Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сваляне на битумно покритие от купе

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Сваляне на битумно покритие от купе

Разпарчетосвам интериора и най-вече килимите от Витарата, за да проверя къде, какво има за кърпене и да я напръскам с битумно покритие за шумоизолация и от вътре, като направя и малко антикорозионна защитка на купето + няколко "сифона" за изтичане на вода, нещо като цел ми е да мога да я мия с маркуча вътре

След като махнах килимите, освен 2-3 петна ръжда, намерих и някакво заводско покритие, приличащо (и сигурно е) на битумни листове, явно сложени за звукоизолация. Някои от тях са се напукали и се махат лесно, но други си стоят еластични и много трудно се остраняват. Някой има ли идея за лесно отстраняване? Мислех си например за изстудяване и бой по тях, докато не се напукат...

До: Сваляне на битумно покритие от купе

Аз моето го свалих със широка (1.5 см) отверка и 2-3 часа стъргане .
    Най-добрия реглаж на преден и заден мост

Коментар

Хмъъ, с изтудяване да не стане по лошо. По скоро с греене, пробвай с пистолет за горещ въздух, по лошо няма да стане.

Коментар

Първоначално публикуван от Andro_Pajero Преглед на мнение
        Хмъъ, с изтудяване да не стане по лошо. По скоро с греене, пробвай с пистолет за горещ въздух, по лошо няма да стане.
        В никакъв случай ! Със загряване ще се разтопи и разтече а иначе се отлепва и пада на парчета ...

Коментар

Има три варианта:
          1. Изстъргване със шпатула.
          2.Разтваряне с разтворител.
          3.Комбинация от 1 и 2
          Горещо препоръчвам третия вариант. На камиончето от багажника ги махнах така, отиде ми един следобяд.

Коментар

Като че ли наистина изтъргването и след това минаването с някакъв разтворител ще е най-удачно. Ще задържа колата някъде на сянка преди това, защото явно от днешната жега беше поумекнал битума и се теглеше на конци...

Още един въпрос за запознатите, ще е необходимо ли свалянето на фабричния грунд от метала преди нанасянето на нов битум или мога да се размина само с някакъв грунд на оргахим за база върху стария и върху него да нанеса нов битум (някакво Боди, тип шагрен). Единствено там, където ще се кърпи, ще има чистене до метал, цинков спрей, грунд, шагрен.

П.П. Обичам да изпипвам нещата... може да нямам много време да се занимавам с колата, но когато пипам нещо, искам да знам, че вече забравям за него

Коментар

Като се загрее, няма ли да се стърже по лесно.

Коментар

Вероятно ще се стърже по-лесно, но когато е студен битумът се чупи на плочки и директно пада на големи парчета! Ако е загрят ще се щърже, но ще остане част от него залепнала.

Коментар

Първоначално публикуван от Andro_Pajero Преглед на мнение
                  Като се загрее, няма ли да се стърже по лесно.
                  Напротив, като се загрее омеква ... то е като смола със разбъркани хартиени влакна .

Коментар

Не е ли по скоро асфалтово покритие върху хартия. Между другото би трябвало бензина да го разтваря.

Коментар

Тцък, няма хартия, точно някакви влакна са, слепени с битум. Именно бензин мисля да ползвам за напълното почистване, преди да нанеса нов слой.

Коментар

А може ли под здраво залепналия битум да има ръжда. Забеляза ли.

Коментар

Точно за това и го махам. За сега намерих едно петно 2х4см, което ще трябва да се закърпи. Този фабричен битум е слаган малко избирателно, за това освен за премахване на ръждата, искам да го махна и да сложа аз някакъв шагрен, защото хем е здрав механично, хем всичките килими и платнени стелки само задържат влагата и подпомагат гниенето. Вероятно като покрия целия под със шагрен, ще си взема само едни гумени стелки и при нужда ще мога да мия с маркуча вътре А и ще изглежда добре интериора в черно с лека грапавина.

Коментар

Първоначално публикуван от afterburner Преглед на мнение
                            Точно за това и го махам. За сега намерих едно петно 2х4см, което ще трябва да се закърпи. Този фабричен битум е слаган малко избирателно, за това освен за премахване на ръждата, искам да го махна и да сложа аз някакъв шагрен, защото хем е здрав механично, хем всичките килими и платнени стелки само задържат влагата и подпомагат гниенето. Вероятно като покрия целия под със шагрен, ще си взема само едни гумени стелки и при нужда ще мога да мия с маркуча вътре А и ще изглежда добре интериора в черно с лека грапавина.
                            Грапаво не е готино, задържа мръсотия и трудно се мие . Аз го залях със смола и отгоре залепих балатум подобен на рифел . Преди това дълго време карах без никакво покритие, но е дразнещо и всеки който се качва ме питаше килимите ли ще сменяш ?
                            Прикачени файлове

Коментар

Мдам, виждал съм как е при теб, и това е вариант. Но надали битума или шагрена (още не съм решил какво да слагам, тоест дали да е битум с някакви частици или само битум) би трябвало да държат доста по-малко боклуци от оригиналния килим, така че във всеки случай ще е по-добре

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X