следва проблема с размера на детайла, при нас е малко под метър, ще трябва да се звъни и да се говори...
        Технологията е коренно различна. Използва се добавъчен материал който се разтопява с кратък импулс от лазер, вероятно в защитна газова среда. Признавам, мина доста време откакто ползвах тая им услуга и съм позабравил подробностите.

Накратко - целта е да има минимално нагряване на детайла, и по тоя показател технологията е несравнима с всякакви методи за електродъгово и газопламъчно заваряване.

За моите цели нанесеният материал беше твърд и не се нуждаеше от допълнителна обработка освен механична.
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          Благодаря, да, точно за това иде реч.

Прахово напластяване и шлайф. Отдавна не е недостъпно.
        Съвет: Купи си нови полуоски.
        Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
        Съединител - долен, ляв педал.
        Вальо O888557Ч7Ч Silverado 1.3 i

Коментар

• BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          Мерси ама нови са скъпи, и късата полуоска я няма, не се произвеждат, то джипа е кажи речи твой набор ако не и по-стар

За да има здравина, полуоската се прави от някакъв вид легирана стомана. При шлиците се закалява повърхностно. Откъм лагера няма причина да се закалява.
        Като ред на работа - центрова се по някоя здрава повърхност. Прави се чертеж/скица какво е било и трябва да се получи. Започва да се изтънява до "здраво" .
        Според получения размер се вижда дали може да се пъхне втулка - вътрешният размер на втулката може да мине през шлиците и другата част и да стигне до нейното си място. Колко е макс диаметър при шлиците ?
        Аз лично не бих го направил с буквално "наваряване" поради термичните процеси.
        Предполагам, че втулката може да стане със стена около 2 мм.
        Като стомана - бих избрал със съдържание на V.
        Съответно да се "набие " на горещо.
        Ако повърхността за семеринг е здрава и в размер - може да не се пипа.

На неразнебитен струг може да се направи лесно.

Коментар

Първоначално публикуван от stefsab Преглед на мнение
          За да има здравина, полуоската се прави от някакъв вид легирана стомана. При шлиците се закалява повърхностно. Откъм лагера няма причина да се закалява.
          Като ред на работа - центрова се по някоя здрава повърхност. Прави се чертеж/скица какво е било и трябва да се получи. Започва да се изтънява до "здраво" .
          Според получения размер се вижда дали може да се пъхне втулка - вътрешният размер на втулката може да мине през шлиците и другата част и да стигне до нейното си място. Колко е макс диаметър при шлиците ?
          Аз лично не бих го направил с буквално "наваряване" поради термичните процеси.
          Предполагам, че втулката може да стане със стена около 2 мм.
          Като стомана - бих избрал със съдържание на V.
          Съответно да се "набие " на горещо.
          Ако повърхността за семеринг е здрава и в размер - може да не се пипа.

На неразнебитен струг може да се направи лесно.
          Здрасти Стефане,

Благодаря много за изчерпателния съвет и помощ!

На шлиците е тънко, около 40тина мм може и по-малко не съм мерил, най-дебелата част е 47мм където ляга лагера + семеринга, както съм писал в първия пост със снимката, може да се престърже до към 40-42мм спокойно.

За втулка остават едни 5мм, което си е 2.5мм дебелина на втулката, мисля е достатъчно.

Наваряването(прахово) отпада, поради липса на технически възможности, инак си е валиден процес, Ицо спомена за някакво лазерно наваряване, но не съм звънял още за да разбера повече.

В края на полуоската, от към хъба, както е видно от снимката е мармалад, трябва да се престърже "до здраво", може би да се смъкнат 2,5мм от радиуса като се струговат едни 55-60мм дължина, мерено от хъба в посока шлиците, и после там да се набие (гореща) втулка и после може би да се остърже и полира до заводските 47мм (приблизително).

Бъдете живи и здрави!

Коментар

• stefsab
            stefsab коментира
            Редактиране на коментар
            Всичкото може да се направи на струг.
            Човека трябва да знае какво прави и как да го направи. Нужната точност и гладкост могат да се получат сравнително лесно на струг.

Там където е лагера, не случайно е по-дебело. По-дебелото започва доста преди лагера. При страничен удар там се криви. Имам такава крива полуоска в гаража. Не е добре там да се изтънява.
          Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
          Съединител - долен, ляв педал.
          Вальо O888557Ч7Ч Silverado 1.3 i

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
            Там където е лагера, не случайно е по-дебело. По-дебелото започва доста преди лагера. При страничен удар там се криви. Имам такава крива полуоска в гаража. Не е добре там да се изтънява.
            Прав си, много си прав, обсъдихме го това днес и извода е, че щом това 3 тонно нещо ще се кара по пътищата с над 40км/ч риска от множествена смърт е съвсем реален и неоправдан въпреки високата парична цена.

Следва - нови полуоски или нов мост, който не е от този тип където счупена полуоска е равна на авария с хвърчащи колета и катастрофални последици.
            Бъдете живи и здрави!

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 1 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
            X