Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Боядисване и антикорозионна защита на автомобила

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Боядисване и антикорозионна защита на автомобила

    Отварям темата защото съвсем скоро ми предстои такава операция въху моя Patrol и ще ми е от помощ всяко мнение.
    В темата за УАЗ-ката видях, че сте минали по тази процедура, но никъде не видях подробности относно материалите използвани за антикорозионна защита.
    Нека, който знае и има впечатления от тези неща да ги сподели. Мисля, че и други хора ще имат интерес от тази тема.

  • #2
    По принцип антикорозионната защита е много дълга и противно на всеобщото мнение изключително сложна тема. Ще се опитам да дам няколко идеи – пък с течение на времето се надявам и повече хора да споделят опита си.

    Първата и много важна процедура е подготовката на повърхността за нанасяне на покритие. Имайте в предвид, че различните реклами на бои, които се нанасят директно върху ръжда са в жанра на художествената хипербола. Истината е, че те вършат работа само ако слоя ръжда е тънък, защото преобразувателите работят само в много ограничена дълбочина. Ако нанесете такава боя върху сравнително по дебел слой или място, където има язви отгоре повърхността изглежда перфектно, но отдолу ръждата си стои и след не много дълъг период боята пада. Затова опитвайте се да стигнете го метал или поне да премахнете горните слоеве ръжда. Ако имате възможност най добре е да закарате машината си на пясъкоструен апарат, който ще почисти всички места дори и тези, които трудно се достигат по конвенционалния начин. Разбира се възможно е и да направите всичко на ръка, но ще трябва да отделите едно лято за целта (опитно проверено ).

    Имайте в предвид, че веднага след стигането до метал трябва да направите защитно покритие, защото буквално след часове корозията е започнала. За начало можете да обработите всичко с преобразувател за ръжда, но имайте в предвид, че след това задължително трябва да измиете с вода много внимателно, защото преобразувателя отделя киселини, които по-късно ще увредят покритието. След преобразувателя трябва да се нанесе грунд, който е най добре да е двукомпонентен с втвърдител. Освен това има и едно сравнително ново решение, което химиците твърдят че е много ефикасно но все още нямам практически наблюдения върху неговата дълготрайност и здравина. Това е така нареченото студено поцинковане. Препарата съдържа над 80% цинк, който осигурява перфектна защита на метала за дълъг период от време. Намира се в много магазини. След него се нанася защитно покритие – боя. Най отгоре ви препоръчвам да нанесете трето защитно покритие, което да съдържа каучукови трици и понякога асфалт (от типа BODY). Това се прави с цел малките удари от камъчета да не напукват слоя боя, който е крехък.

    Друг важен елемент при антикорозионната защита е защитата на затворените или труднодостъпни повърхности, каквито са рамата и кухините по купето. За там се използват друг тип препарати, които имат свойството да „пълзят-омокрят” по повърхностите и да ги намасляват, с което намаляват многократно корозията. Има и готови такива препарати като например VALVOLINE Tectil-zink, но за съжаление не съм ги срещал като продажба в България. Има рецепта за изготвяне на такава смес, която не е сложна – но ще трябва да я намеря.
    VPetrov.photography

    Коментар


    • #3
      Премахване на старата боя...

      Ако ще работите на ръка имайте в предвид, че механично ще ви е много трудно да свалите остатъците от старата боя. Най добре за целта използвайте първоначално „смивка” за боя. Има я навсякъде препоръчвам ви тази на Мегахим.

      Към различните методи за боядисване и антикорозионни покрития мога да добавя и още една екзотика, която твърдят, че е много добро решение, но аз лично нямам никакви практически наблюдения. Идеята е галванизиране на повърхностите като се използва разтвор на цинков хлорид и около 12-24 В като единият полюс се свързва към шасито, а на другия се слага натопен в разтвора памук и с него се търка по добре почистената метална повърхност
      VPetrov.photography

      Коментар


      • #4
        Това е миналия век Додето стане много УАЗки ще се разпаднат, и малко зъби ще останат... Това за галванизацията.
        За квото и да е трябва съвършено чистене, и после - кой да е от новите скъпи цинкови грундове. С нанопрахове. То си работи само.

        Коментар


        • #5
          АНТИКОРОЗИОННА ЗАЩИТА НА АВТОМОБИЛА???????

          "ТЪРСИХ ИНФОРМАЦИЯ ПО ТОЗИ ВЪПРОС ВЪВ ФОРУМА НО НЕЩО НЕ СЕ СПРАВИХ.В ЕДИН ОТ БРОЕВЕТЕ НА СПИСАНИЕТО ИМАШЕ ТЕМА ЗА ПОДГОТОВКА НА ЕДНА ЧЕРВЕНА УАЗКА ЗА OFFROAD И ПРИНЦИПНО БЕШЕ СПОМЕНАТО ЗА НАЧИНА НА ОБРАБОТКА НА КУПЕТО , МОСТОВЕТЕ И РАМАТА.ИНТЕРЕСУВА МЕ КАКВИ МАТЕРИАЛИ СЕ ИЗПОЛЗВАТ КАТО МАРКИ И МОДЕЛИ И ПО ВАЖНО КЪДЕ СЕ ПРОДАВАТ.

          Коментар


          • #6
            Можете да погледнете тук:

            http://www.offroad-bulgaria.com/view...F0%E8%F2%E8%E5

            В почти всеки магазин за бои и бояджийски материали се намира цинково покритие, има го и на спрей. Не забравяйте че то е слабо механично и задължително се покрива с по здрав слой боя.
            VPetrov.photography

            Коментар


            • #7
              а BODY-то тип асвалт от къде може да се намери и да е качествено да не се излюпи след 2 години

              Коментар


              • #8
                Асфалтовото все едно не живее повече от две години. Понякога докато е още мокро тръгват през праха, това го прави донякъде по-здраво. Ама бошлаф.

                Коментар


                • #9
                  върху асфалтовото сложи една ръка от сивото (не му помня номера),ефекта е доста добър и най-вече изпробван. сивото консервира черното и е еластично което е косура на черното след време. Преди това обаче ръждата с не6то препоръчвам ти 3в1 на Орга-м, оказа се учудващо добро и е съвместимо с горните

                  Коментар


                  • #10
                    Никва химия не работи ако са тръгнали язви в желязото. Тогава само песъкоструйка.

                    Коментар


                    • #11
                      песъкоструйка къде има такова нещто
                      а някакви идеи къде продават асвалта и това сивото.. нещто адресче

                      Коментар


                      • #12
                        Първоначално публикуван от kraz
                        песъкоструйка къде има такова нещто
                        а някакви идеи къде продават асвалта и това сивото.. нещто адресче
                        Почти всеки магазин за авто бой , за софия-срещу КАТ Дървеница има един магазин до бенз.на Лукоил има ги и двете Боди-та. Аз го ползвам него защото ми е най-удобен но не е единствен. Продавача е в час може и нещо алтернативно да измислите

                        Коментар


                        • #13
                          Първоначално публикуван от kraz
                          песъкоструйка къде има такова нещто...
                          На мен ми пръснаха едно шаси, и ми искаха по 12лв./кв.м. (без фактура) във Враждебна (ако си от София) - gsm 089 919 3013, търси Стефан.. Успех!

                          Коментар


                          • #14
                            има една боя, която спечели наградата за продукт на годината на някакав си германски панаир. кутията е квадратна, червена и на нея е народното събрание. в нея има ръждопреобразувател, цинк, мек слой /асфалт/ и втвърдител за отгоре. пробвах го, перфектно е
                            drive alive

                            Коментар


                            • #15
                              Я-я по-подробно! Име поне не се ли сещаш? Или сайт?

                              ОФФ. Сигурно не си видял в няква друга тема беше. Неръждавейка продаваш ли? Ама гадна - много дебела шина, 15х30. Никъде няма(((

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X