Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Каква боя???

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Каква боя???

Мисля през лятото да променя цвета на Cherokee - то, защото е надрана от клони и храсти...пък и искам промяна.
    Виж: http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=86568
    Дотук всичко е добре, но каква боя да си купя?
    В магазините има автоемайллак за 8-10 лв./кг ( български ) и такива, които се продават за трицифрени суми.
    Сигурен съм, че има разлика в качествата на едните и другите, но толкова ли е голяма разликата - х10? При избор на евтината боя ( 8-10 лв.) какви са недостатъците, могат ли да се правят ефекти с нея и т.н.?

В този раздел четох няколко теми и виждам, че има доста компетентни колеги, които са наясно с материята. Ще се радвам ако споделят мнението си.
    Благодаря предварително.

До: Каква боя???

Най-общо-биват:
    1. еднокомпонентни,пръска се боята,без да се добавя втвърдител,съхне на базата на изпаряването на разредителите от боята.Сега им викат синтетични,преди им викаха алкидни.От няколко години предлагат втвърдител и за тях,който малко подобри ситуацията.Поредполагам,че никой уважаващ себе си бояджия,няма да ти боядиса джипа с такава .
    2.двукампонентни-пръска се боя+добавен към нея втвърдител (според предписанията на производитела),съхнат на базата на химическата реакция м/у боята и втвърдителя.Може,да са акрилни,полиуретанови,епоксидни (сигурно има и други,които не съм срещал).Значително по-здрави са от еднокомпонентните и дават възможност за последваща обработка.В момента много от производителите предлагат разни самовъзстановяващи се и антискреч лакове,но не съм ги ползвал и не мога да дам мнение за тях.
    В последните години,дори автомобилите които не са металик са боядисани с базова боя (за цвят) и отгоре,лак (осигурява блясък,трайност и здравина на покритието).Този вариянт енай-подходящ за получаване на ефекти-правиш каквото правиш с базата,кеф ти пламъци,раета,рисуване с аерограф и отгори лакираш.

ПП,ако има още въпроси питай
    Онзи,който не слуша съвети е обречен да слуша упреци.

Коментар

Благодаря за инфото!

Да разбирам ли, че с еднокомпонентна боя не могат да се правят ефекти?И в такъв случай каква боя е добре да купя?

Коментар

Каква боя да купиш,трябва да обсъдиш с колегите,които ще боядисват джипа.Предполагам,че правенето на ефекти е възможно и с еднокомпонентна боя,но много зависи от самите ефекти(да речем,да стане два цвята или някакви преливки.)Но е далеч по-добре с база.

Коментар

ОК. Само, че повечето бояджии работят с определени марки и естествено е да препоръчат съответната марка, без оглед на цена или качество...
          От друга страна обикновено колкото струва боята, приблизително толкова се плаща и за труд или греша?
          В този случай могат да препоръчат най - скъпата боя и тогава това боядисване може да ми излезе солено.
          Всъщност не знам, може и да не съм прав.

Коментар

Първоначално публикуван от walker Преглед на мнение
            Мисля през лятото .....
            Ако те дразнят чертите от клоните, опитай първо с полиране, после чак е смяната на цвета (това последното не го одобрявам) .....пък ако имаш път към мен може да се видим да си клюкаме
            0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Ми,не е баш така-цената обикновенно е на детаил,обикновенно с включени в тази стойност труд за демонтаж/монтаж,боядисване и материяли и консумативи (бои,грундове,шкурки и т.н.).Какво ще ти сложат на колата обикновенно така и не разбираш .При теб заради,евентуално рисуване,преливане и т.н е нормално да има някакво оскъпяване.
              Изясни си как искаш да изглежда джипа,обмисли го добре,щото да не стане накрая"...ма аз,не си го представях така..."Направи си някакъв проек и говори с няколко души-събери оферти,ако е възможно виж кой,какво е правил,и тогава решавай.
              Бе,закъсал си го ,то не е като да наредиш стъклоплостови дабавки на броните на Опел Астра...Трябва да подходиш с вкус и мярка,да не стане някоя цигания...
              Като стана въпрос за циганий,гледай някои от епизодите на "Пич оправими колата"-макар и повръхностна,ще добиеш представа за техниката чрез която се правят ефектите,има и много добри попадения от бояджийска гледна точка .

Коментар

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
                Ако те дразнят чертите от клоните, опитай първо с полиране, после чак е смяната на цвета (това последното не го одобрявам) .....пък ако имаш път към мен може да се видим да си клюкаме
                Не ме дразнят чертите от клоните, но ми се иска да сменя цвета.
                Само, че и да ме питаш не мога да ти отговоря защо.
                Иначе, ще се отбия някой път да си клюкаме. Аз и без това повечето време съм в София.

Ми,не е баш така-цената обикновенно е на детаил,обикновенно с включени в тази стойност труд за демонтаж/монтаж,боядисване и материяли и консумативи (бои,грундове,шкурки и т.н.).Какво ще ти сложат на колата обикновенно така и не разбираш .При теб заради,евентуално рисуване,преливане и т.н е нормално да има някакво оскъпяване.
                Изясни си как искаш да изглежда джипа,обмисли го добре,щото да не стане накрая"...ма аз,не си го представях така..."Направи си някакъв проек и говори с няколко души-събери оферти,ако е възможно виж кой,какво е правил,и тогава решавай.
                Бе,закъсал си го ,то не е като да наредиш стъклоплостови дабавки на броните на Опел Астра...Трябва да подходиш с вкус и мярка,да не стане някоя цигания...
                Като стана въпрос за циганий,гледай някои от епизодите на "Пич оправими колата"-макар и повръхностна,ще добиеш представа за техниката чрез която се правят ефектите,има и много добри попадения от бояджийска гледна точка .
                Добре, съгласен съм и за ценообразуването и за оскъпяването и за проекта. Цигании определено не искам. "Пич оправи ми колата" е неприложим в случая, защото са ми малко далеч въпросните специалисти.

Ако го боядисам само в един цвят или в два, без ефекти, преливания и прочие - една и съща ли ще е цената за труда?

Коментар

Относно "Пич оправи ми колата",ставаше въпрос,да добиеш представа,как се прави,като технология .
                  Колкото до цените работото седи горе-долу така:
                  1.външно пребоядисване.
                  2.пребоядисване от вън + "фалцовете" на вратите и капаците.
                  3.пребоядисване +допълнителен цвят.
                  4.пребоядисване + някакво рисуване или по-сложни графики.

Коментар

Първоначално публикуван от walker Преглед на мнение
                    Мисля през лятото да променя цвета на Cherokee - то, защото е надрана от клони и храсти...пък и искам промяна.
                    Виж: http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=86568
                    Дотук всичко е добре, но каква боя да си купя?
                    В магазините има автоемайллак за 8-10 лв./кг ( български ) и такива, които се продават за трицифрени суми.
                    Сигурен съм, че има разлика в качествата на едните и другите, но толкова ли е голяма разликата - х10? При избор на евтината боя ( 8-10 лв.) какви са недостатъците, могат ли да се правят ефекти с нея и т.н.?

В този раздел четох няколко теми и виждам, че има доста компетентни колеги, които са наясно с материята. Ще се радвам ако споделят мнението си.
                    Благодаря предварително.
                    С боя алкидна- автоемайл лак, пръскахме ладичките едно време Научиха ме да я разреждам с бензин, ставаше яко гланц Не подлежи на никакви корекции, камо ли пък ефекти. Съхне много бавно, докато изсъхне вече почва да избледнява Според мен е крайно неудачен вариант за твоя джип. Общо взето при боите, в повечето случаи определящо е цена-качество.
                    Поздрави!

Коментар

Първоначално публикуван от taran Преглед на мнение
                      Относно "Пич оправи ми колата",ставаше въпрос,да добиеш представа,как се прави,като технология .
                      Колкото до цените работото седи горе-долу така:
                      1.външно пребоядисване.
                      2.пребоядисване от вън + "фалцовете" на вратите и капаците.
                      3.пребоядисване +допълнителен цвят.
                      4.пребоядисване + някакво рисуване или по-сложни графики.
                      Разбрах. Значи съответно и цените ще са различни.

С боя алкидна- автоемайл лак, пръскахме ладичките едно време Научиха ме да я разреждам с бензин, ставаше яко гланц Не подлежи на никакви корекции, камо ли пък ефекти. Съхне много бавно, докато изсъхне вече почва да избледнява Според мен е крайно неудачен вариант за твоя джип. Общо взето при боите, в повечето случаи определящо е цена-качество.
                      Поздрави!
                      Да, вече разбрах, че за това което искам да правя - няма да свърши работа.

Коментар

Колега taran, би ли ми казал боя за каква цена на литър ще е оптимален избор за два цвята и какво количество ( ориентировъчно )ще ми е необходимо за джипа, ако приемем, че ще е само един цвят?

Благодаря предварително.

Коментар

Малко извън темата, но за мен е интересно как стоят законово нещата - за смяна на цвета нужна ли е пререгистрация на колата? И съответно при двуцветна окраска, кой цвят се вписва в талона?

Коментар

Относно боите ......

Най-здравата боя, която съм виждал до сега е ...... тази за съвременните яхти. Мисля, че е полиуретан 3 компонентна.
                            Някъде имам някоя и друга кутия, ама нямам време да ровя сега за да погледна.

Пробвах я миналото лято. С обикновен бояджиски пистолет НЕ СЕ пръска. Тоест .... не може ..... излиза на капки.
                            Много е гъста и тежка. Тръгна на 10 бара налягане на въздуха и .... някакъв пистолет на който се сменяха всички "настройки" и струвал ....
                            Разказвам така, защото не съм бояджия.

Та .... това нещо не се драска от клони .....! (А май и от камъни ....)

Боядисвахме едно корито ... на един приятел.
                            После нарочно ходих да я драскам с джобно ножче, отверка ... и т.н.

Да кажат колегите .... имат ли, впечатления от тези бои!
                            Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Първоначално публикуван от latinov Преглед на мнение
                              Малко извън темата, но за мен е интересно как стоят законово нещата - за смяна на цвета нужна ли е пререгистрация на колата? И съответно при двуцветна окраска, кой цвят се вписва в талона?
                              Да. Само смяна на талона. Вписват основен и допълнителен цвят.
                              Поне при мен беше така.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X