Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Колата с покривало или без?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Колата с покривало или без?

Имам един Лексус в двора. На Женя предишната кола. Отказах се да я продавам поради перфектния мотор, скорости, комфорт, здравина и ниската продажна цена. Стои като резервана. Паркирал съм я в задния двор. Поради недостиг на пари не направих двора когато строих къщата, а после се отказах от басейни, барбекюта и пр. Остана ливада с една тумба големи дървета. Дивотия. Сред тревата е влага.
    Въпроса:
    Да завия ли колата с едно покривало или е по-добре да стои отвита. Лака не ми е проблем нито ръждата (няма точица за сега). Влагата в салона ме притеснява.
    Ще стои така още 2 години докато малката щерка вземе книжка. За първа кола е прекрасна, макар и автоматик.
    Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
    Вальо. О888 557Ч7Ч
    Silverado 1.3 i

Аз не бих сложил покривало заради конденза. По-скоро някакъв навес да не я пече директно слънцето и да има вентилация.
    There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
    No wahalla.

Коментар

Първоначално публикуван от Tramp Преглед на мнение
      ...По-скоро някакъв навес .....
      Боре, с парно, или може без?
      Да не те държи още Веселин Маринов?
      С покривало за 30 кинта или без покривало, това е въпроса.
      Вальо. О888 557Ч7Ч
      Silverado 1.3 i

Коментар

Без покривало, но с някакъв сенник на джама и леееко спуснати прозорци 2-3 мм- само за вентилация на купето.
        Веско Маринов не ме пуска от потните си ръчички
        No wahalla.

Коментар

Влагата от почвата влиза вътре - ако можеш сложи дебел найлон да стъпи колата на него.

Коментар

• drukman
            drukman коментира
            Редактиране на коментар
            Готина идея. Благодаря. Имам бракувани билбордове. Ще я кача на един.

• KingofROAD
            KingofROAD коментира
            Редактиране на коментар
            някакви стари тротоарни плочки ако имаш, или бордюри - ивица пътно платно. Нахвърляй на мястото където ще стои колата, и я паркирай върху тях

Първоначално публикуван от stefsab Преглед на мнение
          Влагата от почвата влиза вътре - ако можеш сложи дебел найлон да стъпи колата на него.
          +1

И ако може колата да е на едни 10-15см бетонни блокчета под всяка гума или нещо си вдигнато от земята заради гризачи (мишки, съсели, катерици и т.н.)
          Бъдете живи и здрави!

Коментар

Като ходехме по чужбина за по-дълго време:
            Без покривало
            -колата вдигната на 4стойки на праговете или на шасито по възможност с някой брезент върху тревата
            ​​​​​​
            -апаратите и всякакви механизми по ръчната окъпани с силиконов спрей/WD-това спестява страшно много мъки после
            гумите наметнати с черга като стар беларус, ама чергата да не опира в земята
            -почистени всякакви кухини под чистачките-пълни се с листа и после правят тапа-купето наводнено
            акумулаторите на зарядно на снежинка-това и досега го правя като оставям колата в гаража за месец два

Коментар

Най-разумното решение според мен, ще е да я караш поне минимум един път месечно, за поне едни минимум 100 километра, никакви покривала, задължително отдолу да не е тревна площ, да е бетон, асфалт, тротоар и т.н., или я дай на някой твой близък да си я кара през тези 2 години, така всичко ще е в работен режим, само и тогава ще можеш да разчиташ на тази кола след 2 години да кара щерка ти и да е в прилично техническо състояние.

Коментар

Това е много разумно решение! Още по-разумно е да построи хубав гараж, да продаде колата и след две години да купи нова на щерката
                И когато му отида на гости да кажа:
                - Бреййй, къф хубаф гараж! Със слънчеви панели на покрива, отоплен, автоматична врата, пода равен като джам, ток, вода, хладилник, климатик...ама защо Навара-та е отвън?
                - Ми щото е много голяма и не може да влезе в гаража.

P.S.
                Това, за стоте тояги и чуждият гръб, не са го отменили, нали?
                Последно редактирано от Tramp; 06-12-25, 17:40.
                No wahalla.

Коментар

• Еделвайс
                  Еделвайс коментира
                  Редактиране на коментар
                  Вие сте.... странна птица... кой разбрал, разбрал...

• drukman
                  drukman коментира
                  Редактиране на коментар
                  Боре, гаража (120м/2) е пълен с дървен материал за зимна градина вече 6-7години. Няма кой да я направи. 3 пъти давам капаро и си го прибирам с бой. ...а не съм вече толко як.
                  Търся по бирено решение.
                  Хареса ми само номера с винила под колата.
                  Да продам RX350 за 10-12к лв. сега и да купя Витара 1.6 за 25к лв. след 2 години, ай нема нужда.

С покривало без вентилация ще мухляса. Просто като свирка.

Коментар

До тук най ми хареса найлона. Стойки не ми трябват. Колата е на въздух и няма пружини за мачкане. Само ще я позиционирам на по-височка бабуна да се изтича водата в страни. Да не остава локвата от долу.
                  Мога и да я карам по някога, ама смяна на кола винаги ми е било дискомфортно. Може и навеса да стане някога ... не знам кога. ...ама съм го започнал. Ето:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:photo_2025-12-06_23-07-55.jpg
Прегледи:129
Размер:315.3 КБ
ID:7017503
                  Последно редактирано от drukman; 06-12-25, 23:10.
                  Вальо. О888 557Ч7Ч
                  Silverado 1.3 i

Коментар

• Никола
                    Никола коментира
                    Редактиране на коментар
                    Стойките не са заради пружините, ами заради гумите, че стават "квадратни".

За около 1 000 лв им оранжерии от поликарбонат с опции за проветряване. Сухо, проветриво, без сняг и градушки. А след 2 години си готов за краставици и домати!

Коментар

• drukman
                    drukman коментира
                    Редактиране на коментар
                    Къде ги тия оранжерии?

• kartechar
                    kartechar коментира
                    Редактиране на коментар
                    Нещо такова - само като пример: https://parnici.bg/light/ 3х6х2,1 би свършила работа.

Да обясна от личен опит с племенника ми, точно преди 2 години и половина, сестра ми подкара нова кола и старата си кола Форд Фокус, реши да го остави на "трупчета" докато изкара племенника ми книжка и да се учи и да кара Форда, преди месец изкара книжка но Форда за тези две години изгниха праговете и се отвориха огромни дупки, вътре в салона миришеше зверски на мухъл, едва успяха да запалят двигателя, акумулатора тотал щета, имаше проблеми със спирачките, яко клеясали спирачни апарати че задържаха и още и още, и все още не е движение, и всичко това само от две години и половина престой без да е пипана нищо, голяма грешка, та затова ти казах по-назад толкова категорично.

Колата им още е на трупчета, мога да ти я снимам и да я видиш ако държиш, какви поразии е станало за този период от некаране.

Коментар

• drukman
                    drukman коментира
                    Редактиране на коментар
                    Лошото е, че си прав, дге. Ще се налага да я карам от време на време. Нема начин. Но навес ще спретна. Таман имам повод.

• Tramp
                    Tramp коментира
                    Редактиране на коментар
                    Гледам, че имаш стойки като слънце! Едва ли ще намериш нещо по-добро за приемливи пари. Аз бих ги покрил и използвал за кола/лодка...
                    Виждал съм да продават двупластов найлон на рула (или както там го наричат сега), армиран с нишки, за покриване на парници.
                    Гумите на колата е ясно, че ще ги смениш преди щерката да я подкара.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на Вчера.

Зареждам...
                X