Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Изливане на форми от смола (спойлери, вежди, прагове...)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Изливане на форми от смола (спойлери, вежди, прагове...)

Някой знае ли технологията за изработването на вежди и спойлери от няква смола? Чул съм, че се правело калъп от определен шаблон и в него се излива тази смола... По тъзи технология се правели капаци и калници дори ... Ако някой е запознат и желае да обясни....
    4ао
    Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.

Мои приятели се занимават с това, но е прекалено сложно че да се обясни с няколко реда в нета. Ако наистина много искаш да си направиш нещо такова, ела да те водя някой ден при тях и да ти обяснят как стават нещата.
    Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

определено искам да знам как става... Ако наистина е толкова сложно да се обясни тука ще се радвам да идем и да видим технологията, ако разбира се си сигурен, че ще ни обърнат внимание, защото не всеки си дава занаята току-така!
      4ао

Коментар

Не се излива, маже се с четка. Слоеве стъклен плат.
        Изключително мръсна работа, отровна и канцерогенна. Момещенията са силно взривоопасни заради ацетона. Лошо е и че трябва много място. В крайна сметка излиза много скъпа технология. Е, вярно когато е направено както трябва изделията са с незаменими свойства.

Коментар

Трудоемко е, но нямам избор понеже искам да си направа едни специялни вежди на пикапа, а като знам колко обяснения трябва да направа на някого който може да работи с такива неща... и съответно колко пари трябва да хвърла предпочитам да ги направа сам, точно както искам! Въпроса е, че за да успея трябва да изуча технологията...
          ех няма нещо вече за което да мога да си плата и да разчитам, че ще стане като хората, че ще го направи както искам и няма да имам проблеми... всичко сам... скапана работа, но така сме си го посляли
          4ао

Коментар

Боже, ако е само за по една бройка, това ще излезе по-скъпо от колата ...

Коментар

Да, скъпото е изработката на матрицата. Особенна разлика между една и сто бройки в цената няма... Стефан съм го водил при момците, даже свършихме малко работа и е време да довършим втората част, той поне видя какво могат и правят.
              Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

Quadra, аз също съм мераклия да видя как се правят тези неща, че искам да си направя това онова за мотора. До края на месеца съм много зает, но след това може да идем.

Коментар

Ами обаждаш се и те водя. Иначе бяха правили някакъв спойлер за пистов мотор преди време... Каквото им се каже това правят. Но ако няма да им го поръчваш поне може да видиш как става и да се пробваш да направиш това-онова по-дебно като начало и като натрупаш опит да си направиш и нещо голямо.

Коментар

sabin като се освободиш кажи да се разберем с quadrata и да ходим заедно да гледаме! Супер много ме интересува! А за изработване на матрицата спокойно аз горе долу имам малка представа как става! Работата нетребва да ни плаши ние несме мързеливци бре
                    4ао

Коментар

Не е до мързел а до разни тънкости. На теория е лесно, но на практика винаги нещо става както не трябва... Ама нейсе, ще се справите.

Коментар

Абе и да несе поне ще се омажем и ще посчупим тва онова То смолата небеше скъпа - поне набутването няма да е кой знае кво
                        4ао

Коментар

Скъпа е. Тя е трикомпонентна. Но освен нея трябват още три вида химии.

Коментар

Точно така. Ти Стефане кога ще дойдеш да доизтупкаме останалата част от твоите нецица? Тази седмица съм болнични, може да го спретнем.

Коментар

Здравейте, в този форум съм отскоро, но съм го изчел с точките и запетайките от самото му начало. Прави ми впечатление, че много се ползват суперлативи и човек е лесно да се шашне, а и има едни "дървени философи", които са "на всяка манджа мерудия", то и реалният живот е пълен с такива, които нищо не могат и всичко знаят - свръхинтелигенти.
                              Конкретно по темата: Преди около двадесетина години, когато бях тийнейджър и имах доста свободно време си направих лодка от стъклопласт. Технологията ми беше следната: Матрицата направих от мокър пясък на земята, с помощта на шаблони на шпангуотите /ребрата/, пренесени от някакво списание с милиметрова хартия. За да не се разсипе като изсъхне, отгоре я шпакловах с гипс, гипса го боядисах с блажна боя за импрегнация - получава се гланцова повърхност и смолата не пропива. След това се почва слой смола, слой стъклен воал и така до около един сантиметър дебелина. Воала го взимах от завода за хидроизолации на гара Искър /сега мисля Хидроизомат/, епоксидната смола беше "Аралдит" от Циба гайги /все пак говорим за средата на 80-те, когато заводите работеха, а и беше възможно да се ползва част от общонародната собственост за лични нужди/ Смолата си имаше разтворител, с който я доставяха фабрично /миришеше на ацетон/, понеже бърках сместа с дрелка и тя се разпенваше, я изчаквах да изчезнат мехурчетата, затова слагах по-малко от предписаното втвърдител, за да не се втвърди докато я обработя /сега си мисля, че е могло да я нанасям разпенена и да получа пеностъклопласт/. След отделянето на заготовката, по нея имаше доста остатъци от гипс, но те много лесно се свалиха с шкурка Този материал се обработва много удобно - лепи се, шлайфа се, дупчи се, боядисва се/пак сега си мисля, че още в смолата може да се добави оцветител/, много лесно могат да се добавят допълнителни елементи и пр.
                              След няколко години трампих /на шопски менках/ тази лодка с един комшия за едно самоделно желязо, което се пръсна, а той и досега си я ползва. Лодката е преживяла доста произшествия - пробойни и др.- той я дрънка до всички язовири из България, кърпи си я по трабантаджийска технология, като дори не слага стъклен воал, а памучна марля, даже е усилил транеца /задната плоскост/ със водоустойчив шпертплат и монтира извънбордов ДВГ
                              По горе в темата стана ясно, че има професионалисти, към които Дини определено ще се обърне и тогава няма начин да не си реши въпроса. Въпреки това споделям и моя скромен опит, защото смятам, че в него има градивно зрънце, а и няма нищо сложно и скъпо, освен -може би- смолата. А най-просто и евтино се явява матрицата!

П. П. Успех!
                              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X